Bon appétit с delicate

  • 21 162
  • 47
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 798
Добре дошли в моята тема!
Тук ще споделям с вас любимите си рецепти.


Пилешка яхния с бамя и картофи
за 4 порции.

2-големи пилешки филета
1- глава лук
3-средно големи картофа
1-бурканче стерилизирана бамя
1ч.л -универсална зеленчукова подправка
1ч.л -червен пипер
2с.л - брашно,магданоз.
Запържва се месото.Слага се настрана и в същата мазнина се прибавя нарязания лук,картофи.
Добавя се универсалната подправка и накрая червения пипер.Изсипва се съдържанието на консервата бамя и се долива вода да покрие продуктите.Разбърква се внимателно,за да не се накъса бамята.
Ястието се оставя да къкри на бавен огън.Малко преди да се махне от котлона се сипва размитото с малко студена вода брашно.По желание се поднася поръсено с пресен магданоз.



Последна редакция: ср, 13 яну 2010, 19:20 от delicate

# 1
  • Мнения: 1 798
Кюстендилска кавърма
1,2 кг свинско
2 стръка праз
100мл червено вино
100мл вода
1 к л черен пипер
1 ч л червен пипер
50 мл олио
яйца (според броя на порциите)

Месото се задушава в мазнината и малко вода.
Прибавят се червения и черния пипер, останалата вода и виното.
Праза се нарязва не много ситно и се прибавя половин час след като месото е завряло.
Правят се "гнезда" в които се чукват яйцата и се запича за 10-на минути във фурната.
Сервира се, като на всяка порция трябва да има по едно яйце и се поръсва с червен пипер.

Източник - http://pep-4o.blogspot.com/2009/10/blog-post_11.html

Последна редакция: ср, 13 яну 2010, 19:16 от delicate

# 2
  • Мнения: 1 798
Кокосови сладки
Продукти: около 30 бр.
200 гр несладки кокосови стърготини
100 гр захар
50 гр.масло
2 яйца
ванилия/по желание/

Начин на приготвяне:
Маслото се разтопява на слаб огън и се охлажда леко.
В купа се разбъркват яйцата и захарта - не се разбиват! Прибавят се стърготините и мазнината. Разбърква се сместта и с помощта на лъжица се оформят топчета. Поставят се в покрита с хартия за печене тава. Пекат се около 10 минути в загрята предварително до 180 градуса фурна.

Източник - http://club.biberonbg.com/read.php?6,874657,page=20

Последна редакция: ср, 13 яну 2010, 19:16 от delicate

# 3
  • Мнения: 1 798
Шоколадови бисквити Трюфел
200 г начупен шоколад
90 г краве масло
110 г захар
щипка сол
3 яйца
1 ч л ванилова есенция
210 г брашно
25 г какао на прах (горчиво)
1/2 ч л бакпулвер
3/4 чаша (188 г) пудра захар


Източник - http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/DESSERTS/cracker/recipe_121.php

# 4
  • Мнения: 1 798
Крем карамел
1-литър прясно мляко
6-яйца
12-с.л -захар
3-ванилии
За карамелизираната захар- 1ч.ч.-захар.
Пече се на водна баня на 150 градуса.

Последна редакция: сб, 16 яну 2010, 20:00 от delicate

# 5
  • Мнения: 1 798
   chef

Последна редакция: пн, 20 юни 2011, 15:15 от delicate

# 6
  • Мнения: 1 798
Бонбони Рафаело
Кондензирано мляко подсладено -397гр/малка кутия/
150 гр. кокосови стърготини
50гр.-масло
половин бял шоколад LZ
Всичко се бърка около 15 мин.за да не загори до сгъстяване на сместа.
След изстиване се оформят топчета с по един лешник в тях.
Овалват се в кокос-около 100гр.


Източник-рецепта на Гелева - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=346860.msg9520973#msg9520973

Последна редакция: ср, 13 яну 2010, 19:18 от delicate

# 7
  • Мнения: 1 798
Ванилени кравайчета
За една доза
150г брашно
70г готварско нишесте (т.е без примеси - чисто) - царевично, пшенично, картофено(според оригиналната рецепта)
70г пудра захар
80г орехи или лешници - смилат се
150г масло със стайна температура
1-2 жълтъка(зависи от големината)

За след изпичането, си пригответе една купа с около 150 - 200г пудра захар, в която сте сложили 2-3 пакетчета със ванилена захар или прахчета ванилин.

Приготвяне:

На дъската за месене пресяваме брашното, прибавяме нишестето и захарта, смлените орехи. Отгоре нарязваме на късчета маслото и прибавяме жълтъците. започваме да месим, докато тестото стане гладко. Оставяме тестото за една вечер на хладно място да отпочине. На другият ден правим от тестото цилиндър и режем еднакви по големина колелца, които правим на пръчици 6-7 см. дълги и 1 см дебели и завиваме на кравайчета (под формата на буквата С). Печем върху ненамаслена тава, на умерена температура до порозовяване (не ги правете много кафяви, за да не се втвърдят). Още докато са горещи ги овалваме в предварително приготвената пудра захар с ванилия.

Рецептата е копирана от natalyna - http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,249.msg8820.html#msg8820

Последна редакция: ср, 13 яну 2010, 19:18 от delicate

# 8
  • Мнения: 1 798
Френски сладкиш

4-яйца
2ч.ч-захар
2ч.ч - брашно
1ч.ч.-кисело мляко
1ч.л.-сода бикарбонат
125гр.-масло
1бурканче сладко от сини сливи.
Разделят се жълтъци от белтъци.Жълтъците се разбиват със захарта,прибавя се маслото/разтопено/,млякото в което е угасена содата и накрая брашното.
Пече се блата на 180градуса.Разбиват се белтъците с половин чаена чаша захар на твърд сняг.
След като истине блата се маже със сладкото и се покрива с белтъците.
Слага се във фурната до порозовяване на белтъците.

Последна редакция: ср, 13 яну 2010, 19:18 от delicate

# 9
  • Мнения: 1 798
Соленки със сирене и кашкавал
100 гр. меко масло
1 яйце
100 гр. сирене
100 гр. кашкавал
щипка сол
1 с.л. захар
250 гр. брашно
1 яйце за намазване
мак за поръсване

Маслото се разбива до побеляване, добавя се яйцето, като се продължава разбиването, добавят се настърганите на ситно ренде сирене и кашкавал, солта и захарта. Хубаво се разбърква, добавя се брашното и се замесва тесто, което се разточва около 3 - 4 мм. на набрашнена повърхност. Изрязват се формички, подреждат се върху намаслена хартия, намазват се с разбито яйце и се поръсват с мак. Пекат се 15 - 20 минути при 200 градуса.


Източник - http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,874.msg4538.html#msg4538

Последна редакция: вт, 04 май 2010, 10:57 от delicate

# 10
  • Мнения: 1 798
Мини кифлички с локум
0.500гр.-брашно
250мл.-топло прясно мляко
1пак.суха мая
2с.л - захар
1/2ч.л - сол
9-с.л -олио
2-кутии локум/обикновен/
В купа сипваме маята,млякото,захарта и солта.
След като се разтвори маята сипваме олиото и брашното.Меси се тесто и се оставя да "почива"около половин час.Локума се нарязва на половинки.Тестото се разделя на две части и върху набрашнена повърхност се разточва кора.
От една кора излизат около 16 кифлички.Загъва се локум във всяко триъгълниче.
Тавата в която ще се пекат се намазва обилно с масло.По желание кифличките  може да се намажат с разбит жълтък.
 Пекат в предварително загрята фурна на 180*С.

Последна редакция: ср, 13 яну 2010, 19:18 от delicate

# 11
  • Мнения: 1 798
Тиквеник
500гр-кори за баница
800гр.-тиква
1ч.ч -захар
2-яйца
2-ванилии
300мл. пр.мляко
около 100мл.-олио
Тиквата се обелва от кората и се настъргва на рендето на едро.
В купа се смесва тиквата,яйцата,захарта,ванилиите.
В намазнена тава слагаме две кори и отгоре ръсим от плънката.
През 2 кори ръсим по малко олио.Накрая завършваме с  две кори.
Наредения тиквеник режем на квадрати и поливаме с прясното мляко.



Последна редакция: ср, 13 яну 2010, 19:19 от delicate

# 12
  • Мнения: 1 798
Обикновен хляб
1кг.-брашно/може и малко повече/
1кубче мая
2ч.ч-топла вода/не гореща/
1ч.л- захар
1 1/2 ч.л - сол
5с.л - олио
В купа маята се разтваря с едната чаша топла вода,захарта и солта.
След 10 мин.се добавя и олиото и другата чаша вода.
На части се добавя брашното.
Меси се еластично тесто и се оставя да втаса.
Пече се в загрята фурна на 200*С.

Последна редакция: ср, 13 яну 2010, 19:19 от delicate

# 13
  • Мнения: 1 798
Картофена запеканка с пилешко месо
Около 0.800кг. картофи
300гр.-пил.филе
1- малка кофичка заквасена сметана
Олио,сол и черен пипер на вкус.
Тавичката се покрива с фолио и се пече 20мин.
След махането на фолиото се запича до почервеняване.

Последна редакция: ср, 13 яну 2010, 19:19 от delicate

# 14
  • Мнения: 1 798
Постни мъфини
2-ч.ч.брашно
1-с.л.бакпулвер
1/2ч.ч.захар
1 1/2 ч.ч.вода
4-с.л.олио
2-ванилии
2-средно големи ябълки
Смесваме брашното ,бакпулвера и захарта.След това добавяме водата, олиото и ванилиите.Разбъркваме хубаво и добавяме нарязаните на малки парченца ябълки.
Пълним 2/3 от кошничките за мъфини със сместа и печем на 180 -200 градуса за около 20 минути.


Източник - http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=2136.msg121506#msg121506

Общи условия

Активация на акаунт