Постни лозови сарми за Бъдни вечер. Как?

  • 15 052
  • 41
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 27 524
Слагам в олио да се задуши 1 голяма глава лук нарязана като за запръжка,1 морков наситно.Като се позадушат прибавям ориза,като стане "стъклен" слагам 1 с.л. червен пипер,наливам малко горещичка вода,за да понабъбне ориза.Слагам подправките: млян черен пипер,джоджен,сол и копър.Разбърквам хубаво и дърпам от котлона.
Като поизстине малко(да не е толкова вряло) настъргвам 1 суров картоф(не стават сбити сърмичките).Разбърквам с ориза и си завивам сърмите.
Нареждам в тенджера,затискам с чиния,наливам гореща вода и ги сварявам на слаб огън.
Това е.
Тази чиния във фурната ли стои Embarassed

Мастер пише, че вари на слаб огън, не пече  Simple Smile

# 31
  • Мнения: 1 195
Аз ги правя така:

За плънката :

1ч.ч ориз
1 голяма глава кромид
250гр гъби
2-3 моркова.
1червена и 1 зелена пиперка нарязани на ситно
сол, черен и червен пипер, олио.

В по-дълбок тиган изсипвам нарязаните на ситно лук, чушки, моркови и гъби и задушавам. След това добавям ориза  и 1 - 1 и 1/2 ч.ч вода. Добавям подправките и оставям ориза да поеме водата, набъбва леко. След това завивам сърмите. Нареждам в тенджера, сипвам вода да ги залее и варя на бавен огън, докато омекне ориза Peace

# 32
  • Мнения: 3 414
Слагам в олио да се задуши 1 голяма глава лук нарязана като за запръжка,1 морков наситно.Като се позадушат прибавям ориза,като стане "стъклен" слагам 1 с.л. червен пипер,наливам малко горещичка вода,за да понабъбне ориза.Слагам подправките: млян черен пипер,джоджен,сол и копър.Разбърквам хубаво и дърпам от котлона.
Като поизстине малко(да не е толкова вряло) настъргвам 1 суров картоф(не стават сбити сърмичките).Разбърквам с ориза и си завивам сърмите.
Нареждам в тенджера,затискам с чиния,наливам гореща вода и ги сварявам на слаб огън.
Това е.
Тази чиния във фурната ли стои Embarassed

Оле колко съм ... fight

Мастер пише, че вари на слаб огън, не пече  Simple Smile

# 33
  • Мнения: 1 176
Момичета, с каквито и подправки да са направени сармичките, щом са завити с любов, значи са вкусни!
Джоджен и гьозум е едно и също.
За лозови сарми със сирене в плънката не бях чувала, сигурно е вкусно. От кой край е тази рецепта?
Чиния се слага, за да притиска сармичките, само когато се варят в тенджера.
И сега е момента да попитам, ако варите сарми в тенджера под налягане, слагате ли пак чиния?

# 34
  • Мнения: 157
TheNMaster, в по-горна тема беше коментирала, че със стафиди имат по-особен вкус.
Аз мислех тази година да експериментирам и със стафиди, но още се чудя  newsm78.
Ще правя по-голямо количество и не искам ей така да се изхвърлят
За мен сладкият вкус от стафидите си подхожда с лозовите листа, но не и със зелеви. С кисело зеле и стафиси наистина е гадно. И все пак зависи от количеството. Не повече от 7-8 в цялата плънка

# 35
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Еклат, в тенджерата под налягане не слагам чиния.
Кое му е странното на гьозума newsm78 В цяла югоизточна България си е прието да се казва гьозум вместо джоджен, не е просто типична турска дума. В други райони с население от потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия, също се използва думата Peace

# 36
  • Мнения: 3 674
Eеех точно търсех рецепта за постни лозови сърмички...и намерих!


Кое му е странното на гьозума newsm78 В цяла югоизточна България си е прието да се казва гьозум вместо джоджен, не е просто типична турска дума.
Ставаше дума за изписването на гьозума...а не за самия гьозум  Joy Понеже norah го беше изписала като" гюзум"..та някои тука в темата се чудеха, що за подправка е това. Rolling Eyes   Иначе ясно, че гьозум и джожен са една и съща подправка. Laughing

Хареса ми рецептата на Мастерчето ....заради настъргания картоф, но ще прибавя и гъбки. И аз не мога да си представя в лозовите сърми стафиди...  Rolling Eyes

Последна редакция: сб, 20 дек 2008, 02:40 от ЧервеноВинце

# 37
  • Мнения: 3 674
Блонде....Едно въпросче имам  Blush

Директно в тенджерата ли ги заливаш със загрятото олиото с червения пипер или при сервиране,че нещо не разбрах?...

По принцип оригиналната рецета е, че след като ги дръпнеш от огъня ги заливаш с едно разбито яйце и след това заливаш с врялото олио. А сервираш с кисело мляко. Но аз ги махам, не слагам яйце и ги заливам преди поднасяне с олиото, без кисело мляко  Simple Smile
С това залято олио накрая, не стават ли сърмите много мазни?  newsm78

Последна редакция: сб, 20 дек 2008, 01:33 от ЧервеноВинце

# 38
  • България
  • Мнения: 1 090
Кое му е странното на гьозума newsm78 В цяла югоизточна България си е прието да се казва гьозум вместо джоджен, не е просто типична турска дума. В други райони с население от потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия, също се използва думата Peace
Goldie Hugа,така удари тук едно рамо за Гьозума Grinning Sunglasses!
Моите баба и дядо са преселци от Румъния,но ина4е техните родители са от Котел и Жеравна. След местенето от Румъния ,когато баба и дядо са били по на 20 години се заселват в Североизто4на България. Затова си готвят разли4но от местните. Peace
А за сиренето в сместа,много е вкусно Peace.
А ина4е моята друга баба готвеше коренно разли4но,пак много вкусно,не помня оба4е някога да е правила лозови сърми, само зелеви ,с кайма и ориз.
Но на вкус и на цвет товарищи нет Simple Smile.
Аз просто мислех,4е вси4ки правят сърмите еднакво или долу горе еднакво,а то се оказа 4е българската кухня е доста разновидна.Което е хубаво,разбира се Hug!

Последна редакция: сб, 20 дек 2008, 11:44 от norah

# 39
  • Мнения: 93
И аз ги правя,като повечето от вас-лук,морков,ориз задушавам и свивам  предварително попарени лозови листа.Варя на силен и след като заврят на слаб огън.Правя ги много малки,колкото една хапка и стават стахотни.Във водата за варене прибавям малко олио за да станат лъскави.Освен сол и пипер слагам и чубрица в сместа с ориза!

# 40
  • Мнения: 774
Благодаря на всички, които се включиха и споделиха рецептите си! Честита Коледа!

Ето ги и моите сармички:



Направих ги, като комбинирах няколко от вашите рецепти: запържих лук и настърган морков в повечко олио, добавих ориза, 1 ч. л. червен пипер, черен пипер, вегета, копър, сол и вода, а след като поомекна ориза и 1 с. л. доматено пюре. След това ги пекох във фурната. Станаха много вкусни! Peace

# 41
  • Мнения: 9 903
гюзум, но и юзъм в някои краища Mr. Green
ливанците слагат щипка канела. Очарователно е, но не бива да е повече от една щипка.
Лозови сърмички със сирене и стафиди видях като гръцка рецепта някъде.
а на мен ми харесва вариантът с ориз и гъби  Peace

Общи условия

Активация на акаунт