Новак в готвенето

  • 5 966
  • 84
  •   1
Отговори
  • Мнения: 24
Здравейте, тепърва навлизам в света на готвенето и реших да отворя тази тема, защото съм сигурна че има и други като мен. Бих искала да помоля по-можещите и знаещи мами да споделят тук своите съвети и хитрини, какво трябва и какво не трябва да правя в кухнята, както и някои по-лесни рецепти, като за начинаещи. Благодаря ви предварително!

# 1
  • София
  • Мнения: 3 789
Мисля, че е по-добре да влизаш в отделните темички и там сама ще намериш и прецениш кое е подходящо за теб или да го преработиш в удобен за теб  вариант.
Успех на кулинарното поприще и ще чакаме скоро включване със снимки на твоите кулинарни творения
Късмет! Hug

# 2
  • Мнения: 5 001
Миш - маш,леща,боб,пълнени чушки със сирене и яйца.....Такива неща.....Ама ще ти е по-лесно да питаш за нещо което не ти е ясно как се прави...Ние ще помагаме   bouquet
Ще се научиш,няма страшно.Попаднала си на точното място  Grinning

# 3
  • Мнения: 205
Практика,практика му е майката.

# 4
  • София
  • Мнения: 3 789
Практика,практика му е майката.
И миене на домак. посуда  Joy Naughty Joy

# 5
  • Мнения: 294
Практика,практика му е майката.
И миене на домак. посуда  Joy Naughty Joy

Само заради търкането на тавите мога да се откажа!!  Laughing
Ама ако съм много на зор и "лафкаджията" пред блока е затворил по-рано..може и да се прежаля!

/Горда съм-първата ми пилешко - зеленчукова супа вече е факт/

# 6
  • Мнения: 604
Възхищавам се на жените като теб!
Едно запомни щом имаш желание да готвиш
значи ще се получи Peace·
Много обичам зеленчукова супичка
и за сега е много подходяща:

Необходими продукти:

щипка сол,картофи, зелен боб, лук ,морков,
гъби, чушка·Всичко се нарязва на кубчета и
се слага да се вари·Накрая по желание правя
застройка с яйце и мляко(може и без)
Бързо, лесно и полезно!Успех от мен Hug!

# 7
  • Мнения: 1 176
Аз ти предлагам следното-харесваш си някоя лесна рецепта от този форум и пробваш.Ако имаш питане-моля,винаги има кой да се отзове.Момичетата тук са отзивчиви ,а и винаги ще те насърчат.След всеки твой опит ще ставаш все по-добра  и по-добра.Постепенно ще преминеш към по-сложни рецепти,ще придобиеш увереност и самочувствие и сигурна съм,че ще се справяш отлично.Стига да имаш желание,лесно ще се научиш на много тънкости.Посвети част от времето си в четене на този форум и ще видиш как `апетитът идва с яденето`.

# 8
  • Мнения: 1 176
Хрумна ми още нещо.Рецептите можеш да си ги преписваш,копираш или принтираш.И колкото повече ги приготвяш,толково по-добри  ще стават ястията ти.В началото,обаче,избягвай рецепти от рода на `брашно,колкото поеме`.Това ще го оставиш за по-късен етап.Започни с обикновени и непретенциозни неща.Момичетата преди мен са ти дали примери.И друго важно-избирай си рецепти с точни указания и мерки.В началото така ще ти бъде по-лесно.С времето ще се научиш и ще придобиеш усет.
... какво трябва и какво не трябва да правя в кухнята...
Поясни какво точно те интересува.

# 9
  • Мнения: 154
Какво не трябва да правиш в кухнята (няколко прости съвета за начинаещи):
1. Никога не вади тавата от горещата фурна без съответните ръкавици/ ръкохватки и др. приспособления;
2. Ако свекърва ти ви е доставила живо пиле, не го цопвай направо в тенджерата. Първо му намери палач.
3. Вари достатъчно дълго боба. Съвет - слагаш един камък, като омекне камъкът и бобът ще да е готов;
Извинявай, но не можах да се въздържа!  Hug Успех ти желая. Не е трудно, нужно е само желание и време. Винаги е много по-приятно, когато готвиш за някой друг, не само за себе си!

Аааа, забравих най-важното: готварският форум е неизчерпаем извор на  вдъхновение, но внимавай да не започенч да отскачаш често и до този с диетите  Peace!

# 10
  • София
  • Мнения: 708
Запииис!!! Супер тема, тъкмо като за мен  Mr. Green
И аз съм абсолютен новак в готвенето, до сега успешно успях да направя бъркани яйца със сирене, палачинки и сладки  Laughing
Обаче ми се ще да се понауча да готвя и по-нормални неща като мускака, боб и пр. Ще следя темата с интерес.

# 11
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
3. Вари достатъчно дълго боба.

без СОЛ  Peace И аз не го знаех това..

# 12
  • Мнения: 5 001
3. Вари достатъчно дълго боба.

без СОЛ  Peace И аз не го знаех това..
Tочно така  Peace ,защото иначе ще ти "трака" т.е. няма да уври ....Солта се слага накрая   bouquet

# 13
  • Мнения: 24
Благодаря много за съветите! Ще се възползвам от тях непременно! Понаучих се на някои неща като палачинки, баница, картофена яхния...сега следва миш-маш. Форумът наистина е от голяма полза (хубаво е че го има).  Simple Smile

# 14
  • София
  • Мнения: 708
Как се познава дали едно сварено яйце е в "срок на годност"?

# 15
  • София
  • Мнения: 2 430
3. Вари достатъчно дълго боба.

без СОЛ  Peace И аз не го знаех това..
Tочно така  Peace ,защото иначе ще ти "трака" т.е. няма да уври ....Солта се слага накрая   bouquet
Освент това аз на 2 пъти изливам водата от боба докато ври и я сменям с нова

# 16
  • София
  • Мнения: 2 430
Как се познава дали едно сварено яйце е в "срок на годност"?
като се върти на масата,ако хубаво се върти значи е Ок,ако е по-тромавичко Thinkingпо-добре си свари ново

# 17
  • Мнения: 154
Как се познава дали едно сварено яйце е в "срок на годност"?

Мииии ако не смърди много зле ....

# 18
  • София
  • Мнения: 2 430
Как се познава дали едно сварено яйце е в "срок на годност"?

Мииии ако не смърди много зле ....
Laughing Laughing Laughing newsm10

# 19
  • Мнения: 154
Може би тук е мястото да споделя нещо, което научих онзи ден от майка ми. Аз рядко правя мекици - избягваме пърженото, но синът ми поиска, та трябваше да се допитам до СПЕЦИАЛИСТА Simple Smile. Мама ме посъветва върху половинката кубче мая да сложа 2 каф. лъжички захар и също толкова сол, а най - отгоре да полея с няколко капки олио. След това маята се оставя да се втечни и се смесва с вода. Всичко останало предполагам е известно, но все пак: 500 гр. щресято брашно се замесва с около 400 мл хладка вода, смесена с маята, оставя се да втаса, правят се топки, раздърпват се до "мекичено"  Laughing положение и се пържат.
Та тоя трик с маята прави тестото по-бяло и меко някак.

# 20
  • С-я
  • Мнения: 37
може ли и аз да се включа към новаците.
стаж някакъв имам, но на разни по-аматьорски рецепти (традиционни).
но да се похваля с най-големия си успех- питка хризантема, като тестото беше по рецепта на за питки карина (ако не се лъжа).
но толкова съм смотана, че не можах да си ги покажа в темата за питките.
така че и аз ще следя с интерес

# 21
  • София
  • Мнения: 708
Искам да ви питам за запържването на ориза (пробвах се да направя ризото). В колко мазнина и колко време се запържва? Аз сложих вчера половин пакетче масло за 1 ч.ч. ориз. Казах ми че трябвало да стане прозрачен, ама.... И постоянно добавях вода (така бях чела в някаква рецепта). Но беше на котлона поне половин час докато омекне(постоянно разбърквах). Кажете бъркам ли някъде?

# 22
  • Мнения: 5 001
Искам да ви питам за запържването на ориза (пробвах се да направя ризото). В колко мазнина и колко време се запържва? Аз сложих вчера половин пакетче масло за 1 ч.ч. ориз. Казах ми че трябвало да стане прозрачен, ама.... И постоянно добавях вода (така бях чела в някаква рецепта). Но беше на котлона поне половин час докато омекне(постоянно разбърквах). Кажете бъркам ли някъде?
В добре загрята мазнина се слага измития и изцеден ориз.Аз винаги го запържвам в тефлонов тиган,за да не ми залепва.След като стане прозрачен,тогава се сипва водата.Когато се запържи така зрънцата се разделят и ориза не се слепва....  bouquet

# 23
  • София
  • Мнения: 708
В добре загрята мазнина се слага измития и изцеден ориз.Аз винаги го запържвам в тефлонов тиган,за да не ми залепва.След като стане прозрачен,тогава се сипва водата.Когато се запържи така зрънцата се разделят и ориза не се слепва....  bouquet

 Hug

а колко време горе-долу му трябва на ориза за да стане розрачен?

# 24
  • Мнения: 5 001

а колко време горе-долу му трябва на ориза за да стане розрачен?
Ами аз се водя винаги по вида му.Той става точно като стъклен и при бъркане зрънцата ги усещаш с бъркалката като по-хрупкави....как да го обясня  ooooh! Просто усещането е с бъркалката....Ако не ти е ясно те каня у нас на нагледен курс.... Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

Последна редакция: пт, 18 юли 2008, 11:18 от TheNMaster

# 25
  • Мнения: 1 176

а колко време горе-долу му трябва на ориза за да стане розрачен?
Ами аз се водя винаги по вида му.Той става точно като стъклен и при бъркане зрънцата ги усещаш с бъркалката като по-хрупкави....как да го обясня  ooooh! Просто усещането е с бъркалката....Ако не ти е ясно те каня у нас на нагледен курс.... Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
Това за нагледния курс много ми хареса.Така де,както мамите кърмачки си взаимопомагат,така и мамите готвачки магат да се взаимообучават. Laughing
А за ориза-аз понякога не го пържа предварително.От баща ми знам друга тайна.Просто оризът трябва да се сложи в необходимото количество вряща вода.Т.е. ориза го слагам последен.И после доварявам на по-слаб огън.Желателно е и да не се бърка много-много.А за това колко мазнина да сложиш-зависи как го обичате.Но по принцип оризът `носи` на мазнина.

# 26
  • Мнения: 5 001

Това за нагледния курс много ми хареса.Така де,както мамите кърмачки си взаимопомагат,така и мамите готвачки магат да се взаимообучават. :lol
Ми така де.... Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
  bouquet  bouquet  bouquet

# 27
  • Мнения: 419
Ще използвам темата, за да ви попитам  Rolling Eyes.
За вечеря съм сложила зрял фасул. Обаче мъжът ми иска да го направя на фурна  newsm78.
Попитах го как става, но той каза, че не знае  ooooh!. Досега съм приготвяла само класическата рецепта - в тенджера  Thinking.
Моля за помощ  Praynig.

# 28
  • Мнения: 1 176
Аз го правя така.Сварявам фасула до готовност само с вода в тенджера под налягане.След това го отцеждам и го изсипвам в тавичка.Слагам сол,мазнина,червен и много малко черен пипер,доматено пюре,1 глава ситно нарязан лук и задължително джоджен.Разбърквам хубаво,наливам съвсем малко от отварата на фасула и запичам на фурната.Когато го правя по този начин,мъжът ми предпочита вместо кромид лук да сложа праз.Понякога слагам и моркови.Слагала съм и предварително запържена кайма,наденички или пушено месо.Става вкусно.Всъщност, слагаш същото,което използваш когато го готвиш в тенджера,само че със съвсем малко вода и го печеш.

# 29
  • Мнения: 419
Eclat , благодаря   bouquet.
Тоест бобът на фурна няма запръжка, нал тъй  newsm78

# 30
  • Мнения: 1 176
Не,не е задължително да няма запръжка.Аз не запържвам и пак ми е вкусно.Ама то колкото готвачи,толкова и рецепти.Но ти ако обичаш,направи си запръжката,после смело смесвай всичко в тавата и слагай във фурната.Спазвай си твоята рецепта и технология,но вместо на котлона го направи на фурна.Така ще ти бъде най-лесно.Гледай само да не прекалиш с водата.Нали искаш да е гъстичък.Ох,май ми се прияде бобец. Heart EyesКато го сготвиш може една снимчица да приложиш,поне да му се порадвам виртуално,че се опитвам да диетувам. Joy

# 31
  • Мнения: 419
Не,не е задължително да няма запръжка.Аз не запържвам и пак ми е вкусно.Ама то колкото готвачи,толкова и рецепти.Но ти ако обичаш,направи си запръжката,после смело смесвай всичко в тавата и слагай във фурната.Спазвай си твоята рецепта и технология,но вместо на котлона го направи на фурна.Така ще ти бъде най-лесно.Гледай само да не прекалиш с водата.Нали искаш да е гъстичък.Ох,май ми се прияде бобец. Heart EyesКато го сготвиш може една снимчица да приложиш,поне да му се порадвам виртуално,че се опитвам да диетувам. Joy
Позапържих го, и към края на печенето добавих лионска наденица  Thinking.
Воала   chef

# 32
  • Мнения: 1 176
Чудесно.А мъжът ти хареса ли го?Нали заради него го прави на фурна.

# 33
  • Мнения: 419
Чудесно.А мъжът ти хареса ли го?Нали заради него го прави на фурна.
Mr. Green Много даже - два пъти му сипвах допълнително  Crazy.
Към края, преял и доволен ми каза, че е дори по-вкусен от този на майка му  #Crazy.
Мъже   33uu ако беше споменал по-рано, можех да звънна на мама свекърва и да я попитам   phoneuu.
Но така стана по-добре, благодарение на теб, обрах овациите  newsm53.
Благодаря ти още веднъж  Peace

# 34
  • Мнения: 1 176
Радвам се,че се е получил страхотно бобецът.С този форум не ти трябва да се обаждаш на свекърва ти да я питаш. LaughingВинаги можеш да блеснеш и без нейна помощ.  chefТова го казвам в кръга на шегата.Нямам нищо против свекървите. Grinning

# 35
  • Мнения: 24
Разполагам с печен и след това замразен телешки бут. Някакви идеи какво мога да приготвя от него, така че да е по-разнообразно и да се хареса?   chef newsm78 newsm78 newsm78

# 36
  • Мнения: 77
Да се запиша и аз за темичката, че желание определено не ми липсва   chef
Разполагам с печен и след това замразен телешки бут. Някакви идеи какво мога да приготвя от него, така че да е по-разнообразно и да се хареса?   chef newsm78 newsm78 newsm78
Защо не пробваш нещо с гъби и сметанов сос за телешкото? Струва ми се, че ще се получи добре...  cook

# 37
  • Мнения: 265
най важното е да познаваш продуктите , зеленчуците ..... първите стъпки в готвенето ми бяха кошмарни ......нарязах лукувичките от лалетата  мисле, че е лук   :oops:newsm78 чудех се маика ми  къде пък е намерила тоя дребен лук . , оризът също се спече и стана на бонбонки , ама от къде да знам ,че се сипвало вода  Embarassed.... сега вече всичко е наред  , царица съм в кухнята  Sunglasses   за това се изисква време . успех   bouquet

# 38
.

Последна редакция: пт, 29 авг 2008, 12:44 от Samss

# 39
  • Мнения: 4 447
Съвети за пърженето:

Слагай малко сол в олиото на дъното на тигана, за да не прегаря.

Като пържиш риба - слагай вестник отгоре, за да не пръска, а и се
задушава по особен начин.

Съвет за вкусен ориз:

Сложи малко олио на дъното на тава за печене. Добави ориза и го
пъхни във фурната . Нека се запече, докато стане стъклен, като не
забравяш да го разбъркваш. Добави три пъти количеството на ориза -
вода. Или две части вода и една бяло вино. Добави чубрица или босилек
и остави да се запече и "изпие" цялата течност. Става много вкусно  Peace



# 40
  • София
  • Мнения: 708
Аз пак реших да се пробвам да сготвя ризото, и да ви питам- какви зеленчуци слагате? Аз мисля да сложа царевица и грах от консерва.

# 41
  • Мнения: 1 165
най важното е да познаваш продуктите , зеленчуците ..... първите стъпки в готвенето ми бяха кошмарни ......нарязах лукувичките от лалетата  мисле, че е лук   :oops:newsm78 чудех се маика ми  къде пък е намерила тоя дребен лук . , оризът също се спече и стана на бонбонки , ама от къде да знам ,че се сипвало вода  Embarassed.... сега вече всичко е наред  , царица съм в кухнята  Sunglasses   за това се изисква време . успех   bouquet
Напомняш ми за една моя приятелка която решила да приготви мусака за приятеля си но не сложила и грам вода.Друг неин случай-гювечета ,които шреценила че са готови а картофите били сурови
Има и още един неин разказ за опита и да почисти сама шаран и да го нареже hahaha Ах защо не съм я наблщдавала от някъде

# 42
  • Мнения: 5 001
Аз пак реших да се пробвам да сготвя ризото, и да ви питам- какви зеленчуци слагате? Аз мисля да сложа царевица и грах от консерва.
Може и морков на кубчета да се сложи(има и такива консерви грах с моркови),броколи също съм слагала.....

# 43
  • Мнения: 4 358
Аз пак реших да се пробвам да сготвя ризото, и да ви питам- какви зеленчуци слагате? Аз мисля да сложа царевица и грах от консерва.
Може и морков на кубчета да се сложи(има и такива консерви грах с моркови),броколи също съм слагала.....
Направо миксове замразени има - грах, морковче и царевица Peace

# 44
  • София
  • Мнения: 708
Сложих грах и царевица, и доста Пикантина Laughing Смея да твърдя че стана вкусно, даже половинката го хареса много  Blush

# 45
  • Мнения: 4 447
Сложих грах и царевица, и доста Пикантина Laughing Смея да твърдя че стана вкусно, даже половинката го хареса много  Blush

Браво, браво!  Peace

# 46
  • Мнения: 5 001
Сложих грах и царевица, и доста Пикантина Laughing Смея да твърдя че стана вкусно, даже половинката го хареса много  Blush
Браво! Поздравления   chef    bouquet   bouquet   bouquet

# 47
  • Мнения: 24
Някой има ли опит в приготвянето на лазаня? newsm78    newsm78 newsm78 Решила съм да се пробвам да направя, но ми се иска 1во да събера повече информация   chef  chef

# 48
  • Мнения: 22 867
Някой има ли опит в приготвянето на лазаня? newsm78    newsm78 newsm78 Решила съм да се пробвам да направя, но ми се иска 1во да събера повече информация   chef  chef

Не е трудно, като си набавиш продуктите. А по тази рецепта на boo става страхотна вкусотия:

Цитат на: boo
Цитат
Оригинална рецепта за лазаня:

Продукти:
500 гр кайма
500 гр гъби
1 гл. чесън
2 бутилки домати консервирани (1 л общо)
1 голяма глава лук
500 гр кашкавал
1 голяма кофичка сметана
1 л прясно мляко
60-70 гр брашно
3-4 големи моркова
сол, черен пипер, босилек, дафинов лист
1/2 пакет кори (да са с яйца, ние предпочитаме опрделено Divella или Barilla. Гръцките се разваряват безобразно и са по-безвкусни)

Приготовление:

Сос болонезе: настъргват се морковите на ситно ренде. Обелва се чесънът, лукът се нарязва наситно. Чесънът, сложен първо в гореща вода, се бели по-лесно. Скилидките се смачкват с широката част на ножа (не се режат). Чесънът се слага в нагорещен зехтин, запържва се леко, добавя се лукът и морковите и се запържват до златисто. Добавя се каймата, запържва се добре, добавят се доматите, след което се оставят на слаб огън да врят.

Приготвя се соса бешамел: нагрява се олио, слага се брашното да се запържи леко. Добавя се прясното мляко и сметаната, като непрекъснато се разбърква, докато соса се сгъсти до гъстота на кремсупа (или тесто за катми).
Измитите гъби се нарязват на плоски парчета (т.е. не се дребнят, подкарвате гъбата от единия край, и щрак-щрак - нарязвате на плоски парчета). Запържват се с малко зехтин, докато поомекнат, но не до пълна готовност. Прецеждат се от водата, която са пуснали. Смесват се с бешамела.
Избира се тава (правоъгълна), в която да може да се наредят между 3 и 4 пласта кори - предварително със сухите кори пробвайте колко реда излизат.

Във вряща вода с олио и сол се пускат корите и постоянно се бъркат внимателно, за да не се разкъсат. Пускат се една по една, иначе залепват. Варят се според указанията на опаковката. Когато омекнат и добият гъвкав вид, се охлаждат със студена вода, за да могат да се подредят.
Най-отдолу тавата се маже с олио, слага се тънък пласт бешамел и сос болонезе и се смесват, и започва подреждането на лазанята. 1 слой кори, 1 слой бешамел, 1 слой болонезе, 1 слой кашкавал; пак кори, слой бешамел, слой болонезе, слой кашкавал - и така до края. Последният слой е бешамел, болонезе и кашкавал. Върху кашкавала може да се нарежат домати на тънки кръгчета, които да покрият лазанята отгоре.
Пече се около 30-35 минути на 200 C фурна. Не трябва да загаря много - ако става така, се слага фолио върху тавата.

Приятен апетит!

# 49
  • София
  • Мнения: 708
Отново ми трябва помощ  Embarassed

Имам известно количество картофи, дайте идея какво да сготвя с тях!    Praynig

Нещо лесничко, като за новаци  Grinning

# 50
  • Мнения: 5 001
Отново ми трябва помощ  Embarassed

Имам известно количество картофи, дайте идея какво да сготвя с тях!    Praynig

Нещо лесничко, като за новаци  Grinning
Яхния,огретен,картофи на фурна със сиренце и яйца(може и месце),мусака,пиле с картофи?

Какво ти се хапва? Да знам за кое точно да пиша... Grinning

# 51
  • София
  • Мнения: 708
Хм... картофки на фурна със сирене и яйца звучи добре 
Огретен също....   Blush

# 52
  • Мнения: 5 001
Картофки на фурна:

Картофите се обелват ,нарязват на кръгчета и се полууваряват.Изсипват се в подмазана тавичка(олио или масло),добавят се сол,черен пипер на вкус,натрошено сирене(може и сварено пилешко месо накъсано или нарязана шунка),1 връзка копър.Обърква се хубаво и се залива с 1 кофичка кисело мляко+ 2 яйца.Пече се докато се стегне заливката и придобие приятен загар.


Огретен

Картофите се сваряват нарзани на по-едри парченца.Изцеждат се и се прехвърлят в тигана с мазнина,добвя се и 1 глава лук на филийки,сол.Когато се позачервят картофите се заливат с разбити яйца и се объркват.Похлупва се и отвремемнавреме се разбърква докато се хванат хубаво яйцата.Може да се поръси с черен пипер и кашкавал при поднасянето.Кашкавала от топлината се разтича и дава красив вид на ястието.

# 53
  • Мнения: 3 036
Аз бих ти предложила
Картофи Соте
Обелват се добре и се нарязват на дребни кубчета, но не много дребни.
Картофите се сваряват, но не преварени,а полусорови.
 В тенджера  наливаш олиото да се загрява.
Но като ги сложиш да не са един върху друг а наравно.Не знам дали ме разбра.
Картофите се изпържват до леко златисто.
Не ги бъркаш, а ги разтръскваш ,понеже ще се кашнат.
После  се слагат подправките и чесън към картофите.
Може да се прибави и сметана.

# 54
  • София
  • Мнения: 708
Момичета....  thank you

 Hug

Много мерси за пореден път! Като за начало ще се пробвам с картофки на фурна със сирене (че и с такова се уредих в излишък).
Забравих да кажа че картофите са пресни, ако това има значение. И са дребнички, май ще ги слагам цели  Grinning

# 55
  • Мнения: 3 036
Ако са пресни по добре използвай моята рецепта,
а старите картофи ги използвай за огретен.

# 56
  • Мнения: 5 001
Става и с пресни картофки на фурна.Особено както съм писала,че се слага и копър.Става много леко ястие...Ммммм,идвам ти на гости  Laughing Laughing Laughing

# 57
  • София
  • Мнения: 708
Става и с пресни картофки на фурна.Особено както съм писала,че се слага и копър.Става много леко ястие...Ммммм,идвам ти на гости  Laughing Laughing Laughing

Ми вече една приятелка се запъти към нас  Laughing

Ще видя какви продукти имам, и като сготвя (а дано!) ще снимам и ще ви покажа!  Grinning 

# 58
  • София
  • Мнения: 708
Да докладвам. Картофите ги нарязах и сложих в иенска тавичка (или както там се казва) и сложих сирене ,кренвирш и някаква универсална подправка на Маги. Картофите бяха сурови (по съвет на майка ми). Сложих малко олио и долях вода, колкото да покрие нещата. Буф във фурната и след 1 час бяха готови. Малко бях попрекалила с мазнината, и се наложи да поизлея малко, но смея да твърдя че станаха много вкусни. Не снимах, защото бързо се изядоха, а и не бяха особено естетични  Laughing

# 59
  • Мнения: 5 001
Браво за успеха!   bouquet
И така става(със сурови)...С полууварени се съкращава времето за приготвяне....

# 60
  • Мнения: 11 607
За начинаещите - може би най-важния съвет е - Провала е част от успеха и майсторството на отличната домакиня! Незнам вече от колко години готвя, но провали имам! И също - винаги се опарвам, а уж действам с ръкохватки и ръкавици......

Но за начало - нещо лесно, без много процедури, знам,че в началото най-лесно се научих дса готвя картофи, после ориз и най-накрая...боб....По ми идва отръки лещата...Мусаката също е лесно ядене!

# 61
  • Мнения: 4 447
Много лесно се готви оранжевата леща - белената.
Става 3 пъти по-бързо от обикновената.  Peace

# 62
  • Мнения: 2 433
...оризът също се спече и стана на бонбонки , ама от къде да знам ,че се сипвало вода  Embarassed.... сега вече всичко е наред  , царица съм в кухнята  Sunglasses   за това се изисква време . успех   bouquet
ох, Mr. Green неможах да си премълча...
Моят първи опит с ориза беше умопомръчителен. И аз незнаех че се слага вода.... Embarassedза сметка на това наливах олио... ooooh! повече няма да ви казвам - ясен ви е резултата.
Най интересното обаче в цялата история е че мъжът ми си изяде чинно ориза , делейки го от мазният "сос" и нищичко не каза... Hug

# 63
  • Мнения: 4 447
Моят опит с ориза беше, че не знаех, че се слага 1 към 3.
Наливах ли наливах вода. И така си направих лепило за
тапети  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 64
  • София
  • Мнения: 3 778
Това е тема само за мен, да се запиша, защото съм решила да покоря кухнята  bowuu
Засега се справям само с много елементарни неща, но като гледам колко сте добри момичета съм сигурна, че ще успея. Мисля да принтирам някоя и друга рецепта оттук и да действам. Дано не се проваля тотално и да не загуба желание  Rolling Eyes

# 65
  • Мнения: 24
Здравейте, въпросът ми може да ви се стори много глупав, но как изглежда пресечена супа?  Embarassed Embarassed Ето какво стана...реших аз да сготвя пилешка супа и накрая и застройка да направя. Всичко по рецептата спазих (както беше описано за застройки) и оставих супата. След 10ина минути отивам да си видя "произведението" и светлият цвят на супата, който се беше получил от застройката сe беше събрал в средата на тенджерата. Интересното е, че като разбъркам се връща стария цвят, а като престои малко пак от начало...та...как би трябвало да изглежда супата ако е пресечена?  newsm78

# 66
  • Мнения: 1 176
Така както го описваш, не мисля, че е пресечена. Когато се пресече застройката стои като, как да го кажа, като трохи, зрънца. Ох, незнам дали ме разбра.

# 67
  • Бургас
  • Мнения: 1 201
И аз мисля,че това не е пресечено,а просто се е концентрирал цвета на застройката по към средата на съда.
MaL4ooo ,не се ли сещаш как се пресича развалено прясно мляко,когато е на котлона-е,така се пресича и в супите яйцето,ако си го сложила с белтъка и не си уеднаквила температурата му с тази на киселото мляко и супата.

# 68
  • Мнения: 43
Ммм, хубава тема, като за мен, че точно днес свекито ме поряза с едно изречение...за готвенето.
Коментирахме как се готви калкан, аз казах, че чистя копчетата, а тя НЕЕЕЕ, като не знаеш питай, ше те науча  #2gunfire
май предпочитам да питам тук, а не нея Sunglasses
Кураж за всички начинаещи като мен  и позрави на тези, които имат търпение да обясняват   bouquet

# 69
  • Мнения: 22 867
Ммм, хубава тема, като за мен, че точно днес свекито ме поряза с едно изречение...за готвенето.
Коментирахме как се готви калкан, аз казах, че чистя копчетата, а тя НЕЕЕЕ, като не знаеш питай, ше те науча  #2gunfire
май предпочитам да питам тук, а не нея Sunglasses
Кураж за всички начинаещи като мен  и позрави на тези, които имат търпение да обясняват   bouquet

amber701, ето ти обяснението на Джемма по въпроса за калкана, а тя е спец в кулинарията, така че може да и се вярва.  bouquet

# 70
# 71
  • София
  • Мнения: 6 210
Готина темичка Simple Smile И аз се присъединявам към новаците в готвенето - това не е най-силната ми страна, но работя по въпроса!
Онзи ден, по рецепта от форума приготвих филета от риба хек с майонеза - станаха мноооооого вкусни, обаче на вид бяха като "повръщано" Rolling Eyes. Вярвам, че следващия път ще ги докарам и на фасон  Sunglasses
Снощи направих спагети, като за саливка вместо кайма, накълцах на дребничко филенце. Преди това задуших гъбки и лук, после сложих и домати... Станаха уникално вкусни - съпружеството омете три, повтарям ТРИ огромни проции! Това е уникално признание, никой не ми беше ял от манджата три пъти един след друг, плюс това и тази сутрин си беше още жив Joy

Искам да благодаря на всички дами с опит и желание в кухнята, които споделят уменията си в целия подфорум. Не можете да си представите колко сте полезни с рецептите и самите съвети за приготвянето на храната    bouquet

Последна редакция: сб, 06 сеп 2008, 10:17 от Вени***

# 72
  • Мнения: 24
Така както го описваш, не мисля, че е пресечена. Когато се пресече застройката стои като, как да го кажа, като трохи, зрънца. Ох, незнам дали ме разбра.

И аз мисля,че това не е пресечено,а просто се е концентрирал цвета на застройката по към средата на съда.
MaL4ooo ,не се ли сещаш как се пресича развалено прясно мляко,когато е на котлона-е,така се пресича и в супите яйцето,ако си го сложила с белтъка и не си уеднаквила температурата му с тази на киселото мляко и супата.


Ммммм всъщност съм я пресякла  Embarassed Embarassed Embarassed но на вкус съм се справила, защото се изяде!   chef Иначе за следващия път съм проучила по-обстойно въпроса и се надявам и на вид да я докарам.  Mr. Green Mr. Green

# 73
  • Варна
  • Мнения: 472
хайде и аз да се разпиша като "новак" в готвенето. тази вечер забърках една мусака с леко екзотичен /киселеещ Embarassed/ вкус. Ами то всичко си беше наред докато не видях, че ми е останала половин кофичка/от малките кофички/ заквасена сметана и реших да я добавя към заливката заедно с киселото мляко. Нали са сходни, пък и да се използва и да не стои  newsm78
Не предвидих, че заквасената сметана май е малко по-киселка.  Whistling
На вид го докарах, яде се и определено няма да остане за хвърляне, само ... за следващия път ще знам  Naughty

# 74
  • София
  • Мнения: 708
Имам иаталианска паста. Какво бих могла а я направя?
Питам тук, за да не пускам цяла отделна тема, а и знам че ще помогнете  Blush   Grinning   bouquet

# 75
  • Мнения: 5 001
Имам иаталианска паста. Какво бих могла а я направя?
Питам тук, за да не пускам цяла отделна тема, а и знам че ще помогнете  Blush   Grinning   bouquet
Какъв вид ти е пастата?

Сварява се ,залива се с разтопено масло и се поръсва обилно с пармезан.Или побългарено - с кашкавал....
Другото е правиш доматен сос,запържваш кайма с подправки(лук,черен,червен пипер,босилек или чубрица),смесваш с доматения сос и заливаш пастата.....

# 76
  • София
  • Мнения: 708
Ам... как какъв вид е?  newsm78
Една такава шарена е  Laughing

# 77
  • Мнения: 5 001
Ами на спирали ли е? Или е като плоски спагети(талятели) или е фузили(като тръбички,които може да се пълнят с разни работи).....

Тук има едни като спирали и са разноцветни(оранжеви и зелени).Оранжевите са с морков,а зелените с коприва или спанак....

Затова те попитах как изглеждат...

# 78
  • София
  • Мнения: 708
Как се запържва кайима? Към спагети, паста и т.н. Без да се слепи.

# 79
  • Мнения: 2 433
в годините съм открила че домата/пюре,сок,лютеница,пресен домат, консерва/ е най доброто решение за неслепването на каймата. Просто веднага след като сложиш каймата в тигана добави нещо доматено! Hug

# 80
  • София
  • Мнения: 708
в годините съм открила че домата/пюре,сок,лютеница,пресен домат, консерва/ е най доброто решение за неслепването на каймата. Просто веднага след като сложиш каймата в тигана добави нещо доматено! Hug

Хаха хитро, мерси, ще пробвам   bouquet
А горе-долу колко време й трябва на каймата да се запържи? И някакви други подправки слага ли се? И само в олио ли се пържи или се добавя вода и т.н.?  Embarassed
Довечера мислех да се пробвам пак да готвя  Grinning

# 81
  • Мнения: 2 433
ми то много зависи колко ти е силен котлона...
Не мога да дам време - но със сигурност ще я познаеш като стане готова. Вода не слагай, има достатъчно в каймата. Пък и нали ще добавиш и домати - в тях също има съдържание на вода. Ако ползваш пюре или лютеница - може да капнеш и водичка. Ако искаш да е с повече сос, размий пюрето в повече вода.
Подправки се слагат - според ястието. В нашата къща обичаме на спагетите босилек и риган. някой съм чувала прибавят и чесън - индивидуално е
Ако нямаш нищо такова подръка и проста чубрица и чер пипер ще сваршат работа. Но аромат трябва да има

Последна редакция: сб, 04 окт 2008, 16:56 от JuliS

# 82
  • София
  • Мнения: 708
JuliS, много ти благодаря!    bouquet

# 83
Здравейте,

тук се старая да събирам всичко, което научавам  - техники и филмчета. В момента съм в процес на правене на субтитрите на останалите видео уроци.  Вярвам, че ще са полезни
http://receptibg.com/advise.php

# 84
  • Мнения: 2 018
Как се запържва кайима? Към спагети, паста и т.н. Без да се слепи.

Аз я правя така: Загрявам  малко олио /количеството зависи от това дали ти е мазна каймата или не. Ако е по-мазна - по-малко олио./ Нарязвам ситничко една глава лук и запържвам в олиото. Добавям и малко вода, за да не се пържи съвсем - вредно е за стомаха. И когато поизври водичката слагам каймата. С вилица започвам да мачкам. Раздробяваш докато побеле каймата /придобива по-блед цвят/. Някои кайми пускат много вода. След като е раздробена каймата, слагам на тих огън почти цялата вода да изври. Ако няма вода или е на дъното, направо преминавам към другите процедури. После слагам доматите /пюре, пасирани домати.../. Останалите подправки са в зависимост от това дали ще готвиш спагети или мусака. За спагетите задължително босилек, черен пипер. За мусаката - чубрица, червен и черен пипер. Кусвам и за сол, защото някои кайми са солени, други безсолни.

 Peace Успех!

Общи условия

Активация на акаунт