Постни лозови сарми за Бъдни вечер. Как?

  • 15 053
  • 41
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 774
Търся изпитана рецепта за постни лозови сармички за Бъдни вечер.

Разкажете моля, вие как ги приготвяте!  bouquet

# 1
  • Мнения: 5 001
Слагам в олио да се задуши 1 голяма глава лук нарязана като за запръжка,1 морков наситно.Като се позадушат прибавям ориза,като стане "стъклен" слагам 1 с.л. червен пипер,наливам малко горещичка вода,за да понабъбне ориза.Слагам подправките: млян черен пипер,джоджен,сол и копър.Разбърквам хубаво и дърпам от котлона.
Като поизстине малко(да не е толкова вряло) настъргвам 1 суров картоф(не стават сбити сърмичките).Разбърквам с ориза и си завивам сърмите.
Нареждам в тенджера,затискам с чиния,наливам гореща вода и ги сварявам на слаб огън.
Това е.

# 2
  • Мнения: 3 830
Лятото на село баба затваря лозови листа в буркани точно с тая цел.

Ако нямаш, можеш да потърсиш в магазините, продават се.

Правя плънката така:

1 купа ориз
1 малка глава кромид
7-8 гъби печурки
2-3 моркова
сол, черен и червен пипер, кимион, може и малко джоджен, олио.

В по-дълбок намазнен тиган изсипвам нарязания на ситно лук и задушавам. След това добавям ориза  и 1 - 1 и 1/2  купи вода. Добавям и всички останали продукти и оставям ориза да поеме водата, набъбва леко. След това завивам една лъжичка от плънката в лозов лист и сгъвам добре, за да не изпадне плънката. Нареждам в тавичка, сипвам вода до половината, не да ги залива и пека в силна фурна първо и след това на умерена температура.

# 3
  • Мнения: 9 814
Сърмичките ги правя точно като TheNMaster, но без да слагам копър.

# 4
  • Мнения: 4 406
TheNMaster, в по-горна тема беше коментирала, че със стафиди имат по-особен вкус.
Аз мислех тази година да експериментирам и със стафиди, но още се чудя  newsm78.
Ще правя по-голямо количество и не искам ей така да се изхвърлят

# 5
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Аз ги правя като НМастер, само че слагам  и гъби.
Джери, аз не харесвам комбинацията на солено ястие със стафиди - яла съм пълнено пиле с ориз и стафиди, лозови сарми със стафиди и телешко със стафиди в соса, с който беше сервирано месото. И в трите случая ми беше гадно, но предполагам, че е въпрос на вкус Peace

# 6
  • Мнения: 195
Слагам в олио да се задуши 1 голяма глава лук нарязана като за запръжка,1 морков наситно.Като се позадушат прибавям ориза,като стане "стъклен" слагам 1 с.л. червен пипер,наливам малко горещичка вода,за да понабъбне ориза.Слагам подправките: млян черен пипер,джоджен,сол и копър.Разбърквам хубаво и дърпам от котлона.


Така ги правя аз. Нареждам в тенджера, затискам ги с чиния и варя на слаб огън. Поднасям ги със сос /бешамел или мляко/. Ммммм ... обожавам ги!!!

# 7
  • Мнения: 5 001
TheNMaster, в по-горна тема беше коментирала, че със стафиди имат по-особен вкус.
Аз мислех тази година да експериментирам и със стафиди, но още се чудя  newsm78.
Ще правя по-голямо количество и не искам ей така да се изхвърлят

На мен лично не ми харесват със стафиди,защото ми сладни.Пък става манджа с грозде(в буквалния смисъл Joy)...А аз не харесвам сладките манджи....Въпрос на вкус...Ако харесваш сладки ястия ,може и да ти допадне....


Момичета,аз тази година ще направя сърмичките както съм описала по-горе,но ще сложа в плънката и смлени орехи(малко ще ги позапържа с ориза),вместо кайма....
Имам доста голямо количество орехи(донесоха ми цял чувал  Crazy)....И понеже аз правя кюфтета от орехи,които като се изпържат по нищо не можеш да познаеш,че не е месо...Та по тази логика ще сложа орехи,вместо кайма в плънката за сармите....Да видим какво ще стане  Whistling Whistling Whistling

Последна редакция: чт, 18 дек 2008, 09:21 от TheNMaster

# 8
  • Мнения: 800
нарязан на дребно морков, нарязан лук, задушавам ги в мазнина, слагам и ориза, докато стане стъклен. После добадям малко водичкаедно кубче булцон на Маги, черен пипер, много копър. По-различното е, че слагам соева кайма- не е месна, така , че пак са си постни  Mr. Green

Завивам ги в лозовите листа, мънички ги правя като пръстче и стегнати, че да не избяга ориза при варенето Simple Smile Нареждам в тенджерата плътно една до друга, похлупвам с тежка чиния, едва след това заливам с вряща вода, изсисквам сок от 1 лимон и варя около 20мин.

По желание при сервиранбе може да се полеят със смес от  разбито кисело мляко, счукан чесън и копър

При мен гадното е, че не мога да попадна на свестни лозови листа. Оня ден купих 3буркана от  различни марки и бяха кошмарни  Tired

# 9
  • Мнения: 4 406
Благодаря момичета,
отказвам се от експериментите, няма да слагам стафиди. Цялото семейство не обича сладко-солените неща.
Но, TheNMaster  ще взема да сложа орехи

# 10
  • Мнения: 27 524
И свекърва ми винаги слага стафиди, но и на мен не ми допада. Иначе обичам сладко-солени ястия общо взето, но сармичките със стафиди - не.  Stop
А картофа за какво го стържеш, Мас?  newsm78

Аз имам няколко рецепти за лозови сармички, но си правя основно тази:

1 ч.ч. ориз
5 с.л. олио
2 гл. лук
1/2 морков
1 пълна с.л. доматено пюре
копър, магданоз, черен и червен пипер, сол

Задушавам първо в олиото и малко вода ситно нарязаните лук и морков. Добавям ориза, после доматеното пюре. Заливам с две ч.ч. гореща вода, слагам сол. После пиперите и зелените подправки. Махам от котлона и добавям 1/2 ч.ч. натрошено сирене (придава много хубав вкус и плътност, но който стриктно спазва постите - отпада  Grinning). Завивам малки сармички. На дъното на тенджерата слагам няколко цели лозови листа и ги редя плътно една до друга. Заливам с вряла вода, захлупвам с чиния и варя на бавен огън.
Отделно си запържвам олио с червен пипер и като са готови  ги поливам.
Това от мен  Simple Smile

# 11
  • blizo do moreto
  • Мнения: 71
     Аз ги правя така : Задушавам в олио 1гл. лук , прибавям 1 настърган морков и ориза.Когато ориза стане прозрачен махам от котлона и добавям натрошено сирене , 1 яйце , копър и малко вегета. Навивам и сварявам .После правя сосче от мляко с чесънче и копър. М.ного са вкусни

# 12
  • Мнения: 1 313
Момичета с тези сосчета как за бъдни вечер?!? Wink
Ето ги моите печени, моного са вкусни и хрупкави Peace

# 13
  • Мнения: 5 001

А картофа за какво го стържеш, Мас?  newsm78

Картофа прави плънката по пухкава и рохка.Не стават сбити сърмите.
Преди хич не харесвах постни лозови сърми,но след като ме научиха на този трик,вече обичам  Blush


Аз пък си харесах от тебе заливката с червения пипер....Ще ги направя така,че само голи сърми не вървят много при нас....Ама нали е Бъдни вечер ..Не може кисело мляко....Така,че ще прибвам с твоя вариант  Peace

# 14
  • Мнения: 27 524
А аз ще опитам с картофа  Heart Eyes

# 15
  • Мнения: 5 001
Блонде....Едно въпросче имам  Blush

Директно в тенджерата ли ги заливаш със загрятото олиото с червения пипер или при сервиране,че нещо не разбрах?...

# 16
  • Мнения: 774
Много хубави предложения сте дали, но какво кисело мляко и какво сирене? Нали постни трябва да са сармичките на Бъдни вечер? newsm78

Мен ако питате, най-ги обичам с кайма и ориз и кисело мелекце за отгоре. Ноо, нали ще са за Бъдни вечер? Laughing

Какво ще кажете за празец в оризчето? И дали ще му понася морков? И какви подправки ще паснат? Някой правил ли е?

...заливам с вряща вода, изсисквам сок от 1 лимон и варя около 20мин.

Това е много интересно! Много обичам постните сармички на Кенар. Те са така киселички! Peace

# 17
  • Мнения: 5 001

Какво ще кажете за празец в оризчето? И дали ще му понася морков? И какви подправки ще паснат? Някой правил ли е?


Всеки който е дал рецептичка е писал какви подправки слага....
За мен това са черен червен пипер,копър,джоджен...Така съм свикнала от малка(с този вкус)....
Морков слагам само на постни сърми.Ако са с кайма-НЕ.

П.П.И на мен най-много ми харесват с кисело мляко,но ...Затова ще направя запръжката на Блонди както е казала....

# 18
  • Там....където всичко е възможно ....
  • Мнения: 745
запис да следя Grinning

# 19
  • Мнения: 11
Тъй като в къщи с баща ми постим и аз вчера реших да направя постни сърми с лозови листа, та аз ги направих така:
Задуших една средна глава лук с половин тиквичка нарязана на много ситно и след това прибавих и една чаша ориз. След като ориза стана като стъкло прибавих 1 чаша вода, 3 щипки едра чубрица, малко черен пипер и сол на вкус. Оставих ги да поврат малко и след това увих сърмите. Наредих ги на гъсто, захлупих с чиния, залях с вода и ги оставих да се варят 20-30 минути.
Да ви кажа честно моя приятел не харесва сърми с лозови листа, ама като ги опита изяде цяла чиния и каза че са много вкусни Grinning.
Дано и на вас ви харесат Grinning

# 20
  • blizo do moreto
  • Мнения: 71
   Да  вярно е за киселото мляко , но ние така или иначе не сме постили преди коледа , и затова мисля да не сме толкова стриктни на коледа.Но за тези които са постили рецептата не е подходяща Naughty

# 21
  • Мнения: 27 524
Блонде....Едно въпросче имам  Blush

Директно в тенджерата ли ги заливаш със загрятото олиото с червения пипер или при сервиране,че нещо не разбрах?...

По принцип оригиналната рецета е, че след като ги дръпнеш от огъня ги заливаш с едно разбито яйце и след това заливаш с врялото олио. А сервираш с кисело мляко. Но аз ги махам, не слагам яйце и ги заливам преди поднасяне с олиото, без кисело мляко  Simple Smile

# 22
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Обърквам всичко за плънката сурово - ориз, моркови, лук, домати, царевица, магданоз, олио, сол и кимион. Навивам сместа в листата и ги нареждам в тавичката. Заливам с хладка вода 1:3 (съотношението е спрямо количеството на ориза) и пека на 220 градуса около 30 мин.
Ето резултата:

# 23
  • Мнения: 1 176
...
Какво ще кажете за празец в оризчето? И дали ще му понася морков? И какви подправки ще паснат? Някой правил ли е?
Вярно е ,че всеки има различен вкус, но аз винаги слагам в сармите, лозови или зелеви, постни или с кайма, праз и морков. Слагам още черен и червен пипер, доматено пюре,чубрица и малко джоджен. Вкъщи ги харесваме с кимион, но за много хора тази подправка е неприемлива за сарми, както и джоджена.
С картоф и аз ще опитам тази година. Свекърва ми прави така пълнените чушки, защо ли досега и аз не съм пробвала?

# 24
  • България
  • Мнения: 1 090
Аз пък никога през живота си не съм 4увала за лозови сърми, направени по горе описаните на4ини Embarassed.

За мен лозовите сърми са винаги постни ,както ги прави баба :сварен ориз+сварен булгур+сирене +копър+гюзум се смесват . След като се напълнят сърмите доста стегнато, се редят в тава. След това се заливат със смес от кисело мляко,прясно мляко и яйца и се пекат. Аз съм доста капризна на ядене,но мога да изям цяла тава  буквално Simple Smile.

При сервиране може да се сложи кисело мляко отгоре.
Никога не съм правила сърми сама ,но като направя ,живот и здраве Wink ,мога да сложа снимка.

Корекция: думата не е гюзум, а гьозум Grinning .Питах една уважавана от мен готва4ка сега ,която умря от смях Crossing Arms , каза 4е имало такава подправка ,било другата дума на джоджен ,ама се изписвало по друг на4ин. Ох,родна ре4 омайна  сладка! ooooh!

Последна редакция: пт, 19 дек 2008, 23:17 от norah

# 25
  • Мнения: 27 524
За мен лозовите сърми са винаги постни ,както ги прави баба :сварен ориз+сварен булгур+сирене +копър+гюзум се смесват . След като се напълнят сърмите доста стегнато, се редят в тава. След това се заливат със смес от кисело мляко,прясно мляко и яйца и се пекат. Аз съм доста капризна на ядене,но мога да изям цяла тава  буквално Simple Smile.
При сервиране може да се сложи кисело мляко отгоре.

 Laughing Винаги постни, ама със сирене, яйца, прясно и кисело мляко...  Laughing

А какво е гюзум? Нещо турско...?  Thinking

# 26
  • България
  • Мнения: 1 090
За мен лозовите сърми са винаги постни ,както ги прави баба :сварен ориз+сварен булгур+сирене +копър+гюзум се смесват . След като се напълнят сърмите доста стегнато, се редят в тава. След това се заливат със смес от кисело мляко,прясно мляко и яйца и се пекат. Аз съм доста капризна на ядене,но мога да изям цяла тава  буквално Simple Smile.
При сервиране може да се сложи кисело мляко отгоре.

 Laughing Винаги постни, ама със сирене, яйца, прясно и кисело мляко...  Laughing

А какво е гюзум? Нещо турско...?  Thinking
Еее,ти пък сега,нали няма месо hahaha,другото са "подробности".Имам предвид ,без месо Wink.
А думата гюзум,може и да е турска,знам ли,зву4и турска,в българския има доста турски думи.
Джоджен може да е... Thinking

# 27
  • Мнения: 27 524
Еее,ти пък сега,нали няма месо hahaha,другото са "подробности"

 Laughing

А думата гюзум,може и да е турска,знам ли,зву4и турска,в българския има доста турски думи.
Джоджен може да е... Thinking

Има, да, ама обикновено ги знаем. Тази май си е типична такава. Ако го е слагала и в боба, сигурно е джоджен  Hug

# 28
  • България
  • Мнения: 1 090
Ох, аз като я написах думата не бях сигурна самата за какво говоря Crazy, но се "консултирах" сега,слагало се в боба,да Grinning Зна4и е джоджен! Аз и боб не съм варила,но през 2009 смятам да се развихря в кухнята  Laughing.

# 29
  • Мнения: 3 414
Слагам в олио да се задуши 1 голяма глава лук нарязана като за запръжка,1 морков наситно.Като се позадушат прибавям ориза,като стане "стъклен" слагам 1 с.л. червен пипер,наливам малко горещичка вода,за да понабъбне ориза.Слагам подправките: млян черен пипер,джоджен,сол и копър.Разбърквам хубаво и дърпам от котлона.
Като поизстине малко(да не е толкова вряло) настъргвам 1 суров картоф(не стават сбити сърмичките).Разбърквам с ориза и си завивам сърмите.
Нареждам в тенджера,затискам с чиния,наливам гореща вода и ги сварявам на слаб огън.
Това е.
Тази чиния във фурната ли стои Embarassed

# 30
  • Мнения: 27 524
Слагам в олио да се задуши 1 голяма глава лук нарязана като за запръжка,1 морков наситно.Като се позадушат прибавям ориза,като стане "стъклен" слагам 1 с.л. червен пипер,наливам малко горещичка вода,за да понабъбне ориза.Слагам подправките: млян черен пипер,джоджен,сол и копър.Разбърквам хубаво и дърпам от котлона.
Като поизстине малко(да не е толкова вряло) настъргвам 1 суров картоф(не стават сбити сърмичките).Разбърквам с ориза и си завивам сърмите.
Нареждам в тенджера,затискам с чиния,наливам гореща вода и ги сварявам на слаб огън.
Това е.
Тази чиния във фурната ли стои Embarassed

Мастер пише, че вари на слаб огън, не пече  Simple Smile

# 31
  • Мнения: 1 195
Аз ги правя така:

За плънката :

1ч.ч ориз
1 голяма глава кромид
250гр гъби
2-3 моркова.
1червена и 1 зелена пиперка нарязани на ситно
сол, черен и червен пипер, олио.

В по-дълбок тиган изсипвам нарязаните на ситно лук, чушки, моркови и гъби и задушавам. След това добавям ориза  и 1 - 1 и 1/2 ч.ч вода. Добавям подправките и оставям ориза да поеме водата, набъбва леко. След това завивам сърмите. Нареждам в тенджера, сипвам вода да ги залее и варя на бавен огън, докато омекне ориза Peace

# 32
  • Мнения: 3 414
Слагам в олио да се задуши 1 голяма глава лук нарязана като за запръжка,1 морков наситно.Като се позадушат прибавям ориза,като стане "стъклен" слагам 1 с.л. червен пипер,наливам малко горещичка вода,за да понабъбне ориза.Слагам подправките: млян черен пипер,джоджен,сол и копър.Разбърквам хубаво и дърпам от котлона.
Като поизстине малко(да не е толкова вряло) настъргвам 1 суров картоф(не стават сбити сърмичките).Разбърквам с ориза и си завивам сърмите.
Нареждам в тенджера,затискам с чиния,наливам гореща вода и ги сварявам на слаб огън.
Това е.
Тази чиния във фурната ли стои Embarassed

Оле колко съм ... fight

Мастер пише, че вари на слаб огън, не пече  Simple Smile

# 33
  • Мнения: 1 176
Момичета, с каквито и подправки да са направени сармичките, щом са завити с любов, значи са вкусни!
Джоджен и гьозум е едно и също.
За лозови сарми със сирене в плънката не бях чувала, сигурно е вкусно. От кой край е тази рецепта?
Чиния се слага, за да притиска сармичките, само когато се варят в тенджера.
И сега е момента да попитам, ако варите сарми в тенджера под налягане, слагате ли пак чиния?

# 34
  • Мнения: 157
TheNMaster, в по-горна тема беше коментирала, че със стафиди имат по-особен вкус.
Аз мислех тази година да експериментирам и със стафиди, но още се чудя  newsm78.
Ще правя по-голямо количество и не искам ей така да се изхвърлят
За мен сладкият вкус от стафидите си подхожда с лозовите листа, но не и със зелеви. С кисело зеле и стафиси наистина е гадно. И все пак зависи от количеството. Не повече от 7-8 в цялата плънка

# 35
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Еклат, в тенджерата под налягане не слагам чиния.
Кое му е странното на гьозума newsm78 В цяла югоизточна България си е прието да се казва гьозум вместо джоджен, не е просто типична турска дума. В други райони с население от потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия, също се използва думата Peace

# 36
  • Мнения: 3 674
Eеех точно търсех рецепта за постни лозови сърмички...и намерих!


Кое му е странното на гьозума newsm78 В цяла югоизточна България си е прието да се казва гьозум вместо джоджен, не е просто типична турска дума.
Ставаше дума за изписването на гьозума...а не за самия гьозум  Joy Понеже norah го беше изписала като" гюзум"..та някои тука в темата се чудеха, що за подправка е това. Rolling Eyes   Иначе ясно, че гьозум и джожен са една и съща подправка. Laughing

Хареса ми рецептата на Мастерчето ....заради настъргания картоф, но ще прибавя и гъбки. И аз не мога да си представя в лозовите сърми стафиди...  Rolling Eyes

Последна редакция: сб, 20 дек 2008, 02:40 от ЧервеноВинце

# 37
  • Мнения: 3 674
Блонде....Едно въпросче имам  Blush

Директно в тенджерата ли ги заливаш със загрятото олиото с червения пипер или при сервиране,че нещо не разбрах?...

По принцип оригиналната рецета е, че след като ги дръпнеш от огъня ги заливаш с едно разбито яйце и след това заливаш с врялото олио. А сервираш с кисело мляко. Но аз ги махам, не слагам яйце и ги заливам преди поднасяне с олиото, без кисело мляко  Simple Smile
С това залято олио накрая, не стават ли сърмите много мазни?  newsm78

Последна редакция: сб, 20 дек 2008, 01:33 от ЧервеноВинце

# 38
  • България
  • Мнения: 1 090
Кое му е странното на гьозума newsm78 В цяла югоизточна България си е прието да се казва гьозум вместо джоджен, не е просто типична турска дума. В други райони с население от потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия, също се използва думата Peace
Goldie Hugа,така удари тук едно рамо за Гьозума Grinning Sunglasses!
Моите баба и дядо са преселци от Румъния,но ина4е техните родители са от Котел и Жеравна. След местенето от Румъния ,когато баба и дядо са били по на 20 години се заселват в Североизто4на България. Затова си готвят разли4но от местните. Peace
А за сиренето в сместа,много е вкусно Peace.
А ина4е моята друга баба готвеше коренно разли4но,пак много вкусно,не помня оба4е някога да е правила лозови сърми, само зелеви ,с кайма и ориз.
Но на вкус и на цвет товарищи нет Simple Smile.
Аз просто мислех,4е вси4ки правят сърмите еднакво или долу горе еднакво,а то се оказа 4е българската кухня е доста разновидна.Което е хубаво,разбира се Hug!

Последна редакция: сб, 20 дек 2008, 11:44 от norah

# 39
  • Мнения: 93
И аз ги правя,като повечето от вас-лук,морков,ориз задушавам и свивам  предварително попарени лозови листа.Варя на силен и след като заврят на слаб огън.Правя ги много малки,колкото една хапка и стават стахотни.Във водата за варене прибавям малко олио за да станат лъскави.Освен сол и пипер слагам и чубрица в сместа с ориза!

# 40
  • Мнения: 774
Благодаря на всички, които се включиха и споделиха рецептите си! Честита Коледа!

Ето ги и моите сармички:



Направих ги, като комбинирах няколко от вашите рецепти: запържих лук и настърган морков в повечко олио, добавих ориза, 1 ч. л. червен пипер, черен пипер, вегета, копър, сол и вода, а след като поомекна ориза и 1 с. л. доматено пюре. След това ги пекох във фурната. Станаха много вкусни! Peace

# 41
  • Мнения: 9 903
гюзум, но и юзъм в някои краища Mr. Green
ливанците слагат щипка канела. Очарователно е, но не бива да е повече от една щипка.
Лозови сърмички със сирене и стафиди видях като гръцка рецепта някъде.
а на мен ми харесва вариантът с ориз и гъби  Peace

Общи условия

Активация на акаунт