Много лесен и вкусен орехов пай

  • 14 462
  • 66
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 614
Замесвате тестото от 300 гр. брашно, 200 гр. краве масло, 100гр. захар и 1 яйце. Можете да си го съхранявате в хладилника до 2-3 дни. Разстилате го в тавичката, нареждате орехите и заливате с течен мед /пайовете, които се предлагат в сладкарниците, са по-често с глюкоза, което май е по-добрият вариант, защото ако медът е много гъст, се спича/. За разкош можете да добавите и малко сушени плодове /кайсии например/. Печете на умерена фурна и внимавайте да не ви загорят плодчетата, както ми се случи на мен първия път  Grinning Другият вариант е блатът малко да се запече, да се наредят орехите и меда и да се допече за кратко.
Ако все пак го "изпуснете" и се пресуши много, нарежете го на фигурки - резултатът е разкошни орехови курабии!


Между другото, никога не съм била фен на масленото тесто, но това се замесва много бързо и лесно и е изключително сполучливо - както казах, може да се използва като основа както за всякакви пайове, така и за сладки и курабии.


Последна редакция: чт, 07 фев 2008, 21:18 от Цецето

# 1
  • Мнения: 4 358
Много вкусно изглежда. И аз не съм фен на масленото тесто защото няколко пъти пробвах и все не ставаше.Ще пробвам и по твоя начин.
Така като се сложат снимки и ловят око  bouquetМерси за рецептата.

# 2
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Само да не го скифта мъжа ми,че ще ми мели,докато не му го направя....фен е на орехите.Записвам се за събота да запрятам ръкави Peace

# 3
  • София
  • Мнения: 3 679
Мммм, абе Цеци, колко ти е голяма тавата/формата, че аз имам една 28 см и ми се струва, че няма да ми стигне сместа за блата  newsm78

# 4
  • София
  • Мнения: 614
Ще ти стигне. Аз последните пъти, противно на всички правила за пай, ползвах една правоъгълна тавичка , защото е тефлонова и не залепва, иначе идеално е с намазнена хартия за печене или да се намазни и леко набрашни дъното на тавата. Макар че по принцип масленото тесто не би трябвало да залепва. А иначе, като го разстилаш, тестото трябва да покрие дъното и стените на тавата /ама предполагам знаеш, че е така, ако си правила пай/.  И може леко да го надупчиш тук-там с вилица, защото при печенето леко бухва.

Успех в приготвянето!    Simple Smile

# 5
  • София
  • Мнения: 3 679
Утре ще се пробвам  Simple Smile

# 6
  • Мнения: 7 418
Много лесна и икономична рецепта! Simple Smile

# 7
  • Мнения: 2 126
Направо лигите ми потичат,добре че вече не съм бременна.
Дами,да ви кажа tsetseto   грешка няма.Не че я хваля,ама каквото е сътворила става невероятно.Та който опита няма да сгреши.
Аз се помайвам за този орехов пай,щото не ми се чупят орехи ама ако погледам снимката още малко ще го псретна скоро Mr. Green

# 8
  • София
  • Мнения: 3 679
Аз се помайвам за този орехов пай,щото не ми се чупят орехи ама ако погледам снимката още малко ще го псретна скоро Mr. Green
Аз по този повод си хупих готови обелени  Mr. Green

# 9
  • София
  • Мнения: 3 679
Ето го  Simple Smile Още не сме го опитали, но предполагам, че ще е вкусен.

# 10
  • Мнения: 148
Направо ще си умра от слюнко отделяне Joy

# 11
  • Мнения: 3 830
Супер изглежда. Мерси  bouquet

# 12
  • Мнения: 3 622
Обичам всичко в което има орехи така че със сигурност ще го пробвам  Peace

# 13
  • София
  • Мнения: 614
Jutoo, изглежда много апетитно, дано да ви е харесал!  Hug

# 14
  • Мнения: 1 312
Аз да питам нещо ако може Rolling Eyes
От къде да си купя хартия за печене?
По Коледа питах в Пикадили и ме запратиха на щанда с фолиото,но не открих..
Как изглежда?
На ролка ли се продава?

# 15
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Леле, ама как изглежда само.......... Rolling Eyes

# 16
  • Мнения: 3 562
За да се образува коричка отстрани, трябва да сложа орехи само в центъра или те самички ще се издуят  newsm78

# 17
  • София
  • Мнения: 614
Roshalche, като разстелеш тестото по стените на тавичката и наредиш орехите по цялото дъно, отстрани пак си остава непокрито място, което допълнително си бухва леко.

Hakiba, купувала съм хартия за печене от всички големи супермаркети, вкл. и от Пикадили, точно по празниците. Може би съм те изпреварила  Mr. Green

# 18
  • София
  • Мнения: 3 679
За да се образува коричка отстрани, трябва да сложа орехи само в центъра или те самички ще се издуят  newsm78
Аз като разстлах тестото леко го повдигнах по краищата, вътре наредих орехи и стафиди и отгоре залях с мед.
Вече свърши пая и всички много го харесаха. Щерката изяде снощи 3 парчета едно след друго  Mr. Green

# 19
  • Мнения: 7 418
  А какво ли ще стане,ако маслото се замени с маргарин? newsm78 А със свинска мас? Thinking

# 20
  • София
  • Мнения: 672
Да се похваля - пая става невероятен!

Колкото е лесен, 200 пъти повече е вкусен.

Ето какво остана 20 минути след като го извадих от фурната! Цеце, още веднъж - тенкю  Hug

# 21
  • София
  • Мнения: 614
m_face, поздравления за изпълнението! Радвам се, че ви е харесал! Hug

  А какво ли ще стане,ако маслото се замени с маргарин? newsm78 А със свинска мас? Thinking
Не съм сигурна в резултата... Thinking А защо трябва да се заменя?

# 22
  • Мнения: 7 418


  А какво ли ще стане,ако маслото се замени с маргарин? newsm78 А със свинска мас? Thinking
Не съм сигурна в резултата... Thinking А защо трябва да се заменя?
  Хе-хе!Обикновено маслото,което имам в хладилника е под 100 г......а маргарина е около 500 г ,та затова..... Laughing
  А за свинската мас питам чисто информативно.Може би, с нея пая ще стане по- ронлив... newsm78

# 23
  • Мнения: 162
Направих с точните съставки и сега блажено похапвам пред компютъра Blush Сложих и сушени кайсии. Ами супер е - наистина лесен и вкусен. Благодарности  bouquet

# 24
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Да се отчета и аз.Днес следобяд го направих,но със маргарин,щото имах малко масло и не ми се бягаше до магазина да купувам. Peace
И да кажа на Селма,че става и с маргарин ...да го забърква  chef
Хареса ни,да хубав е  bouquet

# 25
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
 мерси за рецептата... и аз го спретнах с няколко промени.

замених маслото с равни количства олио и кисело мляко (абсурд да изям толкова масло, колкото е по рецептата  Rolling Eyes)
сложих на много тънки резени половин ябълка, вместо мед сложих маджун (сладко от захарно цвекло).
маджунът малко се разтече, но после попи в блата и стана страхотен сладкиш.
не изсъхна, защото ябълките пазиха блата Party

за любопитните тук  и тук

# 26
  • Мнения: 7 418

И да кажа на Селма,че става и с маргарин ...да го забърква  chef

      Simple Smile  Peace

# 27
  • Мнения: 1 679
Много обичам орехови сладкиши - ще пробвам,   bouquet за рецептата

# 28
  • Мнения: 7 418
 Снощи и аз направих пая.Замених маслото с маргарин.Освен това добавих и малко сода погасена в лимонов сок.....(нямаше никакъв коментар за набухвател,може би,нямаше и нужда от такъв?  newsm78)
  Получи се много вкусен пай!
  Само че не знаех какво количество мед да сложа......Сега вече разбирам,че не съм  сложила достатъчно,защото на места,където са паднали по-големи капки мед,пая е много по-вкусен,а на други- е малко сухичек....
  Самото тесто става и за сладки-шприц,така ми се струва.
  Благодаря за рецептата на авторката!  bouquet
  Въпросче:дали, в место мед,не може да се сложи някакво сладко? Rolling Eyes

# 29
Да се отчета и аз  Grinning
направих го с масло и стана  ммммм  Grinning много хубав
Благодаря за рецептата   bouquet

# 30
  • София
  • Мнения: 614
  Въпросче:дали, в место мед,не може да се сложи някакво сладко? Rolling Eyes

Може, разбира се!  Тестото е подходящо за всякакъв вид плодове и конфитюрчета. Simple Smile

# 31
  • София
  • Мнения: 672
Цеце, аз нали съм лакомия го направих още един път онзи ден. Само че от едната страна ми се поду малко повече от колкото отдругата? После спадна леко, ама си се виждаше че е по-подуто. Какво съм сгафила - или е нормално? Иначе пак стана толкова вкусен - грешка няма Simple Smile

# 32
  • София
  • Мнения: 614
Цеце, аз нали съм лакомия го направих още един път онзи ден. Само че от едната страна ми се поду малко повече от колкото отдругата? После спадна леко, ама си се виждаше че е по-подуто. Какво съм сгафила - или е нормално? Иначе пак стана толкова вкусен - грешка няма Simple Smile

Предполагам, че тестото ти е било по-дебело на места и затова  newsm78 Аз пак да кажа - за всеки случай можеш да го набодеш тук-там със вилица, за да бухне равномерно. Peace

Снощи и аз направих пая.Замених маслото с маргарин.Освен това добавих и малко сода погасена в лимонов сок.....(нямаше никакъв коментар за набухвател,може би,нямаше и нужда от такъв?  newsm78)


Няма нужда от набухватели, то си бухва достатъчно Simple Smile

# 33
  • Sofia
  • Мнения: 4 584
сложих на много тънки резени половин ябълка, вместо мед сложих маджун (сладко от захарно цвекло).

за любопитните тук  и тук

Това с маджуна ме уби - така ли му казвате на това сладко? За пръв път чувам.

Много апетитно изглежда импровизацията ти.

Мога ли да попитам - количеството за какъв диаметър тавичка е?

# 34
  • Варна
  • Мнения: 3 239
И аз да попитам нещо - маслото разтопява ли се предварително, или само омекнало се разбива с останалите съставки?

# 35
  • София
  • Мнения: 614
И аз да попитам нещо - маслото разтопява ли се предварително, или само омекнало се разбива с останалите съставки?

Трябва да е само омекнало на стайна температура Peace

# 36
  • Мнения: 678
Вчера си купих и аз тавичка.Тези дни ще го направя ореховия пай,но кагато работих в една сладкарница там го правихме като:
Орехите ги начупвахме и заедно с меда и краве масло  ги поставяхме в тенджера на котлона.Така докато се карамелизират орехите.После изсипвахме сместа в/у тестото и печахме.Така се постигаше равномерно разпределяне на сместа.А с маслото  ставаше по-мека плънката.

# 37
  • София
  • Мнения: 614
Пепито , благодаря за съвета! Следващия път ще се възползвам!   bouquet 

# 38
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
сложих на много тънки резени половин ябълка, вместо мед сложих маджун (сладко от захарно цвекло).

за любопитните тук  и тук

Това с маджуна ме уби - така ли му казвате на това сладко? За пръв път чувам.

Много апетитно изглежда импровизацията ти.

Мога ли да попитам - количеството за какъв диаметър тавичка е?
Освен,че маджуна се прави от захарно цвекло,също се приготвя на много места в БГ,и от диня,някъде му казват динен мед Wink
страхотна вкусотия........сега отвреме на време може да си намери по пазарите,бабите продават........особенно си подхожда със баница,като се полее отгоре с маджуна гореща,или си топиш парчето.Охххх,къде прочетох......сега ще преглъщам ooooh!навява ми детски спомени.На село като идехме,закуската винаги беше питки или баница с маджун  Wink
Пепито ,много добър съвет  bouquet[/color]

Последна редакция: вт, 22 яну 2008, 21:10 от danidji

# 39
  • Мнения: 7 418
   Вече няколко пъти правя този страхотен сладкиш!И с мед го опитахме , и със сладко от ягоди!Много е вкусен!
   А най-важното е,че става много бързо!
   Благодаря за рецептата!  bouquet  bouquet  bouquet

# 40
  • Мнения: 4 358
   Вече няколко пъти правя този страхотен сладкиш!И с мед го опитахме , и със сладко от ягоди!Много е вкусен!
   А най-важното е,че става много бързо!
   Благодаря за рецептата!  bouquet  bouquet  bouquet

Мед нямам но сладко от ягоди много.Щом казваш ще взема и аз да пробвам така.

# 41
  • Мнения: 7 418
  На мен ми е интересно,какво количество мед слага в пая авторката на рецептата? Rolling Eyes

# 42
  • Мнения: 678
Аз сложих почти колкото бебешко бурканче,но моята тава е големичка-30 см диаметър.



Последна редакция: ср, 06 фев 2008, 20:18 от Пепито

# 43
  • София
  • Мнения: 614
  На мен ми е интересно,какво количество мед слага в пая авторката на рецептата? Rolling Eyes

Селма, слагам на око, никога не съм го мерила, но е горе-долу колкото да слепи хубаво орехите, защото иначе много сладко става. Но аз както казах вече ще се възползвам от съвета на Пепито и ще слагам малко краве масло, за да не се спича медът. Иначе със глюкоза също става сполучливо, защото е по-течна, а може и да се смесят мед и глюкоза 1:1. Следващият път ще измеря точно колко съм сложила и ще ти кажа Laughing

# 44
  • Мнения: 160
Абе,я и аз да кажа,че го сътворих и аз този пай скоро.Всички бяха очаровани   Grinning Цеце,благодаря.Направих го както си го обяснила,без да променям нищо.И аз незнам точно колко мед съм сложила,защото  на окомера му е развален датчика и не отчита  Joy Joy Joy Скоро пак ще го забъркам.

# 45
  • Мнения: 7 418
  При мен първия път,като че ли ,количеството на мед не беше достатъчно и пая стана малко сухичек(не че пак не беше вкусен! Laughing).
  Втория път го правих със сладко и сложих няколко малки парчета маргарин отгоре.....пая стана прекалено мек в средата.
  Последните пъти горе-долу уцелвам количеството на подсладителя,но наистина ми беше интересно,колко ли е в оригиналната рецепта?А, за да не се спича отгоре сладкишчето,последните минути го пека само на долен реотан.
  Повтарям се,но....става страхотен! HugРецептата е изключително сполучлива,особено за такива,като мен,дето имат време за кулинарните подвизи,само ,докато бебето спи! Crazy

# 46
  • София
  • Мнения: 3 816
Чак сега виждам тази темичка, къде съм бляла. ooooh! Много вкусно изглежда, записвам си веднага рецептата.  bouquet

# 47
  • Мнения: 3 478
Вчера видях рецептата и е много мой тип, та чакам сега маслото да омекне и го почвам. И на мен ми се щеше да разбера точната пропорция на меда а също така и колко време се пече и на каква температура?
Ще карам по слух този път да видим какво ще стане, мисля да направя два, с орехи и мед и с малиново сладко.

# 48
  • Countryside
  • Мнения: 11 632
Спри се Цецето, не можем те стигна  hahaha
МНого хубава и лесна рецепта, ама първо морковения сладкиш ще пробвам  Heart Eyes

# 49
  • София
  • Мнения: 35 983
Супер изглежда.
Мерси  за рецептата  bouquet

# 50
  • Мнения: 198
Да се запиша и аз  Grinning Много лесен и бърз пай, но за сметка на това вкусен. Благодаря Цеци Grinning

# 51
  • Мнения: 3 478
Цитирам Аника дума по дума!

Ще бъде едно от любимите ми неща, както казах много си падам по такъв тип сладкиши.
Направих два пая, единия с малиновото сладко, което прецедих от семките и един по оригиналната рецепта, като орехите и меда с  малко масло загрях на котлона, както някой беше казал по-горе. И двата ми харесаха, но този с орехите стана страхотен.

# 52
  • Мнения: 2 100
надали ще има някой дами отговори в този късен час, но какво точно трябва да стане тестото...да може да се точи ли? или да се разстила с лъжица примерно... newsm78

# 53
  • Мнения: 678
Трябва да се точи.Разточваш го с точилката  с дебелина 5-7мм.

# 54
  • Мнения: 2 100
Трябва да се точи.Разточваш го с точилката  с дебелина 5-7мм.

Малеее, благодаря ти за включването...щях да го оставя така, тъй като брашно отиде доста повече от 300... Hug

# 55
  • Мнения: 7 418
надали ще има някой дами отговори в този късен час, но какво точно трябва да стане тестото...да може да се точи ли? или да се разстила с лъжица примерно... newsm78
   Аз го разстилам с лъжица.А брашното  слагам точно 300 г!Получава се перфектно! Grinning

# 56
  • Мнения: 2 100
надали ще има някой дами отговори в този късен час, но какво точно трябва да стане тестото...да може да се точи ли? или да се разстила с лъжица примерно... newsm78
   Аз го разстилам с лъжица.А брашното  слагам точно 300 г!Получава се перфектно! Grinning

Ми....стана мнооого твърдо, сложих толкова брашно, че да се точи, но е вкусно. Следващия път ще сложа малко. Сравнявах тестото с това на ябълковия пай и затова ми се стори малко брашното. Дугият път ще давам по смело   bouquet

# 57
  • Мнения: 7 418
   Мисля,че авторката неслучайно е написала точния грамаж на брашното,за което й благодаря!  bouquet
   Често в рецептите  пише "брашно за меко тесто" или подобни,което е доста разтегливо и някой път объркващо.......
   При мен този пай се получава,като по-мека бисквита в средата и по-хрупкава по краищата!
   100 пъти вече го направих,и пак ще правя. Laughing

# 58
  • Варна
  • Мнения: 3 239
Днес го направих, спазих всичко по рецептата. Само не можах да разстеля добре сместа, и медът потече надолу. Познайте после как ми изглеждаше тавичката  Rolling Eyes Но стана вкусно де, все едно с карамел отдолу  Grinning

# 59
  • София
  • Мнения: 614
Eeeee, Селма, ще ме накараш да го направя тая вечер, и без това скоро не съм го правила. Като те "слушам" само и ми се дояжда  Joy

# 60
  • Мнения: 2 100
   Мисля,че авторката неслучайно е написала точния грамаж на брашното,за което й благодаря!  bouquet
   Често в рецептите  пише "брашно за меко тесто" или подобни,което е доста разтегливо и някой път объркващо.......
   При мен този пай се получава,като по-мека бисквита в средата и по-хрупкава по краищата!
   100 пъти вече го направих,и пак ще правя. Laughing

Проблема беше, че тавичката ми беше по голяма и трябваше да увелича продуктите и тя стана една...А и се получаваха дупки при разстилането. Това не променя факта, че е станало вкусно. И за да не правя грешки пак при тавичка от 31см какво трябва да е количеството на продуктите?

# 61
  • Мнения: 100
Много обичам орехов пай, но винаги съм си мислела,че се прави трудно и отнема много време, но май не било така.
Рецептата ти е чудесна, записвам си я и при първа удобна възможност ще я направя.
Мерси   bouquet

# 62
  • Мнения: 1 799
Цеце, ти и една вода в чаша да сипеш. пак изглежда вкусно   bouquet
Това си е майсторлък. Страхотно поднесени рецепти. Пълнят окото.

# 63
  • София
  • Мнения: 114
 Цецето, страхотна рецепта!Много обичам всякакви вкусотии с орехи и ядки...и за това ще се пробва обезателно!!!       bouquet

# 64
  • Мнения: 7 418
  Laughing
 Този път го направих със свинска мас (случайно имах точното количество),отново стана много хубаво: по-хрупкаво,обаче, и доста по-тежко,заради маста.

# 65
  • Мнения: 160
Джиджа,моята тавичка също е 31 см. и с това количество продукти,което е дала Цецето си става страхотно  Peace  утре сутрин пак ще правя,много вкусно бе,ммммммм  Grinning
Alexandra ,аз първо запичам само с орехите и когато е почти готов го вадя и мажа с мед и връщам във фурната да се допече  Peace

# 66
  • Мнения: 6
mnogo hubavo izglejda i vkusno.sega otivam da go napravq tozi pai!!!  chef

Общи условия

Активация на акаунт