Квасите ли кисело мляко?

  • 49 686
  • 530
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 59
Здравейте,

да питам и аз  Wink
Снощи заквасих - като погледнеш отгоре няма и капка водичка - ще кажеш, лъжицата права ще стои. Но иначе отдолу млякото не е твърдо  Sad Като разклатиш съда и се тресе.
Идеи?
Минах през всички перипетии - прекалено топло или студено и съответно плуваше във вода... Но за това нямам обяснение...

# 511
  • Варна
  • Мнения: 1 179
Ами нормално си е според мен да "се тресе", все пак е кисело мляко, не сирене.
 Ако все пка искаш да е по-густо и стегнато -ще ти кажа аз какво правя. Може да съм го писала и друг път, не помня вече.
Значи купуваш си от магазина мая за сирене. Когато разбъркваш топлото прясно мляко с киселото слагаш много малко от маята. Най-добре с крайчето на клечка за зъби да топнеш в маята за сирене и после я топиш в сместа за подквасване. Няма и капка, наистина се слага много малко. Аз правя по 3-4 литра на веднъж и това е достатъчно. Ако сложиш повече ще стане като сирене. Това го знам от баба ми, навремето редовно ни правеше краве, козе или овче кисело мляко на село.

# 512
  • Мнения: 4 916
 Shocked Това за маята за сирене не го бях чувала, но ще пробвам  Sunglasses

# 513
  • Мнения: 3 164
След като мине времето за подквасвене, аз отвивам к.мляко и го оставям така поне 3-4 ч. без да го пипам-после в хладилника и ми се стяга Peace

# 514
  • Варна
  • Мнения: 1 179
И това го правя, но много зависи и от млякото, и от закваската. От едно и също място вземаме, единия път беше жълтеникаво, с много каймак, друг път с по-малко.

# 515
  • Мнения: 59
Ами нормално си е според мен да "се тресе", все пак е кисело мляко, не сирене.
 Ако все пка искаш да е по-густо и стегнато -ще ти кажа аз какво правя. Може да съм го писала и друг път, не помня вече.
Значи купуваш си от магазина мая за сирене. Когато разбъркваш топлото прясно мляко с киселото слагаш много малко от маята. Най-добре с крайчето на клечка за зъби да топнеш в маята за сирене и после я топиш в сместа за подквасване. Няма и капка, наистина се слага много малко. Аз правя по 3-4 литра на веднъж и това е достатъчно. Ако сложиш повече ще стане като сирене. Това го знам от баба ми, навремето редовно ни правеше краве, козе или овче кисело мляко на село.

Благодаря! Ще пробвам обезателно!   bouquet

# 516
  • Мнения: 262
 
Още един лаишки въпрос - как варите млякото? Дадоха ми съвет - на слаб огън с постоянно бъркане. Но аз не издържах, пък и то още в началото леко "загаря" по дъното. и така докато кипне. 

Извинявам се за цитата. Wink Знам как става ,но имаше други цитати за триене.

Моята майка едва преди 2 години си купи млековар защото доста пъти изтичаше млякото през терасата.До тогава тя винаги изплакваше тенджерата с вода преди да изсипе в нея млякото.
Нищо,че ще остане вода,не помня да е загорявало дъното.
Но понякога си иска и бъркане с дървена лъжица,но то си личи и на пръв поглед дали млякото е гъсто.

# 517
  • Мнения: 3 164
Винаги варя млякото на силен огън, не го бъркам.Изплаквам танджерата със студена вода PeaceСамо в тенджерата с двойно дъно не ми загаря.

# 518
  • Мнения: 389
Винаги варя млякото на силен огън, не го бъркам.Изплаквам танджерата със студена вода Peace

И аз така-като е мокро дъното не загаря.
Това с маята при следващото квасене ще го пробвам.

# 519
  • София
  • Мнения: 1 832
и аз ще опитам с маята. Заквасих с овче мляко и стана много гъсто, преди това със "Сердика" и с "Бор Чвор", но с тях стана доста по-рядко.

# 520
  • Разград
  • Мнения: 518
Заквасвам млякото с домашна подкваса, но когато не ми е останала изпозвам кисело мляко Бор Чвор!

 
Още един лаишки въпрос - как варите млякото? 


Варя на силен котлон, без да бъркам в съвсем обикновенна тенджера  Peace

# 521
  • Мнения: 3 164
Днес ми се пресече млякото-4литра Close

# 522
  • Варна
  • Мнения: 1 179
От какво се пресече, старо ли беше? Много неприятно..

# 523
  • Мнения: 3 164
  33uu
знам ли, сигурно е от снощи Rolling Eyes

# 524
  • Мнения: 389
Днес ми се пресече млякото-4литра Close

И на мен така, обаче 3л.От село си го носех-сварено.Та сега извара си направих Wink

Общи условия

Активация на акаунт