Къде ще празнувате Коледа?

  • 5 534
  • 57
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 761
Къде ще празнувате Коледа?В България или там,където сте в момента?Български ли ще са ястията или местни?какви са обичаите и ястията за Коледа при вас?

# 1
  • Мнения: 1 545
Вкъщи, с цялото семейство (разбирай българските и италианските роднини). Трапезата винаги е смесена, българо-италианска, с български чинии, питка, постни ясния и прочие наред с традиционното неаполитанско капитоне (пържена змиорка) и всичко останало. Това на Бъдни вечер, на Коледа има други ясния, пак смесени.

# 2
  • NL
  • Мнения: 520
Празниците тук по холандско ще ги караме.МенЮто за Бъдни Вечер ще вклЮчва български ястия плЮс  мръвки разни за половинката,че постно той не иска.На самата Коледа сме на гости.
Нова Година сме твърдо у дома заради бебката.Какво ще се яде незнам но нещо пак с месо.Като цяло обаче мисля по празниците да не се уливам много в готвене.

# 3
  • Мнения: 3 521
В България...За първи път от 3 Коледи насам ще сме с нашите и ми е страшно готино.
Иначе по семейна традиция за Бъдни вечер в свекърва ми масата се отрупва с шунки и сирена(ктолиците нямат пости), а на 25.12 се пече гъска.

# 4
  • Мнения: 6 167
В София. Май установяваме традиция една година тук, една година там.
Както си му е реда ще бъдем с любими хора, ще ядем традиционните ястия.

# 5
  • Мнения: 3 880
Ние ще сме при свекърите, както почти всяка година, заедно с бабата и дядото на мъжът- получава се задушевна, смейна обстановка Wink с мноооого подаръци, дядо Коледа, а детето е супер щастливо, разбира се Simple Smile
Какво ще се яде newsm78 Каквото сготви свекито Mr. Green Тя не се води по разни коледни традиции, а готви като за празник- по-така. Ама добре, че не е по традицията, че тук май на Бъдни Вечер се ядяло картофена салата с наденички (кремвиршчета/кърначета), така че не звучи много празнично, по-скоро предизвиква асоциация за лятно барбекю Laughing. Аз, въпреки че това ще ми е десетата Коледа тук, не съм имала късмета още да ме гощават с такова меню на този светъл празник Wink, но чувам от и там, че така се правело. Гъската (или нещо друго пернато) е за Коледния обяд...

# 6
  • Мнения: 3 241
Ние ще празнуваме при моите родители в София. Ще сготви баба ми, традиционните ястия за Бъдни вечер Simple Smile
А ние със сестра ми ще правим коледни сладки преди това, вече ни е традиция.   chef

На Коледа ще минем при свекърите, там ще е най-вероятно доста по-скучно, ама няма как!

# 7
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 644
По празниците ще сме във Франция.
На Бъдни вечер ще направя смесена българо-френска вечеря (питка, сърми, тиквеник, пушена схомга и фоа гра (пастет от патешки черен дроб) Simple Smile). Тъй като ми се събират 4 дни почивка, ще мога да се развихря в кухнята Wink
За Коледа ще сме при свекърите - сигурно ще има стриди и пуйка. От мен - десерта  Grinning

# 8
  • Мнения: 314
Бъдни вечер тук, по шведски обичай, Коледа - в София с най-близките.

# 9
  • Мнения: 3 932
Бъдни вечер, по нашенски, т.е. постно до 12 и после вадим мезенцата...

На Коледа сме на гости (нашенци), отговорни сме за десерта и една бутилка вино, ще се предложа и доброволец за късметите (за баницата има друго отговорно лице) Mr. Green, ще подготвим и суровачка Party и туй то, докат устискаме!

На нова година сме на ресторант  bowuu

Всичко това се развива в Канада (неможахме да вземем визи за Щатите, иначе празнуваме там, пак по нашенски)

# 10
  • Мнения: 7 091
Тук ще сме си, в къщи и на Бъдни вечер, и на Коледа ( за Нова година не сме решили), ще празнуваме по български обичай.  Peace

# 11
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 783
На Коледа ще сме в Куба, но ще се върнем за новогодишния купон на българите в Калгари / вече минахме генерална репетиция за песни и танци/.

# 12
  • Мнения: 7 914
Бъдни вечер по български обичай, Коледа в родителите на мъжа ми Peace

# 13
  • Мнения: 1 017

Ами у дома, което вечЕ е тук, с хората, които обичам  Grinning

С елха, българска бъднивечЕрна и коледна трапеза и обичаи (баклавата и зелевите сърмички на мама  Heart Eyes, питка с паричка и лютеница  Grinning),  и подаръци  Heart Eyes

А да, а в наШата къЩа идва и Дядо Коледа, и Дядо Мраз  Mr. Green (не чЕ се пита това, ама да споделя  Crazy)

# 14
  • Мнения: 7 605
ВкъЩи, менюто не сме доуто4нили оЩе, аz няма да мога да пия и ми е криво  Twisted Evil

# 15
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
В България.

# 16
  • Мнения: 1 049
На Коледа сме на планина сами, аз детето и съпруга.  PeaceНе знам какво ще хапваме не ме вълнува много Confused, най вероятно на ресторант Rolling Eyes , ще решим на място. Peace Peace А Нова Година , у дома с приятели ако остане някой в града. Tired

Последна редакция: чт, 20 дек 2007, 11:06 от Zai4enze

# 17
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124
тук, по семейно, т.е. моето семейство плЮс майка ми.
не съм реШила менЮто, на Бъдни ве4ер Ще е постно, на Коледа сигурно не. във всеки слу4ай, и двете Ще са бързи и не с хиляда ястия _ нямам нерви да седя цял ден в кухнята и после да съм гроги като седна на масата.

а и 4естно казано, в последните години това празни4но плЮскане ми идва в пове4е, все едно са седяли гладни с месеци. баси  Sick

# 18
  • Мнения: 3 388
На Бъдни вечер ще бъдем у свекърва ми, заедно с 2-те лели на мъжа ми и семействата им. Обикновено правят цялото меню на база риба. На Коледа пак ще сме в дома на  свекърва ми, но в по-тесен кръг.
На мен подготовката за Коледа ми е по-интересна, отколкото същинската част.
а и 4естно казано, в последните години това празни4но плЮскане ми идва в пове4е, все едно са седяли гладни с месеци. баси Sick
Абсолютно! И аз така мисля. Ама то и в Бг същата работа.

# 19
  • Мнения: 1 909
На Бъдни вечер ще бъдем у свекърите - не знам за тази година, но менюто винаги е на рибна основа: стриди, раци, миди...

Аз ще участвам с баклава и с един pain d'épices - нещо от рода на кекс с мед, портокалова кора и най-различни подправки, за който свекървата ме е признала.

 По провансалски обичай  на масата трябва да има 13 десерта, които са определени сушени плодове, ядки, бяла и черна нуга и плодове. Интересно, че никога не се преяжда - само шампанското май ми идва в повече Laughing 

# 20
  • Мнения: 1 132
Коледа празнуваме винаги с роднини.Ако сме в Холадния при тези на съпруга ми, ако сме в България при моите.
По провансалски обичай  на масата трябва да има 13 десерта
Това ми хареса, догодина нищо чудно да празнуваме във Франция  Joy .

# 21
  • Мнения: 1 909
Добра идея! newsm10

Надявам се, че в Холандия поне на Коледа не се ядат сандвичи с бира?  Wink

# 22
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124
добре де, така и така се е отворила приказка, разкажете къде какво традиционно се кльопа  (гладна съм  Mr. Green)

# 23
  • Мнения: 6 167
добре де, така и така се е отворила приказка, разкажете къде какво традиционно се кльопа  (гладна съм  Mr. Green)

Ти кажи, защото тук ядат канеллони и лазаня и после се започва с месата  Rolling Eyes
Завършват много свински с няколко десерта ( според ресторанта), кафе, диджестиви, ликьори, накрая водката, разбира се.  Не мисля, че имат някакви особени ритуали ( като у нас) , освен панеттоне.
На Нова година се яде грозде и леща ( на пари е).

# 24
добре де, така и така се е отворила приказка, разкажете къде какво традиционно се кльопа  (гладна съм  Mr. Green)

Ти кажи, защото тук ядат канеллони и лазаня и после се започва с месата  Rolling Eyes
Завършват много свински с няколко десерта ( според ресторанта), кафе, диджестиви, ликьори, накрая водката, разбира се.  Не мисля, че имат някакви особени ритуали ( като у нас) , освен панеттоне.
На Нова година се яде грозде и леща ( на пари е).

ами в Милано се прави само обяд на коледа, а не обилни ве4ери на бъдни ве4ер като на Юг, но кой каквото иска ве4е си прави .... аз оби4ам риба и карам по ЮжняШки на бъдни ве4ер (е, не като коли4ество)
на коледа кой каквото иска прави, стига да е много  Sick .... традиционно разните пълнени пасти (тортелини и про4ие), тлъст кастриран петел, варени меса, сухи плодове, ядки, панетоне, пандоро, има и панетоне гастрономико, което те зарежда с калории до лятото ....панетонето нарязано на пластове и подплътнено със салами, Шунки, сирена, според фантазията....

на нова година в 12.00 леЩа (за пари) и котекино или дзампоне и се носи 4ервено бельо

# 25
  • Мнения: 6 167
малко офф, но това дзампоне как го ядат? Нали говориш за това, което се продава в едни луксозни кутии, а вътре свински крак?

# 26
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124
добре де, така и така се е отворила приказка, разкажете къде какво традиционно се кльопа  (гладна съм  Mr. Green)

Ти кажи, защото тук ядат канеллони и лазаня и после се започва с месата  Rolling Eyes
Завършват много свински с няколко десерта ( според ресторанта), кафе, диджестиви, ликьори, накрая водката, разбира се.  Не мисля, че имат някакви особени ритуали ( като у нас) , освен панеттоне.
На Нова година се яде грозде и леща ( на пари е).

ами в Милано се прави само обяд на коледа, а не обилни ве4ери кна будни ве4ер като на Юг, но кой каквото иска ве4е си прави .... аз оби4ам риба и карам по ЮжняШки на бъдни ве4ер (е, не като коли4ество)
на коледа кой каквото иска прави, стига да е много  Sick .... традиционно разните пълнени пасти (тортелини и про4ие), тлъст кастриран петел, варени меса, сухи плодове, ядки, панетоне, пандоро, има и панетоне гастрономико, което те зарежда с калории до лятото ....панетонето нарязано на пластова и подплътнено със салами, Шунки, исрена, според фантазията....

ааа, според зависи е, в семейството на мъж ми се празнува Бъдни ве4ер (не са Южняци, от Мантова са). така 4е : тортелли ди зукка (тиквени, за неразбираЩите), ди магро (извара и спанак), морски дарове, напоследък, зълва ми прибави и поиталиан4ена паельа.
понеже се прибави нов 4лен на фемилито от Хонг_Конг, та тя прави и разни техни адски пържени работи  ooooh!
после редовното панеттоне, ядки и тем подобни. вси4ко това се изяжда за около 4ас, след което се отива да реанимира Confused (обикновено аз съм оЩЕ на тортеллините).

на Коледа, свекърва ми прави тортеллини ин бродо (в бульон, демек), плЮс разни пе4ени меса, до които аз не стигам).

на Нова година, в къЩи : вителло тоннато, спагети с миди, руска салата, гастрономии разни и ако сме много хора, всеки носи по неЩо (след това всяко семейство си заминава с торби4ка "остатъци", с които се прехранваме цяла седмица  #Crazy ooooh!). след 24.00 задължителна баница и леЩа.
тази година смятам да изнудя майка ми и за една торта гараШ.

и така, надебелях само да ги изброя гозбите  Twisted Evil

# 27
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124
малко офф, но това дзампоне как го ядат? Нали говориш за това, което се продава в едни луксозни кутии, а вътре свински крак?



дзампоне не съм правила, предпо4итам котекино : вари се много 4аса в голяма тенджера с изобилна вода, ако е прясно се набу4ва с кле4ки за зъби и във водата се прибавя оцет. сервира се (както и дзампонето) с леЩата.

# 28
  • Мнения: 6 167
Ще  прощавате,ама какви са тия безумни традиции  - крака, пасти, меса, лещи, риба, панетоне с шунка и сирена ... как да си го сложиш т'ва на Новогодишната трапеза  http://www.micheletopor.com/gossip/uploaded_images/IMG_1040-777317.JPG  И при това имат неизкоренима идея, че са най-великите гастрономи на света  Laughing

# 29
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124
Ще  прощавате,ама какви са тия безумни традиции  - крака, пасти, меса, лещи, риба, панетоне с шунка и сирена ... как да си го сложиш т'ва на Новогодишната трапеза  http://www.micheletopor.com/gossip/uploaded_images/IMG_1040-777317.JPG  И при това имат неизкоренима идея, че са най-великите гастрономи на света  Laughing



леЩата е традиция от по_бедните времена... надявали се хората, 4е е на иЩах.
забравих да спомена пастета : няма коледна маса без.

# 30
  • Мнения: 141
А, Лени, не. Това не бих го пробвала, а какво остава за празнична вечеря за Нова година.

Иначе ние ще празнуваме у дома, в Цюрих, разбирай семейно с любимите хора. Има шанс да ни гостува моя лична приятелка, с която не сме се виждали отдавна. Трапезата е ще е традиционна българска, както за Бъдни вечер, така и за Коледа. Нямам търпение вече, но това е част от тръпката.
Нова година с приятели.

Ох, търси се дядо Коледа!  Rolling Eyes

# 31
Ще  прощавате,ама какви са тия безумни традиции  - крака, пасти, меса, лещи, риба, панетоне с шунка и сирена ... как да си го сложиш т'ва на Новогодишната трапеза  http://www.micheletopor.com/gossip/uploaded_images/IMG_1040-777317.JPG  И при това имат неизкоренима идея, че са най-великите гастрономи на света  Laughing



на мен ми харесва  Grinning

а ина4е класика на свекърва ми е фараона, това е еи тази кокоШка с нар  bowuu

# 32
  • Мнения: 1 017
Лелеее, италианките, дояде ми се от вас  Crossing Arms Искам и аз такива пастовидни специалитети, пък нека да не мога да стана после от масата  Laughing

Ако трябваше да готвя по тукашна традиция, "baby food" е нещото: пюре (нещо като) от зеле, моркови, разни кореноплодни (не знам как се казват на български)..не е лошо..ама ако Ще да избирам между паста и това  Thinking  hahaha
И правят свински огромен бут, също не лошо..ама няма фантазия. Салата от една риба (пак тукашна) с майонеза.
...И май не съм достатъчно тукашна, защото за друго не се сещам  newsm78

За десерт пекат едни  неща от многолистно тесто (тортту), и в средата слагат сливово сладко. И като се заобясняват, че пекли коледни сладки: тестото се купува готово, сладкото също, само трябва да нарежат по определен начин и да включат фурната за 7 до 10 мин  ooooh! И да, правят къщичка от меденково тесто. Много е сладурска, защото е във формата на къщата на едни от любимите детски герои тук (Муумин, като хипопотамчета са).

# 33
малко офф, но това дзампоне как го ядат? Нали говориш за това, което се продава в едни луксозни кутии, а вътре свински крак?


ами обикновено, това което продават в суперите е прекотто, т.е. полу готово и има инструкции за приготвянето... факти4ески кракът е изпразнен месото смляно и не помня ве4е с какво омесено и пак напъхано в крака. Не е лоШо, но ако те е гнус от копитцето, по_добре всеми котекино.
ина4е тук целогодиШно си се продават зурли, свински уШи, петл'овски гребени и крака, явно си има пазар .....  Shocked

# 34
  • Мнения: 6 167


а ина4е класика на свекърва ми е фараона, това е еи тази кокоШка с нар  bowuu



еее, това е друга опера вече . по... боргезе. И с нар - чудно. Рецептата дали ще ни я даде твоята свекърва?

# 35
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124


ина4е тук целогодиШно си се продават зурли, свински уШи, петл'овски гребени и крака, явно си има пазар .....  Shocked


и при вси4ко това се 4удя, Що не правят Шкембе 4орба
  newsm78 Twisted Evil

# 36


ина4е тук целогодиШно си се продават зурли, свински уШи, петл'овски гребени и крака, явно си има пазар .....  Shocked


и при вси4ко това се 4удя, Що не правят Шкембе 4орба
  newsm78 Twisted Evil

правят го на яхния и с боб Шкембето .... ама не ми харесва особено .....
а какво Ще кажеШ за салата от нерветти (това всъШност сухожилия ли са?) 

# 37
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124


ина4е тук целогодиШно си се продават зурли, свински уШи, петл'овски гребени и крака, явно си има пазар .....  Shocked


и при вси4ко това се 4удя, Що не правят Шкембе 4орба
  newsm78 Twisted Evil

правят го на яхния и с боб Шкембето .... ама не ми харесва особено .....
а какво Ще кажеШ за салата от нерветти (това всъШност сухожилия ли са?) 

оспамихме темата, ейй  Laughing
ниЩо не мога да кажа, аз от дреболиите оби4ам дроб4ета, сър4ица и мозък. на времето и език ядях, ама неЩо не ме кефи ве4е. вси4ките останали са ми  Sick

# 38
  • Мнения: 176
Мммм, тъй както ви чета догодина май ще наминем към я Италия, я Франция, да ядем канелони или 13 десерта   chef.

Ние така и не се уредихме да се прибираме в БГ, та ще ходим на море. Хапването на ресторант, но май ще наблегнем на плажа, басейна и спа-то (поне аз)  Mr. Green

Американците за коледа ядат пуйка с много пре-мазнички странични ястия. Всичко се приготвя с куп сметана, крема сирене, бекон и т.н., само като ги гледам готвачите по сутрешните предавания имам чувството че качвам килограми.

# 39
  • Мнения: 764


и при вси4ко това се 4удя, Що не правят Шкембе 4орба
 

...и дроб-сърма newsm78Ама аз шкембе 4орба правя,защото синът ми я харесва,нау4ихме и малката,само мъжо се стиска Mr. Green
Ние ще празнуваме с голямата италианска фамилия.На бъдни ве4ер,по тяхному,от мен е само содената питка.На Нова Година правя баница с късмети и баклава Peace

# 40
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124


и при вси4ко това се 4удя, Що не правят Шкембе 4орба
 

...и дроб-сърма newsm78Ама аз шкембе 4орба правя,защото синът ми я харесва,нау4ихме и малката,само мъжо се стиска Mr. Green
Ние ще празнуваме с голямата италианска фамилия.На бъдни ве4ер,по тяхному,от мен е само содената питка.На Нова Година правя баница с късмети и баклава Peace

Това беШе отмъЩение за пелина  Laughing
ей сега Ще накарам майка ми да спретне една дроб_сърма, не съм яла поне от 8 години.

Мммм, тъй както ви чета догодина май ще наминем към я Италия, я Франция, да ядем канелони или 13 десерта   chef.

Ние така и не се уредихме да се прибираме в БГ, та ще ходим на море. Хапването на ресторант, но май ще наблегнем на плажа, басейна и спа-то (поне аз)  Mr. Green

Американците за коледа ядат пуйка с много пре-мазнички странични ястия. Всичко се приготвя с куп сметана, крема сирене, бекон и т.н., само като ги гледам готвачите по сутрешните предавания имам чувството че качвам килограми.

Трън4е, ти ли се 4удеШе в другата тема к'во правим в Италия? Дебелеем  Joy
кажи какви страни4ни ястия със сметани и пр., 4е ми е интересно. май ниЩо не знам за американската (ако има такава) кухня

# 41
  • Italia, Palermo
  • Мнения: 886
Тук, в СисилитУ гледам не само рибни ястия се хапват на Бъдни вечер. Масово хората се редят за пица за дома или поръчват ( но закъсняват много  и за по- сигурно тълпите висят зад тезгяхите- плувнали в пот от горещините на пещите хихихи), особено се тачат тавите със Сфинчоне- пица  с много лук, домати, аншуа и риган. НА другия ден са лазаните и месата, после на Санто Стефано се " храносмила с по-лекото за тях"- тортелини месни в бульон или паста с доматен сос и остатъци от предния ден хихихи или нови месни, ех че отмора на стомасите, няма що. И с тия мазни канноли, пържени в мас и тъпкани с извара от коч, тежка работа като суперлепкавата от шекер кассата.

# 42
  • Мнения: 1 909
Мале, то много страшно било в Италия по празниците!  Само за лещата не разбрах - за да върви на пари ли се яде? А саламчетата в нея за акциите от борсата ли са? Thinking

# 43
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124
Тук, в СисилитУ гледам не само рибни ястия се хапват на Бъдни вечер. Масово хората се редят за пица за дома или поръчват ( но закъсняват много  и за по- сигурно тълпите висят зад тезгяхите- плувнали в пот от горещините на пещите хихихи), особено се тачат тавите със Сфинчоне- пица  с много лук, домати, аншуа и риган. НА другия ден са лазаните и месата, после на Санто Стефано се " храносмила с по-лекото за тях"- тортелини месни в бульон или паста с доматен сос и остатъци от предния ден хихихи или нови месни, ех че отмора на стомасите, няма що. И с тия мазни канноли, пържени в мас и тъпкани с извара от коч, тежка работа като суперлепкавата от шекер кассата.

не знам с каква извара са, ама току Що ми пристигна хладилна пратка от един сицилиански клиент.
 е, тук ги бях опитвала и не ми харесаха, а това неЩо е абсолЮтна вкусотия.
Ше си направя абонамент за тази сладкарница Embarassed

Мале, то много страшно било в Италия по празниците!  Само за лещата не разбрах - за да върви на пари ли се яде? А саламчетата в нея за акциите от борсата ли са? Thinking



леЩата е символ на златна монета, а салам4ето... нали казах, 4е е едновремеШна традиция, бедни са били хората и не са можели да си позволят месо 4есто. та пожеланието е да го има по_4есто на масата.

лЮбопитен факт : църковните фанатици не желаят хората да ядат леЩа на Нова година, заЩото било ези4ески оби4ай и не отговарял на каноните на църквата за скромност, не ал4ност и нам к'во си оЩе  ooooh!

# 44
  • Мнения: 176

Трън4е, ти ли се 4удеШе в другата тема к'во правим в Италия? Дебелеем  Joy
кажи какви страни4ни ястия със сметани и пр., 4е ми е интересно. май ниЩо не знам за американската (ако има такава) кухня

Мдааа, аз се чудех и вече ми се изясниха нещата - вие по ИталЯнско само хапвате вкусно, пиете винце и носите хубави дрехи Crazy. На фона на тези благини, какво значение има, кажете, колко се чака за доктор?  Joy

(сори, разводнявам темата)

За сметаните, остави, че ми се гади само като си помисля. Вчера показаха по тв как се прави пюре от печени картофи по следния начин: опичат картофите, намачкват ги и после добавят: масло, кондензирано мляко, течна сметана, sour cream (не знам как е на български, нещо като силно прецедено мляко, мазничко така), два вида американско сирене (чедър и пепърджак, ако не се лъжа, все са мазнички и те), нарязан бекон и... ситно нарязан зелен лук. Като добавиха лука водещия вика, мммм, здравословно  Crazy  Общо взето:  Sick Sick

Днес тръгнаха за някакво пиле със зеленчуци да обясняват, и тамън слагат в тенджерката нарязани моркови, зелен боб, грахче и си викам, брех, това става за ядене... и пак решиха че без кондензирано мляко и течна сметана не може  Sick Е, спрях да гледам.

Ама да спирам да се обяснявам, че ще ви разваля празничното настроение  Joy Joy

# 45
  • Italia, Palermo
  • Мнения: 886
да, Фейам и на мен ми харесваха преди, но в Палермо смесват зиварата и е овча много често, само кассата понякога вкусвам, повече при нея  замаскиран с кандити мириса на извара

# 46
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124

Трън4е, ти ли се 4удеШе в другата тема к'во правим в Италия? Дебелеем  Joy
кажи какви страни4ни ястия със сметани и пр., 4е ми е интересно. май ниЩо не знам за американската (ако има такава) кухня

Мдааа, аз се чудех и вече ми се изясниха нещата - вие по ИталЯнско само хапвате вкусно, пиете винце и носите хубави дрехи Crazy. На фона на тези благини, какво значение има, кажете, колко се чака за доктор?  Joy

(сори, разводнявам темата)

За сметаните, остави, че ми се гади само като си помисля. Вчера показаха по тв как се прави пюре от печени картофи по следния начин: опичат картофите, намачкват ги и после добавят: масло, кондензирано мляко, течна сметана, sour cream (не знам как е на български, нещо като силно прецедено мляко, мазничко така), два вида американско сирене (чедър и пепърджак, ако не се лъжа, все са мазнички и те), нарязан бекон и... ситно нарязан зелен лук. Като добавиха лука водещия вика, мммм, здравословно  Crazy  Общо взето:  Sick Sick

Днес тръгнаха за някакво пиле със зеленчуци да обясняват, и тамън слагат в тенджерката нарязани моркови, зелен боб, грахче и си викам, брех, това става за ядене... и пак решиха че без кондензирано мляко и течна сметана не може  Sick Е, спрях да гледам.

Ама да спирам да се обяснявам, че ще ви разваля празничното настроение   Joy Joy

аа, не вярвам  Laughing
между другото, докато си бях в България (а и сега като погледна в готварския) съЩо се използваШе много сметана навсякъде и топени сирена, така 4е не ми се струват толкова странни хамериканските оби4аи  newsm78

# 47
  • Мнения: 6 167
A по вашите географски ширини как протича един такъв тържествен обяд ( гости..)...
Едно от първите неща , които ми направиха впечатление тук беше скоростта, с която хората ( гостите) ядат.
На Коледа взимаме храна от ресторант ( или сме на ресторант), където манджата сякаш лети.
Миналата Коледа храната пристигна вкъщи, след което настана лека истерия около подреждането й.
20ина минути по-късно бяха привършили с поне 4 блюда  и удобно чакаха диджестива и после кафето. Имах чувството, че съм на състезание. След това на празна маса разговори няколко часа. Обратно  на нашия маниер - първо мезето, хората да се отпуснат да си кажат 2 приказки и после бавно и полека по менюто.  Веднъж имахме гости и на Нова Година -  в 9 бяха приключили и трябваше да чакаме полунощ за тостове, коледен козунак и тн.  Rolling Eyes

# 48
  • Мнения: 764
Защото сте объркали географската ширина,тук всякакви запивки са дълги и напоителни Peace

# 49
  • Мнения: 1 761
Замислям се дали да не караме следващата Коледа някъде из Италия....четох ви и се почувствах като в приказка....
Тази година ще съм за първи път на Коледа в Холандия.Питах мъжа ми какво се яде по Коледа тук....ами....не кой знае какво.Такива глезотии като разни вкусни риби няма- най-много някакви сандвичи с норвежка съомга,суфле и вино.Някои по-съвременни холандци си поръчват пуйка.За съжаление салатите не са характерни за холандската кухня.После като се почне чай,кафе,сок,вода,чай,кафе,сок вода.....

П.С.Да не си помислите,че ще празнувам по холандски-мъжа ми ще готви някакъв френски киш,пържолки в сос от гъби и вино -по рецепта на мойта майка, а аз ще направя баница с късмети.Ако съм в настроение може да направя сърми и да опека шоколадов сладкиш.

# 50
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 967
В Рига за Коледа и в Естония за Нова Година. Обичам да съпреживявам как другите народи празнуват. Незабравими са ми спомените от Полша.

Картинка,
аз познавам холандци, които се развихрят в кухнята и имат големи трапези с какво ли не. Мен не ме впечатляват подобни неща, тъй като съм за атмосферата, а за стомаха винаги можем да си направим пир. Много си правят гурмет.
 

# 51
  • Мнения: 1 132
Мдам, догодина във Франция, а 2009 в Италия. Но Италия си ми е любима. В Милано съм яла много вкусно приготвено шкембе с домати и много подправки. Уж домакините искаха да ни изненадат в ресторанта, но то стихия балканска изненадва ли се с шкембе  Mr. Green .
В Холандия типично Коледно ястие е печена  патица или заек, керстброод.   Всичко се изяжда със скоростта на светлината. На нова година се ядат олиболен.Нещо като бухтички.

# 52
Мдам, догодина във Франция, а 2009 в Италия. Но Италия си ми е любима. В Милано съм яла много вкусно приготвено шкембе с домати и много подправки. Уж домакините искаха да ни изненадат в ресторанта, но то стихия балканска изненадва ли се с шкембе  Mr. Green .
В Холандия типично Коледно ястие е печена  патица или заек, керстброод.   Всичко се изяжда със скоростта на светлината. На нова година се ядат олиболен.Нещо като бухтички.

леле, оЩе я помня песни4ката за зай4ето  Thinking

между другото постара италианска традиция да се яде риба на бъдни ве4ер си поръ4ах суШи и саШими Simple Smile

Последна редакция: пт, 21 дек 2007, 10:57 от gioia

# 53
  • Мнения: 1 909
В Холандия типично Коледно ястие е печена  патица или заек, керстброод.   Всичко се изяжда със скоростта на светлината. На нова година се ядат олиболен.Нещо като бухтички.
леле, оЩе я помня песни4ката за зай4ето  Thinking
Joy

Да бе, вярно, и аз какво съм взела да питам за коледното меню в Холандия   chef

# 54
  • Мнения: 2 952
  А ...това  за яденето със скоростта на светлината не ми е чуждо на мен .... #Crazy луда работа ....що чудо храна се изяжда , каквото  сложиш , додето кажеш  2 думи .....аиде .....нападнали яденето .... hahaha

# 55
  • Мнения: 1 132
В Холандия типично Коледно ястие е печена  патица или заек, керстброод.   Всичко се изяжда със скоростта на светлината. На нова година се ядат олиболен.Нещо като бухтички.
леле, оЩе я помня песни4ката за зай4ето  Thinking
Joy

Да бе, вярно, и аз какво съм взела да питам за коледното меню в Холандия   chef
Ами и аз се чудя защо питате  hahaha

# 56
  • Мнения: 1 545
A по вашите географски ширини как протича един такъв тържествен обяд ( гости..)...
Едно от първите неща , които ми направиха впечатление тук беше скоростта, с която хората ( гостите) ядат.
На Коледа взимаме храна от ресторант ( или сме на ресторант), където манджата сякаш лети.
Миналата Коледа храната пристигна вкъщи, след което настана лека истерия около подреждането й.
20ина минути по-късно бяха привършили с поне 4 блюда  и удобно чакаха диджестива и после кафето. Имах чувството, че съм на състезание. След това на празна маса разговори няколко часа. Обратно  на нашия маниер - първо мезето, хората да се отпуснат да си кажат 2 приказки и после бавно и полека по менюто.  Веднъж имахме гости и на Нова Година -  в 9 бяха приключили и трябваше да чакаме полунощ за тостове, коледен козунак и тн.  Rolling Eyes

Лени, определено не си на точната географска ширина. Тук обяда започва около 13.30 - 14.00 до към 19.00 Ти си прецени с каква скорост се яде.  Joy
Ние на Коледа ще сме на агнешко като основно, да не изброявам всичко около него, че ще ви потекат лигите  Laughing.

# 57
  • Мнения: 313
В къщи с пуйка Simple Smile Традиционно.

Общи условия

Активация на акаунт