САМО за РЕЦЕПТИ за машина за хляб

  • 1 043 738
  • 736
  •   2
Отговори
# 345
  • Мнения: 2 114
Моля, споделете успешната си рецепта за дом. закваска. Търсих, правих по нета и не стана добре.
Прави се по следния начин - ...

Ако знаете английски, има информация как се прави вГугъл, в YouTube. На английски е sourdough starter.
Успех!

Много благодаря на Адиба и Мамино.
Днес залагам рецептата.
 Grinning

# 346
  • Мнения: 2 114
моля за рецепта за милинки. Трябва ми спешно. Никога досега не съм правила и затова предпочитам нещо изпитано, което да се прави лесно и да е сполучливо. Питам в тази тема, тъй като имам машина за хляб и мисля тестото да го прави машината, а само да ги изпека във фурната.

Виж рецептата на Бу, на нас много ни допадна.
За жалост, не мога да пратя линк, но по името на автора ще излезе.

# 347
  • Мнения: 383
...

Последна редакция: нд, 01 апр 2012, 23:36 от Ердинч

# 348
  • Варна
  • Мнения: 691
Имам хлебопекарна от година, до сега четях форума не видях никъде моята книжка да е качена. всички рецепти които съм правила са ми били сполучливи от първия път. За това я качих, ако някой я иска да си я изтегли. Ето линка: http://dox.bg/files/dw?a=823b4ff06b ще е валиден до 12.02.2012 г.

може ли пак да пуснеш файла моля

# 349
  • Sofia
  • Мнения: 1 058
http://www.techno-mix.com/product/3674/midea-ehd-25-ad
Това е моята хлебопекарна. Рецептите от книжката са сполучливи. Вместо да кача файла в dox този път ви давам линк към страницата на магазина, от който я купих. Има линк за устройството и линк за рецептите там. Можете да си ги изтеглите.

# 350
  • Мнения: 276

Козунак (замесен в машина за хляб и изпечен във фурната)

1кг брашно
300гр захар
20гр мая (суха – 2 пакетчета х 11гр или 1 кубче)
250гр масло (125гр масло + 125гр олио)
250гр прясно мляко
6 яйца
2 ванилии на прах
50гр стафиди

Разбиват се 5 ½ яйца + захарта с миксер. Жълтъка на 6-тото яйце се оставя за намазване отгоре. Добавя се затопленото мляко + разтопеното масло и олио (топли, но не горещи). Тази смес се изсипва в кошницата на машината.
Пресява се 1кг брашно, добавят се 2 ванилии на прах или една ампула + лимонена кора на вкус + стафидите. Добавят се маята и щипка сол. Пуска се на програма за тесто в машината.
Докато тестото се меси, трябва да се наблюдава и при нужда да се добави брашно или мляко, така че да е мазничко.
Като втаса и изпълни кошничката се изважда и се сплитат плитки. Правят се 6 топчета от които се изплитат 2 плитки и така се получават два големи козунака. Слагат се в по-голяма тавичка, подмазана с олио.
Оставят се да втасат докато се поизпълни тавата.
Мажат се с жълтъка и се поръсва отгоре захар на вкус.
Могат да се сложат и сурови бадеми по желание.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 1 час (много зависи от фурната).
Проверява се с дървена клечка. Ако се наложи може да се сложи фолио.

# 351
  • Мнения: 116
Здравейте хлебопекари с машини Wink включвам се в групата и търся съвети за правене на козунак. Поразгледах рецептите и питам: със суха мая или с жива и коя марка предпочитате?

# 352
  • София
  • Мнения: 7 921
Здравейте хлебопекари с машини Wink включвам се в групата и търся съвети за правене на козунак. Поразгледах рецептите и питам: със суха мая или с жива и коя марка предпочитате?

Моля Ви насочете се към текущата тема за хлебопекарните. Тази тема не е за дискусии, а само за рецепти.

# 353
  • Русе
  • Мнения: 116
Козунак
125 мл прясно мляко (топличко)
100 гр масло (половината олио, половината разтопено краве масло)
3 яйца (отделям 1 жълтък за намазване, а останалите разбърквам добре с вилица)
500 гр брашно (козуначено)
щипка сол
150-200 гр захар
2 малки лъж. суха мая Йоткер
Слагам всичко в машината в тази последователност. Включвам на програма ТЕСТО. Добавям ванилия в указаното време. След като свърши програмата, го оставям вътре без да отварям, докато изпълни тавичката до край. Изваждам го, прибавям настъргана лимонова кора, оплитам, и го оставям в тавата на топло още веднъж да втаса. /Може и във фурна загрята на 50 градуса, около 40-50 мин./ Преди да го сложа да се пече, го намазвам с жълтък, разбит с малко олио, поръсвам със захар и забождам стафиди и бадеми.  Пече се на 180 гр. За да не изгори, като видиш, че отгоре е добил вече готов вид, покриваш с фолио и продължаваш печенето, като пробваш с клечка за зъби кога е готов. /20-25 мин./

# 354
  • Мнения: 9
Здравейте!
Много ще се радвам ако можете да ми помогнете!От 2 дена и аз съм горд собственик на хлебопекарна.Само,че вече трети хляб пека и не се получава-става много изпечен отвън и суров отвътре.Спазвам рецептите описани в книжката която върви с уреда ама... ooooh!
Не мога да разбера къде бъркам..

# 355
  • Мнения: 7 779
Здравейте!
Много ще се радвам ако можете да ми помогнете!От 2 дена и аз съм горд собственик на хлебопекарна.Само,че вече трети хляб пека и не се получава-става много изпечен отвън и суров отвътре.Спазвам рецептите описани в книжката която върви с уреда ама... ooooh!
Не мога да разбера къде бъркам..
бъркаш че спазваш рецептите.  Laughing
избери правилната програма , следи тестото - то да те ръководи. в темата Машини за хляб  на първа страница би трябвало да има видео какво трябва да е тестото. спазвай го.
като за начало избери обикновена рецепта с по-малко брашно - загубите така са по-малки.

пп. хубаво е да пишиш рецептата зада може да получиш по-обстоен отговор

# 356
  • Sofia
  • Мнения: 1 058
Икономичен и диетичен козунак в хлебопекарна

1 яйце
290 гр. прясно мляко
70 гр. захар
3 ч.л. подсладител (моя е течен, от Лидъл, 1 ч.л = 66 гр. захар)
1/2 ч.л. сол
50 гр. олио, слага се след като се замеси тестото
2 ч.л. лимонов сок
540 гр. брашно, наблюдавайте тестото, ако се наложи може да се добави
1/4 кубче прясна мая
настъргана кора от лимон

за намазване след последното бъркане малко прясно мляко и се поръсва захар, може да се извади тестото, да се сплете и след това да се намаже и поръси.

# 357
  • Мнения: 9
Рецептата е:
320 мл. мляко
2 с.л масло
1,5 ч.л. захар
600 гр. брашно
1 пакетче мая
bongo_2007  благодаря за бързия отговор.Отворих темата,която препоръча и мисля,че използвам повече течност.Отивам да меся...Дано се получи тоя път..

# 358
  • Мнения: 1
Може ли някой да ми даде рецепта за обикновен пълнозърнест хляб с Мулинекс за 500 гр и 700 гр, защото си загубих книжката с рецепти. Благодаря предварително!

# 359
  • Мнения: 1 274
Може ли някой да ми даде рецепта за обикновен пълнозърнест хляб с Мулинекс за 500 гр и 700 гр, защото си загубих книжката с рецепти. Благодаря предварително!
На мен книжката с рецепти не ми свърши работа.
450 г. брашно грахам
200 мл. вода
50 мл. домашна кисела закваска
Ако ползваш мая си увеличи водата
Сол 1 с.л.
Аз меся на програмата за месене. Оставам да втаса от само себе си в машината. Като преценя, че е втасал - пускам програмата за печене с най-меката коричка.
Това е стандартен хляб от типа, който вадят по фурните - без мазнини, захари. Така най-го харесвам. Тестото не трябва да е воднисто. Иначе хлябът става клисав.

Общи условия

Активация на акаунт