Правите ли зимнина?

  • 14 728
  • 42
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 6 315
Правя царска туршия, защото много обичам. Като бременна омитах по един буркан от тези по 750 мл.  Mr. Green Мама замразява тиквички, пържен патладжан и разни подобни. С мъж ми си слагаме и кисело зеле - един бидон изяждаме през зимния сезон - на салатка на манджа... Пробвала съм туршия от магазин - не ми харесва - солена, но не кисела. Затова си правя всяка есен.

# 31
  • Пловдив
  • Мнения: 2 102
С това се занимавах последната събота и неделя.
Равносметка 35 буркана домати, чушки, патладжани, бамя т.е. гювеч и 35 компот от праскови.
В икономическия ефект изобщо не съм убедена но от хигиенна гледна точка   newsm10

# 32
  • Мнения: 2 452
Аз искам да си направя кисело зеле, защото много ми липсва, обаче се страхувам, че мъжът ми ще ме изгони заради миризмата. Laughing Ако някой все пак знае рецепта за 3-4 малки зелки, моля да я сподели!
Иначе не правя нищо; преди 2 години опитах да направя сладко, но не се получи; миналата година правих желе с люти пиперки (за консумация със сирена), но и то не стана и тази година изобщо няма да се опитвам.

# 33
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Правим Simple Smile ама умерено.
Най-вече домати затваряме, също зеле, малко компоти, сладко, чушки-туршии разни.
Едно време беше страшно, баща ми голям ентусиаст - например каже, хайде да правим (разбирай 'правите') имамбаялдъ, донесе 2 чувала патладжани (представете си съотношението на останалите там чушки, домати, лук, чесън и прочие съставки на имамбаялдъто)...печи...бели...режи...бъркай...мамата си трака. Добре, че мина този период. А и по магазините вече има голямо разнообразие - не така добри, като домашните, но вършат добра работа, ако е на зор човек Wink

# 34
  • Мнения: 5 299
Веднъж правих кис.краставички,но тези от магазина по-ми харесват.Предпочитам да си купувам.Така ако сгафя нещо после ще ме е яд..единствено си пека чушки и складиервам във фризера newsm55

# 35
  • Мнения: 772
Някой знае ли как се правят кисели, зелени домати?

Зелени домати


Продукти 
10'000 гр  домати зелени
250 гр  сол морска
3 бр.  хрян корен
3 гл.  целина
20 ск.  чесън стар
1 вр.  магданоз пресен
1 вр.  копър пресен
 

Приготвяне

1.Почистете доматите от дръжките, измийте ги и ги наредете в буркани
2.На дъното, по средата и най-отгоре сложете предварително нарязаните подправки
3.Отделно пригответе саламура от 6 литра вода и солта
4.Залейте доматите със саламурата до напълване на съда
5.Ферментацията продължава 14-15 дни
6.След това туршията е готова за консумация.

 
КИСЕЛИ ЗЕЛЕНИ ДОМАТЧЕТА
ПРОДУКТИ:
5 кг зелени доматчета, 200 г сол, 100 мл оцет
5-6 дафинови листа, 10 зърна бахар, 10-ина зърна черен пипер
няколко глави чесън, вишневи и дюлеви листа, 1 глава целина.

Измийте доматите и ги надупчете с игла. Наредете ги в големи буркани (3-5 литрови), като между тях слагате вишневи и дюлеви листа, и подправките. Залейте ги с вода, за да измерите количеството й. Излейте водата в тенджера и отнемете от нея 100 мл. Добавете солта, оцета, разбъркайте за да се разтворят добре. С тази смес отново залейте доматите. Затворете ги с капачки и ги приберете на студено. След 3-4 седмици ще имате отлични кисели доматчета.


# 36
  • Мнения: 4 176
Оххх  ooooh! - много актуално питане имам:

КАК се съхранява зелен боб във фризера?

Трябва ли да го бланширам малко преди да го сложа в пликове?

Благодаря   bouquet
Не. Аз го мия, режа и в пликове замразявам. После вадя и заледен в тенджерата слагам.

Аз замразявам и домати. Понеже не харесвам да готвя със семките и ги махам. Режа домата на 2, беля го и с пръсти махам семките. После слагам в кухненския робот и смилам. Сипвам в чашки за кафе ( пластмасови) и замразявам. След това вадя и изсипвам с пликове и обратно във фризера. Така хем имам натурален домат за готвене, хем няма сол и не е термично обработван, а топва че е на порции е най-голямото удобство.
Нищо не правя като зимнина. Всичко заледявам.: Копър, магданоз, моркови ( пак смилам в робота), режа чушки на кубчета, бамя, тиквички на кубчета ( за супа), тиква, режа краставица за таратор ( от домашната). таратора е почти без забелжки.

# 37
  • Мнения: 4 176
ААААА забравих да кажа че печем чушки с чушкопека, белим и слагаме по 10-15 в пликчета.
Сещото правим и с патладжан. Страхотна лютеница става така. Когато ми с едояде- вадя чушки, патладжан, запържвам в зехтин лук, чесън и всичко меля в кухненския робот. Става невероятно.

# 38
  • Мнения: 1 854
Не правя,но майка ми прави и си хапвам от нейната Heart Eyes Hug

# 39
  • София
  • Мнения: 5 828
От няколко години се отказах да правя, защото нищо не изяждаме, а после изхвърляме.
Всичко го има готово в магазините - и компоти, и сладка, и лютеници, и кисели краставички, и туршии ....
Правим само смлени домати за готвене т.е. свекървата ги прави  Wink
Обаче тази година тъкмо "дадох нареждане" тази събота да се започне правенето и се оказа, че няма домати  Shocked  , от дъждовете и наводненията реколтата е унищожена и почти няма домати, а сигурно и други зеленчуци.
И при вас ли е така?
Сигурно пак ще почнат да внасят безвкусни скъпи турски домати  Sick

# 40
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Да споделя своя опит.
Обикновена туршия от зелени домати /дори и леко зачервени слагам/, морковчета, карфиол, чушки, хрян и разбира се ароматни коренчета и тревички правя като ги нареждам в буркан, какъвто имам и заливам със саламура, приготвена от 13 части вода и 1 част сол. Разбира се бурканите разклащам отвреме-навреме.
А "слънчеви"  краставички правя в 3-литрови буркани така: на дъното 3 големи листа хрян, редя краставичките изправени в буркана, като набождам сух копър между тях, а отгоре ръсвам няколко скилидки чесън.  Отмервам 3 малки супени лъжици морска сол и изсипвам вътре, след което наливам вода. За капаче може да навъртите на кръгче кух копър.  Разклащам буркана, докато се размъти саламурата и прибирам тогава на тъмно и хладно.
 

# 41
  • Мнения: 8 505
Туршии-категорично не!
Домати и печени чушки-в буркани.
Останалото-във фризера-чушки за пълнене,тиквички-за пържене-на кръгчета,за готвене-на кубчета,грах,зелени подправки-замразявам ги във формички за лед,а после ги прехвърлям в плик,бамя,карфиол,броколи.
Може и да пропуснах нещо.

# 42
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Правим. Сега сме на вълна сладко от смокини.


Моля за рецептата  Wink

Общи условия

Активация на акаунт