Правите ли зимнина?

  • 14 726
  • 42
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 372
Правите ли зимнина и каква? Или всичко купувате на зима от маркетите? Аз засега набутах няколко торбички грах и тиквички във фризера но се чудя какво още да сложа.  newsm78

Правите ли туршии, краставички и други...и как?

# 1
  • Мнения: 9 903
бих правила и буркани, но нямам възможност в апартамента Simple Smile
така че крадвам от мама домати в буркани, конфитюри и печени чушки.
Иначе във фризера набутвам каквото се сетя - засега имам само малко череши, скоро ще сложа накълцани чушки, моркови, целина - поотделно и смесено за добавка към манджите.
И зелени подправки също.

# 2
  • Мнения: 1 002
обичам домашна лютеница , и още няколко вида домашна туршия - напр. пълнени камби със салата от зеле  , моркови и целина , тази я обожавам ... но нищо не правя ...каквото вземем от нашите, това е ...
може да смеля домати и с аспирин да ги консервирам , но нищо повече ...

# 3
  • Мнения: 9 903
оххх, лютеничка....и мама прави едно нещо, дето му се вика апетитка...с дълга леко люта чушка в буркана......
и една "македонска салата" - боб, чушки, домати, някакъв сос, чесън - може да се яде и като манджа, и като мезе за ракия.

# 4
  • Мнения: 5 255
Магазинитe за какво са  Mr. Green
Аз не правя зимнина  Naughty
За това се грижи майка ми  Hug Heart Eyes

# 5
  • Мнения: 372
И моята майка досега се грижеше за това, но тази година искам аз да си я направя.

Как се правят камбите със зелето?

# 6
  • Мнения: 1 002
И моята майка досега се грижеше за това, но тази година искам аз да си я направя.
Как се правят камбите със зелето?
не знам , аз само ям  ...
иначе камбите въобще са си вкусни , според мен , на туршии ..
и дом. лютеница е много вкусна , няма нищо общо с купената , но се вари и трябва да имаш къде да я вариш ..
сигурно знаеш за киселите краставици - не е трудно ..
аз не купувам туршии - нямат нищо общо като вкус с домашните  , ако има домашни - ок , ако ли не - ядем зеле с моркови или парникови пластмасови  домати ...
дано ми дойде мерак и на мен да правя ...

# 7
  • Мнения: 287
Аз досега всичко си правех, просто няма кой да ми помага и аз сама трябва да се справям, но от тази година решихме да си купуваме някои неща , а други да си ги направим. Ще купим домате, лютеница, печен пипер и някои други неща.
Но например туршията и киселите краставички ще си ги правим, защото така и не се спряхме на нещо което да ни хареса, ето например рецептите:

ШАРЕНА  ТУРШИЯ /рязяна/изпитана рецепта/

Продукти:
      5 кг.  камби  /шарени/
      3 кг.  зелени домати
      2 кг.  карфиол
      1 кг.  моркови
      целина, чесън,
            /съотношението не е задължително – слага се каквото и колкото има/

   Нарязват се зеленчуците, объркват се и се пълнят в буркани.

 Саламура за 1 комп.буркан:

      1 с.л. морска сол /с връх/
      3 с.л. захар /равни/
      6 с.л. оцет  /60 г./
      2 т. Асперин
  Долива се вода от чешмата.
  Обръщат се няколко дена.
/зеленчуците остават хрупкави и са трайни до новата реколта/

КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ

Продукти за 1комп. буркан:
     
      4 с.л.  оцет
      1 с.л.  сол
      1 ч.л.  захар 
      чер. пипер, лук, копър, щипка синап

      Стерилизират се 5 мин.

Приятен апетит

# 8
  • София
  • Мнения: 39 771
Отказах се от зимнината. По-миналата седмица изхвърлих последните буркани ... компот. Пък и при стерилизацията ... варя в една голяма тенджера по 4 буркана. Не мога да смогна.
Каквото мога - слагам във фризера. Другото от магазина.

# 9
  • Мнения: 877
Все си мисля , че тази зимнина е малко излишна.
Къде да я слагам?
Да не е война?
Все ще си намерим замразени продукти..., а и  са по-полезни.
Все някой ще ти набута в ръцете някои гъбки или доматчета.Това което аз ще правя и ми изглежда най-използваемо (и стилно  Laughing) са малки бурканчета от пюренца на сладко ( от вишни, боровинки, ягодки) за палачинки, пай, а какъв сладкиш със сладко от сини сливи има...ауу

# 10
  • Севлиево
  • Мнения: 1 666
Ние си сложихме във фризера малки пакетчета/дозички/ настърган морков и магданоз. После само вадиш и слагаш в манджата  chef
Опекохме си и син домат, объркахме го с чесън и магданоз и в кутии от сладолед ...и айде във фризера. После може да се направи с кисело мляко или с майонеза и сирене!
Компоти не правим, защото никой не ги яде. Направихме само кисели краставички. Може би ще си направим и няколко буркана Царска туршия.
...а, задължитено във фризера ще сложим и печени чушки.

# 11
  • Мнения: 527
Аз не правя нищо  Embarassed, чакаме на готово. Свекървата прави кисели краставички, печени чушки, пържени тикви и сокове, а моята баба туршии и кисело зеле и сме малко като циганчетата  Laughing, чакаме някой да ни даде нещо. Иначе си мисля, че по-изгодно е да се купи, всичките тези врътни около 10 буркана не си заслужава. Е, друг си е вкуса на домашно приготвеното, но ...

# 12
  • Бургас
  • Мнения: 2 452
 Ами правим си ( досега нашите, от тази година и ние се включваме) - от плодовете и зеленчуците, които гледаме на вилата - тиквички, чушки и моркови във фризера, тази година малини и вишни също замразявах, лютеница, доматен сок ( правим в промишлени количества и все не стига), печени чушки, апетитки, люти чушлета в марината, сокове и сладка от малини, къпини, вишни,арония, кайсии и праскови, компоти също... Grinning

# 13
  • Мнения: 980
Мама прави каквото се сети. Аz като съм й на гости се тъпча като невидяла, после слагам и по някой и друг буркан в чантите и си тръгвам. От миналата година почнах някои прости турШии, та ме гледат като иzтреляна в орбита Whistling

# 14
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Оххх  ooooh! - много актуално питане имам:

КАК се съхранява зелен боб във фризера?

Трябва ли да го бланширам малко преди да го сложа в пликове?

Благодаря   bouquet

# 15
  • Мнения: 2 000
Свекито прави буркани и половината ни дават на нас  Grinning Иначе аз миналата година си направих в торбички нарязани моркови и чушки, и ги бухнах в камерата, но много бързо свършиха. Сега си мисля да си замразя и малко нарязан патладжан. Мисля си и за бамя, защото много я обичам, но не знам дали трябва да я мия предварително или направо да я замразявам. Някой има ли представа?

# 16
  • Мнения: 781
Как ме хванахте само  chef.Цял ден с това се занимавам LaughingБланширах зелен боб за фризера-потапя се във вряща вода за 5 минути.
Аз всичко слагам във фризера .Правих и пакетчета с моркови , чушки и магдавоз-всичко стържа с робота и в торбички.
Слагах тиквички на колелца ,без да ги бланширам .
Остана ми само да сложа и малко патладжан и край Mr. Green
Иначе отделно и моркови на кубчета слагам.Но всичко това е , защото има в градината на нашите, ако трябва да го купувам не си струва, по добре да си ги купи човек направо.

# 17
  • Мнения: 3 251
Оххх  ooooh! - много актуално питане имам:

КАК се съхранява зелен боб във фризера?

Трябва ли да го бланширам малко преди да го сложа в пликове?

Благодаря   bouquet
Шани,правих миналата година бланширан и във фризера ,но нещо не ми хареса-като гумен ми стои ,за това тази година си минах на стария традиционен начин с малко сол в буркана и стерилизация.
А иначе по темата-правя:доматен сок в бутилки,мариновани краставички,зелен боб,печени чушки във фризера, само тази година няма да правя лютеница,че няма да имам време.

# 18
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Нина   bouquet

Знаех си аз, че няма да стане по мързеливия начин  ooooh!.

Сега какво да го правя тоз боб  newsm78

# 19
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 518
Шани става си боба по мързеливия начин. Аз вече втора година така го правя. Само че не бланширам. Само измивам, нарязвам по-големите чушки, оставям го да поизсъхне малко и в торбички във фризера. Когато трябва да го готвя - от фризера директно в тенджерата, както е замръзнал. За мен промяна във вкуса няма.
Слагам го в целофанени торбички, ако това има някакво значение,  но не мисля.

# 20
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Оооо Лалка - Благодаря ти!    bouquet

Отивам да го нарежа и да го чакам да засъхне тогаз, че вече си мислех да го хвърля... Confused

# 21
  • Мнения: 3 478
И бамя и зелен боб съм замразявала. Само измивам, подсушавам,пакетирам и слагам във фризера, реже се по желание.

# 22
  • Мнения: 6 472
От бурканите правя само сладка. Останалите неща ги въртят мама и свеки. Иначе бутам всякакъв зарзават във фризера Grinning

# 23
  • Някъде в Европа...
  • Мнения: 3 441
А как съхранявате чушки във фризер? Смятам да ги пека, беля и после в найлонови торбички и във фризера. Ако някоя от вас е правила, моля да сподели!

# 24
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 518
А как съхранявате чушки във фризер? Смятам да ги пека, беля и после в найлонови торбички и във фризера. Ако някоя от вас е правила, моля да сподели!

Аз точно така процедирам. И са си екстра при размразяването. А свеки ги замразява сурови - една във друга три четири чушки и пак в торбичка, ама аз нямам толкова място.

# 25
  • Някъде в Европа...
  • Мнения: 3 441
Мерси, lalka! Утре с това ще се занимавам Wink

# 26
  • Мнения: 1 399
... Смятам да ги пека, беля и после в найлонови торбички и във фризера. Ако някоя от вас е правила, моля да сподели!
Аз дори не ги беля. После, като се размразят, много лесно се сваля люспата.
Сурови също съхранявам. Използвам ги за пълнене с кайма и готвене.
Ето една тема за съхранението на зимнина във фризера.

# 27
  • Хасково
  • Мнения: 995
А как съхранявате чушки във фризер? Смятам да ги пека, беля и после в найлонови торбички и във фризера. Ако някоя от вас е правила, моля да сподели!
Аз ги замръзявам по същия начин печени, белени  в торбички и хоп във фризера. После са чудни за салата, миш маш и др.
Сурови едри чушки капия за пълнени чуши зимата замръзявам така: Изчиствам чушките от дръжките и семето завира вода с малко сол и потапям за 1 мин. Така чушките омекват леко слагам ги в пликове и във фризера/така не заемат толкова място/. После не ги размръзямам напълно пълня ги със кайма и ориз и са все едно сега брани от градината.
Иначе правим компоти много - унищожаваме в големи количества. Кисели краставички правим също , но тази година ще видим май какво са станали объркахме рецептата и сложихме малко повечко оцет Embarassed.
Гласим се да направи и лютеница, защото по-хубава от домашната не съм яла.
Консервите с домати прави майка ми и свекито.

# 28
  • Мнения: 487
Правим всичко за което се сетим. Започваме от компотите, сладко, туршия /най вече така наречената царска туршия/, кисело зеле, кисели краставички, пипер, парен патладжан, печен патладжан, лютеница, риба, и разбира се домашна ракия и винце, защото и то си е зимнина Wink

# 29
  • Мнения: 772
Правим. Сега сме на вълна сладко от смокини.

# 30
  • Мнения: 6 315
Правя царска туршия, защото много обичам. Като бременна омитах по един буркан от тези по 750 мл.  Mr. Green Мама замразява тиквички, пържен патладжан и разни подобни. С мъж ми си слагаме и кисело зеле - един бидон изяждаме през зимния сезон - на салатка на манджа... Пробвала съм туршия от магазин - не ми харесва - солена, но не кисела. Затова си правя всяка есен.

# 31
  • Пловдив
  • Мнения: 2 102
С това се занимавах последната събота и неделя.
Равносметка 35 буркана домати, чушки, патладжани, бамя т.е. гювеч и 35 компот от праскови.
В икономическия ефект изобщо не съм убедена но от хигиенна гледна точка   newsm10

# 32
  • Мнения: 2 452
Аз искам да си направя кисело зеле, защото много ми липсва, обаче се страхувам, че мъжът ми ще ме изгони заради миризмата. Laughing Ако някой все пак знае рецепта за 3-4 малки зелки, моля да я сподели!
Иначе не правя нищо; преди 2 години опитах да направя сладко, но не се получи; миналата година правих желе с люти пиперки (за консумация със сирена), но и то не стана и тази година изобщо няма да се опитвам.

# 33
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Правим Simple Smile ама умерено.
Най-вече домати затваряме, също зеле, малко компоти, сладко, чушки-туршии разни.
Едно време беше страшно, баща ми голям ентусиаст - например каже, хайде да правим (разбирай 'правите') имамбаялдъ, донесе 2 чувала патладжани (представете си съотношението на останалите там чушки, домати, лук, чесън и прочие съставки на имамбаялдъто)...печи...бели...режи...бъркай...мамата си трака. Добре, че мина този период. А и по магазините вече има голямо разнообразие - не така добри, като домашните, но вършат добра работа, ако е на зор човек Wink

# 34
  • Мнения: 5 299
Веднъж правих кис.краставички,но тези от магазина по-ми харесват.Предпочитам да си купувам.Така ако сгафя нещо после ще ме е яд..единствено си пека чушки и складиервам във фризера newsm55

# 35
  • Мнения: 772
Някой знае ли как се правят кисели, зелени домати?

Зелени домати


Продукти 
10'000 гр  домати зелени
250 гр  сол морска
3 бр.  хрян корен
3 гл.  целина
20 ск.  чесън стар
1 вр.  магданоз пресен
1 вр.  копър пресен
 

Приготвяне

1.Почистете доматите от дръжките, измийте ги и ги наредете в буркани
2.На дъното, по средата и най-отгоре сложете предварително нарязаните подправки
3.Отделно пригответе саламура от 6 литра вода и солта
4.Залейте доматите със саламурата до напълване на съда
5.Ферментацията продължава 14-15 дни
6.След това туршията е готова за консумация.

 
КИСЕЛИ ЗЕЛЕНИ ДОМАТЧЕТА
ПРОДУКТИ:
5 кг зелени доматчета, 200 г сол, 100 мл оцет
5-6 дафинови листа, 10 зърна бахар, 10-ина зърна черен пипер
няколко глави чесън, вишневи и дюлеви листа, 1 глава целина.

Измийте доматите и ги надупчете с игла. Наредете ги в големи буркани (3-5 литрови), като между тях слагате вишневи и дюлеви листа, и подправките. Залейте ги с вода, за да измерите количеството й. Излейте водата в тенджера и отнемете от нея 100 мл. Добавете солта, оцета, разбъркайте за да се разтворят добре. С тази смес отново залейте доматите. Затворете ги с капачки и ги приберете на студено. След 3-4 седмици ще имате отлични кисели доматчета.


# 36
  • Мнения: 4 176
Оххх  ooooh! - много актуално питане имам:

КАК се съхранява зелен боб във фризера?

Трябва ли да го бланширам малко преди да го сложа в пликове?

Благодаря   bouquet
Не. Аз го мия, режа и в пликове замразявам. После вадя и заледен в тенджерата слагам.

Аз замразявам и домати. Понеже не харесвам да готвя със семките и ги махам. Режа домата на 2, беля го и с пръсти махам семките. После слагам в кухненския робот и смилам. Сипвам в чашки за кафе ( пластмасови) и замразявам. След това вадя и изсипвам с пликове и обратно във фризера. Така хем имам натурален домат за готвене, хем няма сол и не е термично обработван, а топва че е на порции е най-голямото удобство.
Нищо не правя като зимнина. Всичко заледявам.: Копър, магданоз, моркови ( пак смилам в робота), режа чушки на кубчета, бамя, тиквички на кубчета ( за супа), тиква, режа краставица за таратор ( от домашната). таратора е почти без забелжки.

# 37
  • Мнения: 4 176
ААААА забравих да кажа че печем чушки с чушкопека, белим и слагаме по 10-15 в пликчета.
Сещото правим и с патладжан. Страхотна лютеница става така. Когато ми с едояде- вадя чушки, патладжан, запържвам в зехтин лук, чесън и всичко меля в кухненския робот. Става невероятно.

# 38
  • Мнения: 1 854
Не правя,но майка ми прави и си хапвам от нейната Heart Eyes Hug

# 39
  • София
  • Мнения: 5 828
От няколко години се отказах да правя, защото нищо не изяждаме, а после изхвърляме.
Всичко го има готово в магазините - и компоти, и сладка, и лютеници, и кисели краставички, и туршии ....
Правим само смлени домати за готвене т.е. свекървата ги прави  Wink
Обаче тази година тъкмо "дадох нареждане" тази събота да се започне правенето и се оказа, че няма домати  Shocked  , от дъждовете и наводненията реколтата е унищожена и почти няма домати, а сигурно и други зеленчуци.
И при вас ли е така?
Сигурно пак ще почнат да внасят безвкусни скъпи турски домати  Sick

# 40
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Да споделя своя опит.
Обикновена туршия от зелени домати /дори и леко зачервени слагам/, морковчета, карфиол, чушки, хрян и разбира се ароматни коренчета и тревички правя като ги нареждам в буркан, какъвто имам и заливам със саламура, приготвена от 13 части вода и 1 част сол. Разбира се бурканите разклащам отвреме-навреме.
А "слънчеви"  краставички правя в 3-литрови буркани така: на дъното 3 големи листа хрян, редя краставичките изправени в буркана, като набождам сух копър между тях, а отгоре ръсвам няколко скилидки чесън.  Отмервам 3 малки супени лъжици морска сол и изсипвам вътре, след което наливам вода. За капаче може да навъртите на кръгче кух копър.  Разклащам буркана, докато се размъти саламурата и прибирам тогава на тъмно и хладно.
 

# 41
  • Мнения: 8 505
Туршии-категорично не!
Домати и печени чушки-в буркани.
Останалото-във фризера-чушки за пълнене,тиквички-за пържене-на кръгчета,за готвене-на кубчета,грах,зелени подправки-замразявам ги във формички за лед,а после ги прехвърлям в плик,бамя,карфиол,броколи.
Може и да пропуснах нещо.

# 42
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Правим. Сега сме на вълна сладко от смокини.


Моля за рецептата  Wink

Общи условия

Активация на акаунт