предястия - или гладът идва с яденето

  • 12 372
  • 108
  •   1
Отговори
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
отварям тема за предястията.

всеки е забързан, време няма, набързо да се сготви, гладът да се притъпи...
бързото готвене за мен е като бързия секс...

та в този ред на мисли си позволява уикенда да се поглезя.  Wink

това е за днес от мен, чакам и вашите рецепти как си гъделичкате апетита.
ако някой иска рецептата, ще я пусна.
не е сложно, не отнема повече от 15 мин. Sunglasses



снимка от близо тук и тук



# 1
  • Мнения: 139
Изглежда интересно,какво представлява това предястие?

# 2
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
шунка с черна леща върху мус от манго  Simple Smile

оригиналът е със сьомга, ама моята беше замразена и се наложи да импровизирам  Sunglasses

# 3
  • Мнения: X
Давай сега оригиналната рецепта със сьомгата, че ми стана интересно  newsm22

# 4
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Давай сега оригиналната рецепта със сьомгата, че ми стана интересно  newsm22

брей темата живнала бе... Thinking

ето ти рецепта с картинка, а ти после ще напишеш твоето предястие.... Wink

Тартар от сьомга  с портокалов сос

200 гр. пушена сьомга
3     портокала
½ ч.ч. черна леща (има по-деликатен вкус)
1 с.л. хайвер
1 с.л. портокалов конфитюр
1     глава лук на много ситно
½ с.л. зехтин
     черен пипер
     сол
1 с.л. крем балсамико
сокът от половин лимон
4 с.л. заквасена сметана
  листа от мента за декорация

Лещата се сварява във вода, без сол. след като се свари се изцежда, добавя се солта, черният пипер, зехтинът и крем балсамикото.

сьомгата се реже на дребни парчета, потокалът се бели, филитира и се реже на ситно, смесва се със сьомгата, овкусява се с лука, солта, пипера и малко лимонов сок.

останалите 2 портокала се берят и пюрират, смесват се с конфитюра.

от тях се прави основата в чиния засервиране. с помощта на пруъстен се оформя един слой от сьомгата, отгоре се слага лещата.

от сметана се прави цветенце и по средата му се доукрасява с хайвер.


снимката е откъдето е и оригиналната рецепта.

чакам вашите предложения за предястия   chef

Последна редакция: пн, 10 мар 2008, 20:23 от asyalein

# 5
  • Мнения: 1 777
Краб рангун

# 6
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Pety, може ли рецептата?

# 7
# 8
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

имам оризови кори за пролетни рулца. предполагам, че и с тях ще стане, ако правя пържения вариант

# 9
  • Мнения: 7 474
Нашето любимо е пълнени гъби  Crazy

# 10
  • Мнения: 2 241
Ето от мен класика в жанра, подлежаща на много импровизации:

Авокадо със скариди, в случая с чеснов сос




Иначе аз съм от хората, които много държат на предястията, от тях направо мога да мина на десерта, така че много повече им се старая отколкото на основните, признавам си. Embarassed  Обичам за целта да правя топли салати, терини, огретени. За бързото готвене, напълно съм съгласна с asyalein, хубавата храна понякога изисква малко повече усилия, така че доста от нещата са по-сложнички за изпълнение, но си заслужават. Много ми хареса рецептата за тартара от сьомга   bouquet

# 11
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Котка, как си обработила скаридите?

при мен е още по-сложно  Rolling Eyes
аз не ям месо и винаги има 2 вариант: официалният - за месоядни и неофициалният - за вегета...
та почти навсякъде се налага да импровизирам.
чудя се с какво да си заместя скаридите  newsm78

# 12
  • Мнения: 2 241
Сложен въпрос за заместването на скаридите  newsm78  Варени яйца ядеш ли, аз също доста време бях вегетарианка, но ово-лакто, така че яйца от време на време употребявах (въобще не ги обичам, не за друго). Това ми идва първо на ум, да речем няколко пъдпъдъчи яйца отгоре ще са доста ефектни. Или зеленчук - домат върви с авокадото, представям си го на големи застъпващи се резени, нещо като ветрило...  Ще мисля още.

Скаридите ми бяха варени и замразени, само трябваше да ги размразя.

Ще обясниш ли, моля, какво е крем балсамико? Аз ползвам такъв оцет, но кремът не знам какво още съдържа.  Peace

# 13
  • Мнения: 533
Котка, как си обработила скаридите?

при мен е още по-сложно  Rolling Eyes
аз не ям месо и винаги има 2 вариант: официалният - за месоядни и неофициалният - за вегета...
та почти навсякъде се налага да импровизирам.
чудя се с какво да си заместя скаридите  newsm78

Скаридите ги замести с броколи или цветно зеле.

# 14
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
и аз се сетих за домат.
яйце не обичам, ям ги в тесто, ама само варени не мога..
пъдпъдъчи ще потърся.
сетих се и за бейби моцарела  Thinking

броколитo и карфиолът не пасват с авокадото... Peace

крем балсамико мисля, че е редукция на балсамов оцет.
тук го продават готов.

# 15
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Лещата със сьомга и Авокадото със скариди много ми харесаха, ще се опитам да ги направя. В БГ май няма крем балсамико или поне аз не съм виждала  Blush Ще преслушам Елемаг-а, дано там има.
Иначе аз също имам някои любими предястия, но нямам снимки  Blush Повечето от тях са сандвичо-подобни или салато-подобни, имам и някои доста добри попадения при аламинутите. Мога да напиша рецепти на някои от тях, ако се интересувате  Flutter

# 16
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Повечето от тях са сандвичо-подобни или салато-подобни, имам и някои доста добри попадения при аламинутите. Мога да напиша рецепти на някои от тях, ако се интересувате  Flutter

без излишна скромност моля!  Hug
надявам се, че са не публикувани вече по 'амнайсет пъти... Sunglasses

чакам с нетърпение.  Hug

да допълня за лещата.
тази черна леща тук се нарича Белуга-леща, защото зрънцата й стоят като хайвер от белуга.
вкусът е не е като на кафявата леща (аз не мога да ям кафява, става ми зле, само зелена ям).
та за това предястие е добре да се ползва черна, защото не е брaшняна като кафявата и има много деликатен вкус, който няма да се "бори" с вкуса на сьомгата.

# 17
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Скромността краси човека  Laughing
Добре на прима виста се сещам за няколко мои любими салатки:
1. червено цвекло+моркови+сурово броколи с меден балсамов винегрет (5-6с.л. зехтин, 2-3с.л. оцет балсамико, 1-2с.л. сладък соев сос (аз позлвам на Хайнц) и 1с.л. мед, може да добавите и ситно скълцан чесън за който обича), поръсвам с ленено семе и орехови ядки
2. червено цвекло+моркови+суров спанак и после като номер 1
3. салата суров спанак, запечен на скарата червен лук(леко намазан със зехтин), моркови, меден винегрет, по желание синьо сирене или друго с леко сладък/плодов вкус
4.  салата с настъргана краставица, морков, синьо сирене и орехи +меден винегрет
5. сандвич от запечени филийки пълнозърнеста франзела, намазана със зехтин. Отгоре редим пюре от риба тон с авокадо, или само риба тон+доматче, украсяваме с  зелена подправка (аз лично слагам листо целина, може и магданоз)
6. сандвич от запечени филийки пълнозърнеста франзела, намазана със зехтин. Отгоре намачкваме синьо сирене с орехче и парченце прошуто , вети варианта ми е  с парченце авокадо или свежа чушка
7. Булгур или от най-ситния арабски кус-кус сварявам и гарнирам на фантазия или с цел разчистване на хладилника  Blush Най-добре става с лимон, чесънче, домат и много магданоз (то си е живо Табуле  Laughing ) хубаво става и с риба тон, "носи" на всякакви зеленчуци и зеленини

Ако тези ви харесват после ще дописвам   chef

# 18
  • Мнения: 481
Котка, след тази апетитна снимка е престъпление да се измъкнеш без подробна рецепта  Laughing. Виждам някакъв апетитен сос върху скаридите, какъв е в твоя вариант?

# 19
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351

Леле, текнаха ми лигите...........  Sad

# 20
  • Мнения: 1 818
М-м-м...какви апетитни нещица сте сътворили!  bouquet

От мен Пълнени картофи в бекон



Пълнен лук в бекон


# 21
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Обезсолена извара се смесва с малко ситно нарязан лук, червен пипер, орехчета на ситно и малко зехтин. Носи на копър и маслинки. Може да се маже на филийка, а и е чудесна салатка за ракийка  Mr. Green

# 22
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ето още 2 предложения от мен за топли предястия:

тофу топчета:


пролетни рулца с пресен лук и стафиди:

# 23
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Ася, дай моля  те рецепта за пролетните рулца, а и за хапките тофу ако може или поне линк  Heart Eyes

# 24
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Ася, дай моля  те рецепта за пролетните рулца, а и за хапките тофу ако може или поне линк  Heart Eyes

ей сега ги пиша.  Peace

за рулцата ползвам т.нар."оризова хартия", предполагам, че можеш да ги замениш с кори, но вкусът ще се промени... незнам дали в Бг има оризова хартия...



Пролетни рулца с пресен лук и стафиди

10 листа оризова хартия
1 връзка пресен лук
2 с.л. стафиди
сол
черен пипер
10 парченца кашкавал или друго разтапящо се сирене.

оризовата хартия се накисва във вода за 5 мин. да омекнат листата.

лукът се реже на дребно, задушава се с подправките, добавят се стафидите.

взима се лист оризова хартия, в единият кpай се слага лукът, слага се парченцето кашкавал и се завива на стегнато рулце.

рулцата се пържа в много силно загрято oлио до златисто.
сервират се със салата и млечен сос.

за моя сос ползвах кисело мляко за основа с лимонов сок и някаква тайландска смес от подправки - лимонова трева, чили, ...

Тофу-топчета

200 гр тофу
1/2 глава лук на ситно
магданоз на ситно
сол, черен пипер

тофуто се натрошава, добавя се наситненият лук и магданоз, подправките. омесва се добре и се оформят топчета.
овалват се в брашно и се пържат до златисто.

сосът отгоре е горчица от боровинки.
може и с друг сос да се сервират.
подходящи са за постите.

# 25
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
И двете ще ги направя, оризова хартия незнам дали има, но има оризови спагети, може и оризови кори да има  Thinking Ако не намеря ще ги направя с кори за баница  Laughing Ще дам отзиви уикенда  Hug

# 26
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
И двете ще ги направя, оризова хартия незнам дали има, но има оризови спагети, може и оризови кори да има  Thinking Ако не намеря ще ги направя с кори за баница  Laughing Ще дам отзиви уикенда  Hug

Камамбер, и тук има оризови спагети във всеки супермаркет, ама за тези кори ходя до азиатците. Crazy
дано ги намериш, погледни. тук не са скъпи...
определено тези рулца ми бяха по-вкусни от тези, които ми сервират в китайския ресторант.  Party
оризовата хартия не поема толкова мазнина. Peace

снощи даже ги ядехме с клечки, надявах се по-бавно да ядем с клечките, ама сме се изучили и пак за отрицателно време ги хапнахме  hahaha

# 27
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Хм, незнам къде има азиатски магазин в Сф, знам един китайски, ама там повече дрехи и джунджурийки продават  Thinking Ще се оптам да намеря де, ако трябва до Метро ще се метна. Имаше наскоро седмици на тайландската кухня  Thinking

# 28
  • Мнения: 5 001
Камамбер,Оризови кори има в китайския в пресечката на Пиротска и в Пикадили.Ние много обичаме пролетни рулца,но със зеле и каймА(ако си яла по китайските ресторанти.....нещо подобно правя)

# 29
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Камамбер,Оризови кори има в китайския в пресечката на Пиротска и в Пикадили.Ние много обичаме пролетни рулца,но със зеле и каймА(ако си яла по китайските ресторанти.....нещо подобно правя)
Ами значи е този китайски магазин, за който си мисля. Там и манджи ли имало  ooooh! Супер, ще ида наблизо ми е. Ооо, пролетните рулца са ми фаворит в китайските ресторанти  Laughing

Още нещо се сетих, как се запечатват рулцата в корите? В смисъл да не се разтекат, докато се пържат? С конец ли ги връзваш или оризовата кора като е мокра е лепкава и ги запечатва  Thinking

# 30
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Още нещо се сетих, как се запечатват рулцата в корите? В смисъл да не се разтекат, докато се пържат? С конец ли ги връзваш или оризовата кора като е мокра е лепкава и ги запечатва  Thinking

ами докато ги завия и корите бяха поизсъхнали и се бяха залепили една за друга.  Peace

като ги накисваш във вода внимавай да не ти залепнат 1 за друга, най-добре по отделно ги накисвай. те бързо омекват!!!

# 31
  • Мнения: 5 001
Да, те си залепват и нищо не изтича.Голяма вкусотия са!Ще взема и аз да направя,че като се разприказвахме тука и ми се прияде...  Joy

# 32
  • Мнения: 1 777
Ето и още едно предложение за рулца . Simple Smile


Ето и рецептата.

# 33
  • Мнения: 2 241
Едно студено предястие:

Грейпфрут със синьо сирене




Грейпфрутът се разрязва на две половини напречно и се издълбава добре, махат се ципите и вътрешността се нарязва. Синьо сирене се намачква с вилица и се добавя течна сметана, за да добие по-лека консистенция, смесва се с грейпфрута. Ядки вървят също добре, в случая имах бадеми, вътре сложих нарязани на дребно, а отгоре половинки за украса. Копър .... и това е. Търпи доста импровизации.
Може да се яде с вилица, с коктейлна лъжичка, да се маже на препечена филийка.

# 34
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Котка, супер рецепта  Hug
ще я пробвам.
грейпфрутът червен или жълт беше? аз само червен ям  Rolling Eyes.

половинката не яде цитруси и съм правила нещо подобно с круша и синьо сирене, също става много вкусно  Peace

# 35
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
asyalein, направих пролетните рулца, оризови кори намерих. Половинката категорично отказа да ги яде с оризова кора и за него бяха с точени кори  Mr. Green сложих синьо сирене и кашкавал, които се разтопиха при пърженето и станаха супер. Бтв, след 3тия тиган ми писна да ги пържа и останалите ги допекох в силна фурна, намзани обилно с масло  Blush  Mr. Green Пак си станаха супер. Отидоха ми постите  ooooh! Знам си аз да не влизам тук ама  Blush

# 36
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
asyalein, направих пролетните рулца, оризови кори намерих.

да, Камамбер и печени стават  Peace
ти що казваш на мъжа ти с какво са направени.
моят не яде много неща, ама аз му спестявам с какво е сготвено  Whistling

а на теб харесаха ли ти с оризовите кори?

# 37
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Да, ароматът на рулцето е съвсем друг. Аз разбира се ядох и  от неговите с точени кори, че бяха по-толумбести  Mr. Green 
Ами така става като водиш мъж на пазар, почва да мрънка  Mr. Green

# 38
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Да, ароматът на рулцето е съвсем друг. Аз разбира се ядох и  от неговите с точени кори, че бяха по-толумбести  Mr. Green 
Ами така става като водиш мъж на пазар, почва да мрънка  Mr. Green
хахахаха  hahaha
моят е свикнал на всичко  Peace или поне не се оплаква...

другият път пробвай рулцата със зеленчуци, също стават много вкусни.
синьото сирене има силен вкус и не се усеща аромата на оризовите кори.

вчера ядах в тайландски ресторант зеленчуци със сос от кокосово мляко и кашу. жестока комбинация, трябва да потърся рецептата  Peace

# 39
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
О,да ще пробвам със зеленчуци и пак някакво сиренце - камамбер или бри(спанак, аспержи, зеленини всякакви). Даже си мислех, че и само със зеленчуци ще стане добре, ама свежи и после се запичат/запържват рулцата. Намира ми се спанак, ще пробвам разни вариации и ще докладвам  Wink
п.п. кокосово мляко не обичам натюр, но тайландците правят чудеса с него, то си е леко безвкусно, както впрочем и прочутото им соево мляко. Комбинацията кокосово мляко и ядки е трепач съгласна съм, ако изкопаш някаква рецепта с удоволствие ще се пробвам  Heart Eyes

# 40
  • Мнения: 2 241
Котка, супер рецепта  Hug
ще я пробвам.
грейпфрутът червен или жълт беше? аз само червен ям  Rolling Eyes.

половинката не яде цитруси и съм правила нещо подобно с круша и синьо сирене, също става много вкусно  Peace

Ася, червен беше моят грейпфрут. А и аз това исках да направя - круша със синьо сирене, но круши в момента не намерих и затова импровизирах с грейпфрута, пак се получи добре.

Ох, с тези рулца и мен много ме изкушихте, другия уикенд ще ги пробвам (аз щото съм на диета през седмицата и само през уикенда готвя и ям изкушения, съответно заради таз пуста лакомия цяла седмица само това си мисля и планирам с какво точно ще прегреша в събота и неделя  ooooh! )

# 41
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Мда, пролетните рулца са трепач  Mr. Green Ако не намериш оризови кори(макар че аз съвсем неочаквано намерих във Фантастико  Laughing ) става и с точени кори  Wink

# 42
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
А и аз това исках да направя - круша със синьо сирене, но круши в момента не намерих и затова импровизирах с грейпфрута, пак се получи добре.
аз крушата тогава я обелих, махнах семенника и нарязах на 4, там където беше семенника сложих сиренето, после полях с боровинкова горчица.
стана много вкусно... трябва да видя имам ли снимка.

с бяло вина беше върха!
тук има круши постоянно, сега са някакви от Южна Америка май  newsm78

# 43
  • Мнения: 2 241
А и аз това исках да направя - круша със синьо сирене, но круши в момента не намерих и затова импровизирах с грейпфрута, пак се получи добре.
аз крушата тогава я обелих, махнах семенника и нарязах на 4, там където беше семенника сложих сиренето, после полях с боровинкова горчица.
стана много вкусно... трябва да видя имам ли снимка.

с бяло вина беше върха!
тук има круши постоянно, сега са някакви от Южна Америка май  newsm78

А, то и тук има вече, все ги гледам, но точно когато ми потрябваха - цък.
Моята рецепта е подобна на комбинацията, която направих с грейпфрута, синьо сирене, течна сметана, бадеми, разликата е, че крушата първо леко се запича, после се пълни със сместта. Нарязана е пак на две.
Дано намериш снимка, много добре звучи и твоята круша (езикът ми увисна до пъпа), кажи и за боровинковата горчица, звучи ми като оксиморон. Grinning

# 44
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Дано намериш снимка, много добре звучи и твоята круша (езикът ми увисна до пъпа), кажи и за боровинковата горчица, звучи ми като оксиморон. Grinning

не намерих снимка  Sad на моето предястие...
моите круши не ги обработвах, че бяха много меки.
сметана не слагам, защото сиренето е доста мазно, над 65% мазнина има ooooh!

тази горчица незнам дали е точно от боровинки, ама са дребни черни плодчета, може и бъз да е  newsm78
иначе и от боровинки съм яла, ама все бъркам кой плод как се превежда  Blush
май е някакъв ГДР специалитет Thinking



то тук толкова различни горчици има, че свят да ти се завие: от ананас, праскови, босилек, с мед...

# 45
  • Мнения: 11 747
Предлагам разновидност на коментирано досега - праскова от компот - половинка белена. В дупката се слага топче от смачкано синьо сирене, смесено с малко крема сирене и мъничко скълцани орехи.


нямам снимка, тази я изрових от нета
http://www.fortas.eu/upload/03Vist%20uzkand_1887_RT8_p1.jpg

не е точно това, за което говоря, но би могло да изглежда и така

Последна редакция: пн, 17 мар 2008, 14:46 от pina

# 46
  • Мнения: 99
Ето и моето предложение за предястие  Hug

Пълнени печени чушки с руска салата  bouquet Мисля, че няма нужда от рецепта, то е ясно какво се прави. Вкусно е опитайта  Peace


http://i32.servimg.com/u/f32/11/61/70/57/pictur10.jpg

Последна редакция: вт, 18 мар 2008, 13:53 от L е о

# 47
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Предлагам разновидност на коментирано досега - праскова от компот - половинка белена. В дупката се слага топче от смачкано синьо сирене, смесено с малко крема сирене и мъничко скълцани орехи.

аууу Пина, подсети ме за друг хит на половинката ми.
той е специалистът на това предястие

Тост хавай
2 порции

4 филийки нарязан хляб
4 шайби ананас от компот или половинки праскови от компот
4 парчета варена шунка
4 тънки парчета кашкавал или листчетата сиренца, които са самостоятелно опаковани

филийките се препичат и се намазват с масло.
слага се шунката,отгоре ананаса / прасковата и отгоре кашкавалът.
запичат се на горен реотан, колкото да се разтопи кашкавалът.

става бързо и е много вкусно  Party

ето снимка, не е моя, но да придобиете представа

# 48
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Аууу, asyalein, ама вие сте се намерили едни такива вкусно готвещи  Mr. Green Интересно е предястието, аз съм фен на пица Хавай, това е по-лесния вариант, как не съм се сетила  ooooh! Половинката ще остане очарован  Mr. Green

# 49
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Аууу, asyalein, ама вие сте се намерили едни такива вкусно готвещи  Mr. Green Интересно е предястието, аз съм фен на пица Хавай, това е по-лесния вариант, как не съм се сетила  ooooh! Половинката ще остане очарован  Mr. Green

 hahaha e той и още 1-2 неща може да прави, ама ако не знаеш, че не може да готви, оставаш очарован  Wink

забравих: в дупката на ананаса може да се сложи коктейлна череша.
аз ям вариант с 2 различни сирена и слагам зелена маслинка  Sunglasses

# 50
  • Мнения: 6 167
Ооооо, запис, запис !

# 51
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Тц, излъга те, а  Mr. Green Ще пробвам варианта със сиренца - синьо и камамбер или кашкавал. Освен коктейлна черешка мисля, че и маслинка ще му върви  Sunglasses

п.п. И моя проявява нездрав интерес към готвенето, обаче поне ми помага - кълца, реже, бърка яденето, дори напоследък дава акъл за подправките  Mr. Green Влече го човека да дава акъл  Mr. Green

# 52
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Ооооо, запис, запис !



Лени, тук записът става с рецепта  Laughing
чакам аз нещо по-така от италианската кухня  Wink

# 53
  • Мнения: 1 777
Тарти с рикота и домати Simple Smile



Рецептата тук. Simple Smile

Последна редакция: вт, 18 мар 2008, 15:43 от Pety

# 54
  • Мнения: 2 708
Тарти с рикота и извара Simple Smile
Е тия тарти как се правят Crossing Arms не е честно, само да ги гледам и да се чудя. Моля, ако не представлява трудност за рецептата, идейна ми изглежда. Аз не съм правила такова нещо.

А и да питам, къде точно по Пиротска е тоя китайски магазин, защото аз поне не се светнах (за оризовата хартия). То не че не мога и в Пикадилито да ида, ама да знам и варианта с китайския.

Предварително ви благодаря. bowuu

# 55
  • Мнения: 5 001
[.

А и да питам, къде точно по Пиротска е тоя китайски магазин, защото аз поне не се светнах (за оризовата хартия). То не че не мога и в Пикадилито да ида, ама да знам и варианта с китайския.

Предварително ви благодаря. bowuu
Ха сега де!Като не знам точно улицата как се казва?..............Значи,ако тръгнеш от Халите по Пиротска....това е последната пряка преди да свърши пешеходната зона и да стигнеш до трамваите.Магазина е почти на ъгъла.(като стигнеш до пряката,завиваш на дясно и го виждаш)
Ето карта..Дано да ти стане ясно(така като гледам май е "Самуил" улицата):
http://www.bgmaps.com/map.asp?sid=a1fc8c8c5a52e9fb3438760a24a692 … x=0&start.y=0

# 56
  • Мнения: 2 708
Супер, схванах. Даже много ясно. Wink Благодарности големи на TheNMaster . Попитах, защото не бях сигурна дали говорите за пешеходната част, защото тя Пиротска бая нататък продължава Laughing и хич не ми се щеше да я трамбовам цялата Laughing. Сега се сетих като каза, но явно защото е малко встрани, не съм обърнала внимание.
Още веднъж благодаря.

# 57
  • Мнения: 6 167
Ето нещо и от мен.
Направих един снак с микс гъби , задушени в масло, моркови. Добавих  доматчета и рукола.

# 58
  • Мнения: 6 167
Тарти с рикота и извара Simple Smile

рикота и извара е едно и също нещо  Wink

# 59
  • Мнения: 1 777
Тарти с рикота и извара Simple Smile

рикота и извара е едно и също нещо  Wink
Лени благодаря поправих се. Embarassed

# 60
  • ВАРНА
  • Мнения: 4 501
Ето и нещо от мен-пилешки терин.Студено предястие,но много често заради него сме прескачали основното блюдо.

Фаршировани гъби с лапад и 2 вида сирене.

И "Яздещи дяволчета"-суха слива без костилката с бадемче и увита в бекон.Преди поднасяне се "минава" през грила за кратко.

# 61
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Ооо, дяволчетата ги знам, и на мен са ми любими. И правя подобни гъби с 2-3 вида сирене и спанак  Mr. Green пилешкият терин ме заинтригува  Flutter

# 62
  • ВАРНА
  • Мнения: 4 501
Пускам рецепта за терина.
    Пилешки терин
Около 800 гр пилешки гърди сварени и нарязани ситно.
400 грама пилешки дробчета се задушават с бяло вино и 2 с.л. бренди.
200грама кладница и 200 грама кралска печурка също задушени и нарязани ситно.
Смесваме компонентите като ги заливаме с около 250 грама разтопено краве масло-Президент или друга качествена марка.Подправките са -розмарин,прясно смлян черен пипер и сол.Понякога заменям розмарина с кориандър.Не смесвам много подправки,за да не се "блъскат" вкусовете,а да остане доминиращия вкус на месото.
В тавичката,където ще престои терина предварително желираме бульон с нарязан магданоз около 2-2,5 сантиметра да е от общия обем.Върху него плътно насипваме сместа,покрива се с фолио и се затиска с нещо тежко(аз използвам консерви или бутилка с вода).Терина е готов за консумация след 12 часа.Оно си требе време Wink

# 63
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

И "Яздещи дяволчета"-суха слива без костилката с бадемче и увита в бекон.Преди поднасяне се "минава" през грила за кратко.


доколкото знам оригиналната рецепта е испанска и е с фурми и бекон.
не съм ги опитвала...няма и с какво да заменя бекона  Sad

ако имаш рецепта за вегетариански терин - пускай бързо... аз скоро търсих, но нищо не намерих дето да ме грабне  Confused

# 64
  • Countryside
  • Мнения: 11 631

И "Яздещи дяволчета"-суха слива без костилката с бадемче и увита в бекон.Преди поднасяне се "минава" през грила за кратко.


доколкото знам оригиналната рецепта е испанска и е с фурми и бекон.
не съм ги опитвала...няма и с какво да заменя бекона  Sad

ако имаш рецепта за вегетариански терин - пускай бързо... аз скоро търсих, но нищо не намерих дето да ме грабне  Confused
Беконът може да се замени с патладжан вероятно, според мен вкуса му е близък до месото  Thinking Но нямам никаква идея дали ще подхожда на сини сливи/фурми и бадем newsm78 по-скоро не май  Blush
Иначе терина и на мен много ми хареса, само дето не се оправям с желирането, но ще се опитам все пак ooooh!

# 65
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Беконът може да се замени с патладжан вероятно, според мен вкуса му е близък до месото  Thinking Но нямам никаква идея дали ще подхожда на сини сливи/фурми и бадем newsm78 по-скоро не май  Blush


ами идеята е, че беконът не е само солен, а и пушен, а как да докарам пушен патладжан?
ще си остана непросветена и некусала  Wink

# 66
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Има един пушен червен пипер (паприка) испанска, много готин аромат на пушено придава. Можеш да намажеш патладжана с нея  Thinking Ааа или пък да сложиш освен патладжан и пушено сиренце, тъкмо да стане по-блажно  Mr. Green

# 67
  • ВАРНА
  • Мнения: 4 501
asyalein виж,какво открих http://www.bghelp.net/forums/showthread.php?t=10012
Сега ще потърся в книгите си рецепта за зеленчуков терин,но едва ли ще открия-те са с френски блюда.

# 68
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
asyalein виж,какво открих http://www.bghelp.net/forums/showthread.php?t=10012
Сега ще потърся в книгите си рецепта за зеленчуков терин,но едва ли ще открия-те са с френски блюда.

добре изглежда  Hug
мерси!
погледни и в твоите книги, ако франсетата се се излъгали да забравят нейде месото  Wink

# 69
  • ВАРНА
  • Мнения: 4 501
asyalein с риба може ли?Не че тя не е месо.Питам понеже открих такава рецепта,а всички други са с мършичка.

# 70
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
asyalein с риба може ли?Не че тя не е месо.Питам понеже открих такава рецепта,а всички други са с мършичка.
тц и риба не ям, само хайвер  Rolling Eyes

# 71
  • Мнения: 1 777
Още една идея за предястие - фурми шприцовани с маскарпоне и поръсени с кедрови ядки. Simple Smile

# 72
  • Мнения: 6 167
стига бе, дайте някакви човешки продукти...

# 73
  • Мнения: 2 241
asyalein виж,какво открих http://www.bghelp.net/forums/showthread.php?t=10012
Сега ще потърся в книгите си рецепта за зеленчуков терин,но едва ли ще открия-те са с френски блюда.

добре изглежда  Hug
мерси!
погледни и в твоите книги, ако франсетата се се излъгали да забравят нейде месото  Wink

Аз имам 2 рецепти за зеленчуков терин, едната е от 3 вида зеленчуци, а другата от моркови и кашу. Искаш ли някоя от тях? (едната е от рецептите за диетата на Карл Лагерфелд, а другата е от френска книга за вегетариански рецепти)

# 74
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Аз имам 2 рецепти за зеленчуков терин, едната е от 3 вида зеленчуци, а другата от моркови и кашу. Искаш ли някоя от тях? (едната е от рецептите за диетата на Карл Лагерфелд, а другата е от френска книга за вегетариански рецепти)

пробвала ли си ги? вкусни ли са?
давай ги  Hug

стига бе, дайте някакви човешки продукти...

какво имаш предвид  Twisted Evil айде да не се обиждаме на храна  Whistling

# 75
  • Мнения: 6 167
имам предвид, че чудесно звучи, ама откъде да ги намеря тия кедрови ядки... Rolling Eyes

# 76
  • Мнения: 11 747
имам предвид, че чудесно звучи, ама откъде да ги намеря тия кедрови ядки... Rolling Eyes

щом във Варна има в Пикадили и в Италия ще има! Wink

# 77
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
имам предвид, че чудесно звучи, ама откъде да ги намеря тия кедрови ядки... Rolling Eyes

абе Лени, аз италиански купувам!!!! от пиния онез ядки са това!!!  Wink

# 78
  • Мнения: 6 167
имам предвид, че чудесно звучи, ама откъде да ги намеря тия кедрови ядки... Rolling Eyes

абе Лени, аз италиански купувам!!!! от пиния онез ядки са това!!!  Wink

айде отворихте ми работа утре да гледам за кедрови ядки.  Laughing
и после почвам да шприцовам фурмите с маскарпоне
а маскарпонето трябва ли да има захар?!

# 79
  • Мнения: 1 777
Маскарпонето не трябва да има захар ,фурмите са достатъчно сладки.А кедровите ядки  може и да ги пропуснеш и без тях е хубаво. Simple Smile

# 80
  • Мнения: 2 241
Ася, тази вечер ще правя единия зеленчуков терин, ще споделя после резултат и рецепта.


Ето междувременно едно суфле, за да не идвам в темата с празни ръце Simple Smile:


Суфлета с карфиол и броколи
(източник: Cuisine végétarienne, издателство Maxi)

350 гр. карфиол
350 гр. броколи
55 гр. краве масло
55 гр. царевично нишесте
450 мл. мляко
55 гр. настърган ементал
(гауда, едам, нашенски кашкавал)
1 яйце
щипка индийско орехче
сол и черен пипер


Разделете карфиола и броколито на цветчета и ги сварете за кратко във вряща подсолена вода или на пара за 7 до 10 минути (трябва да останат хрупкави).
Разтопете на котлона маслото, махнете от огъня, добавете малко по малко нишестето и като бъркате непрекъснато добавете прясното мляко. Трябва да се получи гладък и хомогенен сос бешамел. Върнете съда на котлона и бъркайте соса докато се сгъсти, като кипне го махнете.
Оставете соса да изстине, след което сложете в него настъргания кашкавал и разбития жълтък на яйцето. Отделно разбийте белтъка на твърд сняг и добавете с леко разбъркване към бешамела.
Разпределете поравно от карфиола и броколито в 6 формички, поръсете ги с подправките. Залейте ги със соса като ръзбъркате добре.
Печете в предварително загрята на 190º фурна около 35 минути до получаване на златиста коричка (моите са доста препечени, но аз суфлетата и въобще повечето неща така ги обичам Embarassed, по принцип трябва да са по-светли).
Сервирайте топли.




Много ме е яд, че забравих да ги снимам отвътре, ефектно изглеждат с двата зеленчука, но нищо, другия път....


Това количество е за 6 по-големи формички, аз имам само 4 малки, така че ги правих с два пъти по-малко продукти.

# 81
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аууу мерси за рецептата, изглежда супер.  Peace

нямам форимички, ще трябва да си купя или в нещо друга да ги изпека.

чакам и рецептата за терина  Hug

# 82
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 644
Asyalein, покрай дискусията ви за бекона и пушените патладжaни, се сетих за едно чудо, което купувам от италианския щанд на пазара - тънки филии печен патладжан, намазани със смес от рикота, чесън и копър и навити на руло. Те ги държат в зехтин, пердполагам за консервиране, но сигурно пресни, със стуйка зехтин също ще станат Simple Smile

И за да не се "записвам" само с акъл - мое любимо предятие - греипфрут (розов) се обелва на филета (махат се всички ципи), подрежда се в чиния. Отгоре слагам от рулцата от раци (сурими), тук продата едни под формата на стърготини, с вкус на омар (е, може и с истински омар, разбира се Simple Smile) и се залива сос от кисело мляко с копър.

Редовно правя и една салата от цикория и зелени ябълки, а тази салата е доста пипкава, ама пък си заслужава Simple Smile.





# 83
  • Мнения: 2 241
Ето терин с 3 зеленчука:




Не стана нещо кой знае какво, очаквах повече. Иначе рецептата не е сложна:

Сваряват се поотделно моркови, карфиол и зелен фасул (аз нямах, а и не обичам, сложих броколи) и се пасират. Към всеки зеленчук се добавя по 1 белтък, сол, пипер и други подправки на вкус. Реди се на 3 пласта (на мен морковите ми бяха повечко, затова 2 реда от тях) в подходяща форма, пече се 45 минути в предварително загрята на 190 градуса фурна, на водна баня.

# 84
  • Мнения: 549
Запис и от мен .СУПЕР сте  bouquet

# 85
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Rotsa, знам ги тези парладжани Peace, много са вкусни...
а за другите идеи - огромно благодаря  Hug
ще ги изпробвам идващата седмица...

Котка, супер изглежда терина  Peace
аз ще импровизирам да сложа сирена, само със зеленчукова смес няма да мина пред половинката...

като гледам сте дали идеи за цялата идваща седмица  Wink,ама няма да казвам на милото, че лошо ще му стане  Joy

# 86
  • Мнения: 795
Ще следя темата, страхотни сте!  bouquet  chef

# 87
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Аууу, Котка , въпреки че съм отявлено месоядно много ми харесаха и двете рецепти - суфлето от броколи/карфиол и зеленчуковеия терин. Ще се пробват задължително тези дни. Мерси още веднъж за идеите   bouquet

# 88
  • Мнения: 2 241
Аууу, Котка , въпреки че съм отявлено месоядно много ми харесаха и двете рецепти - суфлето от броколи/карфиол и зеленчуковеия терин. Ще се пробват задължително тези дни. Мерси още веднъж за идеите   bouquet

Суфлето силно го препоръчвам като вкус, дори синът ми (който по принцип не ще и да знае за моите кулинарни експерименти) изяде две суфлета (е, не бях му казала, че има ементал вътре, защото нямаше да го яде, но той така и не забеляза Simple Smile).

За терина съм съгласна с Asyalein, няма да му навреди да се пообогати с нещо по-съществено като сирена, например. Иначе вкусът е твърде, твърде диетичен, но за гарнитура към някоя мръвка няма да е зле. Joy

# 89
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Коте, направих суфлето, но не в индивдуални съдчета(тей като нямам, бая загледах формичките за мъфини, но ми се видяха малки), а в йена тавичка. Стана много добре, леко се спръхна след като го извадих, но на вкус беше много добре. Аз сложих кашкавал и гауда по около 50гр, като кашкавала използвах за поръсване отгоре, преди да е хванало съвсем препечена коричка. Много вкусно стана, всичко се опоска  Mr. Green

# 90
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

и аз се чудех дали да не го направя днес... трябва да ходя да пазарувам и сега търся интересни рецепти, за да си приготвя листа с покупките Simple Smile

аз нямам царевино нищесте. имам царевично брашно и пшенично нишесте.
какво да ползвам?

# 91
  • Countryside
  • Мнения: 11 631

и аз се чудех дали да не го направя днес... трябва да ходя да пазарувам и сега търся интересни рецепти, за да си приготвя листа с покупките Simple Smile

аз нямам царевино нищесте. имам царевично брашно и пшенично нишесте.
какво да ползвам?

Аз сложих царевичен грис от по-финия, щото и аз нямах нишесте, стана си супер. Сложи спокойно царевичното брашно, ще стане, нали е фино.

# 92
  • Мнения: 2 241
Аsyalein и Камамбер, извинявайте, не бях влизала от сутринта и не съм отговорила, но всичко изброено  и от двете ви наистина става, нишестето / брашното е само за сгъстяване и не е толкова съществено, дори най-обикновено брашно ще свърши работа. Peace

# 93
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Котка, КамамберHug мерси.
ще сложа царевично брашно. има по-особен вкус ,а и за засища доста.

# 94
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
купих броколи да правя суфлето, обаче преди да почна се получи друг гаф при изпробване на една рецепта и трябваше да използвам продуктите и направих това:

снимката е линк  Wink



за мен си е основно ядене, но често го предлагат на парче като предястие Wink

# 95
  • Мнения: 13 191
Давай рецептата, че да се готвим да готвим  chef

# 96
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Давай рецептата, че да се готвим да готвим  chef

ми кликни на снимката де  Wink

# 97
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
предястие: за всекиго по нещо  Wink
основно нямахме  Flutter

# 98
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
asyalein големи вкусотиииииииии  Hug

# 99
# 100
  • Мнения: 2 241
Ето нещо съвсем лесно:




Чери доматчета, моцарела (за тази цел купувам малки топчета, да не се налага да ги режа), набучват се на коктейлни клечки или клечки за зъби и това е.  Simple Smile  Сосче също е добре да има отстрани (моето е от зехтин, балсамико и босилек, малко сол), всеки си топва в него доматчето и си го хапва Simple Smile.

# 101
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Коте, вчера бях при италианците и си краднах идея от тях.
хем познато, хем интересно, сега се сетих като видях твоите моцарелени топчета Laughing

200 гр. сирене се смесва с
босилек,
настъргана кора от около половин лимон,
малко зехтин.

трябва да стане на крем. аз добавих и малко масло.

сервира се с пресен бял хляб....



за довечера и аз имам идея за моцарела, но рецепта и снимка след дегустирането Flutter

# 102
  • Мнения: 2 241
Чакам с нетърпение резултата, много обичам моцарела  Heart Eyes

В тази рецепта, която си дала, моцарела ли се има предвид или каквото и да е друго сирене?

(А какво значи "бях при италианците и си краднах идея от тях" ?  Ако не са те хванали и аз да ги навестя, това имам предвид. Grinning)

# 103
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
В тази рецепта, която си дала, моцарела ли се има предвид или каквото и да е друго сирене?

(А какво значи "бях при италианците и си краднах идея от тях" ?  Ако не са те хванали и аз да ги навестя, това имам предвид. Grinning)


в горната рецепа имам предвид фета, което си е нашето сирене Peace

тук има един гурме магазин, италиански.
предлагат разни ей такива намазки, шунка, сирена, вина, кафе - всичко италианско, уж Wink
та пробвах едно друго, ама не ми хареса - песто с рукола.
после видях това - фетата с лимонова кора и босилек и го направих.
т.е. всяко песто дето го продават е обяснено какво има в него и аз крада идеи Crazy

има и бобена салата и миничушки пълни със сирене Wink, та значи и те са крали hahaha

# 104
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ето и споменатия експеримент.
много сполучлив стана:

маринована моцарела с ягоди и сладък соев сос  Laughing

   

# 105
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
asyalein, ама много апетитно бееее  Flutter

# 106
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
авокадо върху рукула и кълнове

# 107
  • Мнения: 2 241
Я, къде заминала любимата тема, ето от мен за побут нещо от Цветница, бушета с тартар от сьомга и малки тарти с маслини, домат и (в случая) растителен кашкавал :




Ася, кажи малко по-подробно за авокадото, дресинг някакъв специален има май, какъв е?

# 108
  • Мнения: 3 314
Котка   чудесно изглеждат  Crazy   

Общи условия

Активация на акаунт