Сладкиши "Домино"



за блатовете:

    * 125 гр, разтопено масло
    * 100 гр, захар
    * 1 ч.л. ванилена захар
    * 50 гр. царевично нишесте
    * 150 гр. брашно
    * 3 ч.л. бакпулвер
    * 2 яйца
    * няколко капки портокалова есенция (или лимонова)
    * 30 гр. ситно смлени бадеми
    * 60 мл. прясно мляко
    * 3 ч.л. какао

за пълнежа между блатовете:

    * 100 гр. ягодово сладко тип желе
    * 200 гр. бадемов марципан
    * 1-2 ч.л. ром
    * 100 гр. пудра захар

за глазурата и белтите точки:

    * 100 гр. готова шоколадова глазура ( на др. Йоткер, в пакетче)
    * пудра захар
    * прясно мляко

Продуктите за тестото (без какаото) се разбиват с миксер в следната последователност: масло, яйца, захар + ванилена захар, мляко, брашно с бакпулвер, нишесте, бадеми и няколко капки бадемова есенция. Получава се гъсто кексово тесто, което се разделя на две равни части и към едната се добавя какаото, доразбива се с миксер, докато се оцвети равномерно.

В оригиналната рецепта не пишеше какъв размер да е тавичката, а моята е сравнително малка 9х13 см. и блатовете ми станаха доста дебели, така че използвайте по-голяма. Тавата се застила с хартия за печене и в едната половина се нанася бялото тесто, а в другата кафявото, докато се срещнат – не се притеснявайте, не се смесват при печене. Заравнява се хубаво, колкото по-тънки са блатовете, толкова по-добре – иначе сладкишчетата стават много високи. Пекат се 10 мин. на 200 гр. – при мен станаха готови точно за това време, но все пак проверявайте с клечка, дали са се изпекли и внимавайте да не прегорят.

Докато блатовете се пекат се премесва бадемовия марципан. Към него се добавят пудрата захар и 2 ч.л. ром и започва да се меси като тесто. Отначало е доста трудно, защото е твърд, но от топлината на ръцете омеква и за 5-10 мин. месене поема цялата захар.

Изпечените блатове се оставят да изстинат и едва тогава се разделят на бял и кафяв. Премесеният марципан се разточва на правоъгълник с размера на едната кексова платка, при точенете наръсвайте с пудра захар, за да не лепне много. Ягодовото желе се загрява в микровълновата, за да се втечни леко. Белият блат се намазва с половината от сладкото, върху него се слага разточения марципан, отгоре се намазва с останалата част сладко и накрая се поставя кафевия блат, като се притиска леко, за да слепне добре. Така получения сладкиш се разделя на две равни части по дължина (или три, зависи от размера на блатовете) и всяка се нарязва на малки правоъгълници – при мен бяха с размер 3.5 на 7 см.

Шоколадовата глазура се приготвя според указанията – при мен сложих пакетчето в много гореща вода за 5 мин. и тя се втечни. Всяко сладкишче се залива с нея максимално равномерно.

Как се правят белите точки? Този вид глазура е много лесна – във висок съд се слагат 50 гр. пудра захар и се сипват няколко капки прясно мляко, разбива се с миксер, ако е нужно се добавя още мляко – целта е да се получи гладка, гъста и лепкава глазура. От хартия за печене се прави фунийка (както едно време правехме фунийки за игра Simple Smile ) и в нея се сипва от глазурата, връхчето се рязва с ножица, за да се получи малка дупчица и върху вече стегналата шоколадова глазура се правят белите точки на доминото.

снимки как се прави стъпка по стъпка