Любимите ми рецепти

  • 13 046
  • 20
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 6 461
Домашен козунак

Продукти:

5 яйца
1и 1/2 ч.чаша прясно мляко
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша разтопено масло
1 кг.брашно мая (колкото кибритена кутийка)
настъргана лимонова кора или 1/2 шишенце лимонова есенция
стафиди
1 жълтък

Начин на приготвяне:


Млякото се затопля и в него се разтваря маята. Добавят се 1 ч.л.захар и 2 с.л. брашно.
Яйцата се разбиват с останалата захар. прибавя се маслото (3/4 чаша) и настърганата кора от лимон.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което изсипваме маята и яйчената смес. Замесва се тесто (за да не полепва по ръцете е добре да ги намажем с масло), намазва се с масло и се оставя да втаса на топло.
Когато тестото стане двойно, намазваме пак с разтопено масло, в което е разтворена ванилията, и го разделяме на 3 - 4 топки. Прибавяме стафидите.
Оформяме ленти, които сплитаме на плитка и прехвърляме в кръгла форма, с дупка в средата. Тестото втасва за втори път.
Преди да сложим в печката, намазваме козунака с жълтъка и го набождаме с вилица.
Фурната се включва на 150 градуса и козунакът веднага се поставя вътре. След като козунакът е готов, го оставяме десетина минути в печката, преди да го извадим
.

# 16
  • Мнения: 6 461
Пица "Калцоне" със спанак


Продукти:

за тестото:

 500г брашно
 1пакетче мая
 2с.л зехтин
 2-3щипки сол

за плънката:

 1кг спанак
 400г стерилизирани домати
 4-5 печени пиперки
 1 скилидка чесън
 300г сирене
 2с.л зехтин
 2щипки захар
 1ч.л босилек
 сол

Начин на приготвяне:
Омесва се тесто,след което се оставя да втаса.
Спанакът се бланшира за 3 мин.в подсолена кипяща вода, отцежда се и се
нарязва на дребно.
Доматите се пасират заедно с чесъна,зехтина и босилека.
Полученият сос се подправя със сол и захар.
От втасалото тесто се оформя тънък кръг.
Едната половина се намазва с доматен сос, върху който се поставя нарязания спанак.
От горе се поръсва с натрошено сирене и се подреждат пиперките,нарязани на ивички.
Свободната страна се затваря и калцонето се пече в силно загрята фурна за 10-15мин.

# 17
# 18
  • Мнения: 6 461
Кисело- сладкия сос
 


Продукти:

3 - 4 с л доматено пюре
2 ч л коняк
1 ч л захар
2 ч л соев сос
1 ч л нишесте, разтворено в бульон
червена чушка
кромид лук


Приготвяне:

• Чушката се нарязва на ивици, както и лука.
• Леко ги запържете.
• За да приготвите соса смесете всички съставки и нагрейте на умерен огън 4 минути, като разбърквате непрекъснато.
• Добавете чушки и лука.

# 19
  • Мнения: 6 461
Хрупкави пилешки крилца с пикантен сос



Продукти:

1,7 кг пилешки крилца
2 с л зехтин
1/2 ч л сол
1/2 ч л смлян черен пипер
180 мл балсамов оцет
60 мл соев сос
2 ч л захар


Приготвяне:

• Отрязват се краищата на крилцата и се изхвърлят (могат да бъдат използвани за пилешки бульон).
• Крилцата се разрязват на две части.
• Измиват се под течаща вода и се подсушават върху кухненска хартия.
• В голяма купа се смесват крилцата със зехтинът и се разбъркват добре.
• Посоляват се и се подправят със смлян черен пипер.
• Крилцата се подреждат в тава за печене, която е застлана с фолио.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 35-40 минути или докато придобият златист цвят и коричката стане хрупкава.
• Докато се пекат крилцата се приготвя пикантен сос.
• В малка тенджера се довежда до кипване балсамовият оцет.
• Огънят се намалява на половина и се прибавя соевият сос и захарта.
• Вари се около 10 минути.
• Готовите крилца се изсипват в голяма купа и се заливат със соса.
• Оставят се да се мариноват 5 минути.

# 20
  • Мнения: 6 461
Супа топчета с тиквички

Кайма
1 Тиквичка
1/2 домат
фиде
магданоз
кисело мляко или заквасена сметана
1 жълтък
1 с.л.брашно
сол
олио
резен лимон


Каймата се приготвя на топчета.
Тиквичката нарязана на кубчета.
Половин домат се настъргва на ситното ренде.
Олиото
Сол на вкус
Всичко това се оставя да заври.
Когато е готово се прибавя фидето и  магданоза.Оставя се да ври още малко до като стане фидето.
Застройката от жълтък ,кисело мляко и 1 с.л. брашно се смесва добре и към нея постепенно се прибавя от супата.
Оставя се на котлона да ври още около 5 минути ,като се разбърква.
Сервира се с резен лимон.

ЦЪК  chef

ЦЪК  chef

Общи условия

Активация на акаунт