Квасите ли кисело мляко?

  • 49 707
  • 530
  •   1
Отговори
# 480
  • Бургас-Несебър
  • Мнения: 56
зимата обикновено го слагах към 22-23 ч и към 7 го пребирах в хладилника, не ставаше кисело
сега около 2-3 часа и го отвивам и после още около 2 часа стои отвито, чак тогава го пребирам

# 481
  • Мнения: 4 916
През лятото го държа 2,5-3 часа, през зимата стига до 4 часа, не повече.

зимата обикновено го слагах към 22-23 ч и към 7 го пребирах в хладилника, не ставаше кисело
сега около 2-3 часа и го отвивам и после още около 2 часа стои отвито, чак тогава го пребирам


Благодаря, аз за малко да го оставя завито 4 часа.

# 482
  • Бургас-Несебър
  • Мнения: 56
През лятото го държа 2,5-3 часа, през зимата стига до 4 часа, не повече.

зимата обикновено го слагах към 22-23 ч и към 7 го пребирах в хладилника, не ставаше кисело
сега около 2-3 часа и го отвивам и после още около 2 часа стои отвито, чак тогава го пребирам


Благодаря, аз за малко да го оставя завито 4 часа.
ми то не е чак такъв проблем, просто ще стане малко по-киселичко от другото, но все пак става за ядене
Simple Smile
така че не се притеснявай даже и да го забравиш някой път Embarassed

# 483
  • Мнения: 5 173
Значи, киселинността зависи от това колко време е стояло завито ли?
Аз преоткрих нашето домашно к. мляко, др си е като е с доказан произход Peace.

# 484
  • Бургас-Несебър
  • Мнения: 56
ми поне така е при мен - ако съм го оставила по-дълго става по-кисело....пробвай и ще видиш разликата - може на вас да ви хареса по-кисело или го дръж по-кратко време завито, може пък така да ви се хареса...
Експериментирай - не се притеснявай - все пак е само едно мляко...

# 485
  • Мнения: 5 173
Ще пробвам Hug.

# 486
  • Мнения: 1 329
днес заквасих овче мляко с подкваса "Елена". Държах го 4 часа, стана превъзходно - гъсто....а с такъв каймак...

Взимам си прясно мляко, замразявам във фиризера в бутилки, но не сварено и когато искам да подквасвам - вадя, варя и квася.

# 487
  • Мнения: 4 380
Значи, киселинността зависи от това колко време е стояло завито ли?

От началото на темата за това е писано сто пъти. А и сигурно трябва да не си припарвал до кухня за да не знаеш как и от какво се вкисва мляко.

# 488
  • Мнения: 2 779
Ако стои дълго време завито и сурватката се увеличава.....не само киселинността  Peace
И аз лятото го държа по кратко време ,2,5 -3, но и 4 може и 4,30...зависи и от подквасата.

# 489
  • Мнения: 4 916
Да докладвах за моето подквасване от събота - на третия час все още си беше прясно мляко. Добавих му още закваска и пак го завих. След още три часа вече си беше к. мляко. Мъжа ми го реализира на таратор и попара.

# 490
  • Бургас-Несебър
  • Мнения: 56
Да докладвах за моето подквасване от събота - на третия час все още си беше прясно мляко. Добавих му още закваска и пак го завих. След още три часа вече си беше к. мляко. Мъжа ми го реализира на таратор и попара.

argun, с какво мляко заквасваш?
защото за 6 часа завито, определено ще стане киселко
да не би температурата да е била по-ниска?
за 3 часа няма да стане като киселото - гъсто, но поне е трябвало да захване.
да не си сложила по-малко от закваската?
колко слагаш ти?
аз разбивам кис. мляко на гъст айрян(с малко топла вода - не гореща) и слагам на компотен буркан около 2 супени лъжици от този айрян.
още на втория час захваща - закваската трябва да е със стайна температура - не от хладилник

# 491
  • София
  • Мнения: 9 886
Като ви чета за тези три часа ,то вчера и аз реших само толкова да държа млякото.Ми нищо не стана,рядко,рядко.Втората партида я държах 5 часа и стана супер.

# 492
  • Мнения: 4 916
Да докладвах за моето подквасване от събота - на третия час все още си беше прясно мляко. Добавих му още закваска и пак го завих. След още три часа вече си беше к. мляко. Мъжа ми го реализира на таратор и попара.

argun, с какво мляко заквасваш?
...


С "Герма". Може би съм сложила по-малко закваска (1 супена лъжица на буркан), може би температурата в началото е била твърде видока и е убила първата закваска... не знам... В сряда ще правя пак, ще докладвам.

# 493
  • Варна
  • Мнения: 472
И аз успях да заквася. за първи път ми е  Blush

Закваската е от 3.6% на Сердика. Прясното мляко беше 100% натурално от кравеферма. Вчера вечерта го сложих, завих с няколко хавлиени кърпи и тази сутрин с голяма изненада установих, че се е втвърдило и е станало   chef 
Не съм го опитала като киселинност как е, но е станало доста гъсто.

Да ви питам нещо - за първи път варя "истинско" краве мляко. То като се получи един жълт масивен каймак и като цяло млякото е леко жълто. Това нормално ли е?  newsm78

# 494
  • Мнения: 5 173
Значи, киселинността зависи от това колко време е стояло завито ли?

От началото на темата за това е писано сто пъти. А и сигурно трябва да не си припарвал до кухня за да не знаеш как и от какво се вкисва мляко.
33 страници едва ли ще седна да чета, а мляко досега не съм квасила и припарвам в кухнята редовно. Къде намери връзката помежду им Thinking?

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт