Карфиол и броколи за предпазване от рак

  • 31 689
  • 106
  •   1
Отговори
# 75
  • София
  • Мнения: 6 296
Да, това за суровите тиквички и накъсаната салата и аз го видях в Дания. Също и наши приятели, той е швейцарец така я приготвят, покрай тях по едно време и картофите варях и ядяхме с обелките (но трябва хуууубаво да се измият). Мерси   bouquet, ще пробвам някой път със сурови, първо мъничко ще сложа да пробваме. Wink

# 76
  • Мнения: 2 959
...всяка хапка трябва да се дъвчи не 40 пъти...
Клементинко, това направо ме срази. Да дъвча един брокол 40пъти, аз и така се храня бавно, но с тез бройки ме срази. И колко продължава вечерята по австрийско?
Аня, и аз ям броколите сурови. За какво Ти е спец, рецепта, просто поръсваш с любимият Ти сос или просто с лимонов сок и малко зехтин, аз ги предпочитам чисти. А салатата/ марулата и аз я късам на ръка, по бързо и удобно е. А пък картофите, когато са печени/ сладки или нормални/ задължително със обелката. Пробвай с тиквичките, ще Ти харесат.

# 77
  • София
  • Мнения: 6 262
Това за картофите предполагам се отнася за т. нар. "пресни" (тях и аз ги ям небелени), но за "старите" картофи не мога да си го представя.  newsm78  Hug

# 78
  • София
  • Мнения: 6 296
И старите картофи така ги готвят. Измиват се хубаво с четка под течаща вода и се готвят, варят... Целта е да се запазят максимално полезните в-ва.

# 79
  • Мнения: 2 257
И старите картофи така ги готвят. Измиват се хубаво с четка под течаща вода и се готвят, варят... Целта е да се запазят максимално полезните в-ва.

Обелките, освен това, са страшно вкусни - точно на старите картофи. У нас мъжът ми винаги така ги приготвя и са просто чудесни (аз също имах големи предубеждения преди години към обелките). Сурови гъби, броколи и т.н. са нещо нормално тук, а и на всичкото отгоре са интересно привлекателни на вкус, одобрявам. Особено поляти с разни сосове - красота.

Последна редакция: сб, 29 ное 2008, 18:32 от Джи

# 80
  • СОФИЯ
  • Мнения: 11 523
Заинтригувах се. Налага се да пробвам и обелки.

# 81
  • Мнения: 2 959
Мадам Бондюел, извинявам се че отново с въпрос към Вас, но ми е интересно вашето мнение за goitrogens/ съжалявам незнам как е на български/ в крусиферосите и връзката им с нуждата от повече йод при консумацията им и съответно влиянието в/ у тироидната жлеза?! Опасно ли е ако се консумират тез зеленчуци всекидневно, защото тез субстанции пречат на трансфера на йод в кърмата?

# 82
  • Мнения: 334
Мадам Бондюел, извинявам се че отново с въпрос към Вас, но ми е интересно вашето мнение за goitrogens/ съжалявам незнам как е на български/ в крусиферосите и връзката им с нуждата от повече йод при консумацията им и съответно влиянието в/ у тироидната жлеза?! Опасно ли е ако се консумират тез зеленчуци всекидневно, защото тез субстанции пречат на трансфера на йод в кърмата?

Здравейте Kalida!
Питате ме за веществата, предизвикващи гуша. Гушата е състояние на увеличение на щитовидната жлеза, което се дължи на намалено количество йод в организма. Има данни, че изотиоцианатите в представителите от семейство кръстоцветни пречат на усвояването на йода в щитовидната жлеза, тъй като се конкурат с него при свързването с определен ензим (щитовидна пероксидаза). Това означава, че което от двете (изотиоцианатни и йодидни йони) е в по-висока концентрация - то се свързва преимуществено с пероксидазата.

Това може да бъде избегнато по два начина:
- използване на йодирана сол, с което се увеличава концентрацията на йод в организма;
- топлинна обработка (след топлинна обработка, концентрацията на изотиоцианати намалява с около 1/3).

Отново си говорим за отношението доза/риск - понижено количество на йод в кърмата би могло да се наблюдава при наистина висока консумация на броколи/карфиол/зеле и други растения от семейство Кръстоцветни или в райони, където количеството на йодидни йони в питейната вода е ниско.

За здрави хора, които нямат оплаквания по отношение на щитовидната жлеза, няма значим риск, а дори и пациенти с оплаквания са съветвани да избягват прекомерната консумация на броколи, а не изцяло да ги извадят от менюто си. Ползата от кръстоцветните растения е безспорно голяма, просто и това трябва да се има предвид.

Още по темата:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=george&dbid=47

Поздрави,
Madame Bonduelle

Последна редакция: пн, 15 дек 2008, 01:34 от Mamma

# 83
  • Мнения: 2 959
Мадам Бондюел, благодаря за отговора Ви! Професионализъм и внимание, това е което всеки тук може да получи от Вас! Завиждам на клиентите които ползват услугите Ви наживо!
И старите картофи така ги готвят. Измиват се хубаво с четка под течаща вода и се готвят, варят... Целта е да се запазят максимално полезните в-ва.
А то са доста, особено в обелките, като започнем с тъй желаните фибри, също и вит. С, калий и минерали. Много са сладки старуращите Ти Емануил и Данайл. Хубави и римуващи се имена, наистина Си Благословенна, Аня!

# 84
  • София
  • Мнения: 6 296
Много са сладки старуращите Ти Емануил и Данайл. Хубави и римуващи се имена, наистина Си Благословенна, Аня!
Hug Hug

# 85
  • Мнения: 2 959
Оле, Аня, много съжалявам за правописната грешка, на мен ми боде очите, за теб незнам/ но немога да коригирам сега/! Прощавай, неволно в бързината е било, дано да си разбрала думите ми правилно! Извинявам се!

# 86
  • София
  • Мнения: 6 296
Разбрах те, няма проблем. Wink
Да не ядем само бой дето спамим темата. Crazy

# 87
  • Мнения: 3 830
А корсенвантите как се отразяват на продуктите?

И аз това питам и това, че са консервирани в метални консерви, за които добре знаем, че са в листата на "черните" храни, как се отразява всичко това на тези така полезни за превенцията от рак зеленчуци?
А генното модифициране на зеленчуците как ли се отразява после на нашите деца и на нас самите?
Не е ли по-добре да си купуваме зеленчуците и плодовете от предназначените за това пазари.?Там поне са пресни и се следи за нитратно съдържание и т.н.
Не е ли по-добре да храним децата си с пресни продукти, не от консерви?

# 88
  • Мнения: 334
И аз това питам и това, че са консервирани в метални консерви, за които добре знаем, че са в листата на "черните" храни, как се отразява всичко това на тези така полезни за превенцията от рак зеленчуци?
А генното модифициране на зеленчуците как ли се отразява после на нашите деца и на нас самите?
Не е ли по-добре да си купуваме зеленчуците и плодовете от предназначените за това пазари.?Там поне са пресни и се следи за нитратно съдържание и т.н.
Не е ли по-добре да храним децата си с пресни продукти, не от консерви?


Моля, пишете конкретно по зададената тема, карфиолът и броколите Bonduelle са замразени, а не консервирани. Това, за което питате е обсъждано в други теми - "Прясно или замразено да си купувам" и "За консервантите и добавките в храните". Отговорила съм на абсолютно всички конкретно зададени въпроси как точно се отразява замразяването или консервирането на даден зеленчук; моля Ви да обосновете по какъв точно признак причислявате дадена храна към този "черен списък" като използвате научни доказателства.

По отношение на генномодифицираните организми съм Ви отговорила в темата отворена лично от Вас - Bonduelle не употребява никакви ГМО в продуктите си, поради неизяснен ефект върху човешкото здраве.

# 89
  • Мнения: 3 830
И аз това питам и това, че са консервирани в метални консерви, за които добре знаем, че са в листата на "черните" храни, как се отразява всичко това на тези така полезни за превенцията от рак зеленчуци?
А генното модифициране на зеленчуците как ли се отразява после на нашите деца и на нас самите?
Не е ли по-добре да си купуваме зеленчуците и плодовете от предназначените за това пазари.?Там поне са пресни и се следи за нитратно съдържание и т.н.
Не е ли по-добре да храним децата си с пресни продукти, не от консерви?


Моля, пишете конкретно по зададената тема, карфиолът и броколите Bonduelle са замразени, а не консервирани. Това, за което питате е обсъждано в други теми - "Прясно или замразено да си купувам" и "За консервантите и добавките в храните". Отговорила съм на абсолютно всички конкретно зададени въпроси как точно се отразява замразяването или консервирането на даден зеленчук; моля Ви да обосновете по какъв точно признак причислявате дадена храна към този "черен списък" като използвате научни доказателства.

По отношение на генномодифицираните организми съм Ви отговорила в темата отворена лично от Вас - Bonduelle не употребява никакви ГМО в продуктите си, поради неизяснен ефект върху човешкото здраве.

В такъв случай би трябвало зеленчуците Ви да се отглеждат в затворени помещения, иначе как ще се избегне контактът с прашец от други растения, а се знае, че в Западна Европа генното модифициране съществува? Знае се и че променените гени се разнасят чрез вятъра, насекоми и т.н.

Колкото до консервирането. Предполагам, че сте чували за ботулизма. Токсинът се появява в консерви, консервирани храни и е много опасен за здравето.
Освен това самите метални кутии, които се използват за консервиране, отделят метали, понякога и тежки, но дори да не са Вашите консерви произвеждани с такива метали, както предполагам ще споменете, самият метал окислява, когато е в контакт с течност и пак отделя вредни вещества. Не толкова вредни са храните, консервирани в буркани.
Глупаво е да се твърди, че консервите са полезни или по-полезни от пресните продукти, а в този раздел от форума се прави точно това. И то точно във форум, който е за майка и деца. Направо нямам думи да изразя какво ми е мнението.  Stop

Общи условия

Активация на акаунт