Въпроси за лютеница и кьопоолу

  • 37 986
  • 51
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 034
здравейте, момичета. искаме да си направим лютеница и кьопоолу в буркани, защото няма откъде да си купим. ще съм благодарна да ми дадете рецепти за лютеница, по възможност по-лесни, нямаме кой знае колко време, а и не сме правили никога. вадила съм си няколко рецепти, но са с някакви подправки странни  newsm78 искаме да си направим от най-традиционната домашна лютеница, която е малко по-едра като консистенция. иска ми се да разбера и от конкретните количества зеленчуци колко буркана горе-долу излизат, защото в рецептите, които имам не пише, а пък да знаем колко зеленчуци да купим.
също и за кьопоолу - аз знам как се прави и правя често, но за буркани готово ли се затваря или само зеленчуците печени и овкусени?
предварително ви благодаря   bouquet

# 1
  • Мнения: 22 867
Аз правя тази ЛЮТЕНИЦА ПО СТУДЕН НАЧИН /от нета е, но много я харесахме вкъщи/

Ивелина Станчева, 41 г., Шумен | 2007-09-25

Текста е на авторката:

Цитат
Рецептата е много сполучлива. Преди 2-3 год. един колега донесе в службата едно бурканче лютеница по тази рецепта. На всички много ни хареса. Оттогава лютеница приготвям само по този начин. Отървах се от досадното бъркане и висене до огъня.

Продукти:
5 кг червени капии – печени, обелени
2, 5 кг патладжан – печен-обелен (трябва да престои една нощ)
2, 5 кг моркови – сварени
1 пакетче смлян черен пипер
1 – 1, 5 компотен буркан готово доматено пюре
1/2 ч. ч счукан чесън (може и по-малко)
1/2 л сгорещено олио
сол около 50 г

Приготвяне:
Така подготвените зеленчуци се смилат с машинка за месо. Смесват се, посоляват се . Прибавя се чер. пипер, пюрето, чесънът и олиото. Напълват се бурканчетата и се стерилизират 30 мин
.


Не е гладка на консистенция, но през зимата като пъхнеш пасатора в бурканчето и става като купешките на вид . А на вкус е чудесна.

Другата рецепта е на Вела, също много вкусна:

ЛЮТЕНИЦА / ВЕЛА/
10 кг. червени чушки
5 бур. от старата лютеница с доматено пюре
1 ч.ч. оцет
1 ч.ч. захар или мед
1 гл. чесън- може и повече
1 литър олио
сол на вкус
Чушките се изчистват от семките, пекат, белят се и после се смилат с машинка за кайма. Разбъркват се с останалите продукти на огън, докато поеме олиото. Пасирам с пасатор. Черен пипер и кимион не слагам заради децата. Преобладава чушката и на нас затова тази рецепта ни харесва.

Бурканите се варят 10 мин.

# 2
  • Мнения: 3 034
много ти благодаря!   bouquet тази студената май е точно като за нас... ти правила ли си я, да ми кажеш горе-долу колко буркана излизат от една доза? ако са малко, да правим две-три дози  newsm78

а, и за стерилизацията да питам, защото сме пълни лаици  Embarassed бурканите как се варят, обръщат ли се с капачката надолу или това е след като се извадят от тенджерата?

# 3
  • Мнения: 22 867
За броя бурканчета не съм много сигурна, нещо 18 ми се върти в главата, признавам си не помня точно. Използвам старите бурканчета за сладко и лютеница, ако ги помниш, не тези малките от по 330 гр. в които сега я продават по магазините. Миналата година направих една доза за проба и сега сме решили, че ще правим повече. Така че, ако искаш пробвай една доза, виж дали ще ви хареса, пък после още може да направиш - бърза е. Бурканите ги редя на два реда, майка ми има един котел за тая цел, с капачките нагоре, водата ги залива,  и като ги извадим, ги обръщам надолу с капачките докато изстинат.

# 4
  • Мнения: 3 034
пак благодаря  Grinning ще пробвам още другия уикенд. ако ни хареса, ще направим повече, докато е по-топло и можем на двора да свършим работата. сещам се за бурканите, ама тук са все големи - около 730-750 мл, та явно две-три дози ще извъртим.  Laughing

# 5
  • Мнения: 3 034
моля, някой ако знае за кьопоолуто - как се затваря, да помага, благодаря   bouquet

# 6
  • Мнения: 22 867
моля, някой ако знае за кьопоолуто - как се затваря, да помага, благодаря   bouquet

simplyaven, виж тоя пост, така го правеха и вкъщи. Не си спомням да е затваряно готово в буркани. Което не значи, че някъде не го затварят в готов вид. newsm78.

# 7
  • Въпрос на гледна точка...
  • Мнения: 877
labrex ,

И аз ще се възползвам от рецептата.

Благодаря  bouquet

# 8
  • Мнения: 22 867
labrex ,

И аз ще се възползвам от рецептата.

Благодаря  bouquet

ГрАдАцИя, предполагам, става въпрос за  лютеницата без пържене? Опитай с една доза, за да видиш дали ще ви хареса, има хора си харесват добре изпържената лютеница. Вкусове разни, въпреки че аз не намирам някаква разлика.

# 9
  • Въпрос на гледна точка...
  • Мнения: 877
Да ти кажа, от години не съм правила. Купуваме.

Имам желание да направя, но с тези малки деца..., пък пържене, пък незнам какво Tired

Точно това ми допада, че е бърза и няма много туткане.

Щом и ти казваш, че няма и голяма разлика във вкуса.

По постовете ти съм останала с впечатление, че си голям кулинар  chef и сме останали очаровани от доста твои рецепти, така че Hug

# 10
  • Мнения: 22 867
ГрАдАцИя, бБлагодаря ти, далече съм от големите кулинари, по скоро имам усет към нещата, които се получават - според една моя приятелка. Grinning Аз също доста години купувах, но понеже попадах и на разни боклучиви, реших да си направя малко домашна. И толкова я харесаха вкъщи и родата също, че тая година ще я правят всички. Случайно попаднах на рецептата, и чушки хубави нямаше вече на пазара, правихме я в един дъжд, но пък страшно я харесахме. Та затова тая година ще правя повече като количество.

# 11
  • Мнения: 3 034
labrex , винаги отзивчива   bouquet нагласила съм домочадието да правим лютеницата този уикенд - първа доза за проба  Grinning бебето ще го центрирам да бели чушки  Laughing сега отивам да чета за кьопоолуто, много благодаря  Hug

вече ми се дояде и кьопоолу, това ще е, ще затваряме  Mr. Green рецептата е супер, ще стерилизирам само и дано се получи.

# 12
  • София
  • Мнения: 1 529
 Аз правя студената лютеница без патладжани и моркови,само с печени чушки и доматено пюре.


 Кьопоолу
В буркани редя парчета от изпечени и обелени патладфани,печена чушка и дебел резен домат,прибавям сол и магданоз.Варя 20 мин. и при отваряне пасирам.


 Мързелива лютеница.


 В тенджера варя криви и дребни чушки. Смилам. Прибавям доматено пюре,отделно сварено или готово от магазина,сол,магданоз. Насипвам в буркани ,каквито има и варя пак 20 мин.Тази лютеница е малко люспеста,но ака при консумация се пасира не се усеща.  chef

# 13
  • Мнения: 3 034
благодаря, Шпунц   bouquet и твоето кьопоолу ще се пробва  Hug виж, за лютеницата май ще си сложа аз и патладжан, и морков, че сме откачили на тема "бабината лютеница". кой каквото си няма...  Laughing

# 14
  • Мнения: 952
simplyaven - рецептата за лютеница не я помня, но ще потърся. Аз се включвам заради кьопоолуто. Миналата зима реших да пробвам като замразя във фризера. В торбичка слагах 2-3 изпечени и обелени патладжана, почистени от дръжката, няколко опечени и обелени чушки и 1-2 почистени и обелени домата - срязани на половина. Зимата си вадех торбичка с кьопоолу и като се размразеше само пасирах, добавях счукан чесън и подправки на вкус. Все едно току що си го приготвил.
Тази година пак ще заредя фризера.  Laughing

Последна редакция: пт, 08 авг 2008, 03:11 от Ralfieta

# 15
  • Мнения: 3 034
много идейно, Ralfieta , благодаря   bouquet аз обаче нямам голям фризер, а и ми предстои местене, та не бих могла да помъкна фризера с мен  Laughing но на новото място ще си купя зеленчуци и може да пробвам и твоя вариант  Grinning

# 16
  • Мнения: 1 726
Виждам, че не си в България, аз също не съм, затова също си я правя. Слагам в микровълновата 1 малък патладжан и 1 по-голям морков (леко надупчени с ножа) за около 5 минути ( трябва да омекнат), пасирам ги заедно с 2 малки бурканчета печени обелени червени чушки и малко доматено пюре. Слагам в тиган сместа, малко олио, поръсвам с чесън на прах и кимион (това е тайната на хубавата лютеница), запържвам съвсем леко колкото да се смесят миризмите и топла я изсипвам в бурканчетата от чушките, затварям и ги оставям обърнати на капачките. По този начин се запечатват, а и всичко ми отнема около 15 минути.

# 17
  • Мнения: 3 034
да, ама при мен червени чушки в буркан има само парени камби, други не внасят  Sad затова ще си ги пека  Grinning семейно забавление, няма нужда от планове - целия уикенд уплътних с един замах  Laughing а и кимион не ядем, заради него търся тук рецепта, в тези, които аз имам също има кимион, но ние не го обичаме.

# 18
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
имам 1 буркан от компот с пюре от печени чушки.
мога ли да купя доматена салца и да си направя лютеница?

колко доматена салца на това пиперково пюре?
искам и морков и патладжан да сложа.... колко?

освен чесън и кимион какви други подправки се слагат, помня люта чушка.
чубрица слага ли се?  newsm78

мога ли врялата лютеница да разсипя по бурканчета и да ги обърна?
не искам да ги варя...дали ще издържат така? newsm78

# 19
  • Мнения: 1 726
asyalein , слагам само това което съм посочила, пропорциите зависят от теб самата, ако искаш да ти е по-рядко сложи повече доматено пюре или салса. Ако искаш да усещаш повече вкуса на патладжана ,сложи повече и т.н. Както вече казах , като я налееш топла се запечатват, но не знам колко могат да издържат, при нас свършва бързо Blush

# 20
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
asyalein, ние всяка година си правим лютеницата с пиперково пюре. Ето и моята рецепта:
1 буркан пиперково пюре
1 буркан печен смлян патладжан
1 буркан варени смлени моркови
3 буркана доматено пюре
1/3 буркан мед
1/3 буркан олио или зехтин
подправките са сол, черен пипер и кимион на вкус
Всичко се обърква и се затваря в буркани, които се варят 10 мин.
Това е! Много е вкусна!   chef

# 21
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
мерси за уточненията.
1 буркан патладжан е много, тук са много воднисти и трябва доста да изпеча, а са и скъпи  Tired
ще сложа по-малко Sunglasses

дано стане нещо, да видим кога ще се заема да я правя  newsm78

# 22
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
мерси за уточненията.
1 буркан патладжан е много..............
Е това са 2-3 патладжана, изпечени, обелени и смляни........ Peace

# 23
Това е лютеницата, която правя от няколко години. По нищо не отстъпва на лютениците по магазините, освен това не изисква кой знае колко труд.
3 кг домати и 3 кг червени чушки /не печени/ се нарязват на едро е се варят 1 час и 45 мин /да кипят/. Прибавят се 15 зърна черен пипер, 3 с.л. сол, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч.захар и 1/3 ч.ч. оцет. Вари се още 15 мин, лично аз го варя докато стане по-гъстичко.
След като изстине се минава през машинка за отделяне на люспите няколко пъти. Стерилизира се в бурканчета 15 мин.
Най-хубавото на тази лютеница е, че нищо не се пече, бели и т.н.предварително.

# 24
  • Мнения: 3 034
Alissia , това звучи много енерго-спестяващо  Grinning ние купихме всички продукти в събота, но в поселдствие ни запраска страшна буря и цял уикенд гледахме през прозореца  Sad сега трябва през седмицата да печем и белим, че сме задръстили кухнята с чушки  Laughing

# 25
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Alissia , това са 2 часа и 15 минути варене на зеленчуци....
те кокали нямат  newsm78, чак толкова обработка не вярвам да им трябва...

Е това са 2-3 патладжана, изпечени, обелени и смляни........ Peace

2-3 при теб, при мен са повече, че са пълни с вода и след изпичане оставят на половина ooooh!

# 26
simplyaven нищо не се пече предварително, всичко се реже на по 2-3 парчета, сред това те се разваряват
t ilieva аз варя даже и повече, за да се изпари водата и да се минава по малко пъти на машинката за отделяне на семките и кожите. Ако остане по-рядко трябва да се минава повече пъти - докато от цялото количество останат само сухите кожи. Рецептата съм я правила многократно - само миналото лято - 6 дози.

# 27
  • Мнения: 3 034
да, аз за другата лютеница говорех, без варенето от labrex  Peace

# 28
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Аз съм си догодила сама една рецепта за лесна и бърза лютеница, използвайки рецепти от тук и с малко модифициране по мой вкус - правя я вече няколко години и дори мъжа ми, който изобщо не обича лютеница, ми подяжда бурканчетата Mr. Green

5 кг червени чушки
1 голям буркан готово доматено пюре
2 с.л. сол (равни, не с връх!)
половин ч.ч. оцет
половин ч.ч. мед
400 мл (2 ч.ч.) олио
по желание може да се сложи един дафинов лист (той се вади преди изсипването в бурканчета) и лют червен пипер

Приготовление
Чушките се изпичат, обелват и смилат (пека в силно загрята фурна, като я застилам предварително с фолио, за да не я мия после - за половин час са готови; след като обеля и отцедя, ги смилам в кухненския комбайн, може да се оставят по-едри парченца или да се смели съвсем гладко). Пюрето от чушки се изсипва в голяма дълбока тенджера, прибавя се доматеното пюре и подправките, обърква се хубаво. Ако седи доста воднисто (зависи си от чушките и дали са били отцедени предварително), може да варите няколко минути, докато излишната течност се изпари (не се пържи, защото на този етап няма олио). Олиото се загрява силно - кубче хляб, пуснато вътре, да порозовява за секунди - и се изсипва на порции в лютеницата (пращи, като го сипвате), като се бърка енергично след всяко прибавяне, докато напълно се усвои. Насипва се в бурканчета и се вари 10 мин след завиране на водата.

Количеството е за 9-10 бурканчета от средните (тези за лютеница от магазина).


Мисля, че спокойно може да се направи и с готово пиперково пюре, обаче на мен не ми харесва тъмния цвят, който има и се съмнявам, че ще е със съвсем същия вкус Confused Иначе като количество вероятно ще трябва буркан и половина пиперково пюре към един буркан доматено.

# 29
  • Мнения: 3 034
hedra , имам питания  Grinning може ли да се добави морков и патладжан към тази лютеница? пак приготвени предварително, ще има ли разлика в технологията?
може ли да не слагам мед, защото никой не яде вкъщи и трябва да купя един буркан само за това... може би захар? ако е захар, друго количество ли ще е?

и към всички, които пуснаха рецепти, доматеното пюре много ли е гъсто, момичета, защото тук има пасирани домати в консерви, които не са много гъсти? а сгъстеното доматено пюре е в едни миниатюрни бурканчета и ако трябва такива да купувам, златно ще ми излезе  Rolling Eyes

# 30
  • Мнения: 5 001
..... защото тук има пасирани домати в консерви, които не са много гъсти? а сгъстеното доматено пюре е в едни миниатюрни бурканчета и ако трябва такива да купувам, златно ще ми излезе  Rolling Eyes
Ако вземеш от пасираните домати,трябва да ги вариш докато изври по-голямото количество вода и да се посгъстят.

Лично аз,когато бях в чужбина си правех на око лютеница.

Взимах си такива домати,варях,докато се посгъстят,добавях патладжан(пюре),пиперково пюре.Ама всичко на око.Варях още да се смесят вкусовете.Слагах и олио.После когато поеме олиото сместта и започне да прави пътечка като разбърквам с дървената лъжица пълня в буркани обръщам и затварям.От горещото капачките дръпват и си се стерилизира.

# 31
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
hedra , имам питания  Grinning може ли да се добави морков и патладжан към тази лютеница? пак приготвени предварително, ще има ли разлика в технологията?
може ли да не слагам мед, защото никой не яде вкъщи и трябва да купя един буркан само за това... може би захар? ако е захар, друго количество ли ще е?

и към всички, които пуснаха рецепти, доматеното пюре много ли е гъсто, момичета, защото тук има пасирани домати в консерви, които не са много гъсти? а сгъстеното доматено пюре е в едни миниатюрни бурканчета и ако трябва такива да купувам, златно ще ми излезе  Rolling Eyes
Не виждам проблем да се добавят моркови и патладжан, предварително обработени и пасирани до желаната консистенция. Вместо мед може да се сложи същото количество захар - или даже може да се сложи вместо захарта (или вместо част от нея) ябълково пюре, по вашенско сигурно има apple sauce и ще стане даже още по-полезно Grinning Само че не знам какво количество от пюрето ще е нужно, за да се комбинира добре и да убие киселото от доматите (в доматеното пюре тук има някакво количество подсладител, убедена съм) и оцета, ако изобщо не се слага захар - със сигурност ще е повече от чаша.
Пасираните домати са съвсем други... бая ще трябва да ги вариш и ще е по-кисело, може би ще трябва да намалиш количеството на оцета или да слагаш повече захар Thinking

# 32
  • Мнения: 3 034
много благодаря и на двете   bouquet ще експериментирам по малки дози и ще видим какво ще излезе  Grinning

# 33
  • Мнения: 123
Кьопоолуто го правя като изпечените патладжани и чушки омесвам и осолявам, добавям малко домат/по желание/ и запържвам, леко и на бавен огън, за да се изпари воднистата част, задължително е да има чесън и магданоз
Много по-вкусно е запържено като се добавя бавно и постепенно олиото, на тих огън, въпреки, че съм любител на здравословното готвене, лично аз го харесвам така, ако е за директна консумация, в хладилник, ако е за зимата, в буркани и се стерилизира, може и да се замрази и да се обработи термично, когато се извади
Да ви е сладко

# 34
  • Мнения: 26
simplyaven Ето една рецепта и от мен за Лютеница(като купената).По характерното е, че е с червен пипер:
2 кофи домати
1 чаена чаша-сух смлян червен пипер
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша олио
сол на вкус
1 с.л.черен пипер
1 к.л. кимион
1 глава чесън(нормална глава)
Доматите се смилат без люспи и семки.Слагат се да заврят.Като поври малко се слага червения пипер,след като се посгъсти слагаме солта,олиотокимиона,черния пипер.Кото се получи гъстотата се сваля от огъня.И накрая се слага счукания чесън..Стерилизират се 5-10 минути.
Майка  я правеше преди години и става много вкусна също като купената.

Имам и една рецепта за кисели сладки чушчици в пластмасово шише се редят.Рецептата също е много лесна и убийствено вкусна.Ако се интересуваш и ми пиши,че е извън темата.

# 35
  • Мнения: 3 034
dani_j, благодаря   bouquet пиши и за чушчиците, че много обичаме  Grinning

# 36
  • Мнения: 1 176
Момичета,дали някоя от вас е правила лютеница в машината за хляб?Някъде из форума,мисля,че съм срещала такива предложения,но защо ли не обърнах тогава повече внимание.Мисля да ползвам готови печени червени чушки,доматено пюре от консерва и само патладжаните да си изпека аз.И аз не съм в Бг и страшно ми се е прияла домашна лютеничка.Някой има ли подходяща рецепта?

# 37
  • Мнения: 3 034
според мен рецептите ще са същите, хо за варене ли ще ползваш машината за хляб? защото не си представям технологията  newsm78 защо не пробваш лютеницата без варене на първа страница? аз за смилане ще си ползвам блендера, става за нула време.

# 38
  • Мнения: 1 176
За смилане и аз ще ползвам блендера.Иска ми се лютеницата да е сварена и топла да я сложа в бурканчета.И после да я съхранявам в хладилника.Не ми се стерилизира.Машината за хляб нали има програма за приготвяне на jam.Но не съм ползвала никога тази опция.

# 39
  • Мнения: 3 034
вярно, че има  newsm78 ами виж в темата за машина за хляб, закована е на първа страница  Peace

# 40
  • Мнения: 14 490
simplyaven - рецептата за лютеница не я помня, но ще потърся. Аз се включвам заради кьопоолуто. Миналата зима реших да пробвам като замразя във фризера. В торбичка слагах 2-3 изпечени и обелени патладжана, почистени от дръжката, няколко опечени и обелени чушки и 1-2 почистени и обелени домата - срязани на половина. Зимата си вадех торбичка с кьопоолу и като се размразеше само пасирах, добавях счукан чесън и подправки на вкус. Все едно току що си го приготвил.
Тази година пак ще заредя фризера.  Laughing

и аз така правех преди, но нещо взе да ми е малък фризера за всичко, което искам да натъпча в него и спрях. иначе е много сполучливо и вкуса наистина е като прясно приготвено

# 41
  • Мнения: 3 034
лесно ви е на вас със съврменните технологии  Mr. Green ние опекохме всичко и сега съм го складирала в хладилника. от утре започва сесията по варенето и неваренето (за лютеницата без варене). ще пробвам няколко рецепти, пък дано излезе нещо, че ни е за пръв път  Grinning и дано този уикенд не се крием от торнада, че ще ми идат зян зеленчуците  Laughing

# 42
  • Мнения: 26
dani_j, благодаря   bouquet пиши и за чушчиците, че много обичаме  Grinning
Чушки в пластмасово шише от 2 литра:
5 аспирина
2с.л. и 1/2 сол
4 склидки небелен чесън(задължителен е защото вътре спомага течността да се газира)
оцет до дъното на шарката на бутилката(3 пръста).
Чушките се измиват и се изчистват от чепките.После се редят,целина,белен чесън,малко черен пипер и се пълни със студена вода..Слага се на слънце за 1-2 дена и се разклаща на няколко пъти.Когато ти се доядат се реже шишето и се консумират.

# 43
  • Мнения: 3 034
ха! dani_j , това е много идейно  Grinning задължутелно ще го пробвам, никога не съм срещала подобна рецепта, много благодаря   bouquet

момичета, искам да благодаря на всички за рецептите, ние взехме, че направихме истинска лютеница  Mr. Green направихме и варена, и неварена. пооплескахме работата, защото ни се препълни тенджерата, започна да загаря и не я доварихме. направо я наляхме в буркани и стерилизирахме. за наше огромно учудване обаче, лютеницата е просто прекрасна и сега няма да изтрае и един месец сигурно  Laughing много съм ви благодарна bouquet

# 44
  • Мнения: 22 867
..................направо я наляхме в буркани и стерилизирахме. за наше огромно учудване обаче, лютеницата е просто прекрасна и сега няма да изтрае и един месец сигурно .........

simplyaven, щом е стерилизирана, ще трае, не се притеснявай.  bouquet

# 45
  • Мнения: 3 034
няма, няма, ще я изядем преди това, стана прекрасна - и двата вида  Mr. Green благодарности големи имате всички, ако знаете как ни се беше прияла!   bouquet

# 46
  • Мнения: 22 867
няма, няма, ще я изядем преди това, стана прекрасна - и двата вида  Mr. Green благодарности големи имате всички, ако знаете как ни се беше прияла!   bouquet
Е, да ви е сладко тогава! Grinning А аз още се помотквам и не знам какво чакам..........

# 47
  • Мнения: 3 034
крайно време е, да ти кажа  Crossing Arms  Laughing ние сега се настройваме за втора доза, този път със собствени доматки, само да узреят  Grinning

# 48
  • Мнения: 396
hedra , имам питания  Grinning може ли да се добави морков и патладжан към тази лютеница? пак приготвени предварително, ще има ли разлика в технологията?
може ли да не слагам мед, защото никой не яде вкъщи и трябва да купя един буркан само за това... може би захар? ако е захар, друго количество ли ще е?

И аз като теб - като видях, че няма да ям БГ лютеница ако не си направя, запретнах ръкави и...след един несполучлив опит вече имам чудесна на вкус лютеничка!
Ето какво сложих /аз готвя на вкус - според желанията на семейството/

5кг червен пипер  /първия опит беше със зелен, защото не намерих червен - вече знам , че компромиси не стават/
5кг домати
3кг патладжан
1кг моркови
магданоз , чесън, сол , захар, черен пипер - на вкус

Патладжаните изпекох на фурна докато омекнат много добре/150 градуса/ . Нарязах ги на парченца, защото не ми харесва като се скашкат от пасатора.
Пипера - на котлона, защото ми харесва пушения вкус след това , а и водицата , която пуска си я сложих да придаде на сместа пиперения аромат. Пипера го смелих по-едричко.
Морковите почистих и сварих до омекване. Пасирах ги като пюренце.
Пасираните домати варих докато се поизпари водичката, но да има още малко, защото като прибавя останалите продукти е хубаво да си поврат още малко всички заедно.
Когато си мислиш , че е готово слагаш зехтин на вкус и останалите подправки също на вкус.
!
Имай предвид, че като изстине променя вкуса си , затова опитвай охладена когато подправяш!

Отнема време, няма да се лъжем , но е много вкусно!

# 49
  • Мнения: 3 034
е, да, отнема време, но на нас ни се разпредели правенето в десетина дена и не го усетихме толкова  Grinning аз даже и точни пропорции не спазвах, защото тук няма кантар в магазина и не знаехме колко чушки сме взели  Laughing но си стана супер!

# 50
  • Мнения: 320
Ето и мойта рецепта за мързелива лютеница  Wink
5 кг. червени чушки
2 буркана от 400 гр. доматено пюре
2 ч.ч. олио, сол и захар на вкус
/аз слагам 2 и 1/2 ч.ч. олио, 2 и 1/2 с.л. сол и 7 с.л. захар/

Чушките се изпичат, обелват и смилат, смесват се с доматеното пюре и се слага на котлона, прибавят се и олиото, солта и захарта, като стане готова се слага в бурканчета и се изваряват около 10 мин.

# 51
  • Мнения: 3 804
alex_og97 сам0 да попитам приблизително колко време я вариш newsm78

Общи условия

Активация на акаунт