Пълнени тиквички с кайма

  • 22 611
  • 51
  •   1
Отговори
# 45
  • Габрово
  • Мнения: 1 330
Еднакво дълго и двете ги пекох Peace

И аз така направих в крайна сметка и стана разкошно  Grinning

Ама я кажи честно тиквичките или патладжаните по ти се усладиха, защото на мен патладжаните, но всъщтност заслугата е на плънката най-вече Grinning

# 46
  • Мнения: 1 951
Ама я кажи честно тиквичките или патладжаните по ти се усладиха, защото на мен патладжаните, но всъщтност заслугата е на плънката най-вече Grinning

Ами и аз размишлявах над този въпрос вчера, защото нали имаше спор в темата. Аз направих с еднаква плънка и въпреки това патладжаните ми бяха по-вкусни, може би защото тиквички ядох скоро, а патладжани отдавна не бях яла newsm78 Знам ли, по вкусни ми се видяха.

# 47
  • в ябълковата градина
  • Мнения: 1 706
Днес ще правя тези тиквички. Ще пиша как са станали.
А за патладжаните - правих преди 2 дни. Същата плънка, само и настърган домат и без топеното сирене.
Щях да умра от болки в корема през ноща, а на следващия ден така ми се беше подул корема и само пръцках. Добре че бях сама.  Blush

# 48
  • Мнения: 2 126
Ми явно това не са били тиквички, а тиквища Mr. Green.
Охх скоро не се бях смяла така hahaha Joy Аз обожавам тиквички под всякакъв вариант и никога ама никога не са ми горчали - нито домашни нито купени Thinking

Иначе рецептата е суперрр!  bouquet

# 49
  • Мнения: 4
Дали може да станат и в микровълнова урна? Някой пробвал ли е?
 newsm78

# 50
Бих искала и аз да споделя моята (всъщност на свекърва ми Heart Eyes Heart Eyes) рецепта за пълнени тиквички с кайма.
 Нарязват се тиквичките ( около 4 броя) на парчета с по 5-6 см височина. Да отговаря на височината на борда на тавичката ви - да не стърчат над нея. Всяко парче се издълбава с лъжичка. Издълбаната смес ( в найлоново пликче и във фризера) после я използувам за различни цели  -за бяла риба със зеленчуци, за тиквички с ориз, за зеленчукови супи и т.н.  Издълбавам и 4-5 домата- отрязаното калпаче ще покрива домата след пълненето му.
Всичко в рецептата е в сурово състояние:
Лук- 1 глава; кайма - около 1/2кг (но може и с повече и с 0,8 и 1 кг съм ги правила - според зависи с какво се разполага в момента, но определено моите хора са по по-големите мръвкови количества), издълбаната и нарязана на ситно доматена вътрешност, магданоз - 1 връзка, чер пипер, сол (ако е солена каймата да се опита), измит ориз - около 1 кафяна чашка (за броя използвани тиквички и домати); 1 кафяна чашка вода.
Омесвам всичко това и пълня издълбаните тиквички и домати. Тиквичките не ги поставям в "легнала" позиция и отгоре ги "затапвам" с малко поръсено брашънце. Нареждам в тавичка. Поливам с олио - около 1/2 кафяна чаша (всъщност е малко на око). Заливам с вода - около 2-3 кафяни чашки (зависи дали обичате да има повече сок при поднасяне), в която съм разтворила 1 кубче зел.бульон. Завивам с алуминиево фолио тавата и пъхам във фурната на MAX за около 1/2 час, след това намалявам на 150-170° и пека още 1/2 час до 40 мин., като откривам Al фолио. Понякога пъхам  в тавата (за разнообразие) и зелени чушки пълнени със същата смес. После в чинията има нещо красиво като цветове и ухания. Grinning
 Тук не е темата, но бих ви предложила и други рецепти с пълнени, но постни тиквички. Само накратко, за да не "настъпя котарака": Тиквичките издълбани като ладийки (по дължина разрязани) се бланшират(в подсолена вода) - до омекване, и напълнени със задушена смес от лук, пълнежа на тиквичките, чесън- поне 5-6 скалидки и много копър- 2 връзки. Заливат се с кисело мляко и 3 яйца разбити. Естествено се слагат в намазнена с олио тавичка. Няма нужда от Al фолио. Пече се на 180°. Заливала съм и с прясно мляко(+яйцата), но тогава към пълнежа добавям и сирене.
Имам и други с тиквички, но....стига тук.

# 51
  • Мнения: 377
Вкъщи си облизахме пръстите с тези тиквички. Благодаря за рецептата.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт