ПАТЛАДЖАН НА СКАРА (в графата 5*)
Продукти - Няколко патладжана, 2 връзки магданоз, сол, 1 чаена чаша олио, 1/2 чаена чаша оцет, 1-2 глави смачкан чесън, 1/2 чаена чаша вода.
Приготовление - Патладжанът се нарязва по дължина и се пече на скарата. Приготвя се нещо като марината от останалите продукти.
Готовият патладжан се слага в йенска купа или друг подходящ съд и се залива с маринатата. Добре е това да става след всяко парче, за да се овкуси по-добре.
Оставя се да престои няколко часа.
ТОПЛИ ПРЕДЯСТИЯ
МЕЗЕ ЗА УЗО
Продукти - 1 пиле, 1 зелка, 10 моркова, 1 целина, гъби, черен пипер, сол, 1 пакет фини кори.
Приготовление - Пилето се сварява, докато окапе месото от костите. Месото се изважда и в същия бульон се варят нарязаната зелка, настърганите моркови, нарязаната целина и гъбите. След като всичко омекне, се изважда и се изцежда. Към тази смес се прибавят пилето, нарязано на парченца, черния пипер и солта.
Всеки лист от фините кори се разделя на 4. Във всяко парче се поставя малко от сместа и се навива като пура. Готовите пури се пържат.
ДЕСЕРТИ
БАНАНОВ СЛАДКИШ (любим десерт)
Продукти - 3-4 пакета обикновени бисквити, банан (може и друг плод), 2-3 големи кофички сметана, 1 пакетче желатин, малко прясно мляко.
Приготовление - В тава се нареждат бисквитите, които първо се потапят в охладеното прясно мляко. Когато дъното се покрие, се нарежда бананът (нарязан на кръгчета, може и на кубчета). Отгоре се залива внимателно с разбитата сметана с желатина. След това отново се нареждат бисквити, банани и пак сметана. Това се повтаря до желаната височина на сладкиша. След това оставяте тавата на студено за няколко часа.