Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 74

  • 39 497
  • 368
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 310
rien ето това намерих за гъм пейста.Мисля, че в миналата тема говориха за това  Peace


Гъм Пейст Gum Paste - е тесто в което има gum arabic gum,gum  tragacanth, или Tylose . Това да видове "гъм" който се извличат от някакви дървета - прави тестото по-пластично , съхне много по-бързо и е по-здраво. Може да се разточва много тънко - именно заради всичките му качества се използва масово при правенето на цветя ( и не само ) .
 Аз лично ползвам гъм пейст за всички фигурки - съхне бързо , няма вероятността да се деформират и станат "тумбести" . НО гъм пейста не се яде заради този "гъм"( дъвка) " . Така или иначе става твърдо като камък , кой ли ще иска да троши зъби  Mr. Green
 Както каза Аталанта - след като изсъхне  фигурката от гъм пейст , може да се мине над пара за няколко секунди ( Скот Уоли съм го гледала в Ю туб над чайника да минава цветята) . Нещата стават с полиран вид , а и ако сте решили да "дъствате" с петъл дъст - помага да залепне.
 Рецепти има няколко в зависимост гой "гъм" се използва . Ако на някой му трябва ще напиша  Wink. Аз правих по тази на Скот Уоли ( за която Тандури говореше ) - но нещо ми се струва че прекалих с "гъма " защото съхне невероятно бързо ( за разлика от готовия гъм пейст който имам)

Момичета, ето една рецепта за "гумена" паста, в случая
"Мексиканска паста":
Смеси
225 г пудра захар и
3 х (чаена лъжичка от) 5 мл трагант
Добави
6 ч. л. гореща вода
Омеси добре, завий плътно в найлон и съхранявай на стайна температура 12 часа преди употреба.

Има и разновидности, разбира се, това е рецепта, придружаваща един сет с формички.

Тази паста се употребява за цветя, детайли, драперии, но е неизползваема за покритие на цяла торта.

ТРАГАНТ е естествен, растителен желатин, който се купува от аптеката (и е с цена на леко преоценено злато Rolling Eyes).

Синтетичният му вариант се нарича СМС (това е изписано на латиница). Той е два пъти по_ силен от траганта и докато последният обикновено е леко кехлибарен на цвят, СМС е бял.


# 331
  • Мнения: 1 173
Ето нещо и от мен за 8ми март. Нямах възможност да вляза и честитя по-рано .

 http://www.snimka.bg/album.php?album_id=229804&pid=10981539

Тортите от последните страници ще коментирам сутринта, че  тук е 12.45 ( как ще стана в 7.15  Rolling Eyes  ooooh! )

# 332
  • Мнения: 264
Брагодаря ви за хубавите думи!
ЛУРДЕС виж блатовете на Пепи в библиотеката, според мен са лесни за начинаещ, аз самата не бях правила блатове преди това - тестото е лесно е  за забъркване ,  дели се на три и се пече на три пъти за три отделни блата стават супер.
rien самото тесто преди да изсъхнат фигурите си стоеше извън хладилника. Самите фигури са готови от преди поне 5 дни и само ги наредих на готовата торта. От вчера привечер стоят в хладилника - нищо им няма, дори боичките с които съм рисувала не са се разтекли, а се притеснявах за това. Но малко съм намалила силата на хладилника. Просто тортата ми трябва за днес, а не ми се рискуваше да я сглобявам в последния момент. Виж и на Нелката коледната торта е още в хладилника и изглежда си като нова.
dimitrina73 хич не е добре загладено мястото, ама съм цар на камуфлажа. Особено марципана Варна с който покрих стъклото на хладилника, след това 20 пъти бръкнах вътре с пръсти. А като се стегне в хладилника става твърдо и не се ранява толкова лесно, ама кой да се сети, трябваше преди да му слагам от горе тортите да го сложа за малко в хладилника. Иначе с масления крем много надобрях в заглаждането. Имам и още един загладен вагон не покрит, че не се събра в композицията.
доня КОПРИВА съвсем първата ми торта е. Дори не съм правила някакви опити с готови части, защото в нас много рядко да не кажа никога не се ядът торти. Аз дебелея от тях, мъжа ми не обича сладко, но сега вече имаме детенце. Но пък тренирах почти месец с различни теста фигурки, покрития точих, опаковах формата за торта - сухи тренировки.
Бобсито щях да ти пиша още преди - никакво отказване трябва да си упорит. Аз изхвърлих над 2 кг захарни покрития които не се получиха. Във всяка една технология е така докато я олучиш - проба грешка, а от грешките се учим най-добре. Бъркай по половин или 1/3 доза от различни  фондани и ще си намериш точния. Освен това на първо време слагай по-малко пудра захар, добре пресята - тази на Крина за мен е отлична - тестото с нея ми се получава нежно и гладко. Другия голям гаф, който аз направих е да прекаля с желатина - става една гума, която едвам се меси и за нищо не може да се ползва. Като е малко пък желатина тестото стича и му липсва пластичност - тоест не застава в необходимата форма. За това пробвай докато си намериш точните мерилки, моделирай първо с бяло да не се терзаеш и с оцветители докато му свикнеш на пропорции и консистенция и после вкарай и оцветяването.
Дидка влака не е точно Томас, подобен модел от едно влакче на малкия на Фишър прайс, но му забравих комина Embarassed Тестото свърши и сега без комин.

Последна редакция: вт, 10 мар 2009, 08:04 от иглика333

# 333
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
АЗ съм си аз- Е това е торта !!! Всичко се яде и е много лесна.А на другите само се мъчиш и накрая ти избутат покритието и фигурите.

# 334
  • София
  • Мнения: 618
Игликаnewsm59 на малкия сладур, да расте здрав и щастлив. 3Д портрета е много сполучлив Laughing,а кроки ми е любим още като го направи Whistling

Райче ти не се задоволяваш с 2 етажа Mr. Green, интересно ми е да видя до колко ще стигнеш hahaha hahaha И естествено пак си изпипала всичко  bouquet

# 335
  • Мнения: 5 877
Здравейте Hug
Много красиви торти видях пак  bouquet  bouquet  bouquet

Ето и една  "проста"торта за вчерашния празникhttp://photo-zona.net/images/user7898/album1870/preview/12366229 … 6556_DSC02374.JPG
ето разрезhttp://photo-zona.net/images/user7898/album1870/preview/12366227 … 4545_DSC02382.JPG
и парче http://photo-zona.net/images/user7898/album1870/preview/12366227 … 1269_DSC02383.JPG

и още един поглед http://photo-zona.net/images/user7898/album1870/preview/12366227 … 6416_DSC02376.JPG

не може да се сравнява с красотите тук, но се упражнявам в изработката на сметанови торти.....

пандишпанови блатове, сметана и банани Grinning

И на мен ми хареса, вкъщи се тачат точно такива торти за ядене, които да стават за час максимум вместо за два-три дни, не цапат цялата кухня и са вкусни за ядене Simple Smile Затова и торти с фигурки правя само когато детето има празник. Този път правих и на рождения си ден едната от трите тлртички фигурчеста, за да се отчета за предизвикателството, но всички ядоха от другите две - шоколадова и парфе.

# 336
  • Мнения: 157
искам да споделя ,направих Варна с  малко глукоза и Туlоse и се полу4и 4удно тесто ,много елести4но и лесно за моделиране http://www.patriyani.snimka.bg/album.php?album_id=351093&pid=10971215
raya_usa нямам думи,голяма красота

# 337
  • Мнения: 4 358
Иглика не мога да не те похваля Peace Peace Peace.
Думи нямам.Такава красота си подарила на момченцето ти.Да ти е живо и здраво Hug.
Рая Уаааау каква торта само.Със закъснение както казваш ама има защо Wink Hug

# 338
  • Мнения: 137
Иглика  smile3501направо онемях,страхотна торта и съм сигурна,че Виктор е най-щастливото дете днес,да ти е жив и здрав и мноого да те радва  party002
Рая жестока торта,интересно ми е как закрепи вторият етаж върху четирите долни,те доближени ли са един до друг или са само като крачета,но тогава пък как се държи вторият етаж?

# 339
  • Мнения: 123
Неуморими сте, то това нашето не е и краста, а си е направо пристрастяване.
bubolinkata - Много нежни и красиви торти, а пеперудката бебе е убиец.
Rien - Същия марципан е, тук имаше повече негативни мнения, но аз го харесах и определено за телесен цвят покритие много добре  пасва
patriyani - Добре дошла сред нас, много сладки торти
иглика333  - Не мога да повярвам, че това ти е първата торта, невероятна е
raya_рая - Прекрасна торта и оригинална идея
За всички   bouquet   bouquet    bouquet

# 340
  • Бургас
  • Мнения: 1 879
Рая, лилиума вече определено е твоето цвете - този имам чувството, че е от цветарския магазин и по грешка се е озовал върху тортата. Наложи се после да се връщам да гледам другите детайли, зощото първоначално залепнах за него - поздравления и за цялостната композиция  bouquet
Иглика, много весела и изпипана торта! Честит рожден ден на Виктор - много да ви радва винаги през живота си  bouquet
 patriyani , и твоите торти много ми харесаха
Буболинка - твоите миниатюри ме оставиха без дъх. Разкошни са! В тортичките има ли блат и крем или са само моделираща маса?

Последна редакция: вт, 10 мар 2009, 12:47 от radinna

# 341
  • София
  • Мнения: 178
Иглика, поздрави и от мен - и за тортата, и за Виктор! Да ти е жив и здрав и много да ви радва!
Миниатюрните тортички са само от захарно тесто - нещо като склупторки.

# 342
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
иглика333, да ти е жив и здрав малкия Виктор. С тортата си се справила повече от перфектно. Имаш моите най-искренни поздрави за големия труд.

Рая, пускаш една невероятно красива и интересна като изпълнение торта и зачезваш. Няма да се разберем така- чакаме обяснненияяяяя  Simple Smile Къде, какво, как.... най-вече за подпорите от 3-те тортички Wink

Ето и от мен една. Тортата е за голям човек, но дъщеричката пожела такъв дизайн Simple Smile Вътре е еклерова и много ме измъчи със заглаждането, ама то си личи на места.





# 343
  • София
  • Мнения: 2 116
Такаааа, Рая, при вас вече е сутрин, ама ранна:))) Ще почакам още малко:), няма как - а с кафето си сутринта приеми моите най-искрени поздрави за архитектурния, дизайнерския и естетическия замисъл, както и за изработката - лилиумът ти взимаше здравето в началото, но я го виж сега - като майката природа си му...Браво, браво!

Пепи, такъв захарен цвят, супер!

rien, моля те, иди до темата за предизвикателството, обсъждането на моята торта, от неделя, 8-ми март, около 40-та страница, там съм описала този гъмпейст, който ползвах за цветята. Simple Smile

# 344
  • Мнения: 202
Иглика,а аз си мислех,че моят първи опит е що-годе сполучлив.. smile3518Ами че поне някъде да беше сбъркала малко.....Че като гледам моята торта и на "хората" първите крачки,все едно съм сложила детска рисунка до Мона Лиза.....Бравос....  bouquetВеликолепна торта..
Рая,мълча,мълча и с един удар ни утрепа....
Пепи,влюбена съм в твоята тортичка...Вчера правих твоите блатове-нямат грешка....

Общи условия

Активация на акаунт