Необходими продукти:
200 мл. прясно мляко
2 с. л. захар
1 с. л. суха мая *** (или 18 г прясна мая)
1 ч. л. сол
20 г. краве масло или 20 мл. олио
300 - 320 г. брашно
150 г нарязан кашкавал тип Гауда (сложих обикновен)
1 яйце
1 с. л. прясно мляко
1 ч. л. олио
** В оригиналната рецепта маята е 1 с л , но 1 1/4 ч л суха мая са напълно достатъчни за 300 г
Начин на приготвяне:
. Маята се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 с. л. захар и 1 с. л. брашно.
. Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.
. Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото и шупналата мая.
. Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олио).
. Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.
. Ако тестото се прави в машина за хляб отдолу се слагат течните съставки - прясното мляко, след това сухите и накрая шупналата мая.
. Маслото се добавя, докато машината меси.
. Използва се програма за месене и втасване на тесто
. Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
. Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
. Бухналото тесто се разделя на 16 топки (1 топка = 37 г).
. Всяка топка се разточва на овална питка.
. В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза.
. Навиват се кифлички.
. Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу.
. Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути.
. Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио.
. Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят.
. Охлаждат се върху метална скара.
Източник:
Раирани кифлички с кашкавал на marabu
Раирани кифлички с кашкавал