Аз лично ползвам гъм пейст за всички фигурки - съхне бързо , няма вероятността да се деформират и станат "тумбести" . НО гъм пейста не се яде заради този "гъм"( дъвка) " . Така или иначе става твърдо като камък , кой ли ще иска да троши зъби
Както каза Аталанта - след като изсъхне фигурката от гъм пейст , може да се мине над пара за няколко секунди ( Скот Уоли съм го гледала в Ю туб над чайника да минава цветята) . Нещата стават с полиран вид , а и ако сте решили да "дъствате" с петъл дъст - помага да залепне.
Рецепти има няколко в зависимост гой "гъм" се използва . Ако на някой му трябва ще напиша . Аз правих по тази на Скот Уоли ( за която Тандури говореше ) - но нещо ми се струва че прекалих с "гъма " защото съхне невероятно бързо ( за разлика от готовия гъм пейст който имам)
"Мексиканска паста":
Смеси
225 г пудра захар и
3 х (чаена лъжичка от) 5 мл трагант
Добави
6 ч. л. гореща вода
Омеси добре, завий плътно в найлон и съхранявай на стайна температура 12 часа преди употреба.
Има и разновидности, разбира се, това е рецепта, придружаваща един сет с формички.
Тази паста се употребява за цветя, детайли, драперии, но е неизползваема за покритие на цяла торта.
ТРАГАНТ е естествен, растителен желатин, който се купува от аптеката (и е с цена на леко преоценено злато ).
Синтетичният му вариант се нарича СМС (това е изписано на латиница). Той е два пъти по_ силен от траганта и докато последният обикновено е леко кехлибарен на цвят, СМС е бял.