Спаначена супа?

  • 60 725
  • 23
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Може да ми се смеете, но ви моля да ми обясните като на малоумна как се прави спаначена супа, защото с този зарзават съм много скарана и когато ми се е налагало да правя услуга на някой и да купувам спанак съм го избирала листо по листо #Silly
Та, дъщеря ми е влюбена в някаква такава супа, която им приготвят в градината в която по нейни думи имало ориз, сиренце, морковче, обаче на мен леко ми е неудобно да се юрна да взимам рецептата от готвачката та ви питам вас, ако случайно имате някаква идея да помагате Praynig
Знам, че повечето от вас готвят на око, но ще ви помоля за някакви приблизителни мерки, ако е възможно, че яко съм я закъсала с тази супа.

# 1
  • Мнения: 2 381
Това, което направих последният път беше:
1. Нарязах спанака и го задуших  с малко водичка + малко ( 2-3 с.л. олио)
2. Добавих 1 кафена чашка ориз и долях вода
3. Посолих (изпозвам Вегета във всички манджи, там има и сол)
 Повря докато се свари ориза или около 30 мин и после махнах от огъня и застроих с един жълтък и 3 с.л. кисело мляко. ( В рецептата имаше и сирене в затройката, но аз не го добавих)
Супата ми е доста постничка. Но понеже готвенето е въпрос  и на фантазия  добави си продукти (моркови например), които знаеш че ще ти харесат.

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Благодаря Ники, имам един бърз въпрос обаче мога ли да сложа някакъв готов бланширан спанак и изобщо продава ли се такъв Confused:
По магазините не съм обръщала внимание дали се продава, но като се има предвид как има почти всичко в бланширан вид си мисля, че и спанак трябва да има.

# 3
  • Мнения: 211
Здравей Vаleria 55 ! И аз правя тази супа като Niki1.
Само искам да ти напомня нещо, което и аз скоро научих - спаначена супа не се претопля, защото при претопляне отделя канцерогенни вещества.

# 4
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Цитат на: Sisi
Здравей Vаleria 55 ! И аз правя тази супа като Niki1.
Само искам да ти напомня нещо, което и аз скоро научих - спаначена супа не се претопля, защото при претопляне отделя канцерогенни вещества.

В смисъл? Готвя, ядем и каквото останало хвърлям така ли?
Че аз тогава по една шепа супа само ще трябва да правя, колкото за детето.
Иначе ти ми напомняш неща, които аз изобщо незнам Laughing
Благодаря ти Сиси Wink

# 5
  • Мнения: 496
Valeria,
Виждала съм едни пакети със замразен спанак на кубчета. Мисля, че ще ти свършат работа.
Аз в спаначената супа слагам морковче и пресен лук (може и стар).

# 6
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Значи, ако трябва да обобщя казаното до тук в супата мога да сложа: лук, морков, спанак /бланширан/, ориз 1-2 шепи, пикантина, застройвам с яйце и кисело мляко и троша сирене на края. Мога и един домат нарязан на ситно да добавя ако искам.
Аз незнам какво толкова я мисля тази супа, като знам по градините в какви количества готвят и колко са спестовни, най-вероятно на децата им дават чиста чорбичка.
Благодаря ви момичета Wink

# 7
  • София
  • Мнения: 4 423
Задължително сложи домат,става супер. Grinning

# 8
  • Мнения: 2 381
Валерия,
супата пише че се консумирала студена, аз докато седна на масата и тя изстива, но е вкусна. Моля те не слагай 1-2 шепи ориз, че ще стане оризена:) 1 кафена чашка е напълно достатъчно.
За бланширан спанак не съм чувала. Аз си го купувам в пакет (изчистен, суров и измит). Така и неразбрах колко е като количество. По рецепта е 0.500 гр. Имай предвид, че като го нарежеш запълва  почти цялата тенджера, обаче като се задуши остава много по-малко.
Успех:)

# 9
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Цитат на: Niki1
Моля те не слагай 1-2 шепи ориз, че ще стане оризена:) 1 кафена чашка е напълно достатъчно.
За бланширан спанак не съм чувала. Аз си го купувам в пакет (изчистен, суров и измит).

 Laughing  Те шепите ми не са чак толкова големи, даже като количество е може би половин кафяна чашка.
А за спанака само си предполагах, че има бланширан и аз не съм виждала, но щом mimi flax казва, че има значи ще потърся, ако не намеря ще си купя от този изчистения за който споменаваш.

# 10
  • Мнения: 496
От Билла съм купувала спанак на Bonduelle, както и на една българска фирма, но името й за съжаление не помня.  Sad

# 11
Valeria, ама за какво ти е бланширан. Спанака става толкова бързо.
Аз пък предварително не го попарвам.
Първо в малко олио запържвам една глава лук, 1 морков нарязан на ситни кубченца, наливам водата. Слагам вместо ориз фиде (щото не обичам ориза на супа), слагам един домат настърган и малко преди да стане фидето пускам спанака (на него му трябва 2-3 минути да поври). Накрая и аз застройвам с 1 яйце и 2-3с.л кисело мляко. Натрошавам около 200гр сирене.

# 12
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Ами Хонда, защото предпочитам вместо да си усложнявам живота да си го улеснявам Wink Защо да чистя и да режа, като може някой преди мен да се е погрижил.
Благодаря ви за идеите утре запрятам ръкави и ще спретна супа за чудо и приказ Sunglasses

# 13
  • Мнения: 1 355
Писала съм рецептата не веднъж, но ми се струва, че е предизвиквала недоверие. Истината обаче е такава, че който гостенин не я е опитал у дома, той не се е заинтересувал как да си я приготви сам. А най-хубавото е, че дъщеря ми много я харесва, което според мен изигра роля в борбата с бебешката и анемия.
Много лесна супичка. Слагам във вряща вода една връзка пресен лук (през зимата естествено минавам със стар лук). Вари се 10 мин, след което слагам спанака (пресен или замразен) -> още 5-10 мин да се посвари. Добавям 2 кубчета телешки бульон и след няколко минутки изключвам котлона и добавям настърган кашкавал. Веднага пасирам хубаво. Ако спанака е от замразения и са сложили разни огромни жилави листа, може да се пасира преди кашкавала, а после пак.
Сервира се с кисело мляко.
Оригиналната рецепта видях в предаването на Иван Звездев - там обаче се добавяха и гъби и не помня дали вместо кисело мляко не се слагаше сметана. Не съм опитвала.
Аз много мразя спанак. Обаче в комбинация с кашкавал е ММММММ !!!

# 14
  • София
  • Мнения: 3 328
Цитат на: mimi flax
От Билла съм купувала спанак на Bonduelle, както и на една българска фирма, но името й за съжаление не помня.  Sad

Аз купувам на "Валбе-С" /българската фирма/ и съм много доволна - спанакът е капризен на чистене, а при този - нито песъчинка. Два пакета от по 450 гр, глава лук, два-три моркова, настъргани на ситно ренде, две-три лъжици олио, кафяна чашка ориз или 1/3 пакет фиде, сол на вкус /без други подправки, защото самият спанак има специфичен аромат/. Когато зеленчуците се сварят, застройвам с яйце, а при сервиране предлагам сирене. Писаният тук вариант с настърган в супата кашкавал звучи добре, ще го пробвам. Супата може спокойно да поднесет и студена, тъй като в нея няма месо. Принципно постните ястия са по-вкусни /поне за мен е така/, когато са поизстинали.
Пропуснах да напиша по-горе, че обикновено пасирам супата или предварително посварявам спанака и го нарязвам на ситно, след което го добавям към задушените в мазнината и малко вода други зеленчуци.

# 15
  • Мнения: 1 002
в спанака се съдържа оксалова киселина и затова като се кипне се хвърля първата вода ( като на боб , но с друга цел ) ,
оксаловата киселина не е подходяща за хора с болни бъбреци и за малки деца ( има случаи малки деца да посинеят след употреба на спанак ) ..имаше и още защо не е полезна тази киселина , ама толкова помня ....

# 16
  • Мнения: 3 211
Цитат на: Honda
Valeria, ама за какво ти е бланширан. Спанака става толкова бързо.
Аз пък предварително не го попарвам.
Първо в малко олио запържвам една глава лук, 1 морков нарязан на ситни кубченца, наливам водата. Слагам вместо ориз фиде (щото не обичам ориза на супа), слагам един домат настърган и малко преди да стане фидето пускам спанака (на него му трябва 2-3 минути да поври). Накрая и аз застройвам с 1 яйце и 2-3с.л кисело мляко. Натрошавам около 200гр сирене.

Абсолютно по същия начин я правя и аз, слагам фиде, защото мъжът ми я обича така (свекървата я прави така Twisted Evil ), но първо сварявам спанака и накрая фидето, ако слагаш ориз го сложи заедно със спанака, задължително слагам и джоджен, а в застройката 1 щипка лимонена к-на.
Относно канцерогенността: задължително като се готви спанак, кошрива, лобода, лапат трябва да има някакъв млечен продукт (сирене, к.мляко) за да не е опасно, избягвай също да слагаш дръжки.
Готовият бланширан спанак, режеш още преди да се е размразил, леко корав, става много лесно

# 17
Ясно Валерия, аз като чуя спанак и си представям както тук го продвават в пакети само листата, изчистен, готов за "бутане" направо във водата - та за това Embarassed  Grinning

# 18
  • Мнения: 2 274
Ооо, и аз купувам само замразен,т.е. изчистен, иначе чистенето  просто ме довършва  #2gunfire

# 19
  • Мнения: 3 562
Аз ползвам нарязан спанак замръзен на кубчета. Много е удобно - нито миеш, нито чистиш, нито режеш - хвърляш в супата и готово.

# 20
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Валко - ето моята резепта за "Попайска супа":
1. Изчиствам си 0.500кг. пресен спанак, от който на практика остава към 0.250 кг.
2. В Тенджерка го задушавам (ситно нарязан) за малко с нарязан на ситно лук и моркови.
3. Сипвам хладка вода около 1-2л. и гогато тя заври слагам 1к.чаша измит ориз.
4. Подправки според твоят вкус. Аз слагам сол, черен пипер и чубрица.
5. Когато ориза е сварен - свалям и чакам да изстине.
6. Застройвам с едно яйце и 304с.л кис. мляко.

П.П: Готви се на бавен огън и на отворен капак.

Никога не съм готвила с друг спанак, освен с пресен...чистя си го има-няма 1-2 часа  Crazy , ама така ми е вкусничко после...  Flutter

# 21
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Цитат на: Шани


П.П: Готви се на бавен огън и на отворен капак.


Защо пък на отворен капак сега Confused:
Сега се връщам от магазина и там няма нито замръзнал, нито размръзнал спанак. От пиле мляко имаше, ама спанак не. Утре ще превзема Фантастико, дано там има.
Ама малко ме притеснихте с това първа вода се хвърля, не се топли супата като се направи веднъж, на отворен капак да я готвя, много условности, имам чувството, че се захващам да готвя нещо забранено за ядене Embarassed
Не ме разбирайте погрешно, но аз такива тревисти неща никога не съм готвила по простата причина, че си падам предимно месоядно и треволяците хич не ме влекат Rolling Eyes

# 22
  • Мнения: 2 655
Ето ти и моята, можеш да опиташ

ЕКОЛОГИЧНА СПАНАЧЕНА СУПА
Необходими продукти:

1. 1 глава стар /3 стръка пресен/ лук;
2. 4-5 супени лъжици олио;
3. 2 моркова;
4. 2 супени лъжици брашно;
5. 1,5-2 литра вода;
6. 1 чаена лъжичка сол;
7. ½ кг. спанак /лапад/;
8. 1 чаена чаша овесени ядки;
9. ½ връзка магданоз;
10. 1 супена лъжица майонеза;
11. ½ кофичка кисело мляко;
12. 3 супени лъжици орехи /ситно смлени/;
13. ½ чаена лъжичка черен пипер.


Начин на приготвяне:
НА СУПАТА: В тенджара задушавам морковите и лука, като прибавям малко вода, за да не се пържат. След като продуктите са задушени добре се прибавя брашното и се налива водата и солта на вкус. След като заври се слага спанака да ври около 10 минути. Прибавят се и овесените ядки и се оставя още 15 минути. Оставя се да изтине и се нарязва магданоза.

НА СОСА: Към супата приготвям и сос. Майонезата и киселото мляко се разбиват добре и към тях се прибавя сол на вкус, както и ситно смлените орехи и черен пипер.

# 23
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Цитат на: Valeria
Цитат на: Шани


П.П: Готви се на бавен огън и на отворен капак.


Защо пък на отворен капак сега Confused: ...


Щот така се запазва селеният цвят на зеленчука! Съвета го даде Звездев Wink

Общи условия

Активация на акаунт