Сонита, пробвай да пиеш лимон или ако не обичаш може и портокал. Липса на витамин С е най-честата причина за главоболие /поне при мен/
Джорджа, честит ден ден на половинката ти. Много да те слуша.
Тали честита Песах. Да покажеш снимки на новата къща.
Пепи, стискай краци, щом искаш.
Ето ти и рецепта за козунак /да ме прощават мамите от Австрия, рецептата е от книгата с нож и вилица около света/. Като бях в Канада, една приятелка ме изяде как така не правя козунаци, това в събота в 19 вечерта. Та направих тази рецепта и в 10 тръгвайки към църквата имахме и козунак.
Гугелхупф - ванилов козунак
Продукти:
300 гр. брашно
20 гр. мая
1/8 л. мляко
160 гр. масло
4 жълтъка
75 гр. захар
1/2 пакетче ванилия
4-5 с.л. стафиди
1 с.л. ром
настъргана кора на 1/2 лимон, галета.
Маята се разтваря в хладкото мляко. В него се добавят разтопеното масло, захарта, ванилията, рома, настърганата кора и накрая разбитите жълтъци. Изсипва се брашното и енергично се разбива. Щом тестото започне да се отделя от съда и да пуска мехури, се прибавят измитите, изсушени и оваляни в брашно стафиди. По желание тестото може да се остави похлупено на хладно място да престои 1-2 дни. След това се слага в намазана с масло, поръсена с галета форма. Оставя се на топло място да втаса. Пече се на умерена фурна около 3/4 - 1 час. Полуизстиналият козунак внимателно се обръща. Завива се и се оставя да изстине съвсем. Преди сервиране се поръсва с пудра захар.
Не съм ползвала галета и не съм ръсила с пудра захар. Става супер лесно и без месене.
Мимка, гледай си задачите, детенце и мъж ти, на другите свири свободно.