САМО за РЕЦЕПТИ за машина за хляб

  • 1 044 460
  • 736
  •   2
Отговори
# 315
  • Мнения: 234
хайде от мен две рецепти

портокалов кекс



и един много вкусен хляб

хляб с бутермилк

# 316
  • Мнения: 0
Благодаря много ,пробвах тестото за пица стана супер.   chef

# 317
  • Мнения: 1
От мен две изпитани рецепти за кекс в машината -моята е Мулинекс:

КЕКС С ТИКВА
Разбиваме добре с миксер 2 яйца с 1ч.ч.захар. Изсипваме сместа в кошничката на хлебопекарната. Добавяме 1/2ч.ч.олио, 150гр. настъргана тиква /аз слагам печена и намачкана на пюре тиква/, 1 препълнена чаена чаша пресято брашно,смесено с 1с.л.бакпулвер и 1/2ч.л.канела. Пускаме програма Кекс /при мен е 1час и 50 мин/. След сигнала на машината добавяме стафиди и счукани орехи на вкус /при мен около 1/2ч.ч.общо/.

ПОСТЕН КЕКС
Разбъркваме 1ч.ч. сладко по избор с 1ч.л.сода бикарбонат и добавяме към сместа 1ч.ч.гореща вода. Разбъркваме и изсипваме сместа в кошничката на машината. Добавяме 1ч.ч.захар,1/2ч.ч.олио и 2ч.ч.брашно. Пускаме програма Кекс. След сигнала може да се добавят орехи и стафиди.
Пека кексовете само на най-светлата коричка.

Много важна забележка: Ползвам за кексове само брашното на София Мел"Кекс". Всичките ми опити за направа на кекс в хлебопекарната с обикновено брашно се провалиха!

# 318
# 319
  • В сбъднатите си мечти
  • Мнения: 144
От доста време в къщи ядем много сполучлив хляб и ще е чист егоизъм да не го споделя .Бях го намерила в някакъв турски блог и от както го направих ни е любим.Горещо го препоръчвам.

Турски хляб

1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
300 мл. хладка вода
50 мл. зехтин
520 гр. бяло брашно
6 грама суха мая

Програма около 2 часа и 20 минути ,зависи от машинката ви.

# 320
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
veni-vidi, не е ли много една супена лъжица сол?

# 321
  • Мнения: 3 410
Аелис, отговарям ти аз, защото в три последователни дни правя този хляб точно по рецептата - не е много, супер вкусен става хляба, втасва си нормално. Чудесна рецепта, а днес направих и мекици от нея. В машинката като правих хляб по тази рецепта ми се стори че топката иска още малко брашно, но нарочно не добавих , оставих си нещата така - резултата е чудесен хляб. Опитай го!
Благодарности на мацката за рецептата.

# 322
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
mama Tin, непременно ще го пробвам - само че аз нямам програма с продължителност 2 часа и 20 мин., дали ако пусна хлебчето на обикновената, която е 3 часа и двайсет минути, ще се получи?С девет- десет грама жива мая Wink.

# 323
  • Мнения: 3 410
Да, и аз така направих - на основна програма, с малко по малко мая. А втория път го пекох във фурната - само тестото се замеси и втаса в машинката.

# 324
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
mama Tin, благодаря   bouquet!

# 325
  • В сбъднатите си мечти
  • Мнения: 144
Аелис ,чак сега виждам ,че имаш въпрос относно рецептата и даже че вече мама Тин го е пробвала .
Не е много 1 лъжица сол , моята е мляна морска сол и е идеален на вкус.За маята 5-6 грама от турската Юва слагам и винаги се получава добър резултат.Правила съм го и на други програми ,освен на кратка и пак става,разликата е в дебелината на коричката и времето.
Когато сложа хубаво качествено брашно ,независимо от марката ,става великолепен -"на конци", мек и ароматен.
Мама Тин ,радвам се ,че си се доверила на рецептата и ти харесва Simple Smile

# 326
  • Мнения: 503
И аз да се похваля Embarassed.Това е първият ми хляб, по рецепта за френски хляб.
И мекички по рецепта за тесто, малко сладняха за нашия вкус ,но бяха вкусни.

# 327
  • Мнения: 2 114
ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ХЛЯБ ГРАХАМ С ДОМАШНА ЗАКВАСКА

Аз правя само пълнозърнест хляб от брашно Грахам. Купувам марки без добавки към брашното (подобрители и др.). Не слагам мазнина и слагам много по-малко вода отколкото по рецептите в книжката. Така хлябът се изпича добре и не е воднист, слепнат и пр. Прилича много повече на купешките хлябове и е по-диетичен и икономичен, което е и целта ми. Киселата закваска не вкисва хляба, ако не се остави прекалено дълго да втасва. Изобщо не се усеща кисел вкус.

1. 450 г. брашно
2. 200 мл. вода
3. Домашна закваска - 4 с.л. (може да намерите в интернет информация как се прави, по принцип маята се счита за не дотам полезна за чревния тракт)
4. 1 ч.л. сол

Слагам брашното в хлебопекарната. В чаша отмервам 200 мл. вода, добавям към нея солта и закваската и разбърквам енергично до постигане на хомогенност. Добавям към брашното. Пускам програмата за тесто. След прекратяване на месенето (20 мин.), спирам програмата. Оставам да втасва колкото е необходимо (през лятото 4-5 часа, през зимата цяла нощ, според температурата). Когато тестото втаса, пускам програмата за печене - 1 час.

Да предупредя, че тъй като водата не е много, поемането й от брашното става по-бавно, за 5-10 мин. месене. Изчакайте това да стане, не изпадайте в паника и се въздържайте от желанието да добавите още вода.

Получава се един нормален стандартен хляб.

Моля, споделете успешната си рецепта за дом. закваска. Търсих, правих по нета и не стана добре.

# 328
  • Мнения: X
Хляб Добруджа (или почти  Hug)

6 г прясна мая ВИВО (не, че не може и с друга )
10 г смес от трици с пшеничен зародиш
290 г типово брашно
300 г бяло брашно
30 г олио
8 г сол (1 1/2 ч.л.)
12 г захар (по-малко от 1 с.л.)
380 мл вода (за машинки, като Мулинекс, може водата да е 360 мл)

Програмата е Основна за бял хляб.

# 329
  • Мнения: 1 273
Моля, споделете успешната си рецепта за дом. закваска. Търсих, правих по нета и не стана добре.
Прави се по следния начин - слагат се винаги равни количества вода и брашно (най-добре ръжено брашно, на което да пише че съдържа кисело-млечна закваска). Също може да се добави в началото и малко кисело мляко, но такова което е с живи организми - ЕлБи, Елена вършат работа.
Първия ден слагате по 2 с.л. вода и брашно. На другия ден още две. На третия - 4 с.л. Продължавате така ден след ден докато кипне - мирише на вкиснато и отгоре е с много мехурчета, надига се. Тогава можете да добавите по още чаша или повече и да го оставите 8 часа. След което го слагате в хладилника добре затворено и си взимате всеки път колкото ви трябва. Слага се повече отколкото от другата мая. Примерно по една кафяна чашка на хляб. Също втасва по-дълго. Когато остане малко се изважда буркана или контейнера, добавяте колкото решите вода и брашно, оставяте да престои през деня докато кипне и прибирате пак в хладилника.
Препоръчително е да се използва вода от бутилка, или добре преварена и престояла, защото хлорът унищожава микроорганизмите.
Може да се прави и без кисело мляко, но тогава може да има проблем с микроорганизмите. Тази "мая" е много по-полезна, защото микроорганизмите са добри за чревната ни флора, за разлика от купешката, която е друг вид микроорганизми.
Бързината на получаване на маята зависи от стайната температура. При висока температура може да стане и за ден-два. Хлябът втасва бавно. На топло за около 5 часа, на студено може цяла нощ, че и повече.
Ако знаете английски, има информация как се прави вГугъл, в YouTube. На английски е sourdough starter.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт