Готварски тефтер на Гитадам

  • 27 710
  • 80
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 3 675
Паста с пушено месо

Рецептата и снимката са копирани от: www.vkusnoikrasivo.com - http://vkusnoikrasivo.com/recepy/292/Паста%20с%20пушено%20месо



Продукти:

250 гр. паста,
1 с.л. песто "Дженовезе",
30 гр. пармезан,
сол.

За сосът:
500гр. доматен сос,
100гр. пушено месо/гърди, филе и др./,
1 глава лук,
4 ск. чесън,
4 с.л. зехтин,
1 ч.л. захар,
риган, босилек, сол на вкус.

Приготвяне:
В голяма тенджера сваряваме спагетите по указанието на опаковката.

Сосът:
В сгорещена мазнина запържваме лукът нарязан на полумесеци и чесънът.
Добавяме пушеното месо и пържим до порозовяване.
Добавяме подправките/сушени/, и разбъркваме.
Заливаме с доматеният сос, разбъркваме и варим до желаната от вас гъстота.
Често разбъркваме да не загори!
Сваляме от котлона и поръсваме със свеж босилек.
Към изцедената паста добавяме пестото и разбъркваме.
Сервираме пастата  с доматеният сос и настърган пармезан.

Снимка - <a href="http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1895/147756636437441354.JPG">photo_2</a>

Последна редакция: чт, 02 апр 2009, 17:04 от gitadam

# 46
  • Мнения: 3 675
Брауниз

Рецептата и снимката са копирани от: www.vkusnoikrasivo.com - http://vkusnoikrasivo.com/recepy/326/Брауниз

Продукти:

220 гр. черен шоколад,
220 гр. масло,
1 ч.л.ром/коняк/
1 ч.л. инстантно кафе,
1 ч.л.  какао,
1 с.л. вода за разтварянето им,
2 с.л. брашно,
220 гр. кристална захар,
5 яйца,
пудра захар за поръсване.

Приготвяне:

В купа слагаме маслото и шоколада нарязани на дребно.
Слагаме в микровълновата за 1 минута или разтопяваме на водна баня.
След като се разтопят, добавяме захарта и разбъркваме много добре.
Започваме добавянето на яйцата едно по едно, докато се усвоят от шоколадовата смес.
Добявяме разтвореното кафе, какао и ромът.Разбъркваме.
Добявяме брашното и бъркаме, докато се получи хомогенна смес.
Изливаме в тавичка с диаметър 24 см. върху пекарска хартия.
Печем в предварително загрята на 190*С фурна/на вентилатор или горен и долен/.
Печем 20-25 мин.
При проверка с дървено шишче, в средата, трябва да не бъде суха!
Вече готов, изваждаме от тавата и оставяме върху метална решетка да се охлади, поне 1-2 часа.
Разрязваме когато е изстинал!
Поръсваме с пудра захар и гарнираме със ванилов сладолед или пресни горски плодове по желение.

Снимка - <a href="http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2558/383739481072757630.JPG">photo_3</a>

Помествам тази рецепта тук, защото сред съфорумките има доста почитателки на този сладкиш.Чувала съм, че бил доста вкусен. Mr. Green  cook

Последна редакция: чт, 02 апр 2009, 17:03 от gitadam

# 47
  • Мнения: 3 675
Топла зимна салата

1 опаковка зеленчуци микс-царевица, грах и моркови
100 гр. хамбургски салам
малко олио
100 гр. кашкавал
1-2 яйца

Зеленчуковият микс заедно с нарязаният на парчета салам и яйцата се запържват в тигана с олиото. Слагат се в чиния и се оставя да изстинат.След това се настъргва кашкавала и чинията се поставя в микровълнова фурна, докато той се разтопи. Салатата се сервира топла.

# 48
  • Мнения: 3 675
Бобена салата Рамона

300-400г Смилянски боб
1 краставица
2 домата
4 сварени яица
200г кашкавал
1 пакетче майонеза
маслини
кетчуп
магданоз
сол на вкус

Предварително се накисва няколко часа, след което се сварява. Отцежда се водата. Останалите продукти се нарязват на дребни парчета. Всичко се омесва с майонезата и кетчупа. Добавя се магданоз и сол на вкус.
Преди да  сервирате  охладете добре.

Торта Захер

Блат:
200полусладък шоколад
180 г краве масло
100 г захар
180 г брашно
2 ванилии
6 жълтъка
100 г пудра захар
6 белтъка
щипка сол

Пълнеж:
450 г конфитюр от кайсии
3 с.л. ром

Глазура:
200 г захар
125 мл вода
1-2 с.л. краве масло
200 г млечен шоколад

Загрейте фурната до 180 градуса. Покрийте дъното и стените на кръгла форма за торта с хартия за печене или намажете с олио и поръсете с брашно. Разтопете начупеният на парченца натурален шоколад на водна баня (съда не трябва да допира водата и водата не трябва да завира), като бъркате непрекъснато. С миксер на ниска скорост разбийте маслото и захарта до побеляване. Добавяйте жълтъците (по два наведнъж) и разбивайте до пълното им поемане от маслото. Добавете разтопения и леко охладен шоколад и добре разбъркайте.
Разбийте белтъците със щипка сол на твърд сняг, като добавяте пудрата захар на тънка струйка. Със шпатула внимателно размесете 1/3 от разбитите белтъци към шоколадовата смес. След това започнете да добавяте като редувате по малко от пресятото брашно и по малко от останалите разбити белтъци, като внимателно разбърквате със шпатулата.
Изсипете тестото в подготвената форма, изравнете отгоре и сложете във предварително загрята до 180 гр. фурна. Печете около 35- 40 мин. Извадете от фурната и оставете да изстине. Извадете блата от формата и разрежете хоризонтално на 2 части.
Сложете конфитюра с 3 с.л. ром да кипне. Претрийте през гевгир или пасирайте с миксера и оставете да изстине. Намажете основата с 1/ 2 от конфитюра. Покрийте с втория блат и намажете с останалия конфитюр отгоре и отстрани.
За глазурата – сложете водата, маслото и захарта на силен огън и варете около 5 минути докато захарта се разтопи и се сгъсти сиропа. Свалете от огъня и добавете на порции начупения на малки парченца шоколад и разбъркайте докато се разтопи напълно. Оставете глазурата да се поохлади и когато започне да се сгъстява намажете с нея равномерно тортата от всички страни.
Поднесете гарнирана с разбита сметана или ванилов сладолед.

<a href="http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2554/624417413327201518.JPG">photo_1</a>

Медена торта

ПРОДУКТИ
350 г брашно
200 г захар
2 с.л. мед
1 ч.л. сода
2 яйца
1 ч.л. счукaн дарчин (старо наименование на канелата)
1/2 ч.ч счукани орехи
няколко зърна счукан карамфил

Всичко се смесва и омесва добре, доста продължително. Туря се в намазана тенекиена тавичка, намазва се отгоре с яйце и гарнира с обелени бадеми. Пече се 1/2 час в гореща пещ. След като изстине, нарязва се на четириъгълни парчета.

Така са го правили бабите, нека описанието на рецептата не ви се стори странно.

# 49
  • Мнения: 3 675
Нещо сладко като за пости

Медена торта

Съставки:

1 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. захар
2 с.л. мед
брашно
½ ч.ч. стафиди
½ ч.ч. орехи
ванилия
сода за хляб
лимонов сок

Приготвяне:

Водата, захарта и меда се разбъркват до разтварянето на меда. Сместта се оставя да изстине. Добавя се пресятото брашно до получаването на гъсто кексово тесто. Добавят се стефидите и накълцаните орехи, както и ванилията и разтворената в лимоновия сок сода за хляб. Разбърквате и печете в намазнена тавичка в предварително загрята фурна.

# 50
  • Мнения: 3 675
Рецептата е от Сп. Тя

Крамбъл с ябълки и замразени горски плодове

За 6 порции

50 г. масло
1 кг ябълки
500 г. замразени горски плодове
180 г. захар
300 мл.десертно вино - предполагам розе
1/2 ч.л. канела
300 г меки бисквити

Ябълките се обелват и нарязват на кубчета с големина 1 см.Задушават се за 5-6 минути в  20 гр. от маслото. Прибавят се плодовете, захарта, виното и канелата. Покрива се с капак и се оставя да се задуши още 8 минути или докато се отдели много сок.

С решетъчна лъжица плодовете се изваждат и се разпределят в 6 купички с вместимост 300 мл.Отделеният сок се сгъстява на умерена температура за 3-4 минути или докато стане с гъстотата на сироп. С него се заливат плодовете.

Бисквитите се смилат на кухненски робот. Прибавя се останалото масло и се пуска робота, докато се смесят на едри трохи.С тези трохи се поръсват плодовете.

Десертът се пече в загрята до 180 градуса фурна 35 минути или до златист цявт на трохите.

# 51
  • Мнения: 3 675
Шоколадови кубчета

1/2 ч.ч захар
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч масло
1 ч.ч. кълцани овесени ядки
1 и 1/2 ч.ч. подсладено кондензирано мляко
1/2 ч.ч настърган шоколад

1. Захарта се разбърква с брашното и солта, прибавят се нарязаното на парченца масло и овесените ядки.Бърка се до консистенция подобна на трохи

2. 2/3 от сместа  се слага във форма и се изпича на фурна за 20 минути при 250 градуса

3. Кондензираното мляко се загрява с шоколада до постигане на еднородна смес. Тя се изсипва върху изпечените маслени трохи, отгоре се поставя останалата неизпечена част от тях и се пече още 10 минути.

4. Оставя се да се охлади и се нарязва на кубчета.

Да ви е сладко.

# 52
  • Мнения: 3 675
Крем карамел с кроасани

Става предполагам като торта, признавам, че рецептата не е моя, копнах я от един сайт

Необходими продукти:

8 яйца

1 литър прясно мляко

1 1/2 ч. чаши захар

2 ванилии

3 кроасана (по-добре е кроасаните да са по-сухи)

Начин на приготвяне:

В кексова форма карамелизирайте 1/2 ч. чаша захар. Наредете кроасаните върху карамелизираната захар, докато е още топла. С нож направете малки разрези по повърхността на кроасаните (може да ги надупчите и с вилица). Направете си смес за крем карамел като затоплите млякото на котлона и прибавите останалата захар и ванилията. Разбийте яйцата в отделна купа и на тънка струйка прибавете млякото. Разбъркайте. Получената смес излейте върху кроасаните и изчакайте около 5 минутки (за да поемат хубаво кроасаните). Печете на водна баня при умерена фурна. Като стане готов, го извадете от фурната и го оставете да изстине за около 12 часа. Преди да го обърнете върху поднос за торта, поставете формата в съд с гореща вода.

>Може да добавите и сладко.

<a href="http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2323/1394834777290076076.JPG">photo_1</a>

Още една вкусотия с крем карамел
Кодрит Кадир
Вкусна карамелова торта


За крем карамела:

1 1/2л прясно мляко
1 1/2ч.ч захар
12 бр яйца
2п.ванилия

За блата:

2бр. яйца
1/2ч.ч захар
1/2ч.ч кисело мляко
1/2ч.ч растително масло
1п. бакпулвер
150-200г. брашно
3 с.л. какао

Разтваряме 5с.л. захар със връх по дъното на тавата, като се карамелизира разпределяме равномерно по дъното.Разбиваме яйцата и захарта до побеляване.Прибавяме прясното мляко и разбъркваме добре. Изливаме върху карамела.
От продуктите за блата се приготвя кексово тесто. Изливаме го на тънка струя върху сместта на крем карамела.Пече се на водна баня,като водата която наливаме в голямата тава е гореща.Водата не трябва да завира при печенето/180 С/.Пече се около един час.
Като поизстине се изважда от фурната и се оставя да изстине заедно с водната баня. След това се премества за няколко часа до една нощ в хладилника покрит с фолио. Като се извади от хладилника, с нож се освобождават страните и обръща в поднос.
1ч.ч=250мл
Тавата е с диаметър 30см и височина 10см.

Последна редакция: ср, 11 мар 2009, 14:27 от gitadam

# 53
  • Мнения: 3 675
Пиле с плънка по мадридски-списание Тя
за 4-6 порции

1 пиле
сол
млян черен пипер
3-4 с.л. маргарин или масло
1 глава кромид
150-200 г.печурки
3 картофа
1 ч.ч. бяло сухо вино
2 чушки

1. Маслото или маргаринът се стопява и в него леко се запържват нарязаните на дребно кромид и гъби. Посоляват се, налива се малко вода и се задушават до полуготовност.

2. Пилето се натрива със сол и пипер. Пълни се с гъбената смес, зашива се и се запържва в останалата мазнина. Прехвърля се в тавичка.

3. Прибавят се картофите, нарязани на резени, чушките на кръгчета и виното. Подправя се на вкус със сол и пипер. Пилето се пече на фурна до готовност, като се полива със стеклия сос.Поднася се със соса и зеленчуците.

Последна редакция: пт, 27 мар 2009, 15:22 от gitadam

# 54
  • Мнения: 3 675
Идея за нещо бързо и вкусно, взето ето от тук - http://vkusnotiiki.net/recipe.php?rec=506

ще напиша текста на рецептата тук, за да е по-лесно за четене

 
Сандвичи „Валентинки”
Продукти:

 
6 филии бял хляб
1 кренвирш
50 г. кашкавал
50 г. пушено сирене
1 малък домат
Кетчуп

 
Начин на приготвяне:

 
Филиите се намазват с маргарин, кренвирша се разрязва на половина, половинките се разрязват на половина по дължина и те също се разрязват на две по дължина получените пръчици пак се разрязват по дължина но не до края оставя се 1 см. След това двата края се обръщат на обратно и се закрепват с клечка за зъби за да се получи сърце, домата се разрязва на тънки филийки пушеното сирене също редят се в/у филията поставя се и кренвирша и отгоре се настъргва кашкавал запича се на тостер за сандвичи. Може да се сложи и кетчуп.

 

# 55
  • Мнения: 3 675
Пиле Мария

Рецептата е взета от в-к Женски свят, но мисля, че източникът е този, не си мислите, че всички рецепти са оригинални-http://recepti.rozali.com/yastia-pile/p6248.html

1 пиле
200 г. ориз
100 г.краве масло
150 г. пресни гъби
100 г. кашкавал
10 г. брашно
сол
черен пипер

Пилето се сварява и обезкостява.Малко преди да е готово към него се прибавят гъбите. Отделно в част от бульона се вари ориза в съотношение 1:+

В огнеупорен съд се прави канапе от ориза, върху него се поставя пилешкото месо и гъбите нарязани на половинки. От горе се наръсва с предварително настърган кашкавал. Прави се сос от маслото, брашното, пилешкия бульон, сол и черен пипер на вкус и се залива около ориза.Пече се докато кашкавала стане златист.

# 56
  • Мнения: 3 675
Мързелива супа топчета /донякъде моя хрумка/

1 бульон телешки ребърца
1 тиквичка
1 по-голям картоф
2-3 моркова
няколко стръка пресен лук
зеленчукова подправка за супи-на радиком или маги универсална
пресен магданоз
1 пакетче кайма - аз вземам народна
ориз
олио или зехтин

В тенджерка се разтваря бульона, след което се добавят нарязаните моркови и пресен лук.Слагам съвсем малко олио или зехтин.След като поомекнат морковите и лука добавям оваляните в брашно топчета.Подправям по желание със сол и 1 супена лъжица от зеленчуковата подправка.След като известно време добавям нарязаните на малки парчета тиквичка, картоф и ориз и всичко това ври до готовност.Малко преди изключване слагам нарязания наситно магданоз.
Супата се сервира с лимон и кисело мляко.

# 57
  • Мнения: 3 675
Двете рецепти са взети от Журнал за жената.


Салата с гъби и домати


Продукти

По 200 гр. шунка, сирене и печурки, 1 опаковка майонеза, 4 домата, 2 скилидки чесъв, 2-3 с.л. олио

Печурките се измиват, нарязват се на дребно и се запържват в олиото на тих огън до готовност.

Сиренето и гъбите се нарязват на кубчета и се смесват с гъбите.Чесънът се накълцва и се разбърква с тях.

Посолява се на вкус, изсипва се майонезата.Доматите се измиват, подсушават се и се нарязват на резени.

Салатата се изсипва в купичка в средата на чинията и се украсява с резените домати.

# 58
  • Мнения: 3 675
Сладкиш с орехи и крем

Продукти

3 яйца
1 ч.ч. захар
4 с.л. какао
125 гр. масло
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ч.ч. счукани орехи

Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се какаото и маслото. Сипват се брашното и бакпулвера, накрая се добавят и орехите.
Пече се на умерена фурна.Опеченият и изстинал сладкиш се намазва с крем. Той се приготвя като яйцата и захарта се разбиват на миксер на слаб огън, отделно се разбива маслото и се прибавя към яйцата до образуването на хомогенна смес.

# 59
  • Мнения: 3 675
Взета от списание Журнал за жената.

Панирана моцарела

100 гр. шунка
4 топки сирене моцарела от по 120 гр.
2 яйца
100 гр.брашно
100 гр.галета
зехтин
зелена салата

Шунката се нарязва на тънки резени. Топките сирене моцарела се рязват от горе и в процепа се поставя едно парче шунка.

Топките се притискат, за да се затворят по-добре прорезите.

Яйцата се разбиват. Топките се овалват в брашното, а след това в разбитите яйца и накрая в галетата.

В дълбок тиган се загрява зехтина и в него се пускат панираните топки сирене. Щом се зачервят се изваждат.

Отцеждат се от мазнината върху домакинска хартия или салфетка.Поднасят се още топли върху листа от зелена салата.

Общи условия

Активация на акаунт