Заек със сметана и чесън - най-вкусната ми манджа!

  • 35 186
  • 81
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 614
Тая рецепта засега държи първенството сред най-вкусните ястия, които съм хапвала или готвила. Вече не помня откъде я имам, обаче всеки път, като я направя, тоя човек го благославям  Joy

Взима се един заек и се реже на порции. Предни и задни бутчета и гръбнакът на 4 парчета. Днешният, който приготвих, беше 3.700кг  #Crazy, но аз ще напиша рецептата за стандартен заек - 1.5-2кг. Ако е по-голям, увеличавате и другите продукти  Peace

Парчетата месо се посоляват и поръсват с млян черен пипер. Запържват се в краве масло /отива около 1 пакетче от 125гр./, колкото да се запечатат. Нареждат се в глинен гювеч или друг огнеупорен съд. Може да се приготви и в тенджера, но има голяма опасност да загори.
След това в същото масло се запържват заедно 1 голяма глава счукан чесън и 3 средни глави ситно нарязан лук. Щом запръжката стане златиста, гасим със сока от един лимон и 250 мл. гореща вода. Добавяме 1 малка кофичка заквасена сметана или течна сметана за готвене. Заливаме парчетата месо, захлупваме и печем на 200 градуса час - час и половина /брои се времето след завирането/.
Месото става крехко и сочно като пилешко, а вкусът....не може да се опише.





Последна редакция: ср, 16 сеп 2009, 00:40 от Цецето

# 1
  • Мнения: 2 126
Охх това изглежда божствено Grinning
Сигурно и с пилешко ще стана така хубаво newsm78
Ще пробвам,щото зайци няма Mr. Green

# 2
  • Мнения: 27 524
Цеце, браво и мерси   bouquet
Тези дни за гостите у нас ще има заек, в Германия са безбожно евтини и ще се заредим. Обезателно ще пробвам тази рецепта  Hug
А като гарнитура или се набиват само мръвки?  Laughing

# 3
  • Мнения: 655
мерси Цеци,браво на тебе.аз до сега не съм готвила заек,ама наистина трябва да пробвам.сигурно в хипермаркетите има,а само един въпрос,защото съм непросветена-как се продават-замръзени или охладени newsm78

# 4
  • София
  • Мнения: 614
А като гарнитура или се набиват само мръвки?  Laughing
Ами то по принцип на заека му вървят картофки, обаче тоя е доста мазничък и ще натежи. По-добре със задушени зеленчуци или лека салата - аз снощи го сервирах със салата зеле и моркови.

nahodkata , никога не съм купувала заек от хипермаркет, но знам, че ги продават замразени. Наше приятелско семейство имат ферма за зайци и купуваме от тях.

# 5
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
И аз си я записвам, въпреки че заешко предпочитам да не ям, но ще направя в къщи за домашните , че те обичат много, Мерси   bouquet

# 6
  • Мнения: 1 352
Направо ми потекоха лигите Crazy. Заешкото месо го обожавам! Рецептата не изглежда трудна, ще я пробвам при първа възможност. Благодаря!

# 7
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
и аз се давя в лиги   chef

Обожавам заек, но да не го готвя аз. Не знам защо, не съм си втълпила, че това чудо не мога да го приготвя.
На брат ми 'убавицата го прави много вкусно. Цялото месо го шпикова, задължително. Става много ароматно.

# 8
  • Стара Загора
  • Мнения: 743
Ммммм много вкусно изглежда  LaughingЩе го пробвам скоро  Peace

# 9
  • Мнения: 2 481
Ммм ще се пробва,до сега съм яла заек само на гювеч,но това звучи божествено и със салатка от марули ще е върха!
Има замразени зайчета навсякъде по големите магазини,тук в Плд има в Кауфланд и в Сани и Била мисля! newsm78

# 10
  • Мнения: 506
аз пробвах и мога да кажа на всички,които се чудят дали си заслужава да готвят смело, божествено е Hug
а на авторката да продължава в същия дух Heart Eyes Hug

# 11
  • Мнения: 655
мерси много,цеци,  bouquetи аз ще търся да си взема от познати или в най-лошия случай-да си купя!

# 12
  • Мнения: 498
Страхотна рецепта. PeaceАко не със заек,то с пиле ще я пробвам задължително. Peace
В Била съм виждала охладен заек.

# 13
  • Мнения: 1 352
Мисля да го правя сега, в неделя и да питам - 1 глава чесън, не 1 скилидка, така ли? И гювеч нямам Sad,  йена също, може ли в тавата с фолио или трябва да си купувам гювеч?

# 14
  • Мнения: 1 352
Пак четох и пак не разбрах Embarassed. Запържва се месото в гювеча ли? И къде се пече после, пак ли в гювеча?

# 15
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Оооо, супер рецепта. Ние набиваме главно диво зайче, така че няма да стане мазно. За гарнитура върви зелена салата, салата спанак или задушено броколи(абе зеленко да е). Бих добвила и морковче в гювеча.
Цеце, супер рецепта, както винаги, мила   bouquet

# 16
  • Мнения: 3 268
Поклон за тази рецепта!  bouquet

# 17
  • Мнения: 506
пържи се отделно в тиган или тенджера, гювеча ще се спука и йената също Peace

моя съвет е ако нямате гювеч с по-широко дъно да се ползва нещо подобно дори и тава с фолио отгоре,защото на мен горните парчета не бяха в соса и останаха по-сухи и безсолни/но вкусни/

# 18
  • Мнения: 1 479
Супер!Но на заешко не му ли трябва предварителна обработка:да покисне в марината или пресно мляко? newsm78

# 19
  • Мнения: 5 001
На домашен заек не му трябва да кисне в марината....

Имам един въпрос....Не става ли кисело от сока на цял лимон?Питам,защото бих искала да разбера дали яститето има кисел вкус...  newsm78

# 20
  • София
  • Мнения: 614
Marieta , 1 глава чесън, да - бухай смело! Той дава основния вкус на ястието. В комбинацията със сметана и допълнително при печенето чесънът променя вкуса си  Peace

Месото си се пържи отделно в тиган и както съм написала, се нарежда в съда, в който ще се пече. После се залива със запържения лук и сметаната.

Предполагам, че ще стане и в по-дълбока тава със фолио. Но така по-голямата част от месото няма да е покрита от соса и няма да поеме хубаво. Ще трябва да се полива или разбърква от време на време.  Другият вариант е на тенджера, но трябва да е някаква незагаряща, защото като се сгъсти сметаната, много загаря!

Ако искате да има повече сос и да е още по-сочно, увеличете количеството на сметаната и водата.

TheNMaster , не става кисело. Има такава жилка, но сметаната много омекотява вкуса. Не се лишавай от лимона, само ще си развалиш удоволствието  Wink

# 21
  • Мнения: 1 352
След като има опасност сметаната да загори, не може ли да се сложи течна, вместо заквасена? Извинявай, че само те занимавам Blush.

# 22
  • Мнения: 5 001
Цеце   bouquet
Смятам да направя дословно както си описала,затова попитах  Grinning
Събота се захващам с твойта манджичка....

# 23
  • София
  • Мнения: 614
След като има опасност сметаната да загори, не може ли да се сложи течна, вместо заквасена? Извинявай, че само те занимавам Blush.

Ами тя и течната, като й се изпари водата, пак ще тръгне да загаря. Освен това няма да е същият вкус.

Питай каквото искаш,  няма проблеми  Peace

# 24
  • Мнения: 409
Цецето! smile3501 
Адмирации от цялото семейство! Стана страхотен зайо, обаче нямах заквасена сметана и го направих с "HOPLA", сервирах с пюре и задушени гъби в масло eat всички си облизахме чиниите. bouquet

# 25
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Мммммммммм,Цецето ,потекоха ми лигите,веднага си копирам рецептата. Hug

# 26
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Малееее, как изглежда само.............

# 27
  • Мнения: 1 352
Искам да ви кажа, че в момента се пече този заек, да видим какво ще стане. Направих точно както е описана рецептата, само дето сложих вместо заквасена, течна сметана( не ми харесва готвенето със заквасена сметана, соса става на парцали). Ако сколасам ще направя и снимки.

# 28
  • Мнения: 1 352
Току що се нахранихме доволно със заека. Супер е! Сосът стана трепач и не стигна! Предполагам, че също ще стане вкусно и с друго месо, например пуешко или патешко, а защо не и телешко Crazy. Следващия път ще пробвам Peace. Благодаря на авторката за прекрасната рецепта  bouquet.

# 29
  • Мнения: 5 001
Поздравления Цеце   bouquet   bouquet   bouquet
Много вкусно се получи,но другия път ще го направя със сметана за готвене,че със заквасената не ми хареса защото става на парцали.Доста е мазна тая манджа(лично за нас ще намаля маслото)...обаче като го сервирах със пюре и задушени зеленчуци се оправиха нещата hahaha

# 30
  • София
  • Мнения: 614
Marieta, TheNMaster , радвам се, че сте доволни от резултата. Мазничко е, да, но не само от маслото, а и от сметаната, като й се изпари водата.

А на мен заквасената сметана не ми става на парцали  newsm78 Може би защото оставям да се изпари почти всичката й вода.

# 31
  • София
  • Мнения: 614
Сега си изрових рецептата от старите записки и видях, че водата, която се долива, е 250 мл., а количеството на лука е 3 средни глави. Къде съм блеяла и аз  newsm78, това съм запомнила и винаги така съм го правила....Значи по оригиналната рецепта ще се получи повече сос   Ще нанеса корекции в рецептата Peace
И наистина може да се прави както със заквасена, така и с течна готварска сметана  Grinning Еми имам я отпреди 13 години тая рецепта и съм карала по спомени.

Последна редакция: пн, 24 мар 2008, 13:07 от Цецето

# 32
  • София
  • Мнения: 3 679
Цеци, супер звучи. Ще се опитам да намеря заек от Била, че май само там съм виждала охладени и ще я направя. И бездруго от много време ми се яде зайче   bouquet

# 33
  • Мнения: 5 001
Зайци продават и в Халите и в месарските на Женския пазар и на Графа до пазарчето има една месарница.....

# 34
  • Мнения: 3 268
В събота имах гости и направих рецептата,но не със заек,а с пилешки обезкостени пържоли от бут.Стана фантастично,получих адмирации.  chef

# 35
  • Мнения: 367
Наистина много хубава рецепта smile3525 newsm20 и аз я пробвах ,но със пилешко и всичките ми  вкусови сетива бяха напълно задоволени!Дабавих малко босилек(много го обичам) и стана божествено,в тавичка под фолио,стана за 30-40 минути!Браво  bouquet и благодаря Wink

# 36
  • Мнения: 417
Ще направя заек по тази рецепта днес вместо агнешко  Simple Smile

# 37
  • Мнения: 493
И аз ще я пробвам,изглежда много апетитно HugМерси много  bouquet

# 38
  • Мнения: 192
Цеци,както винаги страхотни рецепти.Като имах зайци се чудиг как да ги готвя,а сега имам страхотна рецепта,а нямам заек. LaughingНоооо ще намеря,няма начин.

# 39
  • някъде там
  • Мнения: 1 698
Цеце отново страхотна идея   chef, едно зайче имам във фризера ще го направя за празника  Heart Eyes, мислех с пиле нооооооо първо по оригинала

# 40
  • София
  • Мнения: 614
Ренито, сигурна съм, че всички ще останат доволни Wink

Аз онзи ден правих зайче по една подобна, но френска рецепта. Ще го постна тук, защото не си заслужава да пускам нова тема. Целият заек се поставя в продълговата тавичка по корем, по желание бутчетата се шпековат с тънки парчета бекон, гърбът се почиства от ципите, доколкото е възможно и се покрива с лентички краве масло /колкото повече - по-добре!/. Пуска се във много силна фурна, да хване отведнъж, а като пожълтее се залива с кофичка и половина кисело мляко. Пече се 1 час. От маслото и млякото става много крехък и сочен  Peace Задължителна гарнитура за това ястие са пресни картофчета с копър и чесън  Wink


По същия начин може да се приготви и пиле.

Последна редакция: пт, 30 май 2008, 20:45 от Цецето

# 41
  • Мнения: 216
И аз мисля да я пробвам рецептичката.Благодаря   bouquet

# 42
  • Мнения: 352
Изглежда просто прекрасно!!!  Hug
Моля ви, кажете дали ще стане с пуешко!  Praynig   Защото вече го размразих, пък довечера чакам гости  за прощъпулник и искам всичко да е супер!

# 43
  • София
  • Мнения: 614
Може би вече е късно да ти отговарям, но да - ще стане, предполагам. Рецептата е идеална за по-сухи и постни меса, защото стават много сочни и крехки!

# 44
  • Мнения: 352
Цецето, страхотно стана с пуешкото!   Simple Smile   Невероятно вкусно, гостите много, много хвалиха гозбата!   Grinning 
Голямо благодаря за рецептата!   bouquet   

# 45
  • София
  • Мнения: 614
Цецето, страхотно стана с пуешкото!   Simple Smile   Невероятно вкусно, гостите много, много хвалиха гозбата!   Grinning 
 

bosilek , радвам се, че си се представила добре!  chef Абе аз неслучайно сложих това заглавие на рецептата. Може и да съм се поизсилила малко  Wink, но наистина е рядко вкусно  ястие - от тези, които могат да те развълнуват  Grinning

# 46
  • Мнения: 3 219
Имам едно заяче във фризера.......вече знам как ще го сготвя Mr. Green

# 47
  • София
  • Мнения: 10 858
Ау, сега виждам тази рецепта!
Никога досега не сом правила заек, защото не знам как. Но това задължително ще го направя.
Цеце, благодаря за което   bouquet

# 48
  • France
  • Мнения: 726
Охх това изглежда божствено Grinning
Сигурно и с пилешко ще стана така хубаво newsm78
Ще пробвам,щото зайци няма Mr. Green
И с котешко става.... Mr. Green
Извинете, но не се стърпях.
Нали заешкото много прилича на котешкото....
Отивам до магазина и ако не е над 10лв/кг, ще купя, че от пилешкото вече кудкудякаме Laughing

# 49
  • Мнения: 52
Цецето благодаря за рецептата   bouquet
Вчера приготвих заека по твоята рецепта стана вкусноо...    и с  beer3 много върви Laughing

# 50
  • Мнения: X
Направих рецептата със свинско филе от рибица. Стана страхооотно. Ще се опита непременно със заешко и пилешко. За гарнитура задуших карофки с копър. Облизаха си пръстите моите мъже.

# 51
  • Мнения: 113
Днес ако намеря заек- утре ще е на заек със сметана,ако не ще се готви
с пилешко или свинско.Направо ме запалихте Laughing

# 52
  • Мнения: 8 242
Сега го сложих да се пече  Sunglasses Как мирише само...
Само вместо заквасена сметана сложих кисело мляко .. Много мазно нещо ми идва толкова масло и сметана.. Ще кажа после как е станало  Hug

# 53
  • Мнения: 50
Моя приятелка на същия заек в гювеч слага парченца дюла и маслинки. Това беше най-вкусният заек,който аз съм яла.Препоръчвам ви го горещо, правила съм го с пилешко-също е много хубаво.

# 54
  • Мнения: 674
Копирах си рецептата!  bouquet Никога не съм готвила заек, но още утре ще направя! Благодаря за хубавата идея и рецепта! Hug

# 55
  • Мнения: 8 242
Стана божественярско  Hug
Само не съобразих да не слагам лимона, че мъжо веднага го надуши, а той хич не обича кисело  Rolling Eyes Ама си го изяде де  Mr. Green

# 56
  • София
  • Мнения: 10 858
Мацки, кажете с какво месо може да се замести най-близо до оригиналната рецепта? Не мога да намеря заек засега, а много ми се ще да направя тази вкусотия  Praynig

# 57
  • София
  • Мнения: 614
Мацки, кажете с какво месо може да се замести най-близо до оригиналната рецепта? Не мога да намеря заек засега, а много ми се ще да направя тази вкусотия  Praynig

Като за начало на-подходящо е с пиле /най-добре вземи филе/, но трябва да съкратиш времето за печене  Peace Успех!

Само не съобразих да не слагам лимона, че мъжо веднага го надуши, а той хич не обича кисело  Rolling Eyes 

Ами може би комбинацията кисело мляко и лимон е дошла малко в повече newsm78

# 58
  • Мнения: 8 242
Само не съобразих да не слагам лимона, че мъжо веднага го надуши, а той хич не обича кисело  Rolling Eyes 

Ами може би комбинацията кисело мляко и лимон е дошла малко в повече newsm78

А нееее.. чудно си беше  Mr. Green На мен многоми хареса! Даже сложих 1/2 лимон, вместо цял..
Ама тва мойто много чувствителен на тема кисела манджа.
Но яде де Simple Smile Хареса му като цяло, само соса каза, че другия път го иска обезлимонен  Twisted Evil

# 59
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Мацки, кажете с какво месо може да се замести най-близо до оригиналната рецепта? Не мога да намеря заек засега, а много ми се ще да направя тази вкусотия  Praynig
Аз приготвих рецептата с бяло пилешко месо, предварително сварено. Стана чудно, благодаря на авторката за рецептата!  bouquet
Не сложих лимон, защото забравих, но и без него яденето е върхът  Peace.

# 60
  • Мнения: 7 474
 CrazyСигурна съм, че ще е страхотно, ще я опитам   bouquet

# 61
  • София
  • Мнения: 10 858
Цеце, Тедулина   Hug
Ще взема пилешко филе, благодаря ви   bouquet

# 62
  • София
  • Мнения: 614
Аз приготвих рецептата с бяло пилешко месо, предварително сварено. Стана чудно, благодаря на авторката за рецептата!  bouquet
 

Tedulina , а защо реши да го вариш преди това? newsm78

# 63
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Винаги варя пилешкото месото преди да го готвя. Препеням и после го досготвям по съответната рецепта.

# 64
  • Мнения: 5 710
Рецептата звучи върховно. Аз правя подобно нещо с пиле и не в гювеч.
Всичко имам, а и ферма за зайци наблизо! Жертвата ще я дадем скоро  Laughing

# 65
  • Мнения: 674


Ето го моето......пилешко със сметана и чесън. Не намерих заек за съжаление. Confused Мажо си облиза пръстите, наистина месото става супер крехко и ароматно. На мен лично ми дойде малко в повече лука, защото не обичам Blush, затова като си намеря зайче, ще намаля неговото количество.
А иначе стана едно сосчеееее - просто страхотно! Hug

Много благодаря за рецептата!  bouquet

# 66
  • Мнения: 154
аз сега го готвя,но да питам ако се сложат гъби дало ще стане добре??Ако някои е слагал да пише?

# 67
  • Мнения: 2 550
що да не стане
ако са пресни ще е хубаво

# 68
  • Мнения: 1 505
Да си кажа,4е и аз преди ниаколко дни го направих,страхотна вкусотийка е.Моята половинка каза о6те преди да го е опитал,4е не му се струва добра идея да купуваме зай4е,за6тото той не си пада много по него,но купихме и познайте,изяде го по4ти целия,за мен остави съвсем малко.Много благодаря за тази идеика,ве4е става лиубимото ястие в ка6ти.

# 69
  • Мнения: 1 818
Цецето,чудна рецепта ! Браво !  bouquet

# 70
  • Мнения: 592
Непременно ще опитам, в къщи редовно ядем заешко. Предполагам, че става и в йенско стъкло newsm78

# 71
  • Мнения: 154
в гювеч го направих,иенската тенджера ми е плитка.Стана много вкусно но следващия път ще сложа и гъби,и 2 кут.сметана че е сухичко с една  а някъде към 1,5 кг, беше зайчето

# 72
  • Мнения: 1 283
Тая рецепта засега държи първенството на най-вкусното нещо, което съм хапвала и готвила. Вече не помня откъде я имам, обаче всеки път, като я направя, тоя човек го благославям  Joy





Това ми звучи безкрайно вкусно. Ще купя заек от Метро и непременно ще го сготвя по твоя начин ЦЕЦЕТО  :bouquet
Само питам: киснеш ли го предварително в нещо!

Последна редакция: чт, 19 юни 2008, 20:16 от pepika

# 73
  • на брега на Дунав
  • Мнения: 1 571
Оле, красота! Защо не я видях тая рецепта по-рано, че снощи готвих едно зайче  Crossing Arms. пак стана вкусно, ама при мен няма сметана, а с нея ми звучи наистина добре. Много, много благодаря за рецептата, при първа възможност ще се пробва, че в кущи много обичаме заешко месце  Mr. Green

# 74
  • София
  • Мнения: 614
elina_king, страхотно изглежда твоето пиленце на снимката  newsm74 Ще ме навиеш да си го спретна тия дни Crazy

# 75
  • някъде там
  • Мнения: 1 698
Цеце в момента се готви тва чудо,мирише супер, но понеже счупих гювеча го правя в тава под фолио, и друго малко ме домързя да кълцам лук и чесън и взех нарязани от фризера пресни, дано не съм изменила много оригинала   chef

# 76
  • Мнения: 216
Всеки път готвя заешкото по един и същи начин-на капама.Сега ще пробвам и твоята рецепта,за която ти благодаря   bouquet

# 77
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Някой пробвал ли е рецептата с агнешко, та да каже вкусно ли става?

# 78
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Според мен ако на агнешкото сложиш сметана ще стане тежко ястие.

# 79
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Според мен ако на агнешкото сложиш сметана ще стане тежко ястие.

Права си. Нямаше да се сетя. Благодаря ти.

# 80
  • Мнения: 202
Не ми хареса рецептата за съжаление. Изхабих си заека! Дано да не се обиди авторката, но лимона е доста!

# 81
  • Мнения: 154
Не ми хареса рецептата за съжаление. Изхабих си заека! Дано да не се обиди авторката, но лимона е доста!
Aз сложих лимон от шишенцата а не натурален и стана добре

Общи условия

Активация на акаунт