САМО за РЕЦЕПТИ за машина за хляб

  • 1 044 081
  • 736
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 204
Моля, споделете успешната си рецепта за дом. закваска. Търсих, правих по нета и не стана добре.
Виж тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=382463.0

# 331
  • Пловдив
  • Мнения: 32
Мами и татковци, моля Ви за помощ.

От три месеца имаме хлебопекарна Мулинекс 5023 и от тогава хляб не сме купували и винаги ни се получаваше. До вчера. Мъжа ми реши да прави хляб със зехтин по рецептата от СD-то:

195 мл. вода
140гр. зехтин
30гр. захар
2 1/2 ч.л. сол
640 гр. брашно
2 ч.л. суха мая

Хляба се пече на програма 5 (3 ч. и 40 мин.) и резултата беше  Sick





Аз му се скарах, че нещо е объркал и днес аз се захванах с хляба и резултата беше същия.
По време на месенето тестото изглеждаше така:






Та, някой от Вас има ли идея защо този хляб не става. Правя всичко както пише по дебелите книги (първо течните съставки, после сухите, солта не трябва да има пряк допир с маята) и за всичко ползваме везна или оригиналните мерителни инструменти.  newsm78

# 332
  • Мнения: 3 410
Ох че много зехтин newsm78 Според мен е трябвало да добавяш по мъничко мляко или водичка, докато тестото стане на хубава топка или в началото да сложиш по малко брашно и да добавяш брашно пак докато стане хубава топка. За това количество брашно му е необходима поне 50 мл вода още.

# 333
  • София
  • Мнения: 6 291
с такава консистенция е тестото като правя маслени сладки. добавям брашно и става меко тесто.

# 334
  • Мнения: 7 779
Мами и татковци, моля Ви за помощ.
195 мл. вода
140гр. зехтин
30гр. захар
2 1/2 ч.л. сол
640 гр. брашно
2 ч.л. суха мая
Та, някой от Вас има ли идея защо този хляб не става. Правя всичко както пише по дебелите книги (първо течните съставки, после сухите, солта не трябва да има пряк допир с маята) и за всичко ползваме везна или оригиналните мерителни инструменти.  newsm78
прави не както го пише , а както се прави. следи си тестото. това е най-добрата и универсална рецепта  Laughing

# 335
  • Мнения: 3 695
Нещо е сбъркана тази рецепта. И аз съм го правила хляба със зехтин и помня, че резултатът не беше добър.  Crossing Arms

# 336
  • Пловдив
  • Мнения: 32
прави не както го пише , а както се прави. следи си тестото. това е най-добрата и универсална рецепта  Laughing
Тоест? Какво искаш да кажеш с: "прави не както го пише , а както се прави. "?

# 337
  • Мнения: 3 410
Мисля че е добре да прехвърлим разговора в темата за Машините за хляб, защото тук е само за рецепти Peace
Според мен Бонго има предвид, че трябва да се гледа да се получи хубава топка, а не да се спази дословно рецептата като пропорции, много често има грешки при превода.

# 338
  • Sofia
  • Мнения: 1 059
Имам хлебопекарна от година, до сега четях форума не видях никъде моята книжка да е качена. всички рецепти които съм правила са ми били сполучливи от първия път. За това я качих, ако някой я иска да си я изтегли. Ето линка: http://dox.bg/files/dw?a=823b4ff06b ще е валиден до 12.02.2012 г.

Последна редакция: ср, 01 фев 2012, 19:21 от Ani Ka

# 339
  • Мнения: 1 273
Рецепта за хляб от трици:

200 г. овесени трици
200 г. пшеничени трици
100 г. мляно ленено семе (в мелничка за кафе)
50 г. леко смлян сусам
10 г. мак
1 кофичка кисело мляко и 1 ч.л. сода (или 250 мл. вода, 1 ч.л. сода и 1 ч.л. лимонена киселина)
За предпочитане е триците да са едро смлени

Изсипват се в машината триците, лененото семе, сусама и мака. Содата се изсипва в киселото мляко, разбърква се и сместа се добавя (при другия вариант, лимонената киселина и содата се добавят, разбърква се сместа добре - може да пуснете да 'меси' на сухо за известно време - после се изсипва водата.) Меси се не повече от 5 минути, за да не приключи химическата реакция на содата с киселината. Пече се 1 ч. на най-изпечената кора.
Този хляб помага при диети за отслабване и запек. Вариантът с кисело мляко бухва повече и се рони по-малко. Хлябът може да стане и само с овесени трици.

# 340
  • Мнения: 3 718
Аз чета, чета и експериментирам, ако не беше бг-мамма и тази тема да съм изхвърлила машината на втория опит. Сега да споделя последното творение, което стана много приятно:

Пълнозърнест хляб със слънчогледови семки и сирене Грана Падано

350 мл. топла вода
2 с.л. олио или зехтин
4 ч.ч. брашно (1ч.ч. овесено, 2ч.ч. пълнозърнесто и 1ч.ч. бяло брашно)
1/2 ч.ч. белени и запечени слънчогледови семки (леко смлени или счукани, добавих към брашната)
1 пакетче суха мая или 1/2 кубче жива (разтворена в малко топла вода)
2/3 ч.л. захар
2/3 с.л. сол (може и по-малко)
малко над половин ч.ч. настъргано сирене Грана Падано или друго ароматно и сухо сирене (Пармезан)

Първо изсипвам водата, олиото, отгоре разбърканите заедно със семките брашна. В ямичка в средата на брашната изсипвам маята, около нея захарта, солта малко по-далече и накрая отстрани наръсвам настърганото сирене. Включвам програма 7 Fastbake за голям хляб (58 минути)

Хлябът приятен с масло или заквасена сметана  Peace


# 341
  • Мнения: 74
моля за рецепта за милинки. Трябва ми спешно. Никога досега не съм правила и затова предпочитам нещо изпитано, което да се прави лесно и да е сполучливо. Питам в тази тема, тъй като имам машина за хляб и мисля тестото да го прави машината, а само да ги изпека във фурната.

# 342
  • Мнения: 276
моля за рецепта за милинки. Трябва ми спешно. Никога досега не съм правила и затова предпочитам нещо изпитано, което да се прави лесно и да е сполучливо. Питам в тази тема, тъй като имам машина за хляб и мисля тестото да го прави машината, а само да ги изпека във фурната.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg18094229;topicseen#msg18094229

Не съм ги правила обаче. Naughty

# 343
  • София
  • Мнения: 276
моля за рецепта за милинки. Трябва ми спешно. Никога досега не съм правила и затова предпочитам нещо изпитано, което да се прави лесно и да е сполучливо. Питам в тази тема, тъй като имам машина за хляб и мисля тестото да го прави машината, а само да ги изпека във фурната.

Можеш да използваш рецептата за тесто с айран на Ердинч- тестото е универсално и става за всичко- милинки, питки, кифлички и каквото се сетиш  Peace

# 344
  • Мнения: 3 656
Здравейте момичета, редовно ви чета и ползвам рецептите, в момента търся една рецепта за хляб Неапол. Продават го в Била и много ми харесва. Има ли някой , който да знае рецепта за този хляб.

Общи условия

Активация на акаунт