Приготовление 30 минутки!
Продуктите които използвах за 4 гювечета бяха:
4 броя големи гъби печурки
2 зелени чушки
4 малки домата
бабек или луканка нарязана на тънки парчета. Правила съм го с пиле, кремвиршиили и с друг колбас...но с луканка или бабек става много по- вкусно!
4 яйца
малко масло
Подправки каквито желаете. Аз сложих:
червен пипер, чубрица, сол, чер пипер,чесън на прах, джоджен или гьозум, и магданоз/ може и сух/
Нарязвам гъбите, доматите и чушките на парчета и ги слагам в една голяма купа. Заливам ги с малко олио и след това прибвям всички подправки и разбървкам всичко добре. Осолявам на вкус.
В гювечетата сипвам малко вода ,колкото да покрие дъното и по една малка бучка масло във всяко гювече. След това с голяма лъжица загребвам от купата с омесените с подправки зеленчуци и почвам пълня гювечетата.
С лъжицата правя леко кладенче в средата на вяко гювече и чуквам отгоре по едно сурово яйце. Най-отгоре върху яйцето украсявам с парчетата луканка или бабек. Поръсвам с магданоз и малко червен пипер, слагам капака и слагам гювечетата да се пекат.
За любителите на лютивко, сложете в купата със зеленчиците натрошено чили!
Както знаете предполагам, гювечетата е желателно винаги да се слагат в студена фурна, а не предварително загрята...за да не се пукнат
И така включвам печката на 180 градуса с вентилатор и пека около 20 минути...после отварям капака и пека още от 3 до 5 минутки, да се запече луканката отгоре.
П.П По идея на една от мамите тука във форума...може да се настърже отгоре кашкавалче, когато махнете капачетата на гювечетата и ги запичате за няколко минутки... Луканка с кашкавалче ще е супер комбинацийка
Приятен апетит!