Спаначена супа?

  • 60 720
  • 23
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 002
в спанака се съдържа оксалова киселина и затова като се кипне се хвърля първата вода ( като на боб , но с друга цел ) ,
оксаловата киселина не е подходяща за хора с болни бъбреци и за малки деца ( има случаи малки деца да посинеят след употреба на спанак ) ..имаше и още защо не е полезна тази киселина , ама толкова помня ....

# 16
  • Мнения: 3 211
Цитат на: Honda
Valeria, ама за какво ти е бланширан. Спанака става толкова бързо.
Аз пък предварително не го попарвам.
Първо в малко олио запържвам една глава лук, 1 морков нарязан на ситни кубченца, наливам водата. Слагам вместо ориз фиде (щото не обичам ориза на супа), слагам един домат настърган и малко преди да стане фидето пускам спанака (на него му трябва 2-3 минути да поври). Накрая и аз застройвам с 1 яйце и 2-3с.л кисело мляко. Натрошавам около 200гр сирене.

Абсолютно по същия начин я правя и аз, слагам фиде, защото мъжът ми я обича така (свекървата я прави така Twisted Evil ), но първо сварявам спанака и накрая фидето, ако слагаш ориз го сложи заедно със спанака, задължително слагам и джоджен, а в застройката 1 щипка лимонена к-на.
Относно канцерогенността: задължително като се готви спанак, кошрива, лобода, лапат трябва да има някакъв млечен продукт (сирене, к.мляко) за да не е опасно, избягвай също да слагаш дръжки.
Готовият бланширан спанак, режеш още преди да се е размразил, леко корав, става много лесно

# 17
Ясно Валерия, аз като чуя спанак и си представям както тук го продвават в пакети само листата, изчистен, готов за "бутане" направо във водата - та за това Embarassed  Grinning

# 18
  • Мнения: 2 274
Ооо, и аз купувам само замразен,т.е. изчистен, иначе чистенето  просто ме довършва  #2gunfire

# 19
  • Мнения: 3 562
Аз ползвам нарязан спанак замръзен на кубчета. Много е удобно - нито миеш, нито чистиш, нито режеш - хвърляш в супата и готово.

# 20
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Валко - ето моята резепта за "Попайска супа":
1. Изчиствам си 0.500кг. пресен спанак, от който на практика остава към 0.250 кг.
2. В Тенджерка го задушавам (ситно нарязан) за малко с нарязан на ситно лук и моркови.
3. Сипвам хладка вода около 1-2л. и гогато тя заври слагам 1к.чаша измит ориз.
4. Подправки според твоят вкус. Аз слагам сол, черен пипер и чубрица.
5. Когато ориза е сварен - свалям и чакам да изстине.
6. Застройвам с едно яйце и 304с.л кис. мляко.

П.П: Готви се на бавен огън и на отворен капак.

Никога не съм готвила с друг спанак, освен с пресен...чистя си го има-няма 1-2 часа  Crazy , ама така ми е вкусничко после...  Flutter

# 21
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Цитат на: Шани


П.П: Готви се на бавен огън и на отворен капак.


Защо пък на отворен капак сега Confused:
Сега се връщам от магазина и там няма нито замръзнал, нито размръзнал спанак. От пиле мляко имаше, ама спанак не. Утре ще превзема Фантастико, дано там има.
Ама малко ме притеснихте с това първа вода се хвърля, не се топли супата като се направи веднъж, на отворен капак да я готвя, много условности, имам чувството, че се захващам да готвя нещо забранено за ядене Embarassed
Не ме разбирайте погрешно, но аз такива тревисти неща никога не съм готвила по простата причина, че си падам предимно месоядно и треволяците хич не ме влекат Rolling Eyes

# 22
  • Мнения: 2 655
Ето ти и моята, можеш да опиташ

ЕКОЛОГИЧНА СПАНАЧЕНА СУПА
Необходими продукти:

1. 1 глава стар /3 стръка пресен/ лук;
2. 4-5 супени лъжици олио;
3. 2 моркова;
4. 2 супени лъжици брашно;
5. 1,5-2 литра вода;
6. 1 чаена лъжичка сол;
7. ½ кг. спанак /лапад/;
8. 1 чаена чаша овесени ядки;
9. ½ връзка магданоз;
10. 1 супена лъжица майонеза;
11. ½ кофичка кисело мляко;
12. 3 супени лъжици орехи /ситно смлени/;
13. ½ чаена лъжичка черен пипер.


Начин на приготвяне:
НА СУПАТА: В тенджара задушавам морковите и лука, като прибавям малко вода, за да не се пържат. След като продуктите са задушени добре се прибавя брашното и се налива водата и солта на вкус. След като заври се слага спанака да ври около 10 минути. Прибавят се и овесените ядки и се оставя още 15 минути. Оставя се да изтине и се нарязва магданоза.

НА СОСА: Към супата приготвям и сос. Майонезата и киселото мляко се разбиват добре и към тях се прибавя сол на вкус, както и ситно смлените орехи и черен пипер.

# 23
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Цитат на: Valeria
Цитат на: Шани


П.П: Готви се на бавен огън и на отворен капак.


Защо пък на отворен капак сега Confused: ...


Щот така се запазва селеният цвят на зеленчука! Съвета го даде Звездев Wink

Общи условия

Активация на акаунт