Въпроси за лютеница и кьопоолу

  • 37 982
  • 51
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 5 001
..... защото тук има пасирани домати в консерви, които не са много гъсти? а сгъстеното доматено пюре е в едни миниатюрни бурканчета и ако трябва такива да купувам, златно ще ми излезе  Rolling Eyes
Ако вземеш от пасираните домати,трябва да ги вариш докато изври по-голямото количество вода и да се посгъстят.

Лично аз,когато бях в чужбина си правех на око лютеница.

Взимах си такива домати,варях,докато се посгъстят,добавях патладжан(пюре),пиперково пюре.Ама всичко на око.Варях още да се смесят вкусовете.Слагах и олио.После когато поеме олиото сместта и започне да прави пътечка като разбърквам с дървената лъжица пълня в буркани обръщам и затварям.От горещото капачките дръпват и си се стерилизира.

# 31
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
hedra , имам питания  Grinning може ли да се добави морков и патладжан към тази лютеница? пак приготвени предварително, ще има ли разлика в технологията?
може ли да не слагам мед, защото никой не яде вкъщи и трябва да купя един буркан само за това... може би захар? ако е захар, друго количество ли ще е?

и към всички, които пуснаха рецепти, доматеното пюре много ли е гъсто, момичета, защото тук има пасирани домати в консерви, които не са много гъсти? а сгъстеното доматено пюре е в едни миниатюрни бурканчета и ако трябва такива да купувам, златно ще ми излезе  Rolling Eyes
Не виждам проблем да се добавят моркови и патладжан, предварително обработени и пасирани до желаната консистенция. Вместо мед може да се сложи същото количество захар - или даже може да се сложи вместо захарта (или вместо част от нея) ябълково пюре, по вашенско сигурно има apple sauce и ще стане даже още по-полезно Grinning Само че не знам какво количество от пюрето ще е нужно, за да се комбинира добре и да убие киселото от доматите (в доматеното пюре тук има някакво количество подсладител, убедена съм) и оцета, ако изобщо не се слага захар - със сигурност ще е повече от чаша.
Пасираните домати са съвсем други... бая ще трябва да ги вариш и ще е по-кисело, може би ще трябва да намалиш количеството на оцета или да слагаш повече захар Thinking

# 32
  • Мнения: 3 034
много благодаря и на двете   bouquet ще експериментирам по малки дози и ще видим какво ще излезе  Grinning

# 33
  • Мнения: 123
Кьопоолуто го правя като изпечените патладжани и чушки омесвам и осолявам, добавям малко домат/по желание/ и запържвам, леко и на бавен огън, за да се изпари воднистата част, задължително е да има чесън и магданоз
Много по-вкусно е запържено като се добавя бавно и постепенно олиото, на тих огън, въпреки, че съм любител на здравословното готвене, лично аз го харесвам така, ако е за директна консумация, в хладилник, ако е за зимата, в буркани и се стерилизира, може и да се замрази и да се обработи термично, когато се извади
Да ви е сладко

# 34
  • Мнения: 26
simplyaven Ето една рецепта и от мен за Лютеница(като купената).По характерното е, че е с червен пипер:
2 кофи домати
1 чаена чаша-сух смлян червен пипер
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша олио
сол на вкус
1 с.л.черен пипер
1 к.л. кимион
1 глава чесън(нормална глава)
Доматите се смилат без люспи и семки.Слагат се да заврят.Като поври малко се слага червения пипер,след като се посгъсти слагаме солта,олиотокимиона,черния пипер.Кото се получи гъстотата се сваля от огъня.И накрая се слага счукания чесън..Стерилизират се 5-10 минути.
Майка  я правеше преди години и става много вкусна също като купената.

Имам и една рецепта за кисели сладки чушчици в пластмасово шише се редят.Рецептата също е много лесна и убийствено вкусна.Ако се интересуваш и ми пиши,че е извън темата.

# 35
  • Мнения: 3 034
dani_j, благодаря   bouquet пиши и за чушчиците, че много обичаме  Grinning

# 36
  • Мнения: 1 176
Момичета,дали някоя от вас е правила лютеница в машината за хляб?Някъде из форума,мисля,че съм срещала такива предложения,но защо ли не обърнах тогава повече внимание.Мисля да ползвам готови печени червени чушки,доматено пюре от консерва и само патладжаните да си изпека аз.И аз не съм в Бг и страшно ми се е прияла домашна лютеничка.Някой има ли подходяща рецепта?

# 37
  • Мнения: 3 034
според мен рецептите ще са същите, хо за варене ли ще ползваш машината за хляб? защото не си представям технологията  newsm78 защо не пробваш лютеницата без варене на първа страница? аз за смилане ще си ползвам блендера, става за нула време.

# 38
  • Мнения: 1 176
За смилане и аз ще ползвам блендера.Иска ми се лютеницата да е сварена и топла да я сложа в бурканчета.И после да я съхранявам в хладилника.Не ми се стерилизира.Машината за хляб нали има програма за приготвяне на jam.Но не съм ползвала никога тази опция.

# 39
  • Мнения: 3 034
вярно, че има  newsm78 ами виж в темата за машина за хляб, закована е на първа страница  Peace

# 40
  • Мнения: 14 489
simplyaven - рецептата за лютеница не я помня, но ще потърся. Аз се включвам заради кьопоолуто. Миналата зима реших да пробвам като замразя във фризера. В торбичка слагах 2-3 изпечени и обелени патладжана, почистени от дръжката, няколко опечени и обелени чушки и 1-2 почистени и обелени домата - срязани на половина. Зимата си вадех торбичка с кьопоолу и като се размразеше само пасирах, добавях счукан чесън и подправки на вкус. Все едно току що си го приготвил.
Тази година пак ще заредя фризера.  Laughing

и аз така правех преди, но нещо взе да ми е малък фризера за всичко, което искам да натъпча в него и спрях. иначе е много сполучливо и вкуса наистина е като прясно приготвено

# 41
  • Мнения: 3 034
лесно ви е на вас със съврменните технологии  Mr. Green ние опекохме всичко и сега съм го складирала в хладилника. от утре започва сесията по варенето и неваренето (за лютеницата без варене). ще пробвам няколко рецепти, пък дано излезе нещо, че ни е за пръв път  Grinning и дано този уикенд не се крием от торнада, че ще ми идат зян зеленчуците  Laughing

# 42
  • Мнения: 26
dani_j, благодаря   bouquet пиши и за чушчиците, че много обичаме  Grinning
Чушки в пластмасово шише от 2 литра:
5 аспирина
2с.л. и 1/2 сол
4 склидки небелен чесън(задължителен е защото вътре спомага течността да се газира)
оцет до дъното на шарката на бутилката(3 пръста).
Чушките се измиват и се изчистват от чепките.После се редят,целина,белен чесън,малко черен пипер и се пълни със студена вода..Слага се на слънце за 1-2 дена и се разклаща на няколко пъти.Когато ти се доядат се реже шишето и се консумират.

# 43
  • Мнения: 3 034
ха! dani_j , това е много идейно  Grinning задължутелно ще го пробвам, никога не съм срещала подобна рецепта, много благодаря   bouquet

момичета, искам да благодаря на всички за рецептите, ние взехме, че направихме истинска лютеница  Mr. Green направихме и варена, и неварена. пооплескахме работата, защото ни се препълни тенджерата, започна да загаря и не я доварихме. направо я наляхме в буркани и стерилизирахме. за наше огромно учудване обаче, лютеницата е просто прекрасна и сега няма да изтрае и един месец сигурно  Laughing много съм ви благодарна bouquet

# 44
  • Мнения: 22 867
..................направо я наляхме в буркани и стерилизирахме. за наше огромно учудване обаче, лютеницата е просто прекрасна и сега няма да изтрае и един месец сигурно .........

simplyaven, щом е стерилизирана, ще трае, не се притеснявай.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт