Кисело мляко

  • 5 989
  • 78
  •   1
Отговори
# 60
Цитат на: Doret
Цитат на: Honda
Гарванчо, ти с българска закваска ли действаш?

Аз още не съм и дала Grinning
Ама виж как си трайка Wink .Кой знай каква "контрабанда" за кисело млекце е барнала Laughing  Laughing

# 61
  • Мнения: 978
С българска! Нямам си други контрабанди да премъквам по няколко памперса, ще седна да мъкна кисело мляко. Купих си нискомаслено органик от Сейнсбърис и това е. И прясното беше от същото и може би затова стана. #Milti

# 62
  • Мнения: 1 502
Извинявам се, че връщам темата в началото, но сега съм на вълна правене на сирене и кисело мляко. Сиренето, долу-горе го докарахме, ама за киселото мляко ми е малко мъка. Имам въпрос кога разпределяте млякото в буркани за хладилника. Вече като е готово или просто го разпределям в тях след като съм му сложила закваската.? Thinking

Може ли някой да ми пусне линк на тази машинка за кисело мляко, откъде мога да си я закупя, някой интернет магазин?  Mr. Green

# 63
... Имам въпрос кога разпределяте млякото в буркани за хладилника. Вече като е готово или просто го разпределям в тях след като съм му сложила закваската.? Thinking

...
След като е сложена закваската го пъхам в бурканите и продължава да стои на топло, докато стане. В хладилника вече влиза готово за консумация като е Grinning

# 64
  • Мнения: 1 502
Аха, ясно, ами по въпроса за машинката?  Mr. Green

# 65
  • Мнения: 3 880
... Имам въпрос кога разпределяте млякото в буркани за хладилника. Вече като е готово или просто го разпределям в тях след като съм му сложила закваската.? Thinking

...
След като е сложена закваската го пъхам в бурканите и продължава да стои на топло, докато стане. В хладилника вече влиза готово за консумация като е Grinning
И аz така (вспреки, че рядко се zахваЩам де Embarassed)
След като е готово млякото не е хубаво да се бърка и сипва тук и там (поне моето в такъв случай си пуска суроватката и става чорба) Слагай го оЩе от самото начало в съдовете, в които смятаШ да го съхраняваШ.

# 66
Аха, ясно, ами по въпроса за машинката?  Mr. Green
Ами аз такава съм виждала в LIDL, но ги няма постоянно, както всички техни продукти. Трябва да се варди.
Ако изровя линкче ще пусна

# 67
# 68
  • Мнения: 1 502
 Супер си Хондичке  bouquet, знаех си, аз къде да питам.  Mr. Green

Благодарности  Heart Eyes

# 69
  • Мнения: 2 032
Има една новозеландска фирма, easiyo, те продават на прах, и нещо като термос за правене. Аз ги купих от lakeland, ей така, щото сега като не работя имам повече време. Има няколко разновидности, обикновенно мляко, гръцко мляко, безмаслено, органично, и с разни flavours. Има и рецептурник за много неща с мляко. Слагаш вечерта, на сутринта става. На мен ми харесва, вкуса е много по-близък до този на българското мляко. Със сигурност е Live.  Това са плюсовете. Минусите-че не е идеално евтино, и че термосът заема място в кухнята (аз го прибирам де, ама все пак).

# 70
  • Мнения: 299
Mamo Vessi, аз нямам машинка, но като сложа закваската на млякото го насипвам в стъклени буркани и ги завивам с одеяло или с хавлиени кърпи. Оставям бурканите завити около 4-5 часа и след това го слагам в хладилника.
Млякото за квасене не трябва да е много топло, защото след това пуска много вода и се пресича.

# 71
  • Canada
  • Мнения: 1 773
Мамо Веси, я кажи как правиш сиренето, моля Embarassed Донесох си мая от България, но и двата ми опита до сега са определено неуспешни.

# 72
  • Мнения: 819
 Да питам аз за прясното мляко. Има ли значение какво е, когато го подквасваш за кисело? Тоест марката, маслеността. Щото съм чувала, че прясното мляко на Данон например не можело да се подкваси. Така казват бабите в България. Май и в прясното трябва да я има бактерията, за да стане..... newsm78

# 73
  • Мнения: 1 502
Мамо Веси, я кажи как правиш сиренето, моля Embarassed Донесох си мая от България, но и двата ми опита до сега са определено неуспешни.
Ами аз правя сиренето по рецепта на тукашните ми дружки. На 1л. мляко, в кутия (купувам млякото с най-висока масленост), капвам 6 капки от маята, като предварително затоплям млякото та е топличко, долу-горе като пипнеш да не е горещо, ами топличко около 37 градуса (както водата за къпане на малкия). След като сложа маята разбърквам добре и го оставам на топличко със капак отгоре. Изчаквам го да се посгъсти, като кисело мляко става и след това в една пелена/тензух  на малкия го изцеждам, докато спре да капе. След като се изцеди го пресовам буквално 9последния път бях сложила една тежка керамична тавичка), докато спре да изтича.
Осоляването може да стане и само ако го оваляш със сол или другия вариант - прави се саламура. 200г. сол/1л. вода. Като стане солено се слага в саламура 120г сол/1л. вода. Но обикновено до последното не достигаме - изяждаме го   Mr. Green
А ето ти точната рецепта:
Цитат
БЯЛО СИРЕНЕ
Необходими продукти   
10 литра прясно овче/краве мляко
20 капки мая за сирене /20 ml/
сол по 200 г на 1 литър вода за саламурата за осоляване, по 120 г на 1 литър вода за саламурата за съхраняване
Начин на приготовление: 
Загрейте го за около 10 минути до температура 70 градуса, като не допускате да заври и след това го охладете до 33 - 34 градуса. 
Прибавете маята, разредена с преварена и охладена вода в съотношение 1:10.
Разбъркайте добре млякото и го оставете при същата температура в продължение на 1 час, за да се подсири. 

Така приготвеното сирене се изсипва в марля и се прецежда в продължение на 2 часа, за да се отдели суроватката. 

Изцеденото сирене поставете в цедилка и го пресовайте с тежести. Нека преседи по този начин поне 6 часа, след което можете да го нарежете на отделни бучки и да го оставите в саламура, за да се осоли. 

Саламурата се приготвя от 1 литър вода и 200 г сол. В нея сиренето трябва да преседи поне 24 часа, за да придобие леко солен вкус. След това можете да го подредите в съдовете, в които ще го съхранявате и да го залеете със саламура, приготвена от 120 г сол на 1 литър вода.

Сиренето е готово за консумиране след 60 дни, през които в помещението трябва да се поддържа температура около 10 градуса. След този период можете да го съхранявате в хладилник.

# 74
  • Мнения: 1 194
Да питам аз за прясното мляко. Има ли значение какво е, когато го подквасваш за кисело? Тоест марката, маслеността. Щото съм чувала, че прясното мляко на Данон например не можело да се подкваси. Така казват бабите в България. Май и в прясното трябва да я има бактерията, за да стане..... newsm78

Vilione, млякото трябва да е пълномаслено Lait entier тоест задължително с бутилка с червена капачка или кутия с червен надпис, иначе тези със сините капачки не стават защото са обезмаслени. Опитвала съм разни марки, няма значение. Питай патило!
Иначе аз млякото най-напред го разливам в буркани, чакам да стане телесна температура и тогава слагам по една чаена лъжичка закваска. завивам го в найлон, няколко фанели и одеало и след 4 часа в хладолника. Така ми обясниха рецептата и така и го правя, до сега без фал!

Общи условия

Активация на акаунт