Как пиците стават сочни?

  • 44 275
  • 62
  •   1
Отговори
  • Мнения: 70
Все не мога да я докарам. Ползвам готово тесто - от онези, предвидени точно за пица и мекици. И дотук е с доброто ми постижение - винаги стават сухи, плънката пада от хапката, абе кофти история. Та , моля, научете ме как да избегна това - запичате ли предварително блата, коя основа прави пицата по-сочна и пр. За да съм по-ясна какво всъщност ме мъчи - дребният иска да му я приготвя "като в пицарията, бе, мамооо"

# 1
  • Мнения: X
Аз слагам настърган домат... Peace

# 2
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
мяташ в добре загрята фурна, тавата също да е била вътре, за да е гореща.
пека за 15 мин, при 220 - 250 С

не ми стават сухи или текляви....
може да сложиш отгоре повечко кашкавал... той е мазен и отдолу не изгарят и не изсъхват другите добавки...

# 3
  • Мнения: 70
Ще опитам и със затоплена тава - за това не се бях сещала. Иначе направо всичко ли слагаш, или първо блата с доматеното нещо и по-късно останалата плънка?

# 4
  • София
  • Мнения: 2 060
Аз направих откритието, че ако редиш домати - кашкавал - всичко останало пицата става много по-сочна. Едно време мислех, че кашкавалът трябва да е отгоре. Не мога обаче да нацеля хубаво тесто, все ми се получава дебело и крехко, а аз искам тънко и леко жилавко като това на пица Виктория. Някой има ли идея за такова тесто?

# 5
  • Мнения: 714
аз запичам тестото, като слагам в предварително загрята фурна. тестото е добре намазано с доматено пюре, пека около 7-8 мин, после вадя и редя всичко останало, след което връщам във фурната и допичам. Хем тестото е "точно", хем кашкавалеца/моцарелата или каквото е там не е препечено, а е приятно разтопено.
Със сигурност не съм открила топлата вода, но е супер  Sunglasses

# 6
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
От кагато е пуснато тестото на пица Верди ,друго не съм опитвала.....имаше  преди някалко години и едно тесто на Мамица,също прекрасно,с бира беше Wink-това какво тесто използвам....
за да стане сочна,а тя става такава си смесвам кетчуп и лютеница като кетчупа е повече от лютеницата.Намазвам блата дабре,но в никакъв случай не дебело,така,че да прозира лекичко блата отдолу.След това си слагам това което съм решила и накрая кашкавала.Опитвала съм сума ти рецепти кашкавала да е отдолу,в средата и т.н.,но така както си е най-отгоре най си ни харесва.Винаги става сочна Heart Eyes

# 7
  • Мнения: 1 906
...
 Иначе направо всичко ли слагаш, или първо блата с доматеното нещо и по-късно останалата плънка?
   
Мажа първо с доматеното пюре и отгоре слагам останалите продукти.




...
 - запичате ли предварително блата, коя основа прави пицата по-сочна и пр.
...
Категорично - НЕ!!! Слагам всички продукти и тогава пека  Peace

# 8
  • Мнения: 28
az obi4am pizata da e tani4ka,a ne debela..Az q pravq mnogo 4esto i vanagi stava perfekna.S gotovo testo,rastilam testoto v po golqma tava predvaritelno namaznena,slagam nastargan domat ili domaten sos ot 6i6e,sled tova kolbas sirene ,kisali krastavi4ki,4ubrica,i kogato e ve4e gotova porasvam obilno s nastargan ka6kaval,i q paxam kolkoto da se rastopi ka6kavala,i stava vinagi xubava.spored men za da ne e suxa fatkata e v pe4eneto da ne se prepi4a prekaleno  chef

# 9
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
5 минутки преди да я извадя капвам 4-5 капки олио или зехтин върху нея, връщам я за малко във фурната и вадя.

# 10
  • София
  • Мнения: 117
С готово тесто и аз я правя...слагам обилно доматено пюре върху тестото за да не стане суха. И всичко останало отгоре.   chef

# 11
  • София
  • Мнения: 1 202
Аз пък пъхвам блата за няколко минути в затоплена фурна. После слагам 1-2 тънко нарязани домата. След това редя останалите продукти и пека.  chef

# 12
  • Мнения: 2 926
Никога не запичам тестото предварително.
И задължително най-отдолу намазвам обилно с доматено пюре, както и слагам тънко нарязани домати.

# 13
  • Мнения: 119
С готово тесто и аз я правя...слагам обилно доматено пюре върху тестото за да не стане суха. И всичко останало отгоре.   chef


Свекърва ми работеше в пицария и от нея знам , че се слага обилно доматено пюре и върху него настъргано сирене, но да не е солено че...

# 14
  • Мнения: 233
С повечко доматен сок и всиките продукти наведнъж и бам във фурната.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=336291&pid=10303646
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=336291&pid=10303670

# 15
  • Мнения: 2 829
аз правя пицата с тесто Верди
и мажа тестото с дом.пюре,ръся сирене,топено сирене колбас някакъв
и малко преди да я извадя--кашкавал
разкошна става

# 16
  • Мнения: 2 865
Аз слагам отгоре няколко резенчета краве масло и наръсвам с малко олио. Никога не става суха, но олиото не трябва да се забравя, а маслото е по-скоро за вкус. Иначе я правя с лютеница, с пресни домати настъргани също става добре, но трябва да им се отцеди течността.

# 17
  • Мнения: 1 505
Моята половинка ме светна,4е не се слага тестото в намаслена тава,а само набрашнена,без никаква мазнина отдолу,за6тото пицата всъ6тност се запи4а отдолу и става суха така.Е като направих така и задължително кашкавала след доматеното пиуре,стана пица ме4та,невероятно вкусна.

# 18
  • Мнения: 720
Най-отгоре на пицата, преди кашкавала слагам тънки резенчета домати. Винаги става сочна.

# 19
  • Мнения: 308
Аз мажа пицата с лютеница разбита с малко вода, зехтин и риган. Редя продуктите и пека в силно загрята фурна. Малко преди да е готова слагам кашкавала и пак пека. Но за да е вкусна една пица според мен и тестото е от значение. Готовите теста които се продават по хлебарниците са за хляб и пиците с тях стават твърди и сухи.

# 20
  • Мнения: 1 352
И аз едно време правех пиците като подметка. Но сега съм станала майсторка и не признавам тези по заведенията пред моите.

1. Блата "напръсквам" със зехтин
2. След това мажа с дом. сок
3. Обилно ръся с настърган кашкавал
4. След това всичко останало, най-накрая ръся босилек и риган, може и чубрица
5. Най-важното е да не печеш много пицата, 15-20 мин. в предварително загрята фурна, са напълно достатъчни, за да се изпече пицата и да стане сочна

Пробвай този начин и ела пак да кажеш Wink.

# 21
  • Мнения: 337
Аз друго не умея да приготвям, но мисля, че в пиците съм добра. Embarassed
Имаме приятели, които идват у нас, само ако им приготвя пица, друго не искат.
Та аз правя така: Намазвам тавичката с маслиново олио - вкусът винаги е много по различен, слагам малко тесто, колкото да покрие тавата, защото в противен случай става много тестена, дебела и едвам се преглъща. Ние залагаме основно на плънката. Та после върху наредената пица капвам отново малко зехтин.
Просто вкуса с него е божествен.
Това го научих от италиански сайт за пици, допреди това не ми се получаваха вкусни.
Сега дори, където и да ям, знам че не са като моите.
Успех! Hug

# 22
  • Мнения: 27 524
Разстилам тестото в тава върху оризова хартия. Ако аз съм си правила тестото - правя го със зехтин. Отгоре мажа с две супени лъжици салца /концентрирано доматено пюре/. Доматен сос не слагам, защото ми остава тестото леко сурово и мокро и не харесвам така. След това си слагам лук /обожавам пици с лук/ и натам вече различно - било то сирена, шунка, кренвирши, риба тон, морски дарове... кашкавалът го мятам настърган за минутка, само да се стопи и веднага вадя пицата. Никога не става суха, освен ако не я изпусна и я препека  Grinning
Слагам пицата в загрята предварително фурна на 220 градуса, така се изпича, без да се изсушава. Това е от мен  Hug

# 23
  • Мнения: 930
С готово тесто и аз я правя...слагам обилно доматено пюре върху тестото за да не стане суха. И всичко останало отгоре.   chef

и аз така а моето тесто е
1 ч.ч. вода
1с.л. сол
1с.л. захар
1с.л. оцет
1с.л. олио и половин кубче мая

# 24
Moqta recepta za testoto e sa6to mnogo lesna. Okolo polovin kilo bra6no /tova e za dve pizi/, 4etvart maq, 1 6tipka sol i voda. Zabarkvam meko testo. Trqbva da prestoi okolo pol. 4as /da po4ine taka mu kazvat/. Simple Smile Sled tova se razdelq na 2 4asti. To4a go i go slagam nabra6neno v tava za pica. /tq e teflonova s dupki za po-dobra ventilaziq/. Slagam domati beleni gotovi. Razstilam gi s lazica da se nadrobqt. Ne mnogo da ne stane mnogo vodno, no da pokrie navsqkade. Sled tova slagam file ili nqkakav kolbas, luk, maslini, 1 lazica zehtin, bosilek i ka6kaval. Peka q na programata za pici. Na6ata furna ima takava okolo 15 min. na max. Bon Apeti!

# 25
  • Мнения: 11 607
Moqta recepta za testoto e sa6to mnogo lesna. Okolo polovin kilo bra6no /tova e za dve pizi/, 4etvart maq, 1 6tipka sol i voda. Zabarkvam meko testo. Trqbva da prestoi okolo pol. 4as /da po4ine taka mu kazvat/. Simple Smile Sled tova se razdelq na 2 4asti. To4a go i go slagam nabra6neno v tava za pica. /tq e teflonova s dupki za po-dobra ventilaziq/. Slagam domati beleni gotovi. Razstilam gi s lazica da se nadrobqt. Ne mnogo da ne stane mnogo vodno, no da pokrie navsqkade. Sled tova slagam file ili nqkakav kolbas, luk, maslini, 1 lazica zehtin, bosilek i ka6kaval. Peka q na programata za pici. Na6ata furna ima takava okolo 15 min. na max. Bon Apeti!

Моята рецепта за тестото е също много лесна. Около половин кило брашно /това
е за две пизи/, четвърт мая, 1 6типка сол и вода. Забърквам меко тесто.
Трябва да престой около пол. час /да почине така му казват/. Smile
След това се разделя на 2 части. Точа го и го слагам набрашнено в тава
за пица. /тя е тефлонова с дупки за по-добра вентилация/. Слагам домати
белени готови. Разстилам ги с лъжица да се надробят. Не много да не
стане много водно, но да покрие навсякъде. След това слагам филе или
някакъв колбас, лук, маслини, 1 лъжица зехтин, босилек и кашкавал. Пека
я на програмата за пици. Нашата фурна има такава около 15 мин. на мах.
Бон Апети!


При мен е тесто Верди, лютеница, останалите продукти и кашкавал. За не повече от 20 мин. във фурната на около 180 градуса. Когато имам не отказвам и 1-2 пресни домати...Просто вкуса е друг!

Имам една позната. Тя задължително запича блата около 2-3 мин. Признавам си бях скептична, но ми хареса пицата и.

Благодаря за идеята кашкавала да сложа по средата....Беше ми минавало това като идея, но смятах,че няма да се получи. Peace

# 26
  • Мнения: 7 640
ще пробвам съветите, при мен, ако има много плънка, тестото отдолу остава сурово Tired

# 27
  • Мнения: 337
ще пробвам съветите, при мен, ако има много плънка, тестото отдолу остава сурово Tired

Значи е много дебело, разстели го колкото да покрие тавата, едвам да я покрие, както се казва.
Явно слагаш много тесто.
После печи в предварително загрята фурна на 200 градуса, 20 минутки.
Няма как да не стана, успех Hug

# 28
  • Мнения: 7 640
аз не го точа, няма къде и с какво Confused, раздърпвам го и то се събира пак Twisted Evil, може би затова е така

# 29
  • Мнения: 142
Аз напълно разбрах за какво става дума! LaughingИ аз мразя твърд блат на пица от който изпадат всичките аранжировки.Значи.....за да стане мек блата като в пицариите-първо на дъното на тавичката се слага олио и после малко поръсвате брашънце!!!Е така става перфектна!!! bowuu

# 30
  • Мнения: 9 108
аз не го точа, няма къде и с какво Confused, раздърпвам го и то се събира пак Twisted Evil, може би затова е така

достатъчно е съвсем малко плотче, или парче фолио на масата да поставиш. Може да разточиш и с равна стъклена бутилка, ако нямаш точилка.
Листа тесто се събира, когато намазваш тавата с олио - достатъчно е да поръсиш с брашно, или царевично нишесте. Това е моята пица, пека дори на предварително загрята на мах фурна за ок 10 мин. - така е с тънка коричка и сочна плънка.

# 31
  • Неизживени спомени
  • Мнения: 488
моята става страхотна,но си меся тестото не понасям готово тесто имам чувство ,че е само вода и брашно.Мажа я с първомайска лютеница,поръсвам със ситно нарязан салам,чубрица/повечко/ настърган кашкавал  и пека на 150 градуса.По някога слагам яйце отгоре-става много вкусно.Слагам яйцето заедно с всички продукти-върху кашкавала Peace

# 32
  • Мнения: 3 268
Пиците ми винаги стават страхотни,но тестото си го правя сама.Мажа тавичката с маргарин и когато наредя пицата я заливам с малко зехтин или олио преди да я опека в загрята фурна.Това със заливането на пицата с малко мазнина го видях в пицария Виктория.Там нали ги правят пиците пред очите на клиентите и един ден разкрих тайнат на добрия вкус.

# 33
  • Мнения: 2 375
И аз сама си правя тестото. Стандартно - мая, вода, брашно.
Аз правя пица по подобие на "карбонара". Разстилам тестото, мажа първо със сметана /течна/, отгоре поръсвам обилно моцарела и вече най-накрая слагам гъби и бейкон.  chef
Откакто правя такава пица, в нас друга не щат да видят. Laughing

# 34
  • Мнения: 3 268
Аз пък я мажа с лютеница и отгоре нареждам шунка,бекон,маслинки,кашкавал,риган и пека.Но както казах заливам и със олио или зехтин.

# 35
  • Мнения: 1 259
Аз се научих първо да запека блата, намазан с доматено пюре или лютеница... резултата става по-добър Peace

# 36
  • Мнения: 70
Леле, този път май се получи  newsm44 Заложих на комбинация от вашите идеи - топла фурна, повечко кашкавал, капчици мазнина. Чак сама не повярвах, че плънката си остана там, където й е мястото  newsm53

# 37
  • Мнения: 3 268
Браво! Grinning

# 38
  • Мнения: 70
  love001 благодаря на всички ви. Синът ми е още по-благодарен   bigdance2

# 39
  • Мнения: 31 182
Последния път ги препекох и стана ужасни, но сега прочитайки ви и ще използвам съвети и ще правя да видя.Става ми суха по принцип и затова правя рядко, а семейството ми обича.

# 40
  • Мнения: 3 268
За да не става пицата суха,не се пече много.Зачерви ли се кашкавала,вади се.

# 41
  • Мнения: 31 182
Слагам  домати домашно правени и ми остава сурово тестото под плънката.Нещо не мога да я нагодя. А къде ви е скаричката на фурната по средата ли?

# 42
  • Мнения: 3 268
Пицата се пече най-долу на фурната,направо върху поставъчната тава.Така не остава сурова.Пече се на вентилатор,на загрята фурна 200 градуса.

# 43
  • Мнения: 31 182
Така я пека и аз най-долу, но нямам вентилатор. BlushБлагодаря ще пробвам.

# 44
  • Мнения: 2 375
Аз я пека без вентилатор на 220 градуса по средата. Изпича ми се добре /равномерно/ от долу и горе, явно си зависи от фурната. Peace

# 45
  • Мнения: 3 268
Явно верно си зависи от фурната.

# 46
  • Мнения: 940
На мен никога не ми е ставала суха. Никога не пека блата предварително, не винаги слагам домати.

# 47
  • Мнения: 31 182
Правих пици и ми станаха супер. Първата я пекох 15 минути, но и беше малко, а втората 20 и вече беше невероятна. Вече все ще ви чета.  bouquet

# 48
  • Пловдив
  • Мнения: 2 493
мяташ в добре загрята фурна, тавата също да е била вътре, за да е гореща.
пека за 15 мин, при 220 - 250 С

не ми стават сухи или текляви....

Такава била работата значи. Аз последния път пекох пица на 150 градуса (още изпробвам новата печка и не съм обиграна с градусите) и пицата ми стана много суха. А каква е логиката на по-силна фурна да стане по-сочна ? newsm78

# 49
  • Мнения: 3 268
Виждала си предполагам как правят пици в пицариите.Мятат ги в горяща пещ и ги вадят след няколко минути.Явно пицата обича жегата. Simple Smile

# 50
  • Пловдив
  • Мнения: 2 493
Да, но не би ли трябвало при повече градуси точно тогава да се изсуши newsm78

# 51
  • Мнения: 3 268
Напротив,на слаб огън тестото изсъхва,а на силен,няма време да изсъхне,плънката става бързо и пицата се вади.

# 52
  • Пловдив
  • Мнения: 2 493
Напротив,на слаб огън тестото изсъхва,а на силен,няма време да изсъхне,плънката става бързо и пицата се вади.

Аха, загрях, мерси   bouquet

# 53
  • Мнения: 7 640
а колко тесто е необходимо за блата- в смисъл- колко дебел да го нагаждам като е суров?
Взела съм една замразена топка "Мис каприз" и размишявам.

# 54
  • Мнения: 3 268
Аз го правя много тънък,около 3 мм,че и по-малко

# 55
  • Мнения: 7 640
Аз го правя много тънък,около 3 мм,че и по-малко

с точилка ли действаш, че нямам такива екстри

# 56
  • Мнения: 3 268
Не,на ръка го разпъвам малко и после го слагам в намазнена с маргарин тава.Започвам леко да издърпвам към краищата и става.Не олио,а маргарин,защото олиото не позволава да разпъваш тестото.

# 57
  • Мнения: 7 640
стеф, мерси, ще пиша после какво е станало

# 58
  • Мнения: 22
С готово тесто и аз я правя...слагам обилно доматено пюре върху тестото за да не стане суха. И всичко останало отгоре.   chef

и аз така а моето тесто е
1 ч.ч. вода
1с.л. сол
1с.л. захар
1с.л. оцет
1с.л. олио и половин кубче мая
Без брашно???

# 59
  • София
  • Мнения: 7 037
И аз правя пицата с готово тесто, никога не ми е ставала суха. Разстилам тестото съвсем тънко в леко намазнена тава. Слагам обилно доматен сос, след това нарязаният колбас, гъби и рендосано сирене, чубрица и отгоре отново слагам малко доматен сос (колбаса и сиренето да са в соса), слагам в затоплена фурна и пет минути преди да извадя пицата подреждам върху нея резени кашкавал, оставям я във фурната 5 минути само да се разтопи кашакавала.

# 60
  • Мнения: 117
Винаги разточвам тестото,за да не стане дебела,а да е тъничка.Обилно дом. пюре или лютеница и задължително в предварително загрята фурна....и резултата е на лице.....също като в пицарията  Laughing

# 61
  • Мнения: 626
Правя по-тънък блат , слагам доматено пюре или лютеница и задължително пресен домат - тънко нарязан. Отгоре редя всичко останало и я пека в силно загрята фурна . Ако кашкавала е по сух , капвам малко олио или масло отгоре.

# 62
  • София
  • Мнения: 4 141
И аз като Slavaa , но след доматеното пюре, което понякога до овкусявам с кетчуп слагам чубрица, риган и босилек реда си всичко друго и най - отгоре слагам кашкавала. Гледала съм в пицарийте , че ги мажат с четка с зехтин веднага след като ги извадят от пеща.

Общи условия

Активация на акаунт