Прясно или замразено да си купувам?

  • 8 160
  • 78
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 1 171
И аз съм за замразеното. Свекърва ми произвежда зеленчуци (екологично чисти Simple Smile), прави ги на "кубчета" в торбички, замразени. Вадиш и слагаш в тенджерата. Чувала съм, че се слагат направо, без да се размразяват.

# 61
  • Countryside
  • Мнения: 11 637
Предпочитам пресни зеленчуци и замразени, в тях се запазват максимум витамини. Топлинната обработка на зеленчуците обаче убива някои витамини, особено вит.C, който не издържа температури над 80 градуса. Консерви купувам само домати и понякога боб консерва за салата.

# 62
На всички ни е известно, че прясната храна е най-вкусна и всеки предпочита да избягва замразените храни. Но разбира се това е свързано с всекидневно допълнително пазаруване, могат ли всички да си го позволят? Peace А относно зеленчуците, не вярвам, четова,което се предлага пресно зимата е богато на витамини Simple Smile

# 63
  • София
  • Мнения: 7 836
Предпочитам пресните зеленчуци, замразените не са ми толкова вкусни. Tired
За да си запазят максимално винамините, зеленчуците ги задушавам на пара. Peace

# 64
  • Мнения: 334
И пресните, и замразените зеленчуци си имат своите качества. Специално зеленчуците на Bonduelle са подложени на шоково замразяване, с което се гарантира максимално запазване както на витамините в тях, така и на вкусовите им качества, тъй като процесът щади клетъчните стени, които при обикновеното замразяване се разрушават.   

# 65
  • София
  • Мнения: 7 836
И пресните, и замразените зеленчуци си имат своите качества. Специално зеленчуците на Bonduelle са подложени на шоково замразяване, с което се гарантира максимално запазване както на витамините в тях, така и на вкусовите им качества, тъй като процесът щади клетъчните стени, които при обикновеното замразяване се разрушават.   

Не мога да си обясня, защо замразените зеленчуци имат много по- различен вкус от пресните.  Rolling Eyes
Вегетариантка съм, основната ми храна е зеленчуци и плодове.

# 66
  • Мнения: 334
      При всяка технология на съхранение има известна промяна във вкуса, което е неизбежно, колкото и да се опитваме да го преодолеем. Просто в момента на откъсване на растението, в него започват процеси на разграждане (окисление; активиране на определени ензими), които можем само да забавим, но не и да спрем напълно. Замразяването и консервирането в плътна, непропускаща въздух опаковка осигурява значително по-дълъг срок на годност на зеленчука, но понякога е за сметка на част от вкусовите му качества.

     Много зависи от използвания технологичен процес - ако растението е замразено/консервирано скоро след откъсването му; ако е използвано шоково замразяване (в единия случай) или консервиране при понижено налягане (в другия), тогава в зеленчука се запазва много по-голямо количество от полезните му съставки - най-вече чувствителните на окисление и температура.

# 67
  • София
  • Мнения: 7 836
Мерси много за подробното инфо, Madame Bonduelle !   bouquet

# 68
  • Мнения: 1 426
не само зеленчуците на Бондуел се подлагат на шоково замразяване, а всички замразени зеленчуци и плодове които се продават, защото такава е технологията, само че зеленчуците се бланшират, докато плодовете не.

# 69
  • Мнения: 1 426
И пресните, и замразените зеленчуци си имат своите качества. Специално зеленчуците на Bonduelle са подложени на шоково замразяване, с което се гарантира максимално запазване както на витамините в тях, така и на вкусовите им качества, тъй като процесът щади клетъчните стени, които при обикновеното замразяване се разрушават.   

Не мога да си обясня, защо замразените зеленчуци имат много по- различен вкус от пресните.  Rolling Eyes
Вегетариантка съм, основната ми храна е зеленчуци и плодове.


първо защото се използват препарати за насищане и запазване на основните цветове при бланширане (без оцветители), фиксатор и оцветител(може и да го няма) при обработката на грах и моркови.
второ защото обикновено тези които се продават във веригите отдавна им е минал срока за съхранение написан на опаковката, ама няма кой да чете малките букви. Не, че са развалени или нещо подобно, но се променя вкуса при по-продължително съхранение под -18, докато хладилните витри на супермаркетите работят около -6, че и по-малко.
трето докато стигнат рафтовете на нашите супермаркети са обиколили Европа по 2 пъти.

Така че от градинката или от пазара във фризера най-доре. Не стават за замразяване единствено - тиквички, краставици, марули и зеле (това от зеленчуците), доматите се замразят за готвене на блок и после са си като пресни.

# 70
  • София
  • Мнения: 7 836

първо защото се използват препарати за насищане и запазване на основните цветове при бланширане (без оцветители), фиксатор и оцветител(може и да го няма) при обработката на грах и моркови.
второ защото обикновено тези които се продават във веригите отдавна им е минал срока за съхранение написан на опаковката, ама няма кой да чете малките букви. Не, че са развалени или нещо подобно, но се променя вкуса при по-продължително съхранение под -18, докато хладилните витри на супермаркетите работят около -6, че и по-малко.
трето докато стигнат рафтовете на нашите супермаркети са обиколили Европа по 2 пъти.

Така че от градинката или от пазара във фризера най-доре. Не стават за замразяване единствено - тиквички, краставици, марули и зеле (това от зеленчуците), доматите се замразят за готвене на блок и после са си като пресни.

3m, мерси за полезната информация   bouquet , аз и затова изобщо не хапвам вече замразени зеленчуци, а само и единствено пресни.  Peace




Последна редакция: нд, 09 ное 2008, 12:06 от Иля

# 71
  • Мнения: 1 171
За тиквичките съм съгласна. Веднъж си замразих тиквички, загубиха си цвета и бяха ужасни. Sick

# 72
  • Мнения: 334

Цитат
първо защото се използват препарати за насищане и запазване на основните цветове при бланширане (без оцветители), фиксатор и оцветител(може и да го няма) при обработката на грах и моркови.

Не знам откъде имате такава информация, при продуктите на Bonduelle НЯМА такова нещо.

Цитат
второ защото обикновено тези които се продават във веригите отдавна им е минал срока за съхранение написан на опаковката, ама няма кой да чете малките букви. Не, че са развалени или нещо подобно, но се променя вкуса при по-продължително съхранение под -18, докато хладилните витри на супермаркетите работят около -6, че и по-малко.
трето докато стигнат рафтовете на нашите супермаркети са обиколили Европа по 2 пъти.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО рядко се случват такива неща! Магазините (особено веригите) подписват договори с всичките си доставчици (не само при замразените), че продукти с по-малко от 2/3 остатъчен срок на годност НЕ СЕ ПРИЕМАТ в самия магазин. Т.е. предполага се някакъв входящ контрол в това отношение. Ако има "изпуснати" продукти то това са по-скоро изключения.
За самото съхранение вече говорихме - няма как един доставчик да следи какво правят в магазина, но ако магазина държи на доброто си име и клиентите си, ще се погрижи продуктите да се съхраняват добре.

Цитат
Така че от градинката или от пазара във фризера най-доре.

Тук е въпрос на личен избор, естествено. Всеки си преценява...

# 73
  • Мнения: 1 426
Мадам Бондуел, запозната съм много добре с технологията на шоково замразяване и бланширане, така че не може да ме убедите, че този прекрасен вид на зенчуците във вашите пакети се дължи единствено на естествени процеси, постоянен контрол и високо технологични машини.

# 74
  • Мнения: 413
3м - интересни неща научавам от теб, разказвай ще чета, всичко ново, което незная е интересно.    bouquet

 по темата - купувам и почти 90 процента от храната в къщи е в прясно състояние, никакви буркани, консерви, бланшорки...
 в библията пише че навремето хората са живели по 800-..и години, обяснението на учените е, защото са се изхранвали само и единственно със сурови плодове, зеленчуци, корени и месо. Това е бъдещата тенденция и ключът към здравето

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт