Как правите печено агнешко?

  • 87 611
  • 84
  •   1
Отговори
  • Мнения: 7 474
Как правите агнешкото? Подправки, техники и хитринки да споделите Laughing

# 1
  • Има много детски смях.
  • Мнения: 3 152
Обикновено баща ми е майстор- готвач на агнешкото.
Но тази година той си е в Москва, ние си останахме тук, а във фризера има плешка, която мисля да напълня  Rolling Eyes
Относно подправките- розмарин и джоднен, самото месо ще намажа с масло, после ще го пека покрито с фолио, най- накрая пак мисля да го намажа с масълце и да го оставя да се запече. Отстрани в тавата- пресни картофки.
Получих някакви съвети по скайпа относно технологията по пълнене на самата плешка, но не разбрах как точно да направя разреза така, че да не се скъса/ сцепи " джобчето". Ще надничам и тук за повече "хитринки".

А относно плънката- ще задуша с малко мъсълце пресни лук и чесън, гъбки, магданоз, джоджен, също така и част от дреболиите/ т. нар. "комплект".

Последна редакция: чт, 05 апр 2007, 11:12 от Umma

# 2
  • Мнения: 431
Ето я и моята рецепта :
Правя плънката от 2-3 връзки зелен лук , 1 морков на много ситно запържвам ги в масло  прибавям ориза пържа малко и го заливам с 2 чаши гореща вода . След това прибавям сол, черен пипер , магданоз , джоджен и сварените и нарязани на дребно агнешки дреболии. Към всичко това слагам и около половин шепа стафиди ( на око , кога повече кога по- малко в зависимост от плънката ) . Пълня аг. плешка , зашивам с конец  , посолявам месото и го намазвам с масло. Слагам в тава с 1-2 чаши вода , завивам с фолио и пека. Това е  Hug Накрая слагам и картофи в тавичката да се запекът

# 3
  • в старата къща на село.(ехххххххххххх мечтииии)
  • Мнения: 425
Аз го правя по много лесен начин ,но резултата е невероятен.Взема се агнешко бутче,или порции агнешко също става.Загрявам олио в тигана и запържвам чесън и лук(пресни най - добре).След като се запържат до златисто,слагам червен пипер,лъжица брашно и бъркам бързичко за да не загори пипера и брашното,слагам и вода, така че да се получи гъста каша и свалям от котлона.Добавям малко сол и нарязан пресен гюзум(джоджен).След това в самото месо пробивам дупчици в които слагам парченца чесън и лист от гюзума.Посолявам месото поръсвам с чер пипер и овалвам в получената каша.слагам месото в тава,и върху месото слагам ако е останала от кашичката.В тавата сипвам вода и малко бяло вино ако има.Покривам с фолио и слагам в фурната за два -три часа.Накрая запичам леко.  Peace
Това е моята рецепта.Надявам се ако някой я хареса и я направи да сподели дали му е харесала.У дома всеки който е опитвал е бил очарован.Бон апетит както се казва   Wine Glass

Последна редакция: чт, 05 апр 2007, 11:21 от пухчо

# 4
  • Мнения: 431
пухчо а това какво е лист от козова newsm78 за първи път го чувам?

# 5
  • Мнения: X
Ето и моето агнешко, което знам от един главен готвач: Wink
Едно обезкостено агнешко бутче, нарязано на средни парчета се задушава много добре.Отделно се запържват около 100гр ситно нарязан зелен лук 100 гр моркови нарязани на кубчета 100 целина и праз лук 100 гр шункаВсичко това се пържи 6-8 минути .След това се прибавя ситно нарязан пресен  чесън около една  връзка.Отделно се разбъркват 2 супени лъжици доматено пюре с 1/2 бутилка вино (за предпочитане е бяло, но става и с червено.) Към това се добавя приблизително 0,5 л бульон, без значение какъв ,може и от кубче.Към зеленчуците се прибавя агнешкото, течната винена смес, дафинов лист и мащерка по възможност прясна ,но става и със суха.
Ври 35-40 минути.

По принцип рецептата  е за в тенджера, но аз го правя във фурната и пак става много вкусно.
Малко е играчка и  изглежда засукано, но това е само на пръв прочит WinkА и резултата си заслужава!

# 6
  • в старата къща на село.(ехххххххххххх мечтииии)
  • Мнения: 425
Мими мерси че ме фиксира своевременно, преди да избия от смях всички съфорумки . Crazy Embarassed.Оправих го,лист от гюзум е,извинявам се за грешката. Peace
Ама звучи като подправка нали  Joy.Ох сама си се смея тука. Joy Joy Joy

# 7
  • Мнения: 4 546
в намазнена таивчка слагам 2-3-4 /според голеимната/ връзки зелен лук. слагам отгоре посоленото месо, покривам с фолио и пека 2 часа на около 180-200 градуса. махам фолиото и пека още около половин час.
друг вариант , който с агнешко, обаче не съм пробвала, е преди ад се нареди в тавата, всеки къс месо да се потопи обилно в смес от олио, червен пипер и сол. за свинско е супер, но агнешкото не знам дали няма да стане много мазно и не съм рискувала  newsm78

# 8
  • плевен
  • Мнения: 1 249
Аз агнешкото го режа на порций.В един съд си правя смес от олио.червен и черен пипер,сол и чубрица.Всяко парче месо овалвам хубаво в сместта и нареждам в тавичка.Наливам малко вода и ракия(може и бяло вино или бира)и пека под фолио.Накрая махам фолиото и оставям да се запече.За гарнитура зелена салата или картофена салата.

# 9
  • Мнения: 4 546
аз забравих да кажа, че и малко водичка слагам  ooooh!
vesi@, не ктава ли мазно така ? newsm78

# 10
  • плевен
  • Мнения: 1 249
аз забравих да кажа, че и малко водичка слагам  ooooh!
vesi@, не ктава ли мазно така ? newsm78
Изобщо не е мазно.Агнешкото по принцип не е мазно месо.Много вкусно става.

# 11
  • Мнения: 27 524
Режа го на големи късове, накисвам ги за няколко часа със соев сос, джоджен, чесън на прах или пресован пресен, много лук, чубрица и пикантина. Не обичам специфичната миризма на месото и гледам да я сведа до минимум така.
След това слагам месото в тавичка, отстрани с много картофки (предпочитам ги пред ориза), мазнинка на дънотот и вода с разтворен бульон някакъв и пека бавно и дълго. Става мозък и много вкусно. Нищо сложно  Simple Smile

# 12
  • Мнения: 431
Мими мерси че ме фиксира своевременно, преди да избия от смях всички съфорумки . Crazy Embarassed.Оправих го,лист от гюзум е,извинявам се за грешката. Peace
Ама звучи като подправка нали  Joy.Ох сама си се смея тука. Joy Joy Joy
newsm10

# 13
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
Ей тука съм писала нещо: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162533.msg3498472#msg3498472

Последна редакция: вт, 11 авг 2009, 11:58 от М_е_г_и

# 14
  • София
  • Мнения: 4 590
Тъкмо се чудих как да сготвя агнешкото тази година. Темата ще ми е от полза и на мен   bouquet

# 15
  • Мнения: 3 251
Приготвя го винаги майка ми, защото го прави цяло и се изисква специална пещ за целта.

# 16
  • Мнения: 1 113
В купа слагам 2-3 с. лъж. брашно, още толкова лютеница, 1 ч. лъж. червен пипер, малко стрит сух джоджен, щипка чер пипер, сол и малко олио. След това наливам бира докато стане гъста каша. Всяко едно от парчетата посолявам леко и топя в сместа. Нареждам в тава и сипвам бира (или смес от бира и вода). Пека в загрята фурна, като се запече от едната страна, обръщам и допичам до готовност.

# 17
  • Мнения: 4 451
Пека го обикновено в йенаглаз. С мно-о-о-ого лук нарязан на ситно. Единствента подправка, която слагам е джоджен, много подхожда на агнешкото месо (знам го още от баба). И сол, разбира се. Просто е, но става много вкусно.

# 18
  • Мнения: 7 474
Единствента подправка, която слагам е джоджен, много подхожда на агнешкото месо (знам го още от баба). И сол, разбира се. Просто е, но става много вкусно.

Накиснах го моето, ама сега ще му сложа и джоджен - да има Laughing

mari_anka, знаеш ли , че с теб сме родени на една дата?  Laughing

# 19
  • София
  • Мнения: 27
Аз пълня обикновенно плешка,рецептата ми е много лесна и не е трудоемка WinkВнимателно си правя отвор за плънката/не го режа а с ръка леко разлепям-само си показва къде/Плънката я правя като в мазнина запържвам зелен лук,гъби и ориз за подправка джоджен и черен пипер и малко вода разбира се Simple SmileМесото го осолявам и пълня слагам си го в съда и го намазвам от горе с масло и червен пипер.Покривам с фолио и пека около 1.30 отвивам го слагам пресни картофки отстрани и продължавам да пека още 1час горе_ долу.Като го отвия от време навреме го поливам със сосчето,което си е в тавата.
Забравих да кажа ,че слагам и вода преди да го покрия с фолиото Wink

# 20
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Агне на шиш
Агнешко в гювеч
Шпикован агнешки бут

А тази година взехме агнешки пържолки и ще ги печем на скара.

# 21
  • Мнения: 389
И ние си взехме агнешки пържоли и сега се чудя как да ги направим за утре  newsm78.Така като чета рецептите, ще е нещо с бира, подправки и печено на фурна, но дайте един съвет - в тава с фолио, или в йенска тенджера  Thinking.Каква е разликата?
И каква гарнитура подхожда на това ястие?
... много питам аз  Mr. Green

# 22
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Нарязвам месото на порции, оставям го да кисне в марината от соев сос, мед, вино, джоджен и оцет. После пека на 200 градуса 3 часа и готово! Става суперрррр!   chef

# 23
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
........ в тава с фолио, или в йенска тенджера  Thinking.Каква е разликата?
И каква гарнитура подхожда на това ястие?


Няма значени дали ще в тава или в йена. Подходяща гарнитура за агнешкото са картофи, ориз с агнешките дреболии, зелена салата.

# 24
  • Мнения: 1 679
Ето я и моята рецепта :
Правя плънката от 2-3 връзки зелен лук , 1 морков на много ситно запържвам ги в масло  прибавям ориза пържа малко и го заливам с 2 чаши гореща вода . След това прибавям сол, черен пипер , магданоз , джоджен и сварените и нарязани на дребно агнешки дреболии. Към всичко това слагам и около половин шепа стафиди ( на око , кога повече кога по- малко в зависимост от плънката ) . Пълня аг. плешка , зашивам с конец  , посолявам месото и го намазвам с масло. Слагам в тава с 1-2 чаши вода , завивам с фолио и пека. Това е  Hug Накрая слагам и картофи в тавичката да се запекът


И ние го приготвяме така, само че го печем на пещ - става чудно и се топи в устата    chef

# 25
  • София
  • Мнения: 384
Имам нова печка и все още не съм я разучила добре.
Понеже има много програми,въпросът ми е как да опека пълнено агънце-само печене,с вентилатор или без,инфраред и т.н.
Вие как го правите?

# 26
  • Мнения: 5 140
Лео в каква марина си го накиснала?

И малко офф: кога ти е ЧРД-то?

# 27
  • Мнения: 287
Написах и в другата тема
Научила съм от свекървата и винаги така го правя- първия 1 час на най-силна фурна , следващия час малко по-слаба и последния около 150 градуса. Целта е да се наподобят условията в пещта - като я запалят е най-силна и постепенно намаля Т. И също като го пека го покривам с още една тава над месото да не изгори и накрая малко преди да го извадя ако има нужда махам горната да се запече. Това е от мен .
Преди това го овалвам в сол червен пипер и може и олио и джоджен , малко водица и хайде във фурната.
Друго важно нещо което съм установила е, че трябва когато е на късове месото да се нареди много плътно едно до друго .Затова избирам по-малка и дълбока тава или йенаглас тенджерка, зависи колко порции се приготвят.

# 28
  • Мнения: 7 474
Лео в каква марина си го накиснала?

И малко офф: кога ти е ЧРД-то?

От всички рецепти тук по малко взех  Laughing - соев сос, чесън, лимон, подправки с пипер си имам едни , сол, джоджен, чубрица , червен пипер  newsm78 Ръсих квот намеря  Laughing
23.07 иначе  Laughing

# 29
  • Мнения: 5 140
Мерси Лео, ще пробвам и аз със същата марина. Hug

За чрд-то ще запомня, мъж ми също е на 23-то число но сега април месец.

# 30
  • Мнения: 6 958
Агнешко месо с марината от малко зехтин, лимонов сок и черен пипер, джоджан... добавя се зелен лук и малко зелен чесън... парчета пресен лимон, едро нарязана целина... Пече се в умерена фурна с фолио и след около 60 минути махам фолиото за да се запече отгоре...

# 31
  • Мнения: 811
Miranda,харесах си твойта рецепта.Лесна и по бърза ми се струва  WinkНо вси4ки са 4удесни.Тази на Блонди също много ми хареса. Grinning

# 32
  • Мнения: 6 958
Miranda,харесах си твойта рецепта.Лесна и по бърза ми се струва  WinkНо вси4ки са 4удесни.Тази на Блонди също много ми хареса. Grinning

Радвам се че ти е харесала..., а и е по възможност диетична... То така се готви напоследък в нас... Жалкото е че няма да го ям, а само ще помогна в приготовлението...  Peace Иначе всички рецепти са чудни, но аз лично гледам да олекотявам яденета, макар и да сме празник  Peace

Христос Воскресе на всички   bouquet

# 33
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Христос Воскресе.
Ето мойто постижение.Отгоре беше с фолио -2 часа на 180 гр.
http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=2590886

# 34
  • Мнения: 6 461
Агнешко на фурна

Агнешкото се прави на порции,
Всяка порция се осолява на вкус и се наръсва с чер.пипер.
Нарежда се в тавичка , облива се с  вода и отгоре се поставя фолио.
След час и половина агнешкото е готово,маха се фолиото и се запича още малко за да добие кафеникаво-златист цвят.




 Правя го също така с  много гъбки , ориз  и пресен лук на фурна .
Когато е вече почтиготово агнешкото добавям гъбите,пресния лук и ориза.
Оставаям още малко във фурната докато стане ориза ...и така.Става много вкусно.

# 35
  • Мнения: 811
Miranda,харесах си твойта рецепта.Лесна и по бърза ми се струва  WinkНо вси4ки са 4удесни.Тази на Блонди също много ми хареса. Grinning

Радвам се че ти е харесала..., а и е по възможност диетична... То така се готви напоследък в нас... Жалкото е че няма да го ям, а само ще помогна в приготовлението...  Peace Иначе всички рецепти са чудни, но аз лично гледам да олекотявам яденета, макар и да сме празник  Peace

Христос Воскресе на всички   bouquet
Христос воскресе на вси4ки   bouquet Да сте здрави и щастливи  bouquet

Миранда,страхотно стана  Peace.Да се 4уди 4овек мозък ли яде,агнешко ли  Wink.

# 36
  • Мнения: 6 958
Miranda,харесах си твойта рецепта.Лесна и по бърза ми се струва  WinkНо вси4ки са 4удесни.Тази на Блонди също много ми хареса. Grinning

Радвам се че ти е харесала..., а и е по възможност диетична... То така се готви напоследък в нас... Жалкото е че няма да го ям, а само ще помогна в приготовлението...  Peace Иначе всички рецепти са чудни, но аз лично гледам да олекотявам яденета, макар и да сме празник  Peace

Христос Воскресе на всички   bouquet
Христос воскресе на вси4ки   bouquet Да сте здрави и щастливи  bouquet

Миранда,страхотно стана  Peace.Да се 4уди 4овек мозък ли яде,агнешко ли  Wink.

Радвам се мила  Hug Моето още във фурната и се пече на бавен огън... Мислех да не ям (диетични прични), но днес се издъних с козунак, та явно ще опитам и агнешкото  Peace

Весел празник на всички   bouquet

# 37
  • Мнения: 11 607
Тънкост за всяко печене според мен е бавният огън... Та на бавен огън, с малко сол, магданоз, девисил, джоджен, пресен лук, малко водичка, булото или фолио и ..... чакаш! Става разкошно!
На тавата отдолу слагам смес от зелинината и после самото агнешко! Накрая махам фолиото и се запича още малко и ...добър апетит!

# 38
  • София
  • Мнения: 3 116
Аз го правя по много лесен начин ,но резултата е невероятен.Взема се агнешко бутче,или порции агнешко също става.Загрявам олио в тигана и запържвам чесън и лук(пресни най - добре).След като се запържат до златисто,слагам червен пипер,лъжица брашно и бъркам бързичко за да не загори пипера и брашното,слагам и вода, така че да се получи гъста каша и свалям от котлона.Добавям малко сол и нарязан пресен гюзум(джоджен).След това в самото месо пробивам дупчици в които слагам парченца чесън и лист от гюзума.Посолявам месото поръсвам с чер пипер и овалвам в получената каша.слагам месото в тава,и върху месото слагам ако е останала от кашичката.В тавата сипвам вода и малко бяло вино ако има.Покривам с фолио и слагам в фурната за два -три часа.Накрая запичам леко.  Peace
Това е моята рецепта.Надявам се ако някой я хареса и я направи да сподели дали му е харесала.У дома всеки който е опитвал е бил очарован.Бон апетит както се казва   Wine Glass

Здравейте, досега не съм се включвала в готварския форум, но исках специално да благодаря за горната рецепта, защото днес направих по този начин агнешкото и си облизахме пръстите. Мъжът ми беше купил няколко бутчета и две ребърца- явно много пресни и хубави, и на бърза ръка ги запържих, после направих кашичката+най-различни подправки, залях месото и без останалите джиджавки (чесън, бяло вино и пр.) ги запекох в глинен гювеч. Понеже месото не беше много, стана доста бързо на силна фурна. Направо се топеше в устата!  Simple Smile

# 39
  • Мнения: 1 722
В купа слагам 2-3 с. лъж. брашно, още толкова лютеница, 1 ч. лъж. червен пипер, малко стрит сух джоджен, щипка чер пипер, сол и малко олио. След това наливам бира докато стане гъста каша. Всяко едно от парчетата посолявам леко и топя в сместа. Нареждам в тава и сипвам бира (или смес от бира и вода). Пека в загрята фурна, като се запече от едната страна, обръщам и допичам до готовност.

Направих го по тази рецепта, стана БОЖЕСТВЕНО!!!

# 40
  • Мнения: 11 607
Да ви почерпя от нашето агнешко....Добър апетит!

# 41
  • Мнения: 6 958
много хубаво е станало, на мене нещо ми се прецаха батериите иначе и аз бих показала снимка  Peace

# 42
  • Мнения: 952
У нас на Великден имаше пълнено агънце с ориз, дреболии, гъби, моркови и подправки.
Ние имаме пещ на село и затова винаги печем там. Пеща се опалва добре около 19-20 часа и след това като се сложат тавите вътре се затваря добре и се отваря на Великден към 9-10 часа.
Месото се изпича страхотно, отгоре има хрупкава коричка. Бульонът в който е агънцето след това става прекрасна супичка.

 

# 43
  • Мнения: 11 607
Ние имаме пещ на село и затова винаги печем там. Пеща се опалва добре около 19-20 часа и след това като се сложат тавите вътре се затваря добре и се отваря на Великден към 9-10 часа.
Месото се изпича страхотно, отгоре има хрупкава коричка. Бульонът в който е агънцето след това става прекрасна супичка.

Защо ме върна в детските ми спомени?????????Така месото е истинско, най-истинското месо,което някога съм яла.....

# 44
  • Мнения: 3 456
Аз го правя по много лесен начин ,но резултата е невероятен.Взема се агнешко бутче,или порции агнешко също става.Загрявам олио в тигана и запържвам чесън и лук(пресни най - добре).След като се запържат до златисто,слагам червен пипер,лъжица брашно и бъркам бързичко за да не загори пипера и брашното,слагам и вода, така че да се получи гъста каша и свалям от котлона.Добавям малко сол и нарязан пресен гюзум(джоджен).След това в самото месо пробивам дупчици в които слагам парченца чесън и лист от гюзума.Посолявам месото поръсвам с чер пипер и овалвам в получената каша.слагам месото в тава,и върху месото слагам ако е останала от кашичката.В тавата сипвам вода и малко бяло вино ако има.Покривам с фолио и слагам в фурната за два -три часа.Накрая запичам леко.  Peace
Това е моята рецепта.Надявам се ако някой я хареса и я направи да сподели дали му е харесала.У дома всеки който е опитвал е бил очарован.Бон апетит както се казва   Wine Glass
Сега ще правя твоята рецепта, че ми се стори лесна. После ще докладвам.Дано да се справя, за първи път ще правя агнешко

# 45
  • Мнения: 2 491
Аз го правя по следният начин:
В една купичка си слагам олио, червен и чер пипер и сол-разбърквам.
Агнешкото е предварително накълцано на порции. Намазвам всяко едно парче със тази смес и нареждам в тавичка. Винаги ми остава от сместта и прибавям към нея малко водичка и изливам в тавичката. Покривам с фолио и пека. Става много вкусно Peace

# 46
  • Мнения: 3 456
Аз го правя по много лесен начин ,но резултата е невероятен.Взема се агнешко бутче,или порции агнешко също става.Загрявам олио в тигана и запържвам чесън и лук(пресни най - добре).След като се запържат до златисто,слагам червен пипер,лъжица брашно и бъркам бързичко за да не загори пипера и брашното,слагам и вода, така че да се получи гъста каша и свалям от котлона.Добавям малко сол и нарязан пресен гюзум(джоджен).След това в самото месо пробивам дупчици в които слагам парченца чесън и лист от гюзума.Посолявам месото поръсвам с чер пипер и овалвам в получената каша.слагам месото в тава,и върху месото слагам ако е останала от кашичката.В тавата сипвам вода и малко бяло вино ако има.Покривам с фолио и слагам в фурната за два -три часа.Накрая запичам леко.  Peace
Това е моята рецепта.Надявам се ако някой я хареса и я направи да сподели дали му е харесала.У дома всеки който е опитвал е бил очарован.Бон апетит както се казва   Wine Glass
Сега ще правя твоята рецепта, че ми се стори лесна. После ще докладвам.Дано да се справя, за първи път ще правя агнешко
Така, да докладвам. Току- що го изядохме. Нищищко не остана, така че явно добре съм се справила...Браво на мен !!!

# 47
  • Мнения: 6 017
Утре мисля да сготвя нещо с агнешко месо и искам да е задушено. Помагайте с рецепти.

# 48
  • Мнения: 3 036
Давам ти една рецепта за ярешко,но когато няма,го заменям с агнешко.
Една глава лук се запържва с месото,нарязано на едри парчета - да покафенее.
Остава се да уври.
В дълбок съд се оставя да се запържи до омекване 5,6 стръка млад лук.
Прибавя се към месото.
Овкусява се с подправки като джоджен,магданоз,червен пипер.
Вместо сол слагам Вегета.
Накрая ако месето е много мазно,в една кафена чаша размиваш една лъжица брашно с една лъжица доматено пюре и в тенжедрата при месото.

# 49
  • Мнения: 27 524
Накисвам агнешкото месо с много джоджен, лук и малко оцет. Вегета, черен пипер. Така да престои една нощ или поне няколко часа. След това пека във фурна с картофи и моркови или с дроб-сарма, завито във фолио докато стане почти готово, накрая запичам до кафява коричка. Без тази марината на мен лично ми мирише и не го ям, а и не обичам да ми е жилаво.  Simple Smile

# 50
  • Мнения: 9 114
Агнешко задушено на клечки - по долу е обясенно как да се заменят "клечките"  с чинии  Laughing

Агнешко печено с пикантен сос - страхотно е  Grinning

Агнешко печено със спанак/лапад - си е 100% задушено, защото е под фолио

и трите са крехки и вкусни  Grinning

# 51
  • Мнения: 2 755
Ето и моята рецепта, става с вкусно сосче. Обърквам в чиния червен и черен пипер, сол и брашно. Овалвам нарязаното на порции месо и нареждам в тавата. Може да сложиш няколко стръка зелен лук и девисил. Слагаш вода и завиваш с фолио. Печеш поне 2ч. Много вкусно и лесно.

# 52
  • Мнения: 27 524

Ето за това съм чувала, че било много вкусно, аз обичам спанак и ми е мерак да го направя, месри за рецептата  Hug

# 53
  • Варна
  • Мнения: 1 553
Ето и моята рецепта, става с вкусно сосче. Обърквам в чиния червен и черен пипер, сол и брашно. Овалвам нарязаното на порции месо и нареждам в тавата. Може да сложиш няколко стръка зелен лук и девисил. Слагаш вода и завиваш с фолио. Печеш поне 2ч. Много вкусно и лесно.
Моят вариант на тази рецепта е в дълбока купа се салага сол, червен пипер , черен пипер , сух джоджен , олио и червено вино или бира.Нарязаното на порции агнешко месо(преди това изкиснато) се потапя в тази смес и реди в  тава .Нарязват се няколко връзки пресен лук и пресен джоджен и се поръсва  с тях  агнешкото месо. Завива се тавата с фолио и се пече в умерена фурна поне 2 часа.
Агнешко печено с лапад или спанак е класика и става също божествено, но е повече като манджа .  chef

# 54
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Хайде пак на вскусничкото агнешко!  Flutter

# 55
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Аз взимам агнешки котлети, натърквам ги със сол, черен и червен пипер, малко зехтин, слагам отгоре стръкове розмарин и скилидки чесън, отгоре поръсвам с вегета, малко масло и пека с фолио като слагам за гарнитура oтсрани на месото картофи, ориз с дробчета каквото се харесва.
Ето и снимка на агнешкото което последно правихме за католическия Великден. Преди да го сложа във фурната.


На вкус стана превъзходно!

Последна редакция: нд, 20 апр 2008, 17:06 от Lindita

# 56
  • Мнения: 9 114
Агнешко печено с лапад или спанак е класика и става също божествено, но е повече като манджа .  chef

дори никак.


и се пече.  Не се готви, не се бърка.

и още едно - Печено агнешко с пикантен сос

Блонди, надявам се да ти хареса  bowuu

Последна редакция: нд, 20 апр 2008, 17:36 от pep-4o

# 57
  • Мнения: 1 117
Май моите подправки ще излязат най-нетрадиционни. Не видях някой да ги споменава, затова ще пиша - аз слагам мащерка, розмарин, а от скоро съм горд собственик на доста голямо количество калоферче, та вече слагам и от него - става божествено!  chef Ако не знаете какво е калоферче - мирише на най-изтънчения лимонов джоджен на света.

Моето агнешко го правя така: Слагам месото в дълбока тава, посолявам, слагам гореизброените подправки, плюс черен пипер на зърна, наливам малко бяло винце и малко вода и под капак пека около час и половина. После събитията могат да се развият по различен начин - например последното беше със спанак, лапад и пресни картофки, но най-обичам агнешко с булгур - ако не сте опитвали, половината ви живот напразно е отишъл, дето има една приказка  Joy Ако някой се интересува, ще дам подробности Sunglasses

# 58
  • Мнения: 9 114
аз се интересувам от калоферчето  Grinning им али друго име и ако да какво е, за да го търся. Отдавна слушам за него.

а за булгура - съжалявам, но не съм му фен  Laughing

# 59
  • Мнения: 27 524
Я, темата много наедряла и остаряла  Laughing

Ние имаме пещ на село и затова винаги печем там. Пеща се опалва добре около 19-20 часа и след това като се сложат тавите вътре се затваря добре и се отваря на Великден към 9-10 часа.
Месото се изпича страхотно, отгоре има хрупкава коричка. Бульонът в който е агънцето след това става прекрасна супичка.

Защо ме върна в детските ми спомени?????????Така месото е истинско, най-истинското месо,което някога съм яла.....

На село пък заряваха агнешкото в огромна тава с капак под земята. Ето това се казва пещ и вкусотия после  Peace

# 60
  • Мнения: 1 117
Я, темата много наедряла и остаряла  Laughing

Ние имаме пещ на село и затова винаги печем там. Пеща се опалва добре около 19-20 часа и след това като се сложат тавите вътре се затваря добре и се отваря на Великден към 9-10 часа.
Месото се изпича страхотно, отгоре има хрупкава коричка. Бульонът в който е агънцето след това става прекрасна супичка.

Защо ме върна в детските ми спомени?????????Така месото е истинско, най-истинското месо,което някога съм яла.....

На село пък заряваха агнешкото в огромна тава с капак под земята. Ето това се казва пещ и вкусотия после  Peace



ех, мечти, мечти... и на мен от тогава са ми най-вкусните спомени... аз като дете не обичах агнешко, но и един обикновен бял ориз на пещ е невероятна работа!

аз се интересувам от калоферчето  Grinning им али друго име и ако да какво е, за да го търся. Отдавна слушам за него.


Пепчо, аз не бях го виждала това калоферче, но си купихме тази зима една стара селска къща, и в двора намерих тази трева... Потвърдено е от три независими източника, че е калоферче.  Много малко инфо намерих в нета, сега съм сложила в една саксия на балкона, да видя дали ще се хване лесно. Иначе в двора се размножава като бурен, като го гледам - прилича на хризантемите - с подземни корени. Ето ти снимка:

# 61
  • Мнения: 6 017
Ето това сготвих в крайна сметка..... Получи се страхотно  Crazy Сложих каквото ми хрумнеше, но стана вкусно в крайна сметка  Peace
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=217339.new#new

# 62
  • Мнения: 952
Lois - благородно ти завиждам за къщата с калоферчето  Wink.
Това наистина е невероятна подправка. А агнешкото става прекрасно с нея. Преди много години ни бяха подарили и го въдихме на село в близост до споменатата миналата година пещ  Laughing. Обаче се изгуби с времето, а така ми се иска пак да си намеря.
Ако не знаеш страхотен лек е при колит, гастрит и други такива стомашни болки.  Peace
Относно агнешкото - тази година отново на пещ. Чакам с нетърпение празника, че така за мен става най-вкусно. Все пак ще почерпя опит от вашите рецепти, да променим нещичко в рецептата.  Wink

# 63
  • Мнения: 1 117
Ralfieta , бих ти дала с удоволствие да си го завъдиш пак, стига да не сме го убили с препарата срещу глухарчета онзи ден  Rolling Eyes

# 64
  • София
  • Мнения: 607
Аз всяка година го правя като pep-4o - със спанак, но не в тава, а в глинен гювеч. Пече се поне 3-4 часа и става божествено.  Hug

# 65
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Вчера осмукахме кокалците на половин агънце барабар с дробсармичката  Mr. Green Нашата фамилна рецепта е следната:
Зареждам две електрически тенджери, в които нареждам месото така, че да е покрито дъното плътно. Ръся със сол, червен и малко черен пипер, обръщам и повтарям процедурата. Намазвам съвсем леко отгоре с масълце, наливам почти чаена чаша вода /вино на агнешко слагам само като правя кеат кебап/, захлупвам и пека около час и половина, като поне 2-3 пъти обръщам. По този начин месото става сочно и с тънка коричка отгоре.
За дробсармата: сварявам целия набор без черния дроб. Вадя от тенджерата /бульона не го използвам/ и нарязвам на дребно. Добавям една ч. ч. ориз, връзка зелен лук, магданоз, гюзум, черен пипер и поливам в съотношение 1:4 с гъбен бульон, в който съм сложила за аромат масълце, но не повече от 40-50 грама. Всичко това обърквам добре в тавата, покривам с булото на агънцето и пека на средна фурна. Вчера, понеже забелязах, че булото доста си е пуснало мазнинка, го махнах преди да е готова дробсармата.
Та това ядохме вчера, да ни прости Господ, ама като имахме скъпи гости отдалеч, какво да се прави, няма с коприва да ги гощаваме  Laughing

# 66
  • Мнения: 337
Аз агнешкото го режа на порций.В един съд си правя смес от олио.червен и черен пипер,сол и чубрица.Всяко парче месо овалвам хубаво в сместта и нареждам в тавичка.Наливам малко вода и ракия(може и бяло вино или бира)и пека под фолио.Накрая махам фолиото и оставям да се запече.За гарнитура зелена салата или картофена салата.

И аз така го правя , а отделно в една тавичка правя и дроб сърма.

# 67
  • София
  • Мнения: 614
Когато пека агнешко на фурна, не слагам никакви подправки и добавки /предпочитам натуралния вкус и аромат на месото/, освен че го намазвам с дижонска горчица Peace Ако е на порции, предварително ги запържвам леко в краве масло. Но винаги сервирам със самардала - за мен това е незаменима подправка за агнешкото!

А пълненото агне на пещ е друга работа - там използвам куп треволяци и гъби за пълнежа   chef


# 68
  • Мнения: 5 001
В домашни усливия агнешко приготвям така:

Обикновенно купувам бут(защото има повечко месо по него,плешката се стопява и нищо не се разбира  Joy  hahaha  Joy  hahaha)
 Та месото го посолявам,натърквам с черен и червен пипер и го пльосвам в голяма тава.
Отделно съм сварила един агнешки комплект(без червата),нарязвам го наситно.
Запържвам ориз(да стане стъклен),прибавям дреболиите,зелен лук,джоджен,магданоз,сол.Обърквам хубаво и  разпръсвам около месото в тавата.Доливам от бульона(прецеден разбира се),покривам с фолио и забравям във фурната за 3 1/2 часа....
 Сервирам със зелена салата и "мамбото" се почва...

------------------------------

На полеви условия (еееех,какъв кеф) го правя "Агне по хайдушки"....всичко се пълни в кожата на агнето,зашива се и се заравя в трап със жар за около 1/2 ден (от сутринта до обяд)...После се насичат пресни дъбови или букови клонки,отгоре се постила и агнето се изважда от кожата в която се е пекло и после се сещате какво се прави...

# 69
  • Мнения: 57
Свекърва ми го приготвя така: Слага агнешкото в тава , поръсва със сол, 1-2 суп. лъж. ракия за да се махне лошата миризма, залива с вода, покрива с фолио( или някакъв капак) и пече на 1 за около 10-12ч. Става перфектно и месото направо се разкапва.

# 70
  • Мнения: 2 440
Първо използвам алкохол, обикновено уиски и то скоч,  за да премахна миризмата. Като потомка на балканджии трябва да ползвам ракия, но ми е жал.
После пека по френски маниер - през половин час обръщам месото, което предварително е полято със соев сос и бира. Пека 2-2.5 часа, накрая поръсвам с куркума, чесън на прах и кориандър. Сервирам с или с дробине или с печени пресни картофи.

# 71
  • Мнения: 952
Момичета много интересни идеи за подправки при приготвянето на агнешкото взех от тук.
Покрай Великден ме черпиха с агнешко правено върху бутилки и бе божествено. Чакам да се видим отново за да питам за рецептата, че ме досрамя да питам като го хапвахме.  Blush

Иначе нашето агънце напълнихме с ориз, гъби, моркови и подправки. Завихме го с булото и добавихме водата. След това го оставихме за една нощ в пещта. Беше много вкусно.
Успях да снимам само приготвеното за печене агне, агнешката супа и пещта(това май ще и е последното ползване, че се е понапукала). Догодина живот и здраве дано имаме нова.

         

# 72
  • Мнения: 4 358
Великден мина, обаче аз съм запасена с агнешко месце във фризера. На Великден бяхме на гости, но сега това месо мене си чака Mr. Green
Харесах рецептата на Пухчо за печено месо с кашичка от поправки и джоджен и рецептите на Пепчо.

Пепчо искам да те питам в рецептата за агнешкото със спанак дали може да се пропусне алкохола. Разбрах че той се слага за да убие миризмата на агнешкото, но на нас това не ни пречи. Обичаме агънце Peace

За сега съм се насочила към тези 2 рецепти -  Mr. Green аз сигурно съм единствената дето ще чете тази тема слез Великден hahaha

# 73
  • Мнения: 9 114
Бъни, може разбира се да пропуснеш алкохола. Но целта му не е само да премахне миризмата ( ние с щерката също ядем, а на мъжете квото и да сложа няма да ядат агнешко).

Алкохола разгражда мускулните влакна и основно за това се слага в маринатите за меса.
Ако не искаш алкохол, може да замениш с нискоградусов оцет, кисело мляко или прясно мляко.

# 74
  • Мнения: 4 358
Пепчо -   bouquet изядем ли телешкото с промишлено количество пресен чесън и лук, почвам агнешкото по избраните рецепти.
Хиляди похвали отнасям откакто ви познавам момичета кулинарки  bouquet

# 75
  • Мнения: 6 806
Да ви дам и моята рецепта,която знам от свекърва си и винаги става сполучливо.Може да се ползва и за друг вид месо.
Месото се нарязва на порции и се посолява.В купа се смесват брашно и червен пипер в съотношение 3:1.Всяка порция се овалва в сместа,а после и в купа с олио.На дъното на тава се нареждат стръкове пресен чесън и цели клонки девисил (селим).Отгоре следва ред месо,пак чесън и девисил и така докато свърши месото като последния ред е от чесън и девисил.Налива се чаша бира или бяло вино и ,ако се налага чаша вода.Течността да не покрива месото,а само да се показва между него.Покриваме плътно с капак или алуминиево фолио и слагаме в студена фурна.Включваме фурната на 220-250 С и печем 2 1/2 часа без да отваряме.Махаме капака/фолиото и запичаме леко за още 15-ина минути.

pep-4o,това което е показано на снимката като калоферче ми прилича много на градински чай(салвия).От един грък знам,че е много подходящо за агнешко.Той го нарича синьо куче,защото цъфчицата му прилича на кученце.Аз го ползвам за дроб-сърмата,но намалям малко джоджена,че и двете подправки са ми малко силнички.

# 76
  • Мнения: 20
Това на снимката си е точно калоферче.Това е една от най-хубавите подправки за агне.А откакто свакото на мъжа ми,ме светна да я прибавям на рибена чорба,просто не я пропускам...

# 77
  • Мнения: 9 114
момичета, салвия има и тук на пазара и ползвам, но наистина не изглежда като калоферчето.
Това и друг път съм го чела някъде, ще потърся по-сериозно.

# 78
  • Мнения: 413
Ето и моята рецепта-агнето се намазва отвсякъде с олио,сол и червен пипер.Плънката приготвям от равно количество пресен и стар червен лук който само претривам с подправки-сол,червен пипер,чубрица,джоджен,и мащерка(баба му казваше бабина душица) и съвсем малко олио.Прибавям и сварените и нарязани дреболий.Омесвам така приготвената плънка и напълвам агнето(пълня половин агне )Зашивам го и го поставям в тавата която е от печката(имам предвид в тавата с която си е купена печката) Отдолу поставям 2-3 летвички и върху тях агнето в тавичката слагам 1 чаена чаша вода и половин чаша бира.Завивам с фолио и слагам да се пече на 300 градуса около 1 час,докато заври хубаво.След това намалям фурната на около 150 градуса и пека още около 3 часа. Пека в печка Раховец,но така най-ми се доближава до детските спомени. Месото става на мозък и ако някой предпочита може да добави в плънката гъби ,но ние предпочитаме без тях Сега запретвам ръкави и утре ще кача снимки Peace

# 79
  • Варна
  • Мнения: 447
Момичета,пробвали ли сте да направите агнешкото в торбичка за фурна?  newsm78
Мисля да пробвам,но не знам дали ще се получи  Blush

# 80
# 81
  • Варна
  • Мнения: 447
Аз го правя по много лесен начин ,но резултата е невероятен.Взема се агнешко бутче,или порции агнешко също става.Загрявам олио в тигана и запържвам чесън и лук(пресни най - добре).След като се запържат до златисто,слагам червен пипер,лъжица брашно и бъркам бързичко за да не загори пипера и брашното,слагам и вода, така че да се получи гъста каша и свалям от котлона.Добавям малко сол и нарязан пресен гюзум(джоджен).След това в самото месо пробивам дупчици в които слагам парченца чесън и лист от гюзума.Посолявам месото поръсвам с чер пипер и овалвам в получената каша.слагам месото в тава,и върху месото слагам ако е останала от кашичката.В тавата сипвам вода и малко бяло вино ако има.Покривам с фолио и слагам в фурната за два -три часа.Накрая запичам леко.  Peace
Това е моята рецепта.Надявам се ако някой я хареса и я направи да сподели дали му е харесала.У дома всеки който е опитвал е бил очарован.Бон апетит както се казва   Wine Glass
Страхотна ти е рецептата , всички си "облизаха пръстите"   bouquet

# 82
  • Мнения: 756
пробвах днес , за празника нова рецепта , а и за първи път го празнувам извън България , и го приготвих по следния начин .Вземам плешка , нарязвам я на околоо 20-30 места , подправям със сол и пипер , 1 с.л зехтин и розмарин посипан по месото.Опаковам го във фолио , но не прекалено стегнато и го слагам в предварително загрята фурна на 180 с вентилатор за час и половина като при слагането на месото във фурната увеличавам на 220/ вентилатор/ . Отделно на грил приготвям леко запечени патладжан , тиквичка , жълта и червена чушка , глава червен лук и пресен  такъв .След като ги запека леко зеленчуците на грил ги подправям с 3 с.л. зехтин и след като махна фолиото от агнешкото / след часа и половина / покривам месото със зеленчуците и 150 мл агнешки бульон- пека 35-45 мин.на същата температура .След като го извадя от фурната месото се слага на дъното на съд за сервиране и се покрива със зеленчуците . Съда се покрива сфорио и се остава да почива на топло место до сервирането му .

# 83
# 84
  • Мнения: 4 358
Аз го правя по много лесен начин ,но резултата е невероятен.Взема се агнешко бутче,или порции агнешко също става.Загрявам олио в тигана и запържвам чесън и лук(пресни най - добре).След като се запържат до златисто,слагам червен пипер,лъжица брашно и бъркам бързичко за да не загори пипера и брашното,слагам и вода, така че да се получи гъста каша и свалям от котлона.Добавям малко сол и нарязан пресен гюзум(джоджен).След това в самото месо пробивам дупчици в които слагам парченца чесън и лист от гюзума.Посолявам месото поръсвам с чер пипер и овалвам в получената каша.слагам месото в тава,и върху месото слагам ако е останала от кашичката.В тавата сипвам вода и малко бяло вино ако има.Покривам с фолио и слагам в фурната за два -три часа.Накрая запичам леко.  Peace
Това е моята рецепта.Надявам се ако някой я хареса и я направи да сподели дали му е харесала.У дома всеки който е опитвал е бил очарован.Бон апетит както се казва   Wine Glass

Направих го днес по тази рецепта - резултата беше повече от добър Heart Eyes. Благодаря за рецептата.Ето и доказателство

- не ми е хубава снимката, но все пак.

Общи условия

Активация на акаунт