Отговори
  • Мнения: 11 607
Момичета, искам да споделя с вас една рецепта за Панетоне от едно безплатно списание(Лимит), което ми попадна в ръцете случайно(то няма нищо случайно за мен де), резултатът е зашеметяващ. Направо се топи в устата!


Продукти: 140 гр. брашно, 250 мл. топло прясно мляко, 14гр. суха мая(аз сложих половин кубче прясна мая)

Тесто
125 гр. захар, 110 гр. краве масло, 2 яйца, 1 жълтък, 350-400 гр. блашно, 1 с.л. настъргана лимонова кора, 1 ч.л. дърна анасон, 1/2 ч.л. сол, 200 гр. сушени вишни или стафиди, 125 гр. стафиди или захаросани плодове, 180 гр. кедрови ядки или ситно нарязани бадеми

Отгоре
1 белтък + 1 ч.л. вода

Какво направих аз - нямах сушени вишни, кедрови ядки, анасон. Минах без анасон и сложих около 120 гр. захаросани череши + 1 пакетче стафиди жълти и около 50 гр. изпечени бадеми - това вътре за тестото. Останалото 50 гр. сложих отгоре. Сложих кората от 2 лимона и 1 портокал. Другите пропорции спазих стриктно.

Приготвяне:

1. В купа се смесват 140 гр. брашно, 250 мл. топло прясно мляко, 14гр. суха мая(аз сложих половин кубче прясна мая)(може да се добави 1 к.л. захар). Покрива се и се оставя да втаса за 45-60 мин.(аз оставих 60 мин.). 2. В хлебопекарната сложих захарта, маслото(на стайна Т), яйцата, жълтъка + втасалата смес. Меси си 30 мин. като 5 мин. преди да свърши месенето сложих стафидите, бадемите и черешите. Оставих да втаса в машинката 1 час. след месенето(програма месене + втасване 1ч. 30 мин.). По рецепта пише - Тестото се оформя на топка и се поставя в голяма намаслена купа. Покирва се със свежо фолио и се оставя за 1 - 1 1/2ч. Тестото трябва да увеличи обемча си 2 пъти. Втасалото тесто се поставя върху набрашнена повърхност и се премесва. Покрива се с кърпа или фолио и се оставя за 10-15 мин. Аз просто още един път пуснах програма месене за около 6 мин. месене и изключих машинката и оставих там да престои тестото 15 мин. В това време се подготвя формата за печене - 20 см. диаметър. Формата се намаслява и се застила с хартия за печене. Формата трябва да е висока. Аз взех за целта една тенджера с 20 см. диаметър. 3. От тестото се оформя топка и се поставя във формата като леко се притиска към дъното. Моето тесто бе едно лепкаво и не съм оформяла като топка, а директно от контейнера в тенджерата.  Покрива се с чиста кърпа или фолио за свежо съхранение и се оставя за 45-60 мин. При мен около 50-55мин. Тестото трябва да увеличи обема си 2 пъти. Фурната се загрява на 180 градуса. Намазва се с белтъка и аз сложих бадемите. Пече се 55-60 мин.(аз около 50 мин. без вентилатор) След около 20 мин. се бе надигнало много и аз допекох с алуминиево фолио отгоре, иначе щеше да изгори.Охлажда се във формата 10 мин. 4. Изважда се и се поръсва с пудра захар(при мен - не). Най-добре се нарязва след пълното изстиване( при нас това не се получи).

Още снимки:

тук - тук - тук - тук - тук

Не стана сух, бе целия на конци, топеше се в устата, въобще не очаквах този резултат! Страхотен е!

Последна редакция: вт, 10 мар 2009, 22:33 от Мама Цоцоланка

# 1
  • Мнения: 3 628
Панетоне съм хапвала преди 2 години в Италия, но с удоволствие, ако намеря свободно време бих опитала рецептата. Благодаря ти.

# 2
  • Мнения: 402
Дори и аз се заинтересувах,досега съм ги купувала само готови.
Искам само да уточня,че в Италия, панетона е коледен сладкиш... Crossing Arms

# 3
  • Мнения: 1 798
Преди две години бях много запалена по Панетоне-то. После ми мина меракът. Маме, сега пак ще ме зарибиш. Да споделя опит - невероятно вкусно става, и козунак, и панетоне - със сушени кайсии, нарязани на парченца, стафиди и портокалови корички.
Но внимание. Последните панетоне-та, които правех, имаха силен дъх на ром от портокаловите корички, което не ми харесваше особено. В онзи рецепта се слагаха задължително портокалови корички.
Какви спомени ми навея с тази тема.
Ето го моето панетоне. Носих го на гости и обрах овациите, въпреки превтасването, както се вижда. Пекох го в машинката.

# 4
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Маме,не разбрах кога е второто премесване,веднага след първото или след втасването(след програмата от1,30 часа)?

# 5
  • Мнения: 11 607
Маме,не разбрах кога е второто премесване,веднага след първото или след втасването(след програмата от1,30 часа)?

След програмата от 1,30ч. Благодаря ти,че попита, защото си открих грешка.....Значи след втасването пуснах само месене 2 пъти, но до почивката от 5 мин. Когато започне програма месене и втасване, има едно първоначално месене от около 3-4 мин. И тогава следва почивка от около 5 мин. Та.....2 пъти пуснах само тези първоначални 3-4 мин.(до почивката).

# 6
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Маме,не разбрах кога е второто премесване,веднага след първото или след втасването(след програмата от1,30 часа)?

След програмата от 1,30ч. Благодаря ти,че попита, защото си открих грешка.....Значи след втасването пуснах само месене 2 пъти, но до почивката от 5 мин. Когато започне програма месене и втасване, има едно първоначално месене от около 3-4 мин. И тогава следва почивка от около 5 мин. Та.....2 пъти пуснах само тези първоначални 3-4 мин.(до почивката).

Разбрах,благодаря.  bouquet

# 7
  • Pierrefonds, CA
  • Мнения: 802
Mамо Цоцоланке, много ти е хубаво Панетоне-то Simple Smile   bouquet Мерси за рецептата, но ме спира това да не превтаса  Blush Дано събера смелост  Rolling Eyes

# 8
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
И на мен като на curly sue ми беше минал меракът за панетоне, но Цоцоланке явно си го връщаш за точетата и ме изкушаваш сега с тая рецепта. Е, ще се пробва няма как, ама няма да е в 22 посред нощ. Wink Laughing И без това съм на диета сега- чак за Великден.

А относно това че Панетонето е за Коледа е вярно, за Великден приготвят Коломба.

# 9
  • Мнения: 11 607
Джемма, чувствам се удовлетворена.....

Панетонето,че е италиански сладкиш за нова година го знаех. Една приятелка, голяма привърженичка на всичко италианско и живяла малко там, ми е разправяла...Яд ме е,че я нямаше, когато го направих, за да си каже и тя мнението, че тя го е яла на италианска почва......

Попитах чичко Гугъл и ето какво ми излезе за Коломба - http://spisania.rozali.com/ot-kulinaren-jurnal/p2942.html - втората рецепта. Ще я пробвам определено.

Радвам се за панетонето, че не остана сухо, от това много се притеснявах, защото нямах понятие какво да очаквам от тази рецепта......

# 10
  • Мнения: 652
Здравейте,
аз повече чета, отколкото пиша във форума. От нкл години все ми се иска да опитам да направя козунак или нещо подобно за Великден, но не ми е много опита в тази сфера.  Мама Цоцоланка  така ме заинтригува с тази рецепта, че... май ще се реша. Имам въпроси обаче:
1. В началото само се смесват посочените съставки без месене или аз пак не разбирам нещо?
2. Месенето може ли да стане на ръка?
3. Колко висока е добре да бъде тенджерката?
4. Как точно се разбира, че е превтасал?
И един по-общ въпрос по какво се познава ако сме прекалили с маята при питки и при подобни изделия?
Ако не съм ви досадила, ще съм благодарна да намеря отговор при вас!

# 11
  • Мнения: 11 607
1. В началото само се смесват посочените съставки без месене или аз пак не разбирам нещо?
2. Месенето може ли да стане на ръка?
3. Колко висока е добре да бъде тенджерката?
4. Как точно се разбира, че е превтасал?
И един по-общ въпрос по какво се познава ако сме прекалили с маята при питки и при подобни изделия?
Ако не съм ви досадила, ще съм благодарна да намеря отговор при вас!


Да, само се смесват, без да се меси. Това за първоначалните продукти.

Може да стане, да, по принцип разбирам,че рецептата е и на ръка.

Колкото по-висока, толкова по-добре. Естествено да се събира и във фурната, и да е с диаметър 20 см.

Превтасал.....Ами...как да кажа...Разбирам след това - вътре става на шупли.

За маята - после мирише и някак си бързо втасва.

Общо взето 1 кубче е добре за до около 1кг. и половина брашно, че дори и 2кг.. Да не е на прекалено горещо място съда дето втасва. Общо взето с опита се налучква времето и маята. Аз в машинката напр. слагам за хляб четвъртинка кубче мая, но там няма захар. Докато тук има и увеличавам маята. Втасването - около 50 мин. напр. да е. Първо известно време на около 150 градуса, докато после - след 5-10 мин. може да се увеличи вече фурната на 180 градуса.

# 12
  • Мнения: 652
EE страхотна си!
Благодаря зя бързия отговор.Честно да си кажа - за маята го подозирах.  Embarassed
Определено ще се пробвам и то благодарение на теб Мамо Цоцоланке!
П.П. Аз не съм съвсем без опит в месенето, но подобни висоти /твоето панетоне/ ме стряскат малко.

# 13
  • София
  • Мнения: 3 789
Ауууууу, това много вкусничко изглежда Hug
Дали да не го забъркам тоз уикенд? newsm78 Само ядките трябва да набавя Peace

# 14
  • Мнения: 1 394
И аз бих го направила,но като теб Маме,защото тези кедрови ядки...... newsm78 може да излъжа,но мисля,че килограма им беше някъде към 40лв,а в Метро съм виждала само пакети по 0.500.... Rolling Eyes ще е с бадеми,това е ясно...но вижда ми се големичък,нашата хлебопекарна е за най-много 2 кг хляб.Така като гледам продуктите,не би следвало да е много голям,но поне така изглежда.Несъмнено ще го пробвам! Heart Eyes

# 15
  • Мнения: 2 803
Лелеле изглежда страхотно. Ще се опитам да го направя!  bouquet

# 16
  • Мнения: 11 747
Лелеее, Маме, изглежда страхотийско!  eat  Аз имам преди 2 години 2 провала с Панетоне и така и не се пробвах пак. Канех се, по принцип, ама явно ще трябва да се хвана, все пак. Но... може би след месец.  Thinking

# 17
  • Варна
  • Мнения: 439
И аз ще го пробвам, но първо ще си купя машинка за хляб. Каква е твоята Мамо Цоцоланке ?
За Великден определено ще го направя.
Мерси за рецептата  bouquet

# 18
  • И тук, и там, навред....
  • Мнения: 755
  bouquet Хиляди благодарности за страхотната рецепта на Мамето! Heart Eyes
Вчера я прочетох и набързо реших да я спретна. Само че малко видоизмених някой неща, защото нямах бадеми и част от др. дадени продукти  Rolling Eyes, та сложих - орехи, стафиди , ленено семе и настъргана лимонова коричка. Стана страхотно!
Само къде ми беше леко мъничък съда, та се наложи част от сместта да я събирам бягаща във фурната  Laughing Laughing
Мамеnewsm51 newsm20 newsm51 Благодаря ти още един път!

П.С. Снимки ще дам по-късно.....
Поради липса на машина - правих го с ръчно месене  Joy

# 19
  • Мнения: 11 607
Каква е твоята Мамо Цоцоланке ?

Моята е Аляска, с 2 бъркалки...местимост 1,250гр.

ДодиНики, твоята е по-голяма от моята.....Ще стане.....Брашното е около 550 гр. само, а резултата е страхотен - не го очаквах, честно. И знам...Че другият път като реша да го правя, няма да го направя толкова добре.

Иржи, твоите думи много ме радват! Радвам се,че ви е допаднал на вкус. При нас едва остана за другата сутрин децата да си вземат за училище.....Първо им отделихме на тях, после това, което остана за нас - това беше!

Не искам да пускам нов пост......Днес пак го направих, ето снимки, няма разрез, защото смятам този път утре д аго режем, то и без това е за утре - http://i120.photobucket.com/albums/o195/rdjvl/P1040873.jpg и http://i120.photobucket.com/albums/o195/rdjvl/P1040876.jpg

Последна редакция: чт, 12 мар 2009, 21:14 от Мама Цоцоланка

# 20
  • Мнения: 623
..... ще следя и ще попивам знания.Опита  ми с козунаци е нулев,но много искам да се науча......дано успея  да спретна тази година и нещо по-различно от

# 21
  • Мнения: 1 461
6те следя с интерес темата

# 22
  • Мнения: 539
в тенджерка се пече,така ли,че аз нямам никакви подходящи съдове за това чудо,а тенджерката може ли да е с по дебели стени и дъно

# 23
  • Мнения: 11 607
Denito по принцип Панетонето е високо...В тава няма как да се получи.....В рецептата имаше даден вариант как да се напарви яка...ако искате ще препиша. Но тъй като нямам нерви за яка, предпочетох в тенджера. Съда е важен. Първото е правено в тенджера 10 см., а второто в 13 см. и второто стана високо някъде към 15-16 см.

За дебелите стени идея си нямам.

# 24
  • Мнения: 6 442
И аз едно бързо записче  Blush Миналата година ппропусмах козунаците,но тази година не мисля да купувам. Naughty
 Hug

# 25
  • София
  • Мнения: 1 312
Lele, дойде ли време вече за козуначената тема,май ми е любима!!!!
Замириса ми панетонето,страшно е!  bouquet

# 26
  • Мнения: 1 394
Цитат
ДодиНики, твоята е по-голяма от моята.....Ще стане.....Брашното е около 550 гр. само, а резултата е страхотен - не го очаквах, честно. И знам...Че другият път като реша да го правя, няма да го направя толкова добре.
Маме,маме...не познавам друг човек,който толкова много да се самокритикува!А показваш толкова хубави неща и вечно със самокритика на първо място!Видя ли,че е станал и той е толкова голям и пухкав,колкото първия.Майстор си ти на тези работи-признала съм те!Даже и мъжа ми го видя и вика-"Ей т`ва с`я е козунак,те твойте бяха хубави,ама много малки, `земи такъв да направиш,та да кльопаме поне два дена!" Simple Smile Несъмнено ще го направя!  bouquet А щом е и в хлебопекарната.....200% ще се захвана!Развалихте ми вие постите,ама...айде!Особено ти с тез баници,а сега и това....немога да им устоя!Сигурно ще гния в ада,но ако и там видят какво ме е изкушило...ще ми простят-гаранция! smile3503

Последна редакция: пт, 13 мар 2009, 13:13 от dodyniki

# 27
  • И тук, и там, навред....
  • Мнения: 755
Маме, второто Панетоне е още по-хубаво и апетитно. Определено и аз си мисля, че с повече сушени плодове, ще е по- хубаво и смятам вторият път да се поправя. С орехите също мн. му подхождат. На мен проблема ми е в съда  newsm78 - нямам нищо подходящо, та затова и първият ми път го гоних и чистих после фурната  Joy
А дали може да се сплете като козунак и да се пече в тавичка? Thinking

# 28
  • ВАРНА морето сините вълни
  • Мнения: 448
браво изглежда невероятно мисля си че печенето  може да стане в метална кутия от панетоне както пекохме АКК-то покрито с пекарска хартия 

Последна редакция: ср, 18 мар 2009, 11:17 от betina33

# 29
  • Мнения: 952
Маме, страхотно Панетоне.  Hug
Благодарности за споделената рецепта и за обяснението по приготвянето с хлебопекарна.

Днес си мислех, няма ли да започнат Великденските темички за курабийки, козунаци и яйца. А ето ти си дала вече такава страхотна рецепта.
Купих си хлебопечка с идеята да правя козунак вътре, но досега така и не съм се справила добре. Дано с това Панетоне да успея  Blush

# 30
  • Мнения: 1 394
Цитат
А дали може да се сплете като козунак и да се пече в тавичка?
И аз ще питам същото  newsm78 newsm78 Thinking

# 31
  • Мнения: 22 867
Маме, разкошно панетоне!  chef  bouquet

# 32
  • Мнения: 804
Маме,панетонето ти е направо ммммммммммммм,браво бе жена!Аз правя обикновени козунаци и кифлички за Великден/имам рецепта от мъжо-завършил е сладкарство и хлебарство-професионални рецепти де/ и стават супер.Ама ще пробвам и твоята рецепта задължително!

# 33
  • Мнения: 1 394
http://www.menumag.bg/recipes/view/210 По тази рецепта днес ще правя и аз-избора е на къщните. WinkЩеше ми се не Мамето,че има и ядки,но...2 на 1гласа определиха този.Вижте след рецептата има и нагледно как се прави стъпка по стъпка.

Последна редакция: сб, 14 мар 2009, 16:50 от dodyniki

# 34
  • Мнения: 623
Lina dm,сподели някоя рецепта,плийс .Стават ли за неопитни,щом са професионални? Rolling Eyes

# 35
  • Мнения: 804
Давам рецепта стават и за опитни и за не толкова опитни кулинарки.Важно е желанието.Козунаци и кифлички:Правят се 2теста-маяно и главно.Маяно тесто:смесват се 100г брашно,60г мая,50г захар,60г пр.мляко-при температура30градуса втасва 30-40минути.Главно тесто:смесват се Маяното тесто +900г брашно,10г сол,70г олио,80г мас,250г захар,5яйца,100г пр.мляко./В брашното се прави кладенче и в него се изсипва маяното тесто и останалите продукти/Работи се на топло.След замесване втасва/пак на топло/1-1 1/2час  /час -час и половина втасва/.Премесва се като се използва мазнина/олио/ и се добавя настъргана лимонова кора и стафиди.Оставя се 15минути да се отпусне и после се формира/Плете се на плитка козунак/.Маже се с разбит жълтък,поръсва се със захар и се пече на 200градуса -180 градуса 40минути.Много време отнема,но си заслужава!Бон Апети!!!

# 36
  • Мнения: 1 394
Ето го и моето панетоне,по рецептата,която е от линка в предния ми пост.Не ми се получи шапката отгоре.... Sad ,избрах по-високата тенджера,от страх да не се разлее във фурната,а е трябвало по-малката да бъде....Следващият път ще знам.



И хартията не съм намазнила много добре,защото,като го извадих и започнах да я отлепям и мъничко остана по нея от тестото...мноооого мъничко. Wink

# 37
  • Мнения: 22 867
dodyniki , с ягодките и глазурата изглежда мммммммм Heart Eyes! Сигурно е много вкусно. Ще сложиш ли и разрез?

# 38
  • Мнения: 1 394

Не се вижда много добре-10 снимки направих и всичките са такива-но все пак...снимах го от всички ъгли и все така излиза,незнам защо е така. Blush Вътре сложих кайсии,папая,пъпеш и стафиди-това имаше в магазина.Щеше ми се да е по-шаренко,но...следващият път... Wink А за вкусното.....надмина всичките ми очаквания-божествено вкусно е!Благодаря на Мамето,че ме светна за това панетоне.Ако не беше тая тема....едва ли щях някога да направя такова нещо!  bouquet

# 39
  • Мнения: 11 607
Момичета, нека да си помогнем от сега с козунаците......

Пействам поста на Тондоори от предната козуначена тема, моля, нека всеки, който е видял нов, да даде линк,че да се обновят козунаците.....

С огромни благодарности към Нарина за събраните рецепти!

Често използвани рецепти:

Рецепта на Скарлет О'Хара (Tandoori) http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg6734041#msg6734041
Чешки козунак от Natalyna http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,249.msg1159.html#msg1159
Традиционен козунак (Джемма) -http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg6810607#msg6810607
Гръцки козунак (Дуци) http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg6833450#msg6833450
Рецепта от Нещо бялоhttp://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg6732630#msg6732630
Рецепта от Биляна http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg6733905#msg6733905
Рецепта от Blueeye@ http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg6742148#msg6742148
Козунак Краси (stasi76) http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg6759211#msg6759211
Нискокалоричен козунак (krem-karamel) http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg6782391#msg6782391
Рецепта от Atalanta http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg6794692#msg6794692
Козунак с червено вино (мм) http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg6833450#msg6833450
Плетен козунак (Styllisima) http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg6875107#msg6875107
Рецепта от mili46 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg6917169#msg6917169
Рецепта от nadi n http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg6889416#msg6889416
Козунак със стафиди (Smiley) http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg7053612#msg7053612
Рецепта от evak http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg7079771#msg7079771
Рецепта от veti d http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg7120261#msg7120261
Козунак за начиниещи домакини (labrex) http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg7151955#msg7151955
Панетоне (vesi 127) http://allrecipes.com/Recipe/Panettone-I/Detail.aspx
Кранч от Джемма http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg6849949#msg6849949
Козуначен кранч на Анджелика (pepika) http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg6955843#msg6955843
Козуначени кифлички (mimozaw) http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg6939858#msg6939858
Козуначени кифлички на Как'Сийка http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg7106302#msg7106302
Козунакът на Tannitahttp://www.bg-mamma.com/index.php?topic=18757.msg360448#msg360448
Козунак за машина за хляб на Дивианаhttp://www.bg-mamma.com/index.php?topic=18757.msg360414#msg360414
козунак за машина за хляб на pina http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg3459477#msg3459477

Предишни теми за козунаци

2006 тема за козунаците- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=86477.msg1497138;topicseen#msg1497138
2007 тема за козунаците 1-ва част- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=174104.msg3460213;topicseen#msg3460213
2007 тема за козунаците 2-ра част -http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=180340.msg3643501;topicseen#msg3643501
2008 тема за козунаците 1 част- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.0

Плетене на козунаци - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=256343.msg6125497;topicseen#msg6125497
Великденски пиленца -http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=22419.msg433331;topicseen#msg433331
Козуначена торта-http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=182546.msg3708020;topicseen#msg3708020
Какво да правим с останалия козунак- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=94679.msg1662139;topicseen#msg1662139
Козуначени кифлички-http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=170830.0
Панетоне-италиански коледен козунак http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=155735.msg3008269;topicseen#msg3008269
Плетена на козунак- видео- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=61699.msg1125027;topicseen#msg1125027
Козунак- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=25619.msg496889;topicseen#msg496889
Торта от козунак- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=180619.msg3653552;topicseen#msg3653552
Козуначни кифлички с плънка - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=191710.msg3992613;topicseen#msg3992613
Великденски бисквити - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=23585.msg457471;topicseen#msg457471
Великденски курабийки - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=22450.msg441637;topicseen#msg441637
Малки козуначета на Лабрекс- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=215043.msg4719486#msg4719486

ВАЖНИ МЕРКИ:
1 пакетче СУХА мая др Йоткер= 7 гр= 1 СУПЕНА ЛЪЖИЦА=2 ЧАЕНИ ЛЪЖИЦИ


Допълвам - Козунакът на Краси - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=260129.msg6759265#msg6759265

Последна редакция: нд, 15 мар 2009, 20:10 от Мама Цоцоланка

# 40
  • София
  • Мнения: 1 312
Здравейте! Искам да попитам дали някой е пробвал брашно за козунаци на СофияМел ? Пуснали са го гледам в много магазини, та ако е хубаво да си купим за козунаците.
 И още нещо- намерих си стара електр. тенджера и смятам да и махна дръжките,че да я ползвам като тава за козунака. Въпроса ми е ,дали  от едно кило брашно/тестото/ да го сложа цялото или да разделя и в друга тава. Не знам като количество как ще се побере?
 Сигурно е рано да питам,ама ми замирисаха вашите красоти !!!!! Simple Smile Simple Smile Simple Smile  bouquet
 И маме, благодаря че дръпна ,тоес постави едно хубаво начало.... на най-ухаещата тема!!!!  bouquet  bouquet

# 41
  • Мнения: 389
Козунак за машина на ketti: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=358581.msg9879950#msg9879950

Аз съм го правила и съм страшно доволна  Peace

# 42
  • Велико Търново
  • Мнения: 13
Мама Цоцоланка  newsm51 newsm51 newsm51
Дондуки Страхотно Панетоне и с тея ягодки мммммммм newsm03
Ето и моето по твоя рецепта мама цоцоланке

даже вече го хапвам
ето и разрез

 отиде ми диетата smile3518Направих го с голяма лекота,правя за първи път нещо толкова меко и пухкаво ,аз месих на ръка нямам хлебопекарна и стана супер само ,че втасвах във фурната на 50 градуса с вентилатор и сложих само стафиди накиснати от снощи във водка Абсолют и орехи доста на едро,пекох го в тенджера просто нямам толкова дълбока тавичка .Това ще е козунака ми за Великден ХИЛЯДИ БЛАГОДАРНОСТИ newsm10

Последна редакция: пн, 16 мар 2009, 23:20 от carps

# 43
  • Мнения: 1 394
carps,панетонето ти е страхотно!И аз за Великден вместо козунаци ще правя панетонета.И още веднъж да благодаря на Мама Цоцоланка за темата,че ако не беше тя,нямаше и да знам как се прави това нещо.я ми кажете-май следващият път трябва повечко да го пека,защото вашите са с такъв хубав загар,а моето остана бяло.Беше ме страх,че отгоре взе да потъмнява,та да не го изгоря,макар,че сложих накрая фолио.Маме,ти какво ще ме посъветваш?
ПС-Ще ми купуват вече две роклички...carps и maria m,дето ме прекръстиха Grinning Но иначе ми харесаха-Дондуки и Додунки  newsm53

# 44
  • Мнения: 11 607
Доди, аз пекох около 20 мин. без нищо, после сложих алуминиено фолио и така до края.

Но какво установих......Установих,че ми хареса повече коричката както я направих 2-я път. А как стана ли? Ами..не ми се смейте - не намазах с белтък, а просто го лиснах отгоре. Първия път спазих с белтък и вода. Но там където имаше белтък повече коричката някак си ми хареса повече. Та реших втория път просто да го лисна и да го поразмажа тук-там. Хареса ми, защото от белтъка имаше едни малки мехурчета, които правеха коричката много вкусна.

carps радвам се,че ти е харесал. Аз не очаквах такъв резултат, защото бях чела,че панетоне-то е сух сладкиш, а при мен поне и 2-та пъти не се получи така.

Преписвам как се прави яка при ниска тава:

Ако стените на формата са виски, трябва да се направи яка от хартия за печене с височина 15 см., която се намаслява(лист хартия за печене 63х30см. се прегъва на две и се застилат вътрешните стени на формата).

# 45
  • Мнения: 1 485
И аз направих опит с това панетоне,обаче май не се получи както трябва.Направих грешка,като отворих за малко фурната да пъхна фолио и ..."шапката "спадна. Sad  А така добре се беше надигнал smile3515
Иначе на вкус ни хареса и определено ще го пробвам пак.Дори мъжа ми ,който не е фен на козунаци-това го одобри.
Мама Цоцоланка, благодаря ти за рецептата.Аз я бях гледала някъде същата,но твоето обяснение ми се стори по лесно
и за това се навих да го пробвам.
Ето да видите какво се получи: от тук нататък

Иначе да споделя за всички,които се чудят в какво да го пекат?
Аз използвах метална кутия от бисквити,тя е точно с диаметър 20 см.и като направих яката се получи много добре.  Peace

# 46
  • Мнения: 1 394
Незнам какво ще кажат другите,но аз никога не отварям фурната преди да почне да се зачервява,това,което съм сложила/говоря за тестените работи.Веднъж така един кекс на подметка ми стана и оттогава-никакво отваряне.
Маме,благодаря за отговора.Следващото панетоне ще го направя като твоето-много ми хареса,че е добре опечено.Аз пусти му страх да не изгори. Wink
Леле Fiorстрахотно е,аз сега го видях.Много добре ти се е получило даже и опеченкоооо,....не като моето бяло smile3518

Последна редакция: вт, 17 мар 2009, 11:41 от dodyniki

# 47
  • Мнения: 11 747
Fior , не е спаднал, защото си отворила фурната, а ти е превтасал малко. Задържала си го да втасва малко повече от необходимото.

Спадат от отворена фурна теста с химичен набухвател - сода за хляб, бакпулвер, което е същото, амоняк. При тези теста рязката смяна на температурата, която се получава при отварянето на фурната е пагубна.

# 48
  • Мнения: 1 394
Значи за питките да не се притеснявам и за козунаците,че само при кекса ставало така.Благодаря,това не го знаех.Сега се сетих,че веднъж превтасах една питка и без да отварям фурната пак беше спаднала.А то ето какво било. Wink

# 49
  • Мнения: 1 485
Оо,да!!! ooooh!Това не бях го мислила,но може и така да се е получило Thinking
Сега се сетих за един козунак,който стана така  #Cussing out
А на мен ми се стори,че отгоре е изгорял (а той не беше) и отворих и си реших,че е от това,но по принцип и аз не отварям.
Абе превтасал или не-почти е изяден вече Joy Joy Joy
Ще има и втори опит Peace

# 50
  • Мнения: 1 175
Утре ще го направя,днес ще си напазарувам нужните продукти Peace



Иначе да споделя за всички,които се чудят в какво да го пекат?
Аз използвах метална кутия от бисквити,тя е точно с диаметър 20 см.и като направих яката се получи много добре.  Peace
Благодаря,че сподели за кутията  bouquetИмам няколко,но досега не съм пекла нищо в тях  bouquet

# 51
  • Мнения: 402
Имам сьмнение за метал.кутии ,че са подходящи за печене.Сигурни ли сте,че при загряването не се отделя нещо отровно???...те са облицовани с бои.. Не бих рискувала!

# 52
  • Мнения: 526
И аз ще се запиша, само че ще го направя след няколко дена щото сега съм на работа, ама изглежда супер. Та бройте и мен.

# 53
  • София
  • Мнения: 18 679
И аз мисля да го изпека в кутия Peace Оригинална, от панетоне. Бях чела Джемма преди много време, че в кутия си пече коледния кейк, онзи, дето престоява 2 месеца. Него така и не го направих, но съм си подсигурила кутията hahaha Мисля, че като я опаковам хубаво в хартия, няма да се натровим, поне се надявам Simple Smile
Никой друг ли не е пекъл в тези кутии?

# 54
  • Мнения: 1 394
Аз предлагам Фиор да драсне някой ред,дали е жива и здрава.Да се уверим,за да днаем дали да ползваме металните кутии  Laughing Mr. Green Laughing....
Металът минава термична обработка и щом е одобрен за хранителни продукти-нищо му няма.А що се отнася до самата метална кутия и до самият метал.....всичко метално е вредно, така,че......... Simple Smile дори тавите и тенджерите в които печем,не забравяйте ,че при готвене се нагряват.Това е моето мнение-четох го в едно списание.Ако някой може да каже и още нещо-да добави.
А някой да знае дали има специални такива кутии ,за панетоне,както споменахте и от къде може да си купим? newsm78

Последна редакция: ср, 18 мар 2009, 09:48 от dodyniki

# 55
  • ВАРНА морето сините вълни
  • Мнения: 448
АЗ писах по-назад в темата но не сте обърнали внимание може би-съвсем спокойно можете да печете в кутия от панетоне -за нова година пекох английския сладкиш така -нямайте никакви притеснения а на кутията даже не и личи че се е пържила 3 часа във фурната  Laughing а и какво че е боядисана-боята е отвън тя няма допир със козунака

# 56
  • Мнения: 1 485
Ейй,девойки ЖИВА съм и дишам!!! Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Аз пък не съм си и помислила за такива неща-нали вес пак се съхраняват бисквити,бонбони и т.н-нали и тях ги ядем???
Е,сега ще кажете,при печенето така и така........ Naughty
В крайна сметка-който го е страх от мечки-да не ходи в гората!!! Joy Joy Joy

# 57
  • Плевен
  • Мнения: 1 738
Aз също пекох коледния сладкиш в метална кутия,но разбира с хартия за печене.
Чакам и аз с нетърпение да дойде времето за козунаците Simple Smile

# 58
  • Велико Търново
  • Мнения: 13

ПС-Ще ми купуват вече две роклички...carps и maria m,дето ме прекръстиха Grinning Но иначе ми харесаха-Дондуки и Додунки  newsm53
[/quote]
dodyniki Извинявай  ooooh!чак сега видях как съм те прекръстила ,а за печенето каво те е страх  смело препичай вкусно е newsm10 тази вечер пак мисля да спретна едно ,че направо не стигна то от опитване още в полунощ свърши,топло топло Blush

# 59
  • София
  • Мнения: 18 679
Хора, това е най-вкусното панетоне, което съм яла Crazy Опитах съвсем малко, защото се опитвам да се ограничавам откъм сладко, но честно - направо ми хареса повече от оригиналното панетоне. Стана ми перфектно, високо е една педя, красота Party Правих го с микс захаросани плодове и стафиди, поръсих с орехи, нямах други ядки. Страшно е! Единствената ми забележка, но тя е към панетонето по принцип - обичам по-сладко Laughing Вместо 125, сложих 200 гр. захар  и пак носи още, по моя вкус Crazy

# 60
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Ааа, ние сме живи още,  а за първи път ползвах кутията за печене преди 4 години. Laughing

# 61
  • Велико Търново
  • Мнения: 13
Аз отново правя Панетонето на Мама Цоцоланка newsm51 само,че тая вечер сложих кубчета сушена папая и орехи отново ,да видим второто как ще стане.Снимки по-късно ако не се изложа newsm53

# 62
  • Мнения: 1 369
 Изглежда страхотно! Това ще се направи в най-скоро време, само че с месене на ръка,нямам машина:((

# 63
  • Мнения: 11 607
Джемма, едно врабче (търсачката) ми каза,че си ползвала брашно тип 350....Да споделиш отзиви?

Момичета, благодаря за хубавите думи. От личен опит само да кажа,че една от тайните на козунаците и панетоне-то е втасването. Въоръжете се с търпение и топлина и няма как да не стане!

# 64
  • Велико Търново
  • Мнения: 13
Ето и снощното изкушение ,стана по-меко и пухкаво и от първото



А това е питка по рецепта на natalina класическа само ,че в квартала нямаше друго брашно освен тип 350 и с негоя правих ,мека и  вкусна !

# 65
  • Мнения: 1 369
 Едно въпросче-при форма 20см диаметър  колко високо става/см/ т.е. колко сантиметра да направя "яката" че хем да не вземе да изтече, хем да стане "шапка".? Предварително благодаря Hug

# 66
  • Мнения: 11 607
KikiNiki поне 13 см. става....... Моето второто стана към 16см., не повече май.....

# 67
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Да, пробвах веднъж брашно тип 350. Ами какво да кажа, не че останах кой зане колко очарована. В смисъл нямаше фрапираща разлика и тип 500 си върши хубава работа. По принцип за козунаци в литературата пише, че е най-добре по-малък тип брашно (450). Ама не се получи чак толквоа възхитителен резултат, че да деля брашното и да търча да купувам различно.

# 68
  • Мнения: 122
Здравейте и от мен, ех мамо Цоце, видя ли твоето име не трябва да отварям темата.  Laughing Откакто видях тази рецепта само за нея мисля, не издържах и я направих. Хубаво панетоне стана, хареса се на домашните.


парче 
Благодаря на мама Цоцоланка за рецептата.   bouquet   bouquet   bouquet

# 69
  • Мнения: 1 369
 И аз не издържах на изкушението и днес го спретнах. Ама големо втасване,ееей, първо един час маята, после един час тестото, после един час преди печене... не прецених времето и се наложи домашните да го допичат Crazy че трябваше да излеза. Но се справиха. Констатирах си няколко грешки, които ще поправя следващия път. Нещо с яката не се справих и се опита да изтече оттам, та подпрях с една шпатулка... И отдолу изгоря...  Но пък е вкусно newsm22
 И аз благодаря за рецептата!

# 70
# 71
  • Мнения: 85
мама цоцоланке страхотна рецепта днес и аз го направих,новътре сложих многооо орехи,ето и снимчици и парченцеедно голямо мерси

# 72
  • Мнения: 3 927
Какво списание Лимит?! Че и безплатно Simple Smile
Това панетоне си го пазя отдавна от сайта на гответе с мен........едно към едно е......

http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … %D0%9F&id=474

# 73
  • Мнения: 11 607
Какво списание Лимит?! Че и безплатно Simple Smile
Това панетоне си го пазя отдавна от сайта на гответе с мен........едно към едно е......

http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … %D0%9F&id=474



Да, очевадно е същото, + това в списанието имаше сложена първата снимка, която е от сайта. Това е рекламно списание за Велинград, Пазарджик, Пловдив и региона, затова е безплатно, разпространява се по хотели, клубове и пр. Така го намерих и аз - от хотел. Сайта им бе нещо от рода на limit.bz, но когато се прибера в къщи ще видя за по-точно....

# 74
  • Мнения: 3 927
Исках само да покажа още един случай (може би), заради които се вихрят страстите във форума за правата над рецептите.
Мама Ц,  Peace Simple Smile и аз съм му хвърлила окото, ама кой да го направи  Embarassed

# 75
  • Мнения: 952
През уикенда и аз най-после направих Панетоне-то. На мен лично вкуса много ми допадна.
Имам няколко грешчици и питанки. Маята ми се струва, че превтаса. Явно 50 минути и дойдоха повече.
Вие къде държите това първо тесто и Панетонето при последното втасване? На хладно, на топло, завивате ли го  newsm78
Месих в хлебопекарната и следвах точно инструкциите на Мамето. Благодаря Маме   bouquet
Отгоре Панетоне-то се изпече много бързо, защото се наду много при последното втасване. Ползвах откопчаваща се тортена форма, на която направих яка. Следващия път ще сложа фолио отгоре още в началото и едва в края ще го махна ако не е изпечено.
Как точно разбирате, че Панетонето е готово? Аз ползвах начина с клечката - излизаше суха, но май още няколко минути щаха да са от полза на моето. Сега стои съвсем малко текляво на места и то като се отреже с ножа. не знам дали не е и от превтасването.

И сега да покажа моя красавец и парченце от него.

 





# 76
  • София
  • Мнения: 229
Мамо Цоцоланке, наистина тази рецепта е страхотна. Hug  bouquet  chef
Аз го направих в събота, обаче нещо го прегорих и то доста. Вътре сложих орехи, лешници, стафиди и шоколад. Стана леко кафеникаво и със страхотен аромат. Само че ядките отидоха по надолу. 
Какво да направя ядките да са разпределени равномерно?
Ще ходим на гости и мисля да опека още едно панетоне.

П.С. Някой правил ли е половината доза от рецептата, да си сподели мнението?

# 77
  • Мнения: 471
Може ли вместо фолио да се покрие с хартия за печене? Дали ще има същият ефект?

# 78
  • Мнения: 409
Ето тук има снимки стъпка по стъпка и как изглежда яката: Снимка 11  chef

# 79
  • София-Младост
  • Мнения: 23 354
Момичета, един бърз въпрос....фатално ли е преди печенето тестото да остане да втасва във формата за печене повече от времето в рецептата-около час?

# 80
  • Мнения: 11 607
Момичета, един бърз въпрос....фатално ли е преди печенето тестото да остане да втасва във формата за печене повече от времето в рецептата-около час?

Ако не е топло в стаята, ако втасва на по-хладно - може......

# 81
  • София-Младост
  • Мнения: 23 354
Отворих прозореца, дано стане, защото мирише прекрасно.  Simple Smile

# 82
  • София-Младост
  • Мнения: 23 354
Стана...невероятно...хем красиво, хем вкусно. За пръв път правя и съм толкова доволна от себе си. А как ухае... Simple Smile Стъпка по стъпка с указанията на Мама Цоцоланка и това е резултата:

# 83
  • Мнения: 646
Здравейте момичета,присъединявам се и аз да го правя  този Панетоне  chef ,рецептата е божественна  Hug

# 84
  • Мнения: 3 550
Мамо Цоцоланке, благодаря за хубавата рецепта, от която толкова момичета са очаровани! Мисля и аз да я правя утре.
Хлебопекарната ми е с две отделения.
1. Сигурно трябва първите три продукта да разделя на две разни части и после да объркам. Към тях да прибавя и разделените на две продукти от основното тесто. Така ли?
2. Има ли значение в какъв ред сипваш продуктите в кофичките за месене и втасване? Кои са първи и кои накрая? Брашното най-отгоре ли трябва да бъде? А трите продукта (с маята) върху него или най-отдолу?
За традиционните козунаци, които правя това има значение.

# 85
  • Мнения: 11 607
Steisi, не разбирам въобще от хлебопекарни с 2 отделения.....Дори сега за 1 път чета за такава Embarassed...Не мога да помогна. Съжалявам!

Да си пусна вчерашното панетоне -

тук и тук

Разрез няма, като изстина го фолирах и не знам как е станало все още вътре.

# 86
  • Мнения: 3 550
А може ли да ми поможнеш поне по втория въпрос?

Има ли значение в какъв ред сипваш продуктите в кофичките за месене и втасване? Кои са първи и кои накрая? Брашното най-отгоре ли трябва да бъде? А трите продукта (с маята) върху него или най-отдолу?

Редът мисля, че е от значение и при пекарните с един общ съд.

# 87
  • Мнения: 11 607
Какво направих аз - втасах маята с брашното и млякото в една купичка. Чаках да втаса. С миксера си разбих яйцата, захарта и маслото, и солчица. Добавих маяната смес и пак разбих леко. Сложих в контейнера, добавих другите съставки - май остана само брашното и лимона. След 15 мин. добавих и сушените плодове и това е.

# 88
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Момичета, сега пробвах злополучното панетоне. Невероятно, отлежа и толкова е вкусно- много по-вкусно от първия ден. И поради по-сбитата си консистенция е досущ като щолен, а не като панетоне. Много съм доволна, все пак дори и не съвсем втасала закваска става и за щолени. Важното е да отлежат- търпение и пак търпение.

опс това беше за темата  Натурална закваска.

Последна редакция: пт, 17 апр 2009, 15:19 от Джемма

# 89
  • Мнения: 11 607
търпение и пак търпение.

Първа съм на опашката в магазин за търпение....Липсва ми много....Нека минат празниците и тогава ще видим кой кого - панетонето ли ще ни събори, или ние него.....Ама- ха.....Джемма, споко....Търпение и ще сме победители!

# 90
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
търпение и пак търпение.

Първа съм на опашката в магазин за търпение....Липсва ми много....Нека минат празниците и тогава ще видим кой кого - панетонето ли ще ни събори, или ние него.....Ама- ха.....Джемма, споко....Търпение и ще сме победители!

 Peace Laughing

# 91
  • Мнения: 5 026
да попитам-тестото, замесено със 140гр брашно с каква гъстота е? Нямам ел. везна и карам на око, та да се ориентирам.

# 92
  • Мнения: 11 607
да попитам-тестото, замесено със 140гр брашно с каква гъстота е? Нямам ел. везна и карам на око, та да се ориентирам.

Въх, чак сега видях......Гъстичко, но не много. Гъста боза...има ли въобще такова понятие? newsm78

# 93
  • Мнения: 5 026
Точно такова стана.Омеси се, сега ще втасва 1 път. дано се получи,че с тия мои приблизителни мерки...най-много да ядем сладък хляб Simple Smile

# 94
  • София
  • Мнения: 2 019
Искам да ви попитам маже ли да пека панетонето в тази кутия?
Ако може, ще трябва да сложа решетката на най-долното ниво във фурната, защото кутията е висока и тогава няма ли опасност панетонето да загори от долу?

# 95
  • Мнения: 3 550
Ето го и моето панетоне:
http://media.snimka.bg/2709/011672620-big.jpg

Добре изглежда, не знам как е на вкус, ще го опитаме утре. Може би обърках нещо или втасването вървеше твърде бурно. Не успях да дочакам края на програмата за месене и втасване, а измадих половин час преди края, защото преливаха. И дума не можеше да става за второ месене. Излях в тенджерата, даже понатиснах с намаслени ръце, но нямаше накъде да си увеличава двойно обема. Изчаках малко да се надигне пак и пекох.

Ще споделя допълнителни впечатления от вкуса по-късно. Благодаря!

# 96
  • Мнения: 25
Спретнах го вече и моето панетоне. Реших да импровизирам и го разделих на малки топчета, които сложих в чашките от крем карамел и отгоре ги окрасих с бадеми и лешници. Станаха страхотни малки "панетончета" удобни за почерпване утре. и понеже исках да видя ефекта от истинския сладкиш направих още една доза и го изпекох в тенджерката. Аромата е невероятен, вкуса според сина ми също... Благодаря за рецептата!!! Весел празник на всички!!! kyllmg
Пък диетата ще я почваме от вторник Embarassed

# 97
  • Мнения: 7 418
  Великденсикте празници са отминали,но аз все пак ще се захвана да направя Панетоне!
  Една позната ме убеждава,че Панетонетата са много по-вкусни от обикновените Козунаци....
  Да видим! Wink

Общи условия

Активация на акаунт