Квасите ли кисело мляко?

  • 49 707
  • 530
  •   1
Отговори
# 495
  • Бургас-Несебър
  • Мнения: 56
Да ви питам нещо - за първи път варя "истинско" краве мляко. То като се получи един жълт масивен каймак и като цяло млякото е леко жълто. Това нормално ли е?  newsm78

да, когато млякото е от крава и не е разреждано с вода, каймакът става жълт като маслото - то всъщност е масло
а самото мляко е с лек жълт отенък
много е вкусно така - когато е истинско

# 496
  • Бургас-Несебър
  • Мнения: 56
момичета, знае ли някой как да намаля маслеността на кис.мляко - всъщност ми трябва нискомаслено мляко, а пък не ща да си купувам от готовите - искам да е домашно Simple Smile

# 497
  • Popovo
  • Мнения: 219
момичета, знае ли някой как да намаля маслеността на кис.мляко - всъщност ми трябва нискомаслено мляко, а пък не ща да си купувам от готовите - искам да е домашно Simple Smile
  Аз знам само един начин.Когато свариш млякото просто му махни каймака и така го подкваси.ПО голямата част от масленоста е в каймака и когато го махнеш става ниско маслено мляко. Peace

# 498
  • Мнения: 4 916
...
Да ви питам нещо - за първи път варя "истинско" краве мляко. То като се получи един жълт масивен каймак и като цяло млякото е леко жълто. Това нормално ли е?  newsm78


За този период на годината е напълно нормално - в момента животните се хранят с трева, а като гледам по поляните каква е зелена и сочна чак на мен ми иде да паса... През зимата, когато се хранят с фуражни смески, и млякото е по-малко маслено.

# 499
  • Варна
  • Мнения: 472
...
Да ви питам нещо - за първи път варя "истинско" краве мляко. То като се получи един жълт масивен каймак и като цяло млякото е леко жълто. Това нормално ли е?  newsm78


За този период на годината е напълно нормално - в момента животните се хранят с трева, а като гледам по поляните каква е зелена и сочна чак на мен ми иде да паса... През зимата, когато се хранят с фуражни смески, и млякото е по-малко маслено.
  Grinning   и на мен ми се е дояждало /допасявало  newsm78 / като гледам как сладко пасат животинките

Още един лаишки въпрос - как варите млякото? Дадоха ми съвет - на слаб огън с постоянно бъркане. Но аз не издържах, пък и то още в началото леко "загаря" по дъното. и така докато кипне. 

# 500
  • Варна
  • Мнения: 1 179
Аз го варя на слаб огън, в тенджера с дебело дъно и не ми загаря. И бъркам от време на време.

Снощи заквасих биволско мляко, стана невероятно  Peace

# 501
  • Мнения: 832
То дори и да загори малко тенджерата,не пречи. Въпросът е да не загори много - тогава вече всичкото мляко се омирисва.
А ти използва биволско за подкваска или прясното ти беше биволско?

# 502
  • Мнения: 6 155
Заквасих днес и почти половината от буркана стана цвик.  Shocked Такова нещо не ми се беше случвало.
И закваската, и млякото са същите както и друг път. Идеи от какво може да е?

# 503
  • Варна
  • Мнения: 1 179
То дори и да загори малко тенджерата,не пречи. Въпросът е да не загори много - тогава вече всичкото мляко се омирисва.
А ти използва биволско за подкваска или прясното ти беше биволско?
Прясното ми мляко беше биволско, а закваската от краве.

# 504
  • Мнения: 3 164
Заквасих днес и почти половината от буркана стана цвик.  Shocked Такова нещо не ми се беше случвало.
И закваската, и млякото са същите както и друг път. Идеи от какво може да е?
1.Млякото може да е било или по-топло , или по-студено от необходимото
2.Времето за подквасване може би е било недостатъчно Rolling Eyes

Аз квася 1 път седмично 6 буркана омния.И на мен се е случвало гореописаното  Confused

# 505
  • Пловдив
  • Мнения: 580

...

Още един лаишки въпрос - как варите млякото? Дадоха ми съвет - на слаб огън с постоянно бъркане. Но аз не издържах, пък и то още в началото леко "загаря" по дъното. и така докато кипне. 

       За да не загори слагаме в тенджерата една лъжица - супена. В каквато и да е тенджера не загаря.

# 506
  • Мнения: 3 164
Имам тенджери с двойно дъно-алпака е материала-не ми загаря Peace

# 507
  • Popovo
  • Мнения: 219
За загаряне моите наблюдения са,че зависи от тенджерата и на колко силен котлон ще вариш млякото.Колкото е по силен котлона,загаря ми задължително.
      За да не загори слагаме в тенджерата една лъжица - супена. В каквато и да е тенджера не загаря.
  Ей тоя номер с лъжицата не съм го чувала.Ще го пробвам.И какво е значението на тази лъжица?

# 508
  • Сливен
  • Мнения: 68

 За варенето на млякото има специални млековари различни големини на принципа на водна баня са. Имам за 1, 2 и 3 литра и си ги ползвам от години - никога млякото не загаря и се вари перфектно. В същите млековари правя и крем ванилия и се получава идеален с цели яйца, а не само с жълтък.
  Проблема е, че сега мисля, че са доста скъпички, но пък като го вземеш го ползваш много, много години. Моите са сигурно вече от 15 - 16 години и все едно са си купени сега, а ги ползвам постоянно.

# 509
  • Мнения: 1 269
За загаряне моите наблюдения са,че зависи от тенджерата и на колко силен котлон ще вариш млякото.Колкото е по силен котлона,загаря ми задължително.
      За да не загори слагаме в тенджерата една лъжица - супена. В каквато и да е тенджера не загаря.
  Ей тоя номер с лъжицата не съм го чувала.Ще го пробвам.И какво е значението на тази лъжица?
АЗ от Франция си бях купила едно стъклено дискче, което се слага в млякото и пречи да изкипи. Може с люжицата да е на същият принцип.

Общи условия

Активация на акаунт