Кога ще ги забранят тия боклуци?!

  • 14 060
  • 181
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 0
Мами, по темата за училищните лавки- миналата година през декември успях да затворя една в столично училище.  За съжаление основанието ми не беше друго , а  натравяне на две деца след консумация на сандвичи. Просто наредба за здравословно хранене на учениците няма, а няма и да има скоро. Аз я затворих  на друго основание, но ако желаете пишете ми за да намерим някакво  основание  за затваряне на лавките. Оттогава правя всеки ден сандвич на дъщеря ми за закуска и съм много доволна. Това е ангажиментът , който ще възникне за вас след затваряне на лавката, но си струва.
Друго ме притеснява- дъщеря ми, която е в четвърти клас , дълго време нямаше т. нар. безплатна закуска, но от две седмици я има.
Няколко дни беше на варианта кифла с мармалад, кифла с шоколад - с  тези закуски те хранят гълъбите на двора. Три дни бяха на варианта плодове- накарах я да ги донесе вкъщи и какво да ви кажа- два портокала, миришещи на ферментирали плодове и една ябълка, миришеща на гнило. Моля ви , споделете какво представляват т. нар. безплатни закуски във вашето училище, защото съм наострена и против тях.

# 46
  • Мнения: 4 380
Защо затваряне на лавките? Не трябва затваряне- трябва просто собствениците на тези лавки да бъдат притиснати към промяна на асортимента който продават.

Аз и тях ги разбирам, т.к. производители на здравословни готови храни не са толкова много- трябва да знаеш къде, какво и как да зареждаш. Но директорите имат всичката власт да им влияят в това отношение.

Аз съм убедена, че една лавка продаваща здравословна храна, ще печели много повече от сега с колички и чипс.

# 47
  • Мнения: 3 835
При нас тези неща се променят чрез медицинското лице в училището и управата на самото училище. Те са хората които определят правилата асаещи здравето на децата в конкретното учебно заведение и те изготвят предложения за промени на законодателно ниво.
Аз обаче не разбирам при вас какво спира продавачите в лавките да продават нормални и качествени неща- да зареждат със салатки и мюсли вместо със зрънчовци. Това е от много "култура" да ви кажа. Директорите в български училища както и медицинските лица принципно никога нищо и не вършат открай време. Просто няма заинтересовани.
Вместо да се борите с министерството (не че там не трябва, но при цялото желание тези неща не се променят бързо), притиснете директора и медицинската сестра! Първия определя училищната политика, втората пряко отговаря за здравето на учениците.

Така е Ксения, и при нас пак директора и медицинското лице са хората определящи правилата, касаещи здравето на децата. Но, както и ти пишеш за проблема при вас с автоматите, че не са заинтерсовани да ги махнат, също и при нас, явно не са заинтересовани да забранят предлагането на боклуци в лавката, или просто не обръщат внимание, не го смятат за проблем. Родителите, на практика с мълчанието си, дават един вид съгласието си за това предлагане.

Законово е регламентирано и лавките са задължени да предлагат полезни и здравословни храни, плодове също, където не ги предлагат и имате проблем, звънете на РИОКОЗ!

В нашата лавка се предлагат банани, портокали, ябълки и най-различни хубави закуски. НО, при наличие на изобилно предлагане на всякакви лъскави, шарени и по всякакъв начин рекламирани и привличащи децата боклуци, познайте какво купуват и с какво са пълни кошчетата, дали с обелки от портокали или с лъскави опаковки?
С министерството няма да се борим, просто ще натиснем да се приеме една хубава, написана и готова наредба, която само трябва да започне да действа.

Аз съм убедена, че една лавка продаваща здравословна храна, ще печели много повече от сега с колички и чипс.

Дори и да не печели повече, м/у печалбата и здравето на децата ни, от нас зависи кое ще е приоритет.

# 48
  • София
  • Мнения: 5 191
Обаждайте се! Обаждайте се! Кой където свари , по гърба да ги нашари!  Simple Smile
Днес всички, на които се обадих ми казаха , че ТЕЗИ ДНИ МНОГО МАЙКИ СА ИМ ЗВЪНЯЛИ!
Търсете медии, правете снимки, пишете оплаквания до РИОКОЗ (ако няма необходимия минимум здравословни артикули ,  ако има храни с токсични оцветители, аромати, овкусители и др., ...... ще им направят проверка!

Гъбке отровна, аз лично предпочитам затваряне на лавката в настоящият й вид и носене на храна от вкъщи. Но ще се боря за приемане на наредбата и оцеляване на лавките .

Последна редакция: чт, 26 мар 2009, 16:48 от ОП

# 49
  • Мнения: 3 835
Обаждайте се! Обаждайте се! Кой където свари , по гърба да ги нашари!  Simple Smile
Днес всички, на които се обадих ми казаха , че ТЕЗИ ДНИ МНОГО МАЙКИ СА ИМ ЗВЪНЯЛИ!
Търсете медии, правете снимки, пишете оплаквания до РИОКОЗ (ако няма необходимия минимум здравословни артикули ,  ако има храни с токсични оцветители, аромати, овкусители и др., ...... ще им направят проверка!

Браво! Мен пък ме гледаха или слушаха като голямия бял лебед, ама явно не съм попадала на хората, на които ти попадаш. Joy

Аз от всякъде, където съм се обаждах, мога да кажа, че хората, които ще ни помогнат (и на които ние трябва да помогнем), нашите хора са ст.н.с. Дора Овчарова и проф. Стефка Петрова от Центъра по хигиена и НЦООЗ. Значи това са хората, които са автори на нашата наредба. Това всъщност е наредба 26. те са, които са написали промените в нея, т.е. това, което ние искаме. На наредба 26, сега действащата, трябва да се позовавате, ако във вашата лавка или стол липсват здравословните храни, в нея те са регламентирани абсолютно подробно и собствениците на столове и лавки са абсолютно задължени да ги предлагат. На базата на тая наредба РИОКОЗ им правят проверките и не са съвсем безсилни, нищо, че още не са законово забранени Боклуците за предлагане. РИОКОЗ обаче могат да изискат лавката да пренареди асортимента си, и да сложи отпред на видно място качествените храни и плодовете, а отзад другите. Mr. Green Днес например това се е случило в нашето у-ще. Grinning В стола също са прегледани менютата със задна дата, предлагане на плодове не е имало, риба почти също, зеленчуци не са се предлагали. Направили са им предписание за менюто. Имам текста на новата наредба, която искаме да подкрепим да се приеме, мога да пусна част от текстовете в нея, или цялата не знам, който иска мога на мейл да му я пусна, да си я има. Да ми пише на ЛС.

# 50
  • Мнения: 3 835
В нашето у-ще има някакви шансове да се преборим, но определено с тази наредба нещата ще се решат далеч по-лесно. На първо място с преподписването на договора с арендаторите ще се заложат клаузи за непредлагане на тези продукти. После трябва да се забрани, при нас специално, учениците да излизат от територията на у-щето. Това е един много сериозен момент, с който ще се сблъска всеки от вас, като тръгне да се бори за тази работа. Хубаво ще е, ако във вашето у-ще е забранено изобщо излизането от двора на у-щето.На мен с този "гениален" аргумент ми излезнаха още в началото като се заинтересувах за този проблем, че виждате ли, ако ги махнем от училището боклуците, те децата щели да излизат навън да ги купуват и така сме щели да ги застрашим. (Това бил и аргумент на Асоциацията на тези дето държат лавките и столовете, значи тези организации и фирми си имат Асоциация, което е интересен момент по отношение на приемането на наредбата!)
Първо те и сега излизат (за по-големите деца става въпрос),  второ за мен това е абослютно недопустимо, учениците да напускат територията на училището. Нашето у-ще е основно, само да вметна, защото е важна подробност, не става въпрос за много големи деца. Та накрая се оказа, че основния им проблем да забранят напускането извън двора бил, че лавката била само една и 300 деца се струпвали в междучасието, не можели да си напазаруват, та затова излизали навън. За да се реши този проблем, трябвало с преподписването на договора да се заложи и в стола да разкрие нещо като допълнителен пунк на лавката. Да имат възможност децата да си напазарували, за да не излизат навън. Мен цялата тая работа нещо много ми куца като логика, не знам какво да мисля вече. Rolling Eyes Но, ако искат да разкриват и допълнителен пункт. Аз лично смятам, че от лавката се пазаруват предимно боклуците, и ако те не се предлагат, надали ще има такъв наплив към лавката. Но като цяло, ако се приеме наредбата, и се премахнат тези всички лъскави опаковки оттам, ще ми е много интересен момента, какъв ще е наплива към въпросната лавка, и дали 300 деца ще се изсипят там?!

# 51
  • София
  • Мнения: 16 046
Децата не се възпитават със забрани, а с учене и показване какво е добро за тях. показване и говорене от страна на родителите. Ако времето, отделено на темата бяхте отделили на децата за да им обясните за полезните храни - може би щеше да има полза. Децата ви растат, след години какво ще искате да забраните - магазините, кафенетата, пицариите. А цигарите и алкохора как ще забраните?Навсякъде около нас има и вредни храни - говорете, обяснявайте на децата какво и от къде да си купуват.
Всичко друго е преливане от пусто в празно.

# 52
  • Мнения: 3 835
Децата не се възпитават със забрани, а с учене и показване какво е добро за тях. показване и говорене от страна на родителите.

Естествено, по-голям привърженик на думите ти от мен, трудно можеш да намериш. И точно заради това, че съм против категоричните забрани, защото наистина не са никакви решения, имам (а и другите майки вероятно по същите причини), този проблем. Не желая да забранявам на детето си, да отиде като другите деца до лавката, с приятелчетата си, да му поставям ограничения, да се чувства изолирано. Не мога да му забраня, и никога не съм го правила, ако до него детето нагъва зрънчо и го почерпи, да си вземе, нормално е да му се дояде. не мога да забраня, ако приятелката й си купува чипс с татуиривка, която толкова ефектно й седи на ръката, а пък да не говорим процеса на лепене колко е забавен.....Не мога да забраня свръх лъскавите, рекламирани денонощно, с всевъзможни награди в тях Боклуци, мога само да обяснявам защо и какво в тях не е полезно, ако се прекалява с употребата им и се тъпчат безконтролно (именно в училищата), по цял ден.  Дотолкова съм обяснявала, че дъщеря ми съвсем спокойно може и на проф. Петрова да изнесе лекция по въпроса, и проблем нямах, никакъв, преди да стане първолак и да се сблъска с действителността на "здравословните" храни предлагани в лавките и напълно нормалното и естествено за всяко дете, желание да има приятели, да се впише сред останалите. Сблъсъкът е много неприятен, м/у това, което знае от мама и това, което наблюдава в у-щето.

# 53
  • Мнения: 3 835

Забраната сама по себе си на тези неща в у-щето, вероятно ще реши проблемите на много родители и деца, но само донякъде. Трябва задължително да има образователни програми в училищата по здравословно хранене, спорт, особено в днешно време. Затлъстяването е страшен проблем, всички сме свидетели на млади момичета с наднормено тегло, целулит и стрии в ужасяващи размери, на по 18, 20 год.... Нещо страшно е, дължи се именно на тия боклуци, на неинформираност, на ниска култура за нездравословните храни, която е задължителна предвид промиващите мозъка реклами, и на абсолютното обездвижване. Един от основните проблеми по повишаване културата на децата в училищата по тези проблеми е, че МЗ някак е прекалено ангажирано да спусне Модул за здравословното хранене за децата, към училищата. Така, както е направило за безопасността на движението, има такива модули, и имат 8 часа мисля. Така, както сега нашето у-ще щяло да кандидатства по някаква програма на МЗ, Гражданска не знам си какво и не знам си какво, което в свободен превод било да се запознаят с ЕС и там около него какво и що, и с това да им запълвали часовете, ако някой учител липсвал. Чудно, къде по-важен е ЕС от тяхното здраве! "Безопасността на движението" е много необходим модул, но надали ЕС е по-важен от проблемите със затлъстяванео и обездвижването на децата ни.

# 54
  • София
  • Мнения: 5 191
Тео, моля те, пусни тук целия текст на проектонаредбата! Ти без дъх ще останеш, ако тръгнеш и да я пращаш лично на всеки родител ( който иска да не забранява на детето си). Aisha, нали виждаш , че тук такива сме се събрали - незабраняващи, търсещи лесния, естествен път...

# 55
  • Мнения: 2 282
oooх ако стигаха само приказките и домашния пример, щеше да е лесно. Тео го е написала добре...  Peace моето дете знае какво, как и защо да яде/не е добре да яде. Обаче пусто не мога да превъзпитам родителите на приятелите и, съответно влагам усилия да не отгледам поредния аутсайдер. Не че е толкова лошо да си различен, никак дори, но детето ми го изживява тежко. Компенсира неяденето на широко рекламирани боклуци с кутийка за храна с популярни герои, носене на свръхмодерни за възрастта и дрехи и пр. дреболии, които също не одобрявам особено, но са и необходими, за да се "слее" с тълпата.
Между другото - колкото и да говорим, колкото и да даваме пример, нали ти е ясно с кого изкарва най-много време детето ми във втори клас? от 7:15 до 17:00 ч. 10 часа в училище, 8 часа спи, 3 пъти седмично на тренировки... ясно е, че средата оформя.
Иначе съм съгласна - първите, и най-важните за превъзпитаване, са същите тези родители, които не разговарят с децата, нямат дори обща представа за храните и процесите в човешкия организъм, запушват устата на детето, което се оплаква или търси внимание, с нещо сладичко... И все пак едно добро начало би била една телевизионна информационна кампания, свързана с ползите и вредите от различните храни, комбинирана със забрана на рекламите на боклучавите храни .

# 56
  • Мнения: 2 282
А, ето част от препоръките на едно изследване на живота на децата:

- да се забрани рекламата, насочена към деца под 12 години;

- да се забрани рекламата на нездравословни храни преди 21 часа;

- медиите да преосмислят обема на показваното насилие, да променят екстремната картина по отношение на опасността, която непознатите представляват за децата, както и преувеличеното изобразяване на младите хора като заплаха за реда и стабилността в обществото;

- рекламната индустрия да престане да насърчава ранната сексуализация, злоупотребата с алкохол и преяждането...

Бих се подписала с две ръце под препоръките им. Направо са ни написали хората национална стратегия, ама кой да я вкара в действие...

# 57
  • Мнения: 3 835
Опит за нещо като обобщение: ooooh!

Хубавото е, че нашия проблем не е никак, ама никак труден за разрешаване. Защо?

1. Трябва да се приеме една наредба, която я има готова, написана, не е като тепърва да се борим за написването й. Плюс това закона към, който е тя, е на дневен ред, така че и наредбата, ще е на дневен ред покрай закона. За съжаление може би след изборите, защото сега връщат и размотават закона, горе долу заради един текст в него. За приемането на наредбата, ние сме много важни като защитници, защото от едната страна в защита на наредбата седят авторите й, а от другата са Асоциацията на фирмите държащи лавките и столовете. Нашето мнение и защита ще е натежи много, защото пък ние сме баш потребителите, родителите на децата, за които всъщност наредбата е писана.

Приемането на наредбата зависи от министъра на здравеопазването и министерството му като цяло.

2. Трябва да се въведе образователен модул здравословно хранене + спорт, като задължителни часове в училищата, така както е модула, безопасност на улицата и други подобни, и за тях си има определен брой часове в у-ще, разработена образователна програма за часовете, учебни материали, книжки и т.н....Целта на този модул е, да продължи и затвърди, това на което сме научили децата си в къщи, преди да тръгнат на у-ще. А именно, защо не трябва да се тъпчат с тези боклуци, какво им е нездравословното, вредното, какви са последствията за децата ни, ако набиват всеки ден чипсове, снаксове, зрънчовци, мазни и пържени храни, прекаляване с тестени неща, газирано, вафли и т.н.., т.н........, и всичко това съчетано с обездвижването им, като висят пред компа или пред ТВ. А още по-полезен и крайно необходим е такъв модул пък за децата, на които тези неща не са обяснявани в къщи.

Този образователен модул зависи от МЗ и МО. (Министерство на здравеопазването и министрество на образованието, може само и от второто, не знам?!, от здравеопазването прехвърлят топката към образователното министерство)


Toва е положението, това разбрах аз след няколко дневни борби, да се добера до тази синтезирана информация.

# 58
  • Мнения: 3 835
Ето текста на Проекта за изменения към Наредба 26.:

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАВАНЕТО

НАРЕДБА №
от . . . . . . . . . . . 2008 г
за здравословно хранене на учениците

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат изискванията към организираното хранене на учениците от 7 до 19 години в съответствие с принципите на здравословно хранене и се отнасят за предлаганата храна и напитки в столовете, бюфетите и автоматите за закуски и напитки в училищата, домовете за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи, почивни бази за отдих и туризъм за ученици, заведенията за социални услуги за деца и юноши до 19 годишна възраст.Чл. 2.  Приемът на енергия и хранителни вещества при учениците от 7 до 19 години се определя съгласно Наредба № 23 от 19 юли 2005 г. за физиологичните норми за хранене на населението (ДВ бр. 63 от 2 август 2005).
Чл. 3. За изчисляване на енергийната стойност на хранителния прием се използват следните енергийни еквиваленти:
1. един грам белтък доставя 4 ккал енергия;
2. един грам въглехидрати доставя 4 ккал енергия;
3. един грам мазнини доставя 9 ккал енергия.
Чл. 4. Прясното мляко, киселото мляко и кисело-млечните продукти, които се предлагат в столовете, бюфетите и автоматите за закуски и напитки трябва да отговарят на следните изисквания:
1.  прясното и киселото мляко да са със съдържание на мазнини  до 2%;
2.  киселото мляко трябва да е без добавени растителни мазнини;
3. не се допускат подсладени пресни и кисели млека, освен с натурални подсладители, при условие, че млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, фибри, като общото съдържание на моно- и дизахариди не трябва да е повече от 15%;
4. количеството на добавените плодове, плодово пюре, натурален плодов сок към киселото мляко трябва да е минимум 6%;
5. айранът да се предлага без добавена сол.
Чл. 5. В столовете, бюфетите и автоматите за закуски и напитки  се предлагат само следните напитки:
1. бутилирани води – ниско минерализирани минерални, изворни и трапезни – негазирани и газирани;
2. натурални  плодови и плодово-зеленчукови сокове (100%) без добавена захар, натурални зеленчукови сокове;
3. натурални сокове и нектари с не по-малко от 40% плодова или плодово- зеленчукова съставка;
4. мляко, млечни и кисело-млечни напитки със съдържание на мазнини до 2%;
5. чай, топъл шоколад;
6. боза.
Чл. 6. В столовете, бюфетите и автоматите за закуски и напитки не се предлагат захарни изделия, пържени картофени и зърнени изделия и пържени ядки; сухи супи и сухи бульони.
Чл. 7. В бюфетите и автоматите за закуски и напитки се допуска предлагане на десерти на зърнено-плодова основа и шоколад
Чл. 8. В столовете и бюфетите не се предлагат сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар (торти, пасти, сиропирани сладкиши).
Чл. 9. В състава на персонала, ангажиран с приготвянето на храна, предназначена за училищните столове и бюфети трябва да има поне един член, със средно специално образование по обществено хранене.

Раздел IІ
Изисквания към предлаганите храни и напитки в столовете

Чл. 10. (1) За осигуряване на здравословно хранене на учениците се използват стойностите за прием на енергия, белтъци, мазнини и въглехидрати, посочени в Приложение № 1.
(2) Разпределението на енергийното съдържание на храната, изразено в проценти, за отделните хранителни приеми е посочено в приложение № 2.
Чл. 11. (1) Храната се предлага по предварително изготвени дневни и седмични менюта, разработени в съответствие с изискванията на тази наредба.
(2) Седмичните менюта по ал. 1 се изготвят с участието на медицински специалист;
(3) В специалните училища менюто се съобразява и с изискванията за диетично хранене в зависимост от заболяването;
(4) Не се допуска използването на храна, приготвена и останала от предишния ден;   
(5) При разработване на менюта за хранене на учениците да се използват примерните среднодневни продуктови набори, посочени в приложение № 3;

Чл. 12. В столовото хранене се осигурява разнообразие на хранителни продукти чрез ежедневно включване в менюто на поне по един представител от основните групи храни:
1. хляб, хлебни и макаронени изделия, тестени изделия, ориз, жито и други зърнени храни и картофи;
2. зеленчуци и плодове;
3. мляко и млечни продукти;
4. месо, птици, риба, яйца, бобови храни (боб, леща, и др.), ядки.
Чл. 13. Предлагането на пълнозърнест хляб, пълнозърнести макаронени изделия, закуски на зърнена основа и други зърнени храни се осигурява  чрез:
а) ежедневно предлагане на пълнозърнест хляб;
б) предлагане  само на пълнозърнест хляб минимум два пъти седмично;
в) предлагане най-малко един път седмично на пълнозърнести макаронени изделия (макарони, юфка, спагети) или закуски на  зърнена основа.
Чл. 14. Предлагането на плодове и зеленчуци (пресни, замразени, сухи, консервирани с ниско съдържание на сол/захар, сокове и др.) в менюто се осигурява чрез:
1. ежедневно предлагане на най-малко общо 400 г зеленчуци и плодове при целодневно хранене;
2. ежедневно предлагане на пресни зеленчуци, според сезона - за салата или гарнитура;
3. предлагане поне веднъж дневно на ястие или кулинарно изделие, включващо зеленчукова съставка – в супи, ястия, зеленчукови пюрета, в сандвичи, плънка в тестени продукти и др.;
4. ежедневно осигуряване на пресни плодове, според сезона – цели, нарязани, настъргани, като плодова салата, прясно изцеден сок и др.
Чл. 15. Осигурява се предлагане на мляко и млечни продукти чрез:
1. ежедневно предлагане най-малко 400 г. кисело и / или прясно мляко и най-малко 30 г сирене при целодневно хранене;
2. предлагане на кисело мляко като компонент на закуска, подкрепителна закуска, включено в ястия, десерти, самостоятелно и с добавени нарязани пресни плодове, сушени плодове, прясно изцеден плодов сок и др.;
3. предлагане на прясно мляко като напитка, включено в пюрета, супи, десерти и др.
Чл. 16. В менюто се включва риба най-малко един път седмично.
Чл. 17. Консумацията на мазнини се намалява чрез:
1. ограничаване влагането на мазнини при приготвяне на ястията;
2. предлагане на постни меса (без видими тлъстини - птиче, телешко, свинско, агнешко и др.);
3. изключване на колбасите, предлагани като основни ястия;
4.предлагане на месни продукти и колбаси с намалено съдържание на мазнини, включени в подкрепителни закуски (сандвичи и тестени изделия с плънка, пици и др.);
5. предлагане на сирена и други млечни продукти с по-ниско съдържание на мазнини спрямо продукти от същата категория (напр.  извара, сирене и кашкавал от краве мляко вместо от овче мляко) или млечни продукти с намалено съдържание на мазнини;
6. прилагане на кулинарни технологии (варене, задушаване, печене), ограничаващи вноса на мазнини;
7. предлагане на други пържени храни, непосочени в чл.6 се допуска до един път седмично само в училищните столове, осигуряващи целодневно хранене.
Чл. 18. Консумацията на рафинирана захар се ограничава  чрез:
1. предлагане на прясното мляко неподсладено;
2. ограничаване влагането на захар в чай, прясно мляко с какао и кисело мляко (не повече от 5% добавена захар);
3.  не се предлагат захарни  и шоколадови изделия;
4. в столовете, осигуряващи само обедно хранене не се предлагат сладкарски продукти;
5. в столовете, които осигуряват целодневно хранене се допуска предлагане на сладкарски изделия не повече от един път седмично.
Чл. 19. Консумацията на готварска сол  се намалява чрез:
1. ограничаване влагането на сол при приготвянето на ястията и подкрепителните закуски   
2. предварително изкисване във вода на солени продукти, като саламурено сирене, маслини и др.;
3. включване в менюто на туршии само през зимния сезон, при предлагане само на обяд - до веднъж седмично, при целодневно хранене - до два пъти седмично;
4. изключване възможността за допълнително солене по време на хранене (не се поставят солници на масите).
Чл. 20. При приготвянето на храната да се прилагат здравословни кулинарни технологии, съгласно приложение № 4

 Раздел III
Изисквания към предлаганите храни и напитки в бюфетите

Чл. 21. (1) Бюфетите предлагат задължителен асортимент-минимум от храни и напитки.
(2) Асортимент-минимумът по ал. 1 е задължителен и за други обекти, в които се предлага  хранене на учениците.
Чл. 22. Задължителният асортимент-минимум включва следните групи храни, напитки и води:
1. сандвичи и/или хамбургери;
2. тестени закуски със зеленчукова и/или млечна плънка;
3. млека - кисело мляко, прясно мляко, айран, млечни и млечно кисели напитки;
4. плодове, според сезона – цели на брой, разфасовани на грамаж, плодови салати и др.;
5. зеленчукови салати в индивидуални опаковки;
6. натурални плодови и зеленчукови сокове;
7. ниско минерализирани минерални води, изворни и трапезни  води.
Чл. 23. (1) Предлаганите сандвичи и/или хамбургери са от следните три групи:
1. с млечен компонент (сирене, кашкавал, извара, млечни салати и др.);
2. с нетлъсти меса и месни продукти, риби, яйца;
3. със зеленчуци (вкл. лютеница, кьопоолу, печени чушки и др.), маслини и др.
(2) Продуктите от различните групи от ал. 1 могат да се комбинират.
(3) Сандвичите и хамбургерите от първа и втора група по ал. 1 трябва да включват компонент от пресни зеленчуци;
(4) Хлябът или питката на сандвичите/хамбургерите трябва да са пълнозърнести най-малко в един от предлаганите асортименти от всяка група.
Чл. 24. (1) В училищните бюфети и заведения, които осигуряват подкрепително хранене на учениците ежедневно се предлага поне по един асортимент от трите групи сандвичи и/или хамбургери (посочени в чл.21)
(2) Когато се предлага по един асортимент от трите групи сандвичи и/или хамбургери, той трябва да включва пълнозърнест хляб или питка.
Чл. 25. В училищните бюфети и заведения, които осигуряват подкрепително хранене на учениците ежедневно се предлагат поне по два вида от групите храни и напитки, посочени в чл. 20, т. 2, 3, 4, 5, 6 и 7).

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. “пържени картофени и зърнени изделия” са чипс, пържени зърнени снаксове, пелети, зрънчо, царевични пръчици.
2. “захарни изделия” са захарни близалки; бонбони - млечни, карамелажни, дъвчащи, драже, меки нешоколодови; локум; халви; вафли
 

Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл.....във връзка с § ....от Закона за здравето  и отменя Наредбата за здравословното хранене на учениците (обн. Дв, бр……..) –да си проверя дали е в наредбата с отпадналото основание.
§ 2. Контролът по изпълнението на наредбата се извършва от Дирекция "Обществено здраве" при Министерството на здравеопазването и Регионалните инспекции по контрол и опазване на общественото здраве.

Приложение №1 към чл. 10, ал. 1

Препоръчителни стойности за среднодневен прием на енергия и хранителни вещества за ученици (общо за момчета и момичета) на възраст от 7 до 19 години при умерена физическа активност

Възраст*
(години)   
Енергия
ккал/ден   
Белтък   
Мазнини   
Въглехидрати
      Е%**   г/ден   Е%   г/ден   Е%   г/ден

7 – 10   
1890   
10-15   
48 - 71   
25-30   
53 - 74   
55-65   
260 - 307

10 – 14   
2415   
10-15   
60 - 91   
25-30   
67 - 94   
55-65   
332 - 392

14 – 19   
2760   
10-15   
69 – 104   
25-30   
77 – 108   
55-65   
380 - 449
Забележки:
* Границите на възрастовите интервали включват годините след навършване на съответната възраст до започване на следващата.
** Е % - процент от общата енергийна стойност на храната.


Приложение № 2 към чл. 10, ал. 2
Разпределение на енергийното съдържание на храната за
отделните хранителни приеми  при целодневно хранене (%)

Хранителни приеми    4-кратен режим    5-кратен режим
Закуска   25    20
Сутрешно подкрепително хранене   
-   10
Обяд   30    30
Следобедно подкрепително хранене   20    15
Вечеря   25   25


Приложение № 3 към чл. 11, ал. 5

Примерни продуктови набори за целодневно хранене на ученици
от 7 до 19 години при умерена физическа активност
 (нето/бруто тегло, грама/ ден )

Продукти   Възраст (години)
   7-10   10-14   14-19
1. Зърнени храни и картофи
Хляб  и хлебни изделия  (нето тегло)   150   200   250
  в т.ч. пълнозърнест, типов, ръжено-пшеничен, ръжен хляб (нето тегло)   
75   
120   
190
Брашно (за тестени закуски, ястия, десерти и др.) (нето тегло)   
20   
20   
22
Ориз (нето тегло)   16   18   22
Макаронени изделия (нето тегло)   15   20   25
Други зърнени храни (жито, царевица, закуски на зърнена основа) (нето тегло)   

20   

20   

25
Картофи  (нето/бруто тегло)   75/100   100/130   110/150
2. Зеленчуци и плодове
Зеленчуци – общо пресни и консервирани   (нето/бруто тегло)   
300/330   
300/330   
350/380
Плодове - общо пресни, сушени, компоти   (нето/бруто тегло)   
280/320   
400/460   
400/460
        В т.ч. пресни плодове
       (нето/бруто тегло)   
220/250   
300/350   
300/350
Зеленчукови сокове, плодови натурални сокове, нектари
(нето тегло)   

60   

120   

150
3. Мляко и млечни продукти
Мляко (нето тегло)   400   400   400
Сирена, извара (нето тегло)   30   40   50
4. Храни, богати на белтък
Месо, месни продукти общо
(нето тегло)   
55   
80   
85
    в т.ч. месо (нето тегло)   50   75   80
    в т.ч. месни продукти (нето тегло)   5   5   5
Риба (нето тегло)   30   40   40
Яйца  (нето тегло)   23   23   23
Бобови храни (боб зрял, леща)
(нето тегло)   
10   
15   
18
Ядки, семена  (нето тегло)   20   25   30
5. Добавени мазнини
Мазнини общо (нето тегло)   26   32   36
   в т.ч. млечно масло (нето тегло)   10   10   10
   в т.ч. растителни масла (нето тегло)   16   22   26
6. Захар, мед, храни с високо съдържание на добавена захар
Захар, мед, конфитюри, мармалади, шоколад и др. (нето тегло)   
25   
35   
45

Химичен състав

Енергия (ккал)   1885   2410   2770
Белтъци, Е%   14,0   14,0   13,8
Мазнини, Е%   29,5   27,2   28,2
Наситени мастни киселини, Е%   9,7   8,5   8,6
Въглехидрати общо, Е%   56,5   58,3   58,0
•   Добавена захар, пчелен мед, Е%   6,4   8,3   8,5
Калций (мг)   972   1276   1314
Магнезий (мг)   327   486   507
Желязо (мг)   11,1   15,8   18,0
Цинк (мг)   8,6   11,2   12,5
Витамин А (мкг РЕ)   1504   1882   1914
Витамин Е (мг алфа-ТЕ)   12,3   15,4   18,0
Витамин С (мг)   210   260   278
Витамин В1 (мг)   1,2   1,6   1,8
Витамин В2 (мг)   1,7   2,1   2,3
Ниацин (мг)   21,4   29,0   32,7
Витамин В6 (мг)   2,2   2,7   3,2
Витамин В12 (мкг)   1,8   1,9   2,0
Фолат (мкг)   302   399   403
Натрий (мг)   1543   1670   1998

Приложение № 4 към чл. 20

Здравословни кулинарни технологии при приготвянето на храната:
1. Почистване и нарязване на хранителните продукти непосредствено преди топлинната обработка;
2. Предлагане на плодовете и зеленчуците по възможност сурови;
3. Приготвяне на зеленчуковите и плодовите салати, непосредствено преди поднасянето им за консумация;
4. Влагане на замразените зеленчуци в ястията без предварително размразяване;
5. Използване на методи на кулинарна обработка, които съхраняват витамините и предотвратяват образуването на вредни за здравето вещества:
а) при топлинната обработка на продуктите се прилагат предимно варене, варене на пара, задушаване или печене;
б) при пържене се използват само пресни мазнини, като процесът трябва да протича при умерена температура, без прегряване на мазнината. Мазнината от фритюрниците и пържолниците да се подменя не по-рядко от веднъж седмично;
г) при приготвянето на ястия не се допуска влагането на мазнина, използвана преди това за пържене.

# 59
  • София
  • Мнения: 62 595
А, ето част от препоръките на едно изследване на живота на децата:

- да се забрани рекламата, насочена към деца под 12 години;

- да се забрани рекламата на нездравословни храни преди 21 часа;

- медиите да преосмислят обема на показваното насилие, да променят екстремната картина по отношение на опасността, която непознатите представляват за децата, както и преувеличеното изобразяване на младите хора като заплаха за реда и стабилността в обществото;

- рекламната индустрия да престане да насърчава ранната сексуализация, злоупотребата с алкохол и преяждането...

Бих се подписала с две ръце под препоръките им. Направо са ни написали хората национална стратегия, ама кой да я вкара в действие...

Е, те, тогава ни чака още по-голяма криза!  Laughing Хранителните компании, също и фармацевтичните и алкохолните точно никога няма да се съгласят на такова нещо, както впрочем и медиите, защото за тях това означава огромни загуби. Най-големите рекламодатели на електронните медии (в частност телевизии и радиа) са точно тези компании.

Общи условия

Активация на акаунт