Варените гевреци!

  • 27 142
  • 61
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 27 524
Много благодаря за рецептите, обезателно ще се пробвам. Не ми звучи трудно. Винаги съм смятала, че вареното е просто някаква фраза, а не буквално. Да не се разпаднат във водата? И защо се слага мед?

# 16
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Много благодаря за рецептите, обезателно ще се пробвам. Не ми звучи трудно. Винаги съм смятала, че вареното е просто някаква фраза, а не буквално. Да не се разпаднат във водата? И защо се слага мед?

при печенето от меда стават златисти. а и аз искаш да ги поръсиш със сусам или маково семе, то те се задържат на геврека и не се ронят. Peace

# 17
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Варени гевреци
500 г. брашно
1 суха мая + 1 ч.л. захар + 1 с.л. сол
1 ч.ч. топличка вода /за меко тесто/
Омесва се тесто и се оставя на топло петнайсетина мин да втаса. Оформят се гевречетата, подреждат се в набрашнена тава и се оставят пак да втасат. През това време се слага на котлона една тенджера с вода с 2 с.л. мед или глюкоза. Като заври се пускат гевречетата за около 3-4 мин. Поръсват се с мак, сусам или каквото ви харесва и след като поизсъхнат се пекат в загрята на 180 - 200 С фурна
 това е рецепта та,но не помня от къде съм я копнала.Може да е и форумска.
Не съм я пробвала.
Успех на мераклиите! Laughing
Мдам, аз съм я пускала тая. Имайте предвид, че бая се надуват, мойте останаха почти без дупка Joy Да го предвидите при оформянето. Иначе са отвратително вкусни  Peace

# 18
  • Мнения: 27 524
Иначе са отвратително вкусни  Peace

 Joy

Не искам да ги ръся с нищо, ще сложа мед,  дано не станат сладки? 

# 19
  • Мнения: 526
Иначе са отвратително вкусни  Peace

 Joy

Не искам да ги ръся с нищо, ще сложа мед,  дано не станат сладки? 
Няма страшно,меда само ги гланцира и стават с хубава коричка.Той е за това.Успех и приятен апетит.

# 20
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Не искам да ги ръся с нищо, ще сложа мед,  дано не станат сладки? 
Абе ръсни нещо, да'нти свиди  Mr. Green Барем мак, сусам....
А за меда точно ти е казала зайка - не ги прави сладки.  Ай да се похвалиш после   chef

# 21
  • Мнения: 27 524
Абе ръсни нещо, да'нти свиди  Mr. Green Барем мак, сусам....

А, не ми се свиди, не обичам. Мъжът ми е голям фен на сусама, може на неговите да ръсна  Laughing

# 22
  • Мнения: 27 524
се пекат най-отдолу във фурната.

Пак питане - най-отдолу ще рече без тава, така ли? Директно на печката. В моята не съм сигурна дали ще стане. А ако са в тава, да я мажа ли с олио, какво? Сори, ама хич не знам. Тези, купените, отдолу са били точно като печени директно на плочата.

# 23
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Пак питане - най-отдолу ще рече без тава, така ли? Директно на печката. В моята не съм сигурна дали ще стане. А ако са в тава, да я мажа ли с олио, какво? Сори, ама хич не знам. Тези, купените, отдолу са били точно като печени директно на плочата.

как без тава? слагаш тавата на най-долното улейче или там както се вика.

тези дето ги продават не ги ли пекат в каменна пещ, т.е. без тава? ама в къщи в тавата. аз ги правя даже по-малки, за да се съберат повече в тавата, че ако са големи като тези дето продават, ще печа по 2-3 само наведнъж.

ако имаш камък за пица във фурната разбира се можеш да го ползваш Peace

# 24
  • Мнения: 27 524
Разбрах, благодаря ти   bouquet

# 25
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Станаха ли гевреците?

# 26
  • Мнения: 784
Хайде сега аз да ви кажа истинската рецепта!

1 кг готово тесто за хляб
2 пълни супени лъжици сода за хляб
едра сол - по желание

От тестото се оформят около 15 малки гевречета и престояват 20 мин. на стайна температура.
В тенджера се слага да заври 1л вода. Във водата се добавя содата за хляб и се изчаква да кипне отново. Всяко геврече се пуска поотделно във водата и се брои до 30 (30 сек демек). Вади се с решетеста лъжица, посипва се със сол и се поставя в тавичката за печене.
Гевречетата се слагат в студена фурна, включва се на 200 градуса и се пекат около 20 минути.

Да ви е сладко!

# 27
  • Мнения: 27 524
Станаха ли гевреците?

Ей сега отивам да ги правя.   chef

Еделвайс, ново 20  Shocked Тук не продават готово тесто  Sad Няма ли да станат другите? Така или иначе избор нямам, отивам да се пробвам, после ще докладвам. Ако не се обадя, не са станали  Laughing

# 28
  • Мнения: X
Аааа, непременно да се обадиш какви са станали, че знаеш ли откога те чакам да опиташ.
Така ми са се прияли гевречета...Сега съм на диета, но първия ми ден почивка , ще си ги направя.

# 29
  • Мнения: 1 798
И аз чакам  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт