Отговори
  • Мнения: 160
Как да сготвя агнешко месо и да стане наистина вкусно.
Знам, че арабите го готвят много вкусно, ако някой знае нека са сподели, рецепта.

# 1
  • все тук
  • Мнения: 1 716
На мен любимата ми рецепта за агнешко е печено на фурна с подправки. Става крехко и вкусно, без "дъх".
Значи нарязваш месото на порции и ги овалваш в смес от следните подправки: червен пипер, сол, сминдух (мерудия), джоджен (ароматен), щипка кимион. По желание може дап сложиш чер пипер. Редиш в дълбока тава и отгоре нарязваш 3-4 глави стар лук на полумесеци, няколко скилидки чесън и ръсиш обилно с нарязани копър и магданоз. Наливаш 2 пръста вода. Покриваш с фолио и печеш около 2 часа на силна фурна. Накрая отвиваш да се запече.

# 2
  • Мнения: 182
Сложи го в гювеч с много подправки и зеленчуци.Така ще поеме аромата и от зеленчуците. Например нареди в гювеча картофи,моркови,лук,една шепа грах,объркай със сол,сухи подправки-копър,джоджен,даф. лист,черен пипер и сипи малко вода до средата на гювеча.Агнешкото месо оваляй всяко парче в купа с олио,сол и червен пипер разбъркани  и нареди месото отгоре върху картофите.Печи около 2 часа на средна температура.Така месото става крехко и хваща приятна коричка, а и гарнитура имаш.

# 3
  • Мнения: 2 011
За да е сочно и без дъх просто трябва да е младо.
Аз редовно правя бут или плешка,които да са обаче около 1кг в суров вид.
Арабска рецепта не мога да дам,аз го харесвам "натюр".

# 4
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
то не е до рецепта само, а по- скоро до месото! при нас не мирише, лойта не в месото,а  в опашката и затова е  много вкусно, прили4а на телешко! а за рецепти има много в арабската тема за кухнята,някъде назад е! рецептите за пе4ено,които са ти дали моми4ета са добри, са добри! ние обикновено го готвим с нахут, зелении и хоршов; с кускус ; с бял боб ;с грах!като лу4ена яхния(мермез)! но,ако е по повод на нещо е хубаво пе4ено,с  гарнитури-картофи, зелен4уци! леко лют 4ервен пипер;сладък ,ако ще е 4ервено ,куркум, 4ерен пипер, кориандър,кимион,,мащерка, сол ,канела! хариса и 4есън !

# 5
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Кеат кебап и задължително с гъбки  Hug

# 6
  • Мнения: 160
Ще се възползвам от рецептите, а за гарнитура купих арабски кус-кус, който вече го пробвах, става много бързо и наистина е много вкусно.

# 7
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
зна4и кускусът е основно ястие, зелен4уците и месото са украсата му! имаме рецепта,ама къде я  постнах онзи ден ,4е някой питаше! кускус се готви на пара над соса с месото и зелен4уците, но си има тънкости на омесване на кускуса и готовността да не се слепва и да не е мокър!
Кус-кус по тунизийски
  
За Магреба,това е манджа,която в някои семейства се яде всеки ден.
Месо-агнешко,телешко или пиле,може и риба,а и постно става.
Една голяма глава лук,която се нарязва на по-едри парчета.
Запържва семесото,колкото да му изчезне кръвта.
Добавят се 2с.пълни лъжици доматено пюре и се  запържваш съвсем малко.
Долива се вода 4 пръста  под височината на тенджерата.
Сол на вкус,чер.пипер,червен пипер и кориандър, хариса, има една сборна подправка,рас ал ханут.
Ако е с телешко,ще ти трябва малко повече време,за да уври.
Кус-куса,предварително се смесва с малко мазнина,
да се умазни добре и после  се слага и малко вода,
напръсква се,за да се измокри,но не много.
Не трябва да е слепнат!Трябва да се отделят зрънцата едно от друго!
Поставя се в горната решетъчна тенджера,за да се готви на пара.
Когато месото е полуготово, се добавят зеленчуците.
Слагат се моркови-нарязани на едри парчета,ако не са толкова дълги на 2,
лук,нарязан на 2,картофи-цели, зеле,алабаш,бакла,придава страхотен вкус и
нахут,тиква или тиквички.Всичко трябва да е на едри парчета!
На среден огън да ври,като 1 или 2 пъти,кус-куса,се разбърква,за да не се слепи.
След,като всичко е готово ,в един голям съд се изсипва кус-куса и пак се разбърква,след,което се
сипва от салцата,но не всичката и започва да се смесва с кус-куса.Не трябва да е много мокър!!!
Ако го стане мокър го оставяш на страна,да поеме и чак после пак се бърка отново.
После във всяка чиния се слага кус-кус,месо,зеленчуци и пържени чушки.
Да ви е сладко!!!
рецептата ена дидона! аз коригирах, според това,как аз я готвя,дано не ми се разсърди!аз добавям нахута предварително сварен и стафиди ,ако го правя за гости!

Последна редакция: пн, 02 ное 2009, 19:06 от marsy

# 8
  • Мнения: 550
Ето две рецепти от арабската тема за агнешко месо:

агнешко със зеленчуци и агнешко със сос от кисело мляко

Ако имаш повече въпроси, можеш да  ги зададеш директно в темата, момичетата, пуснали рецептите я преглеждат редовно   bouquet

# 9
  • Мнения: 160
Marsy, това изглежда страхотно. Непременно ще го пробвам.

# 10
  • Мнения: 0
честно казано никога не съм харесвала месо което е от блеещ произход но веднъж хапнах агнешко приготвено по интересен начина той е следния :
в голяма тенджера се подреждат няколко камъчета ,върху тях се подреждат лозови пръчки (може би който не разполага с необходимия инвентар и една решетка би свършила работа newsm78 но трябва да е вдигната на 6-7см) налива се вода до лозовите пръчки
месото се приготвя по следния начин :
нарязано на едри парчета които са намазани с олио+чубрица+черен пипер+червен пипер и сол(може и други подправки,но аз тези си ги харесвам)месото се поставя в навлажнен тензух (тензуха се завързва 2 по 2 срещуположни краища) и това вързопче се поставя върху лозовите пръчки слагате капака на тенджерата и облепвате края с тесто(вода и брашно)като се оставят 1-2 дупчици .слага се на силен котлон докато заври след което се оставя 2 часа кротко да си къкри ......това е   chef
след като опитах веднъж питах за рецептата и хората имаха благоразположението да ми я кажат Wink приготвяла съм тази рецепта няколко пъти пробвайте и вие няма да съжалявате...ДА ВИ Е СЛАДКО Wink

# 11
  • Мнения: X
Агнешко клефтико

Около 1 кг агнешко месо за пе4ене (стек) се шпикова: правят се разрези в месото и се слагат скилидки 4есън (коли4ество по желание, аз слагам цяла глава 4есън).
След това месото се маринова:
5 сл зехтин
2 сл магданоз
2 сл риган
2 сл розмарин
1 сл млян кимион
сок от едни лимон
сол и 4ерен пипер

Понеже месото се пе4е на фурна увито във фолио, аз директно го мариновам върху фолиото, увивам го добре и го остявам да престои поне една нощ в хладилника.
После го пека няколко 4аса на 175 град, след около 2 4аса със фурната го проверявам, обикновено това време е достатъ4но за 1 кг месо.

След като месото се маринова, около него се нареждат пар4ета кашкавал тип пармезан, 225 гр за 1 кг месо и тогава се увива във фолиото.
Пе4е се с кашкавала вътре.

# 12
  • Мнения: 850
  За да няма дъх , просто трябва да е младо ... аз го правя по следния начин : в гювеч нарязвам на едро поне 3-4 връзки пресен лук , 1 вразка пресен чесън и 1 връзка джоджан , нареждам отгоре направеното на порции агнешко като го наръсвам със сол, черен и червен пипер , слагам малко мазнина , водичка до половината на месото , затварям и така се пече поне 3 часа на умерена фурна !

# 13
  • Мнения: 4 916
Както е писала вече Марси - въпрос на порода. Има такива, които са селектирани специално да са без лой по тялото, всичко е в опашката. Но мисля, че не се отглеждат в България, евентуално, ако има внос на замразено месо някъде.
Иначе в момента не знам от къде може да се купи агнешко, което всъщност да не е овче. А овчето в България е все с лой.

# 14
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
ами тукашните отделно ,4е не миришат, но се и готвят с много подправки! днес то4но на тренировката обсъждахме вместо да се  потим с какво се готвят агнешките гозби! ами като по4нем от  карамфил ,прясна мента, канела, кимион, семена от резене, 4ер пипер,джинджифил  и едно ,дето така  и не успяха да ми го обяснят, отделно още 4ервен лют пипер, хариса! та това като за днешния урок препитване!

Общи условия

Активация на акаунт