Нитратите на практика

  • 4 968
  • 19
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 426
Нали знаете- без изкуствени торове...няма краставици  Sick
без изкуствени торове, нищо няма нито краставици, нито хляб.  Sad
е поне с кисели краставички ще ощелеем Laughing обожам ги

# 16
  • Мнения: 1 426
един въпрос към мадам Бондуел - казвате че витамин С неутрализира нитратите, как точно става този процес?

# 17
  • Мнения: 334
един въпрос към мадам Бондуел - казвате че витамин С неутрализира нитратите, как точно става този процес?

Основен проблем на нитратите (NO3-) е, че от тях и от нитритите (NO2-) (индиректно) се формират N-нитрозамини:

R1-N-N=O 1
      l
     R2        ,

които имат, макар и не категорично доказано2, канцерогенно действие при човека.

N-нитрозамините се образуват в резултат на електрофилно заместване на органично азотсъдържащо съединение (първични, вторични или третични амини, амиди, хидроксиламин и други) с нитрозиращ агент: N2O3. Въпросният агент - диазотен триоксид - се образува от нитрати, нитрити и нитросъединения.

Точно на този етап се намесва витамин С, който редуцира нитритите до азотен оксид (NO), преди да се е образувал нитрозиращият агент (особено при рН от 2 до 4, каквото е това на стомаха). Благодарение на това, образуването на N-нитрозамини намалява.

1 R1 и R2 могат да бъдат както ароматни, така и алифатни заместители.

2http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3057363?ordinalpos=1&itoo … ;logdbfrom=pubmed

Последна редакция: нд, 09 ное 2008, 19:16 от Madame Bonduelle

# 18
  • Мнения: 1 426
значи, ако наторя един плод или зеленчук, който има високо съсържание на витамин С, а някакъв нитрат (обикновено калиев нитрат се слага преди прибиране на пода или зеленчука), то нитратите ще са по-малко или редуцирани до оксиди.

# 19
  • Мнения: 334
значи, ако наторя един плод или зеленчук, който има високо съсържание на витамин С, а някакъв нитрат (обикновено калиев нитрат се слага преди прибиране на пода или зеленчука), то нитратите ще са по-малко или редуцирани до оксиди.

По-скоро да, но това ще е за сметка на витамин С.
Изследванията показват, че при еднакво наторяване, зеленчуците, които са отглеждани на сянка, съдържат повече нитрати от тези, които са имали повече достъп до пряка слънчева светлина (домати, праз, спанак).

Общи условия

Активация на акаунт