как посрещаме гости

  • 13 542
  • 78
  •   1
Отговори
# 15
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
но да ви предупредя ако отидете на гости на холандци, и те си приберат пакета с бисквитките, след като са ви почерпели с по една, да не си помислиоте, че нещо грешката е във вас.. просто са си пестеливи хората Mr. Green Mr. Green Mr. Green
еее, звезди, ти ме разби направо! Crazyнаистина ли са такива скръндзи?

# 16
  • Мнения: 5 710
Не мога да се сетя да сме били канени на гости в нечий дом. Когато се събираме с хора ни канят ( и ние каним) винаги в заведение навън. Дори да сме били на гости на някой, домакинята е поръчала храна от ресторант. Аз организирам и барбекюта у нас, но това по-скоро го отдавам на българската ми кръв. ( и определено не е повлякло крак).
Обикновено хората не идват с празни ръце - имаме вино да преживеем сух режим.
Не мога и да си помисля някой да дойде непоканен или аз да отида непоканена някъде.
Така или иначе,  за италианците важат няколко неща - яде се много и много бързо.
Водка, ракия се пие, като диджестив (накрая), а не като аператив. По време на храненето обикновено се пие вино. 
Започва се с нещо като апетайзерс ( брускети), после  паста, основното ядене, което обикновено е месо (и зеленчуци, картофи, п.р на грил), следват десертите и алкохолите, за които споменах. Салати в смисъла в който ние ги разбираме няма - суровите зеленчуци по принцип не са популярни и съм забелязала, че често остават по плата и купички.
Задължително  накрая разни ликьорчета, тип горчивки и  кафе. Разбира се, ако се изяде всичко това вероятността да постъпиш в Спешно не е малка, НО това, което обожавам тук ( не мисля, че важи за цяла италия, по-скоро не) е качеството на храната и нейната семплост. Трябва малко да си поживял тук, за да оцениш не-смесването на много продукти и аромати, като предимство, а не като недостатък на кухнята.

# 17
  • NL
  • Мнения: 520
Тук през барбекю сезона много се канят едни дуги на гости.Или поне нас при нас е така.

10¢'s cafè&lounge
Цитат
Салати в смисъла в който ние ги разбираме няма - суровите зеленчуци по принцип не са популярни и съм забелязала, че често остават по плата и купички.

какви салати се предлагат тогава или няма такива изобщо?

# 18
  • Мнения: 5 710
Салатите обикновено са малко, като количество, и представляват накъсани различни видове листа. Доматче, краставичка, морковче, нещо такова. В купичка, или в чинийка, неподправени. 
Наскоро си поръчах салата в един ресторант и ми донесоха 3 листа нарязани, малко морковче в една огроооомна чиния.
Явно целта беше да ме зашеметят художествено. Беше сервирана след пастата, преди основното ядене.
Но не съм забелязала кога точно е правило да се сервира.

# 19
  • Мнения: 846
Наскоро си поръчах салата в един ресторант и ми донесоха 3 листа нарязани, малко морковче в една огроооомна чиния.
Явно целта беше да ме зашеметят художествено.

 Joy Joy Joy Joy

И на мен ми се случи нещо подобно в скъп БГ ресторант. Е добре ме зашеметиха  Laughing

# 20
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124
Не мога да се сетя да сме били канени на гости в нечий дом. Когато се събираме с хора ни канят ( и ние каним) винаги в заведение навън. Дори да сме били на гости на някой, домакинята е поръчала храна от ресторант. Аз организирам и барбекюта у нас, но това по-скоро го отдавам на българската ми кръв. ( и определено не е повлякло крак).
Обикновено хората не идват с празни ръце - имаме вино да преживеем сух режим.
Не мога и да си помисля някой да дойде непоканен или аз да отида непоканена някъде.
Така или иначе,  за италианците важат няколко неща - яде се много и много бързо.
Водка, ракия се пие, като диджестив (накрая), а не като аператив. По време на храненето обикновено се пие вино. 
Започва се с нещо като апетайзерс ( брускети), после  паста, основното ядене, което обикновено е месо (и зеленчуци, картофи, п.р на грил), следват десертите и алкохолите, за които споменах. Салати в смисъла в който ние ги разбираме няма - суровите зеленчуци по принцип не са популярни и съм забелязала, че често остават по плата и купички.
Задължително  накрая разни ликьорчета, тип горчивки и  кафе. Разбира се, ако се изяде всичко това вероятността да постъпиш в Спешно не е малка, НО това, което обожавам тук ( не мисля, че важи за цяла италия, по-скоро не) е качеството на храната и нейната семплост. Трябва малко да си поживял тук, за да оцениш не-смесването на много продукти и аромати, като предимство, а не като недостатък на кухнята.



не знам в коя 4аст на Италия си, аз съм в Северна и двете под4ертани неЩа хи4 не ми се вързват  newsm78
никога не съм била на гости на поръ4ала от ресторант домакиня (освен пица, естествено), за тях е обидно да не ти сготвят.
то даже ми е голяма болежка, 4е тук по4ти ниЩо не можеШ да поръ4аШ освен пица, китайско, или японско. в гастрономи4еските магазини пазаруват само ергени  Mr. Green и ка4еството на храната е на светлинни години от приготвената в къЩи #Crazy

салати съЩо познатите ми ядат всякакви, вклЮ4ително и като заместител на основното ястие, слагайки вътре яйца, риба тон, царевица, моцарела и тем подобни. във вси4ки барове до офиса ми, можеШ да избираШ между поне 4/5 вида салати.  Peace

освен това, всъЩност пастата се смята за основно ястие, месото е второ.
обЩо взето, ве4ерята прили4а на френската като обстановка и проти4ане, с разликата, 4е наистина се яде доста.

за не_смесването на вкусове съм съгласна, но смятам 4е важи за цялата италианска кухня. (аз оЩе не успявам да преживея като дойдат приятели и роднини и запо4ват да си посипват соса с к'во ли не  Laughing)

# 21
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Много интересна тема  Hug

Ох, и аз май съм по арабските гости, обожавам да готвя и много се старая като имам гости, обичам да ми е красиво и поне един час преди да дойдат си глася покривката, редя си салфетките, прибори, чинии, чаши.
Аз лично така процедирам:
Момичетата за Италия са отбелязали че ракията и салатата са последни по ред на предлагане, но у нас всичко се сервира по български обичай, шопска салата и ракия, после основно ястие, но напоследък разнообразявам предястията с баничка или солена торта от палачинки.
Докато стигнем до основното, народа вече се е наял, защото наистина доста бързо се опразват чиниите, но се изчакваме   GrinningЗа десерт обикновено правя някаква плодова торта или еклери, кафе и ликьор.
Много се радвам когато имам гости и вече си имам и почитатели, които понякога си казват какво да им направя специално...аз само това чакам  Party Crazy  Hug
Иначе предпочитам аз да каня отколкото да ходя на гости, защото обикновено си оставам гладна  Mr. Green

# 22
  • Мнения: 359
Ах Линдита, защо си ми толкова далече.Бих нахалствала до поканване ,заради тази баничка.
При нас има обичай в неделя, роднините да се събират на обяд и да се яде до припадък.Подробности няма да описвам,представете си сцената от "Вертеп"но с италианско меню.Към 17 ч.обяда прикючва(започнал е към 14ч)и се започват разни игри.На домашно бинго,томбола,монопол и др.такива,придружени с чупени на орехи,лешници и др.ядки.Тези последните са за ядене,не е някаква вид игра. EmbarassedМного,много церемонии не се правят,един нарежда масата,друг сипва,пети сервира и т.н..Същият ден се разбираме ,другата неделя ,кой е на ред да бъде домакинът.
През зимата се събираме с приятели ,най често в нас ,т.като имаме фурна за пици(истинска ей,на дърва и от вулканичен камък,няма шега)и всеки се хваща да прави нещо.Един разтяга пицата,друг налива соса,аз опитвам на вкус.Тестото се носи от гостите,т.като един истински наполетанец не би си позволил да яде казертанско тесто и това мен ме устройва идеално.
За чиниите не се юркам,миялната машина участва подобаващо и тя.

# 23
  • Мнения: 5 710
A, feiam, аз много не съм наясно какво е основно, второ... не ми се връзвай на 100%.
При нас във всеки ресторантец можеш да си поръчаш храна за вкъщи, само ако е риба се съобразяваш с ден, защото трябва да ти я хванат рибарите. Иначе няма проблем - разглеждаш менюто, избираш и казваш в колко часа ще минеш да си вземеш манджата.
Завиждам на Овчева - много обичам гости и игри.
Но книгата за италианска кухня не случайно е по-дебела от Библията. Ако и италианците трябва да се опишат ще стане непоносима за четене  Laughing ( п.с може ли да препоръчате книжка, сайт.. каквото и да е за антипасти?)

# 24
  • Мнения: 2 093
Тук е доста типично да ти сервират предястия като тези.

   
брушета

сурова целина и моркови винаги присьстват на масата



Понякога се сервира и супа, предимно кремсупа.

По прицип няма определен етикет за храната, който каквото сервира от пица и китайска храна, купена от вьнка до традиционна етническа кюхня. Ведньж предложих на гости палачинки. В началото малко се учудиха, но доста им хересаха и всичките ги изядоха.

Последна редакция: пн, 19 май 2008, 22:48 от Chrisimommy

# 25
  • Монреал
  • Мнения: 1 469
Много интересна и забавна тема!   bouquet

Ето и впечатленията ми от Мароко:

Трябва да си винаги готов да посрещнеш гости, защото идват без предупреждение. Свекърва ми има цял шкаф със бисквити и сладки специално за гости. Винаги се сервира чай, с традиционния сервиз и чашки:

Носят се блюдата със сладките и малки чинийки и се минава пред всеки гост за да си напълни чинийката.
След това се носи и кафе, задължително 1 кана с кафе и 1 кана с мляко, като един човек се "назначава" да налива кафето според вкуса на госта.
Гости може да ти се изтърсят и на обяд, като изобщо не се съобразяват дали имаш достатъчно сготвено - сядат на масата и трябва да им се сервира.  Rolling Eyes Салатките се разпределят в малки чинийки по цялата маса за да може да има в близост до всеки. Главното ястие се сервира по средата в голяма чиния и всеки яде от нея, без прибори се яде, има специален етикет как да се яде с ръце - трябва да си бърз за да остане и за теб.  Mr. Green Не е прилично да се посяга от другата страна на чинията - трябва да си ядеш от твоето ъгълче - каквото ти се паднало, такова  Laughing
След обяд също се сервира кафе или чай със сладки.

За големи празненства, като рожден ден, годеж, сватба и т.н. гостите се канят специално - обличат се традиционните дрехи, кафтаните за жените изглеждат така:

Материите са много скъпи, всякакви цветове по принцип - шият се по поръчка и е срам да отидеш на две празненства с един и същ кафтан.  Laughing
Обикновено се наемат музиканти и сервитьори. Според традиционното строителство, целия първи етаж е направен за гости, така че има много място за сядане:

Има много танци, музика, сервитьорите обикалят и предлагат питиета и сладки - зависи от домакините, какво могат да си позволят. За сватби обикновено има и готвени ястия, но за по-малки празненства обикновено се сервират сладки и малки неща, които можеш да ядеш с пръсти.

# 26
  • Мнения: 2 379
Цитат
как посрещаме гости ?

С пица и бира/кока от близката пицерия. Embarassed
Аз май изобщо не съм тип "домакиня и готвачка"...
Мъжът ми ме заплашва, че ще ми "падне рейтингът", но от друга страна обича пица и още я караме някак си. Joy
А когато съм ходила на гости, в 99% от случаите буквално са ме омаломощявали от ядене!
И често казано, лично мен това изобщо не ме възхищава, а дори е досадно.
Но иначе обикновено първо се започва с аперитив + мезенца като ядки, чипс, маслини, хапки... разни такива.
После първо (паста), второ (месно ястие), десерт, кафе (кафето e след десертa, отделно, а аз обикновено изчаквам и си ям десерта заедно с кафето Laughing), после ракия или някой силничък ликьор (или и двете Mr. Green) за диджестив.
Или както се шегуваме с нашите приятели: "caffè, amazza-caffè, amazza-amazza-caffè..." и т.н. докато се понапием. Laughing

A ние тук специално имаме и доста влияние от Швейцария, така че с приятелите често се събираме на раклет.
Toест каня ги сами да си готвят, така като се замисля. Joy
Ако някой не знае за какво говоря, да погледне ТУК и ТУК.
Аз много харесвам раклета за гости, понеже:
1. Освен закупуването на сиренето и другите продукти и варенето на картофи (картофите са задължителни, а другите зеленчуци и евентуално мръвчици са въпрос на вкус и фантазия), от мен не се изискват предварителни приготовления.
2. При изобилие от различни по вкус сирена, зеленчуци, подправки, бекон или мини наденички и др., изобщо не мисля кой какво обича и кой какво храносмила. Crossing Arms Всеки си взима и си пече, каквото си му харесва!
3. Самата занимавка с разтапянето на сиренето, запичането на зеленчуците и т.н. е доста забавна и радва хората. Wink

Феиам, и аз съм на север, но и при нас не пасат салати. Crossing Arms
Ти понеже си в голям град, затова, да знаеш. Все пак има повече хора и най-вече хора от различни култури.
Тук в повечето местни ресторанти дори няма салати в менюто или, ако има, са пълна скръб. Sick

Последна редакция: вт, 20 май 2008, 14:26 от sciura piccolina

# 27
  • Мнения: 3 461
Посрещаме ги на ресторант. Laughing

# 28
  • Мнения: 2 786
Това за Мароко ми хареса  Joy
Най-бързият печели!  hahaha
Аз определено ще остана гладна там, ако не знаех за тази подробност  hahaha

# 29
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124
Феиам, и аз съм на север, но и при нас не пасат салати. Crossing Arms
Ти понеже си в голям град, затова, да знаеш. Все пак има повече хора и най-вече хора от различни култури.
Тук в повечето местни ресторанти дори няма салати в менюто или, ако има, са пълна скръб. Sick

аз съм в предградията, бре, демек, на село Laughing
не знам, може такова да ми е обкръжението, което естествено, не обяснява салатите по баровете Thinking. за зелен4укови такива говорим, нали, не за разни майонезени, или киселомле4ни? Rolling Eyes

в мойта къЩа не се яде първо, второ и т.н., едно от двете, гости или не. мразя да се 4увствам длъжна да се наям като италианец  Mr. Green и да ми е гадно после  Rolling Eyes
но пък се набляга на предястия и вино

(това, за да не се притесняваШ, ако ми идваШ на гости, де  Laughing)

A, feiam, аз много не съм наясно какво е основно, второ... не ми се връзвай на 100%.
При нас във всеки ресторантец можеш да си поръчаш храна за вкъщи, само ако е риба се съобразяваш с ден, защото трябва да ти я хванат рибарите. Иначе няма проблем - разглеждаш менюто, избираш и казваш в колко часа ще минеш да си вземеш манджата.
Завиждам на Овчева - много обичам гости и игри.
Но книгата за италианска кухня не случайно е по-дебела от Библията. Ако и италианците трябва да се опишат ще стане непоносима за четене  Laughing ( п.с може ли да препоръчате книжка, сайт.. каквото и да е за антипасти?)



не се вързвам, от лЮбов към то4ността беШе   Laughing
сега оба4е умирам от завист, аз си мислех, 4е изобЩо в Италия такова неЩо като поръ4ка за в къЩи нЕма (сакън, да не минат за лоШи домакини ooooh!), сега се оказва, 4е нейде ресторантите са по_ларШ. еми, трябва да си сменя местоживеенето, ама къде?  newsm78

пп. от нездравословно лЮбопитство Embarassed, тези поръ4ки, предполагам, важат за месо и подобни, не за паста Rolling Eyes?
Щото не мога да си представя как се претопля паста Rolling Eyes , освен ако не е приготвена на фурна.
или продават само соса готов?  #Crazy
абе, изобЩо, много моля за пове4е инфо

Общи условия

Активация на акаунт