Миете ли ориз?

  • 14 430
  • 120
  •   1
Отговори
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
я да ви питам сега аз вас дали си миете ориза при готвене Wink

в началото на брака ми, аз, млада булка отивам на гости в свекърва ми, която ме моли да й помогна като й изчистя ориза за дроб сърма.
помня, че реших да продължа с помощта и хуубаво го измих под течаща вода. както съм виждала да прави мама.
като ме видя оназ ми ти жена и като викна Нееее стресна де що има мъж в къщата. свекъра ме защити като каза голяма работа станало, а тя му отговори Ми сега няма да ядете хубава дроб сърма Blush

аз продължавам да си мия ориза и също продължавам да си мисля, че той винаги се мие, но...
преди малко гледах един много известен готвач как го изсипа направо от пакета в тенджерата и имам вече съмнения дали пък свекърва ми не е права newsm78

# 1
  • Мнения: 426
  Много странно! Аз винаги мия ориза, както и боба и лещата. А защо не трябва да се мие?

# 2
  • Мнения: 3 036
Аз от Ути съм чувала че е хубаво,не само да се мие, но и да се накисне за половин,един час, преди да се обработи.А с тази мръсотия, около нас мия всичко.

# 3
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
ставал по-вкусен  Rolling Eyes

честно казано хич не съм я питала... от гордост!
още ме е яд дето така ме стресна Mr. Green

# 4
  • Русе
  • Мнения: 212
Всичко е толкова мръсно,че ... мия си ориза и даже си го кисна във вода.Майка ми работеше в китайски ресторант и собственика ги караше да мият ориза и изплакват петнадесет пъти,за да стане по-вкусен.В крайна сметка въпрос на вкус и навик.
 newsm78

# 5
  • Мнения: 4 358
ставал по-вкусен  Rolling Eyes

още ме е яд дето така ме стресна Mr. Green
Ти пък какво се връзваш. Joy Joy Joy.
Мия и още как.Като си представя докато го опаковат колко мишлета играят касачок върху оризчето. Joy
Като не го мие  - да и е вкусно и да си го яде сама hahaha.
Ох извинявай ама умрях от смях hahaha

# 6
  • Мнения: 5 001
И аз мия ориза.Така се отмива нишестето(ако не се отмие ориза става лепкав и глетав).Забелязала съм,че ако си накисна ориза(този по-овалния) във вода,после се начупва или по-трудно си запазва формата.Ако е от китайския ориз(този продълговатия)-след накисване му няма нищо и става по-бързо....

# 7
  • София, Борово
  • Мнения: 1 773
след почистване, го накисвам за 20-30 минути и после го измивах хубаво.

# 8
  • Мнения: 90
И аз съм виждала,че ориз Басмати не го мият,но аз си мия ориза винаги.Накисвам го във вряла вода и сол за около 10 и след това го измивам хубаво докато падне бялата вода(нешестето)и наистина става хубав не е слепан.

# 9
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


  Да, първата вода от измиването винаги и ужасно мръсна!

# 10
  • Мнения: 7 474
Мия го, много мръсен ми се вижда  Rolling Eyes

# 11
  • София
  • Мнения: 2 658
винаги, за да се отмие нишестето, иначе се слепва.

# 12
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Мия, разбира се - как ще го ядем немит  newsm78

# 13
  • София
  • Мнения: 1 941
Аз купувам само един такъв с жасмин и не го мия.

# 14
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Разбира се че го мия  Peace ooooh!

# 15
  • Мнения: 3 830
Мия го в гевгира Peace

# 16
  • Мнения: 1 640
Е,че как да не се мие.Която и сериозна готварска книга да се отвори,пише,че се мие заради нишестето и заради хигиената.Аз го слагам в голяма цедка/като тези за чай,но по-голяма/ и го плакна на течаща вода около 1 минута.
  Сигурна съм ,че се мие!

# 17
  • Мнения: 2 774
....още ме е яд дето така ме стресна Mr. Green
Joy  hahaha
Мия го  Peace, няма да го ядем мръсен я .Има еди на ънкълбенс ( бря  че трудно име измислили-не знам дали го написах правилно-ако ли не, не ми забелязвайте  Praynig )Та на него пишеше/цитирам по памет/ че не се мие ,водата се излива направо в пакетчето и се затваря,след 20 мин -готов.Аз се  newsm78  и нали сам си българче, вяра как да е не хващам и си го мия.
Само се чудя този бланширания  дали се мие  newsm78 ,никога не съм ползвала.

# 18
  • Мнения: 5 001
Аз така и не се научих да го ям тоя бланширан ориз.'Ми не ми е вкусен бей...блудкав ми е....

# 19
  • Варна
  • Мнения: 672
Да, мия. Също и боб, и леща и т.н.  Peace

# 20
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
.........................
Само се чудя този бланширания  дали се мие  newsm78 ,никога не съм ползвала.
Мие се, аз го ползвам много често!

# 21
  • Мнения: 13 188
Мия го в 10 води. Това го знам от един виатнамец и си го спазвам. И го мия с гореща вода и чак тогава го чистя- той побелява от горещата вода и се чисти много по-лесно.

# 22
  • Мнения: 147
      Винаги мия ориза в голяма цедка под течаща вода.

# 23
  • Den Haag
  • Мнения: 1 845
Винаги го мия  Grinning

# 24
  • Мнения: 216
Не мога да си помисля,че няма да го измия.Доста мръсничък ми се вижда.

# 25
  • Мнения: 3 166
Винаги го мия, но това за горещата вода не го знаех. Ще пробвам и така! Peace
Скоро гледах Ути - даже за няколко минути го накисна в съд,пълен с вода и го бърка с ръка.

# 26
  • София
  • Мнения: 10 825
И аз съм от миещите. То други май няма.... освен свекърва ти  Wink

# 27
  • Мнения: 2 708
Май всички го мием  newsm78, аз лично също от хигиенна точка веднъж и за да не ми се слепва. Аз готвя само бланширания, защото ми е вкусно всяко оризче да се отделя и да не ми е кашкав. Като пихтия ми става другия и не ми е вкусен. Но моята баба, Бог да я прости, като ходехме лятото на вилата, тя пък не можеше да го вкусва бланширания и само ми се подиграваше как за нищо не ставал и как тя щала да си сготви, та да си хапне.
Така че, какво значи нямало да стане вкусен - според мен няма да е вкусен ако е скашкан, според друг няма да е вкусен, ако е се отделят зрънцата. Всичко е въпрос на вкус. И ако тя го обича по-скашкан (явно така го обича, щом си пази нишестето, дето не ти дава да го измиеш) това изобщо не е твой проблем. Laughing
Ииииии, вземи и покажи форума - може пък и да й дойде акъла в главата, че не може да ти опява за такива неща.

Аааааа сега се сещам - една съседка пък, не даваше да се почистват морковите с белачка - само трябвало да се измият - затова, кой както си иска - всеки е достатъчно интелигентен за себе си - има интернет, има чудесии - информира се и прави своя избор - това е точно ИНФОРМИРАН ИЗБОР.

# 28
  • София
  • Мнения: 39 761
Зависи от ориза. Бланширания не го мия. ориза на Ънкъл Бенс също. Нашенския бисерен ориз мия.

# 29
  • Мнения: 314
Аз също мия ,и мног често използвам такъв турски за пилаф и на пакета пише 4е освен като се измие се и накисва за 20 мин .Така че май и аз съм от миещите   chef

# 30
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Мия задължително.

# 31
  • Мнения: 581
 Аз ползвам само кафяв ориз и задължително го мия и  накисвам, също го и подсушавам.

# 32
  • София
  • Мнения: 472
Mия, кисна, варя. Ако е за китайска манджа варя в много вода до готовност с подправки и после пак мия. Българския като го накиснете във вода, тя става сива. така че мийте го.

# 33
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
винаги го мия,и то под течаща вода в много гъдта цедка....мия го докато спре да пуска мътна вода Peace

# 34
  • Мнения: 80
Независимо от вида на ориза го мия няколко пъти.

# 35
  • Мнения: 2 126
И аз го мия задължително,ама рядко го чистя Blush.Набелязала съм си 1-2 марки дето нямат боклуци вътре.Ако има нещо то изплува при миенето.

# 36
  • Мнения: 11
 Laughing И моята свекърва не мие ориза. Спомням си я още как надуто ми каза: "Тези неща в Италия се правеха преди 50 години. Сега ориза е чист, има контрол"  ooooh! Та после ходи да спориш с италианка и на всичкото отгоре тя да ти е свекърва  Twisted Evil  А иначе аз си мия ориза и нейния не го ям...той и без това е един тиклав такъв...

# 37
  • Мнения: 1 679
Задължително го мия

# 38
  • София
  • Мнения: 3 679
Мия разбира се, то такава мръсотия излиза понякога от него, че не мога да си представя да не го мия.

# 39
  • Мнения: 2 199
 Tired Май всички го мием, а старото поколение не   bouquet

# 40
  • София
  • Мнения: 1 941
А чували ли сте че гъби не се мият, защото им се променял вкуса. Само се изчиствали. Rolling Eyes

# 41
  • Бургас
  • Мнения: 10 821
Винаги го мия.

# 42
  • Мнения: 153
Не, не го мия.  Rolling Eyes

# 43
  • София
  • Мнения: 312
Мия всеки ориз. БЛАНШИРАНИЯТ повече от задължително. Иначе има особен аромат/смрад. Предимно бланширан използвам, щото и аз не харесвам да ми се кашква. Той и без да се запържва си остава на цели зрънца. А белият използвам само при мляко с ориз или както е известен -сутляш.

# 44
  • Мнения: 1 117
Не го мия само ако ще приготвям ризото и оризът е Арборио или Карнароли,
тогава точно нишестето трябва да се запази, за да се получи специфичната кремообразна структура на ястието.

# 45
  • В града на хумора...
  • Мнения: 605
Мия и още как , даже го премивам  Peace

# 46
  • София
  • Мнения: 3 271
Винаги го мия Peace

# 47
  • Мнения: 5 026
Мия го,да.

# 48
  • Мнения: 385
Аз пък не го мия Embarassed

# 49
  • Мнения: 498
Принципно не се мие, за да не се отмива нишестето, за да не лепне, и зрънцата да стоят разделени, но аз също винаги го мия, защото като си представя през какво е минал и на колко места се е въргалял, макар и да се обрабтова топлино след това, лошо ми става. А така падат и ако има камъчета и тем подобни, може да е първо качество ориза, но винаги може да се намери някое "късметче" вътре. А и не ми е слепвал, така че смелко го подлагам на водата и не го жаля!

# 50
  • Мнения: 1 271
и аз мия, както и мама и баба правят
  chef

# 51
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
сега да доуточня за свекърва ми Mr. Green

жената иначе е страхотна готвачка, няма нещо, което да не е направила перфектно. ако беше някакъв профан хич нямаше и да се чудя дали се мие принципно ориза или не.
от нея знам, че така й е казвала една преподавателка по готварство навремето беше шефка на център за водене на курсове
ама защо - така и не пожелах да разбера.


между другото, оризът й е винаги адски вкусен! Laughing

# 52
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
О'Хара, а това от немиенето ли е?  newsm78
Или просто жената знае как да го приготви, какви подправки да му сложи........  Peace

# 53
  • Мнения: 6 461
Винаги го мия.

# 54
  • Варна
  • Мнения: 10 790
Мия. В зависимост от вида ориз изтича по-малко или по-много мръсна вода.

Ако искаме ориза да е по-разварен, да стане като на каша - не трябва много да се мие, за да остане това брашънце ли, нишесте ли по него.

Но аз си го мия до бистра вода.

# 55
  • Мнения: 9
вчера завърших курса за готвачи и нашия учител ни каза,че ориза в инаги се мие (a тои не е от вчера готвач ,има голям опит)

# 56
  • Майничка
  • Мнения: 12 582
Обикновено го мия, но в някои рецепти (например за паеля), пише изрично да не се мие. Тогава спазвам.

# 57
# 58
# 59
  • Мнения: 22
Винаги го мия, докато водата се поизбистри.После го оставям малко в купата накиснат с вода, преди да го изсипя в тавата.

# 60
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
О'Хара, а това от немиенето ли е? 
и аз не знам да ти кажа каква е тайната на вкуса

като подправка слага само черен пипер

аз никога не го чистя, но го мия мноооого.

# 61
  • София
  • Мнения: 748
И аз съм от миещите. То други май няма.... освен свекърва ти  Wink
Аааа, и моята свеки не мие ориза, ама аз с нея не споря. Всеки си действа както си знае! Wink

# 62
  • Мнения: 27 524
Не, уважавам нишестето в картофите и ориза , което пада с накисването  Simple Smile

# 63
# 64
  • Мнения: 656
Почиствам го и го измивам в гевгира .

# 65
  • Мнения: 3 216
Мьжа ми е професионален готвач и от него знам,че ориза се мие,особено ,ако ще се готви на фурна. С миенето пада част от нишестето,за да стане ориза не лепкав,а всяко зрьнце да си стои поотделно.

# 66
  • Мнения: 1 655
да, винаги

# 67
  • София
  • Мнения: 15 466
И аз не мия, по вкусен става.

# 68
  • сред люляците
  • Мнения: 767
Да. Винаги мия ориза. Бях чела някъде как го съхраняват преди да го пакетират  Sick Оттогава го мия още повече Peace

# 69
  • Мнения: 11 747
да, мия го до бистра вода! Peace Така съм чувала, така съм чела и така съм виждала от майка ми. Убедена съм и в добрия резултат на измития ориз! Peace

# 70
  • Мнения: 444
И аз мия до избистряне на водата , така пада хубаво и мърсотията и нишестето , вкъщи не го ядем глетав и слепен  Sick

# 71
ДА. Да стане хубав му слагам малко лук, когато го правя в фурна и преди да стане му слагам ситно нарязан магданоз( много).

# 72
  • Мнения: 2 005
Задължително го мия всеки път  Peace

# 73
  • Варна
  • Мнения: 1 790
Да, мия ориза. Свекърва ми не съм я гледала дали го мие, но май да. И яйцата мия, заради което водя пунически войни с всички около мен. Но не мога да спра да ги мия.
Иначе аз съм виждала с очите си с какъв кеф се къпе мишчица в ориза. Направо и завидях.  Grinning

# 74
  • варна
  • Мнения: 1 830
Винаги го мия и то с гореща вода Wink

# 75
  • Пловдив
  • Мнения: 1 219
Накисвам в купичка, за да изплуват разни там тревички или обвивки на семенцата ако има. И после в гевгира на течаща вода, докато се избистри. Никога не ми се е скашквал. Така правеха и баба и мама, гледам че и свеки го мие.

# 76
  • Мнения: 1 564
Мия го. Peace

# 77
  • Мнения: 285
Мия го по три пъти, така сем чела[smilie=smile3529.gif]

# 78
  • Мнения: 266
да, мия го до бистра вода! Peace Така съм чувала, така съм чела и така съм виждала от майка ми. Убедена съм и в добрия резултат на измития ориз! Peace
PeaceИ аз така!

# 79
  • Мнения: 36
Да мия само обикновения,бланширания не.  Peace

# 80
Мия ориза до бистра водица в по- голяма цедка и после за кратко го оставям да се отече водичката след това е готов за приготвяне по всякакъв начин. Peace

# 81
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 295
Мия го.
Но от доста народ съм чувала, че със сух ориз ястията стават много по- добри  Thinking Освен да го подсушавам  newsm78

# 82
  • у нас
  • Мнения: 5 716
Мия го, разбира се. Кой знае къде са го слагали по земята и кой е минавал отгоре му. И боба и лещата чистя и мия.

# 83
  • Мнения: 1 417
И аз съм виждала,че ориз Басмати не го мият,но аз си мия ориза винаги.
Май си в грешка newsm78 Аз скоро готвих с такъв ориз и се рових из нета много, доколкото си спомням, че сега не ми се рови даже трябваше със студена вода да се мие и да се остави за около 1ч да си почине и да се поисуши.
Иначе аз ориз го мия, докато не стане бистра водата.

# 84
  • Мнения: 13 188
вчера завърших курса за готвачи и нашия учител ни каза,че ориза в инаги се мие (a тои не е от вчера готвач ,има голям опит)
Маминка ми беше преподавател в Тоха по готварство, шев и френски Grinning и винаги си миеше ориза. Ставаше си супер.

# 85
  • Мнения: 13 188
Мия го.
Но от доста народ съм чувала, че със сух ориз ястията стават много по- добри  Thinking Освен да го подсушавам  newsm78
Ама после като го подсушиш няма ли да му налееш вода или бульон? Нали пак ще се намокри?   umbrella
Мисля си, че ориз от вода не се страхува.
Извинете ме, че пак се включих за ориза, ама как може да се разчита на чистотатата му, нали ще го ядем, нищо не пречи да се измие.

# 86
  • Варна
  • Мнения: 4 969
Мия го и то поне 10 пъти, по съвет на човек пакетиращ ориз Peace

# 87
  • София
  • Мнения: 478
Мия го.
Но от доста народ съм чувала, че със сух ориз ястията стават много по- добри  Thinking Освен да го подсушавам  newsm78

 Оставяй го да изсъхне в цедката, я която го миеш. За 15 минути сам си изсъхва Grinning Ще видиш колко е по - хубаво ще ти става яденето Wink

# 88
  • Мнения: 2 000
Много рядко мия ориза.

# 89
  • Мнения: 1 818
Винаги мия ориза...първо в гореща вода,след това в няколко студени...докато водата се избистри...

# 90
  • Мнения: 4 358
Мия го и то поне 10 пъти, по съвет на човек пакетиращ ориз Peace

 PeaceИ не само ориза.Мале като чета колко хора не мият ориза ooooh!Хапнала съм си някъде немит  hahaha ама не съм осетила да съм яла нещо супер вкусно и различно - едва ли е от миенето момичета.

# 91
  • Мнения: 2 439
Чела съм рецепти за пилаф, в които ориза не се мие. Дрън-дрън.
Мия го, няколко води сменям, докато пусне бистра вода.

# 92
  • Мнения: 812
задължително го мия

# 93
  • София
  • Мнения: 448
Винаги мия ориза...първо в гореща вода,след това в няколко студени...докато водата се избистри...
И аз така

# 94
  • Мнения: 1 122
Аз го мия 3-4 пъти докато не се измие бялото дето тече от него.

# 95
  • Мнения: 520
Разбира се, че го мия.

# 96
  • Мнения: X
Винаги го мия. След като старателно го разбърквам в купичката, го оставям под тънка струя на водата да се измие напълно нишестето.

Последна редакция: пт, 25 яну 2008, 22:58 от Анонимен

# 97
  • Мнения: 3 456
Мия го.

# 98
  • Мнения: 22
Естествено,че го мия.Знам ли къде е бил преди това и какво е ставало с него Rolling Eyes

# 99
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 448
Да, мия го.Няколко пъти, докато се избистри водата трае процедурата Peace

# 100
  • София
  • Мнения: 3 816
Задължително го мия. Но съм чувала/бабешки работи/ - Аа-а-а как така ще го мия, ще му падне нишестето. Crazy

# 101
  • Мнения: 5 539
Понякога го мия, понякога не. Преди го миех задължително, уж за да не се слепне. Но скоро на една опаковка на ориз прочетох, че не трябвало да се мие и го сготвих немит и стана супервкусен.
Не мисля, че е кой знае колко мръсен. Едва ли е по-мръсен от зърното, което мелят на брашно, от което правят хляба ни. А да не мислите, че някой мие житото Wink
По-скоро миенето на ориза е за да падне нишестето.

# 102
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Мия наред- всичко, което може да бъде измито.

# 103
Да, мия ориза. Свекърва ми не съм я гледала дали го мие, но май да. И яйцата мия, заради което водя пунически войни с всички около мен. Но не мога да спра да ги мия.
Иначе аз съм виждала с очите си с какъв кеф се къпе мишчица в ориза. Направо и завидях.  Grinning



Ами голяма грешка за яйцата ,не се мият защото черупката е порозна- незнам как е точната дума но има отворчета които са достатъчно големи за да може водата да вкара през тях салмонелата. Поне така го обясниха на курса ми за разрешително за работа с хранителни продукти....Не мийте никога яйцата!!

# 104
  • Варна
  • Мнения: 2 378
Ориза - винаги, яйцата - не.

# 105
  • София
  • Мнения: 2 434
Да, мия ориза. Свекърва ми не съм я гледала дали го мие, но май да. И яйцата мия, заради което водя пунически войни с всички около мен. Но не мога да спра да ги мия.
Иначе аз съм виждала с очите си с какъв кеф се къпе мишчица в ориза. Направо и завидях.  Grinning



Ами голяма грешка за яйцата ,не се мият защото черупката е порозна- незнам как е точната дума но има отворчета които са достатъчно големи за да може водата да вкара през тях салмонелата. Поне така го обясниха на курса ми за разрешително за работа с хранителни продукти....Не мийте никога яйцата!!

Една моя приятелка работи в детска градина и ми е казвала, че  там яйцата ги мият в разтвор от белина и вода, не знам в какво съотношение?
Ориза го мия през цедката под течаща вода, и яйцата ги мия, не знаех, че не трябва.

# 106
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Това значи ли, че децата похапват яйца с белина? Shocked

# 107
  • Мнения: 3 356
Винаги го   мия.

# 108
  • Мнения: 1 174
Точно заради нишестето ориз не мия, въпреки че майка ми ме е учила точно на обратното! Simple Smile Нито го накисвам, нито го плакна после, само почиствам от дребни зрънца и др. излишества. Wink Също трябва да напиша, че почти не ми се слепва, защото преди да го сложа в ястието, леко го запържвам.Готвя бавно, на много слаб огън.Simple Smile

# 109
  • Варна
  • Мнения: 25 242
Ами голяма грешка за яйцата ,не се мият защото черупката е порозна- незнам как е точната дума но има отворчета които са достатъчно големи за да може водата да вкара през тях салмонелата. Поне така го обясниха на курса ми за разрешително за работа с хранителни продукти....Не мийте никога яйцата!!

Аз пък съм чувала, че трябва да се мият яйцата, точно заради салмонелата, понеже тя никога не била в самото яйце, а точно по черупката и ако не се измие, имало опасност като го счупиш, да влезе вътре, нещо такова newsm78 Затова винаги измивам яйцата много добре. Както и ориза  chef

# 110
  • Мнения: 1 483
Винаги!Мия няколко пъти,док'ът се избистри водата.

# 111
  • Мнения: 2 609
Винаги!Мия няколко пъти,док'ът се избистри водата.


И аз по същия начин, в гевгира. Боба и лещата пак там. Peace

# 112
  • Мнения: 693
Аз го мия когато не искам да залепва.

# 113
  • Sofia
  • Мнения: 8 221
Мия го, първата вода е толкова мръсна винаги. Не мога да си представя да го ядем неизмит и мръсен newsm78. А дали става по вкусен неизмит не мога да кажа, но не искам и да пробвам.

# 114
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 448
Ами голяма грешка за яйцата ,не се мият защото черупката е порозна- незнам как е точната дума но има отворчета които са достатъчно големи за да може водата да вкара през тях салмонелата. Поне така го обясниха на курса ми за разрешително за работа с хранителни продукти....Не мийте никога яйцата!!

Аз пък съм чувала, че трябва да се мият яйцата, точно заради салмонелата, понеже тя никога не била в самото яйце, а точно по черупката и ако не се измие, имало опасност като го счупиш, да влезе вътре, нещо такова newsm78 Затова винаги измивам яйцата много добре. Както и ориза  chef


И аз така знам за яйцата (че трябва да се мият) Peace .

# 115
  • София
  • Мнения: 3 816
 Яйцата не се мият, преди да се сложат за съхранение, защото черупката им става пропусклива. Но се мият непосредствено преди употреба. Peace

# 116
  • Мнения: 192
Мия го докато се избистри водата.Наскоро обаче четох или чух по телевизията,че не трябва да се мие,защото му падало еди какво си(или съм  чела с едно око или съм слушала с едно ухо) Laughing.

# 117
  • Мнения: 4 358
Ами голяма грешка за яйцата ,не се мият защото черупката е порозна- незнам как е точната дума но има отворчета които са достатъчно големи за да може водата да вкара през тях салмонелата. Поне така го обясниха на курса ми за разрешително за работа с хранителни продукти....Не мийте никога яйцата!!

Аз пък съм чувала, че трябва да се мият яйцата, точно заради салмонелата, понеже тя никога не била в самото яйце, а точно по черупката и ако не се измие, имало опасност като го счупиш, да влезе вътре, нещо такова newsm78 Затова винаги измивам яйцата много добре. Както и ориза  chef



И аз мия айцата.То понякога като видя какво има по тях - някоя кокошчица бая зор е видяла докато снесе Joy.
Ами после нали ги печем, варим - тази салмонела не умира ли newsm78

# 118
  • Мнения: 1 269
Мия ориза!  Такава кална вода пада, че не ми се мисли каква мръсотия ще е в яденето, ако не  мине през няколко течащи води. Като млада снаха  и мен свекъра ми ме тормозеше с въпроса - защо мия ориза?
В магазините за домашни потреби се продават специални гевгири за миене на ориз. Все се каня да си купя! Peace

# 119
  • En un lugar de La Mancha...
  • Мнения: 284
Моята майка винаги го мие,но и аз съм за миенето в България,че като знам колко е чист Confused.Тук се научих,че ориз не се мие и тукашния не го мия,но той си е и чист.

# 120
  • Мнения: 1 103
Аз използвам бланширан ориз и  винаго го мия просто ми е навик  Naughty

Общи условия

Активация на акаунт