Прясно постно зеле на фурна...

  • 42 452
  • 59
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 1 352
И на мен ми се е случвало да го пресолявам, това заради мачкането и не мога да преценя какво количество сол слагам. Много неприятно, то колкото и вкусно да е - пресолиш ли го, с..и на него.

# 31
  • Мнения: 5 001
Когато се смачкава(претрива) прясно зеле не е нужно да се слага много сол.Просто 2-3 щипки,достатъчно е.После в процеса на готвенето ако трябва се добавя сол колкото обичате....

# 32
  • Пловдив
  • Мнения: 481
Аз пък готвятака: слагам зелето претрито със сол и олиов тенджера под налягане да поври 15 минутки.След това го слагам в тавичка поръсвам с червен пипр и доматки и запичам н фурната.

# 33
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Блонди, ясно ти е кое и как... После само някой дози ще преразгледаш.

И лека вметка.
Аз също съм супер голям любител на прясно зеле, при това постно. И го предпочитам точно така, както си го описала... Пусто и аз самата не мога да си го сготвя така.
Но на гости на luluto, съм яла точно това, което ти описваш. Та тя го прави в глинен гювеч изцяло... само във фурната го пече на много бавен огън, но продължително. Накрая става да си изядеш и пръстите... Леко мазно, меко и без сос, но не и сухо.
Айде бая я похвалих.. Драсни и едно ЛСче да ти каже в подробности цялата рецепта.

П.П: тя като разбра какъв съм й фен на зелето, ми затваряше по 1 буркан за мен за вкъщи  Joy

# 34
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Ееее мислех да напиша това за солта , ама , викам айде да не се излагам ...
Аз също го пресолявах , сега за да не го омаскаря за туй не го претривам - 3-4 щипки и чакам да се сготви напълно , опитвам и го доовкусявам .
Много е неприятно и гадно зеле да се пресоли и с нищо не се оправя - язък , че ти се ядеше ....
Не се отказвай - търси друга зелка и успех при следващия опит !

# 35
  • Мнения: 4 371
Хайде сега всички на гости на Лулуто Mr. Green

# 36
  • Мнения: 27 524
Лулу, идем  Joy

Шани, ще я питам. Най-вече защото не разбрах тя преди това вари ли го в тенджера или директно в гювеча?  Thinking
Е, Мастер, да беше казала по-рано за двете-три щипки  Crossing Arms , аз пляснах две лъжици, нали много зеле уж, то после така се спухна...  остана само сол. На инат изядох една порция и нощес изпих 3 литра вода  Crazy

# 37
  • Пловдив
  • Мнения: 481
Така ме зарибихте с това зеле ,че вече се пече в гювеча.Само че този път взаимствах идеята да го пека изцяло в гюювеч без да го варя в херметичката.

# 38
  • Мнения: 109
Прясно зеле готвя само на фурна с доматено пюре , морков ,дафинов лист . Много е хубаво. Ако някой иска може да добави една наденичка на скара и става чудесно. Peace

# 39
  • Мнения: 5 001
Блонди,мислех,че знаеш за това ,че се слага съвсем мъничко солчица....Представи си,че правиш зелева салата...Не можеш да бухнеш 2 с.л. сол.....  Laughing  Laughing  Laughing А морков не слагай,ако не харесваш да ти сладни(от него зелето сладни).когато се сготви....

# 40
  • Мнения: 19 485
Така ме зарибихте с това зеле ,че вече се пече в гювеча.Само че този път взаимствах идеята да го пека изцяло в гюювеч без да го варя в херметичката.
Моля те пусни рецептата как се готви в гювеч, че ми стана интересно!

# 41
  • Пловдив
  • Мнения: 481
Само да вметна,че зеленцето е готово,стана страхотно в гювеча.Как не съм се сетила досега да го сготвя така. Banghead Mr. GreenАми не съм ползвала точно някаква рецепта.Просто нарязах зелето,претрих със сол,сложих олио и бум във фурничката.О слжих и водичка.Първо го готвих на 180 градуса за да поомекне и за му сложа доматките и след това го оставих да се готви самичко.Като станах сутринта в 6  и го изключих.Аз лично не слагам морков и дафинов лист.

Последна редакция: чт, 24 апр 2008, 08:55 от gin4e32

# 42
  • Мнения: 4 371
Гинче32, сутринта като стана ли? Цяла нощ ли се пече newsm78

# 43
  • Пловдив
  • Мнения: 481
Не доматите ги сложих още снощи.От моя приятелка която е завършила ТОХ знам че може за сложиш по рано доматите,когато се готви прясно зеле.Да,цяла нощ го пекох но не съм привърженик на такова дълго готвене.Затова другият път ще си го правя по моя си начин а той е първо за малко сварявам зелето в херметик и тогава го слагам да се запича в гювеча.Става също толкова вкусно както в гювеч но се готви много по-кратко време,което е важно за мен тъй като времето ми е кът.

# 44
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Шани, ще я питам. Най-вече защото не разбрах тя преди това вари ли го в тенджера или директно в гювеча?  Thinking

директно в гювеча. Нищо предварително не вари.

А готвенето цяла нощ го знам и аз, но не съм го пробвала. Наши приятели нарязват кис. зеле + мръвчица, слагат в тенджера под налягане всичко това. Пускат котлона на 1 вечерта и сутринта направо закусвали със зеленцето   chef

Общи условия

Активация на акаунт