Авокадо

  • 13 257
  • 55
  •   1
Отговори
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Яли ли сте авокадо ? Вкусно ли е ? Намира ли се лесно на пазара ?
Знам, че е много полезно, съдържа  витамини А, РР, Е, В1, В2, В6, калий, цинк, желязо, магнезий. Искам да дам на детето, но незнам дали е ще е подходящо  Rolling Eyes

# 1
  • Мнения: 5 140
Намира се в Била продават.

За вкусови качества не мога да ти кажа още не съм купувала.
Но тук мисля, че имаше салати с авокадо.

Ето това открих : http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=160653.msg3157873#msg3157873

# 2
  • Мнения: 2 381
И много добър източник на витамин Е.

Няма никакъв вкус. Виждала съм го нарязан в салати, най- често обаче като дип - Гуакамоле.
Аз лично го намачквам добре (след като го разрежа и с лъжичка го издълбая) слагам малко лимонов сок (за да не потъмнее), посолявам, можеш да сложиш и ситно нарязан пресен лук (аз не го обичам обаче и не слагам).
Накрая с царевичен чипс пред ТВ му виждам сметката Simple Smile

В крайна сметка, ако не можеш да го ползваш за ядене става страхотна маска за лица от кашицата (чиста обаче)  Wink

# 3
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
То се е видяло, че ще купя от любопитство, пък ако не ни хареса няма да повторя  Simple Smile
Мерси sineo4ka, ще потърся в Била  Simple Smile

# 4
  • Мнения: 1 798
Ще ти препоръчам една салата с авокадо от арабската кухня  Peace
 "Екзотична салата рабат"
1-маруля
100гр.-орехови ядки/цели/
100гр.-кедрово семе
маслини на вкус ,и обелени резени авокадо.Овкусява се с лимон и зехтин по желание.

# 5
  • Мнения: 3 367
ядем поне по 1-2/седмица
дъщеря ни го хрупа без нищо,нарязано на филиики;
аз го слагам на зелена салата на кубчета, правя гуакамоле(лук,чесън,авокадо,малко домат,сол,лимон) или и ние го ядем "голо"

# 6
  • Мнения: 2 922
Вкусно е, стига да е добре узряло.

Аз го харесвам намачкано с изцедено кисело мляко, малко чесън и копър.

Или просто резенче върху препечена филийка  Crazy

# 7
  • Мнения: 177
Аz съм яла и определено няма да повторя. Само авокадо zа мен лично има ужасен вкус.
Веднъж го ядох  като предястие. Авокадото беШе раzполовено, почистено от костилката и обелено. Половинката, която прилича на "лодка" се пълни със следния пълнеж: скариди(сварени и леко посолени) се смесват с кетчуп и майонеzа.  В тоzи си вид и с тоzи пълнеж, успях да го "прекарам" някак си. На теzи, които обичат авокадо, Ще им хареса това предястие определено.
Както някои преди мен са споменали, трябва да е добре уzряло. В противен слуй вкусът е оЩе по-ужасен и костилката няма да се отдели.
Вярно е, че е богато на витамини, но съЩо така много хранително, т.е. много калорично. На мен лично ми е прекалено маzно.
За маски и аz съм чувала, че е много полеzно.

# 8
  • Чехия
  • Мнения: 1 071
Яла съм , обаче не бях впечатлена...стори ми се, че вкуса е като на яйце и затова го нарязах на малки кубчета и в салата с домати ...или само така с оцет, сол и чесън...
Няма да повторя да си купя обаче вече . Blush
Може да е богато на Вит. , ама не знам дали на дете ще му хареса ...ние някак го изядохме..
Мъжо си го разби с кисело мляко и захар даже..  ooooh!

# 9
  • Мнения: 27 524
След 6 навършени месеци за бебето е идеално. Съдържа много полезни вещества. Отначало не се дава чисто, тежко и мазно е. Аз го давах на Криско с банан.
Пробвала съм го по много начини.
За мен идеално си остава разрязано на две, после отгоре ръсиш лиом, черен пипер и сол и изгребваш горният слой с лъжичка. После пак ръсиш същото.  Party

# 10
  • Мнения: 1 448
Днес за първи път опитах натюр, бая мазно и безвкусно ми се видя  Sick Май няма да повторя  Crazy

# 11
  • Мнения: 27 524
Днес за първи път опитах натюр, бая мазно и безвкусно ми се видя  Sick Май няма да повторя  Crazy

Ееее, Бейлис, че кой го яде така  Grinning Така е гадно... и аз не бих рискувала  Naughty

# 12
  • София
  • Мнения: 35 968
Яла съм няколко пъти - не съм му фен, може би защото не съм свикнала с вкуса му.
Доста е калорично - да го имате в предвид /откъм липиди/

# 13
  • Мнения: 1 564
Аz съм яла и определено няма да повторя. Само авокадо zа мен лично има ужасен вкус.

Както някои преди мен са споменали, трябва да е добре уzряло. В противен слуй вкусът е оЩе по-ужасен и костилката няма да се отдели.
Вярно е, че е богато на витамини, но съЩо така много хранително, т.е. много калорично. На мен лично ми е прекалено маzно.
За маски и аz съм чувала, че е много полеzно.
И на мен вкуса му не ми допадна. Sick

# 14
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Оф. Интусиазма ми се изпари, като прочетах повечето мнения, няма да купувам.  Аз най-вече заради детето исках да купя, като си мислех, че е нещо вкусно, ама нъц, разубедихте ме  Party

Последна редакция: сб, 10 фев 2007, 14:01 от doniboni

# 15
  • Мнения: 5 713
А аз го ям чисто като е обилно поръсено с лимон. В зелена салата го слагам. Също така в една друга- настъргани морков и червено цвекло, нарязани домати и краставици; овкусена със зехтин и лимон.
На детето с банан на крем; понякога слагам и кисело мляко.
На пастет със сирене и варено яйце.
Simple Smile

# 16
  • Мнения: 3 447
За детето е много полезно, както вече са казали. Аз го слагах сурово в зеленчуковите пюрета - вместо мазнина, или пък намачкано с банан. В чист вид е гадно, безвкусно е. Можеш да го направиш на гуакамоле, примерно. Аз го обичам намачкано с лимон, сол, черен пипер и малко чесън - на филийка или така. За маска също е екстра, особено за суха кожа.

# 17
  • Мнения: 1 771
Моя син  една от началните му храни е авокадото. Сега му го мажа върху сухар и много го обича, така свикна със вкуса. Моето мнение е добре да дадеш на детенце.

# 18
Преди няколко години, когато още не се продаваше в България, го видях в магазин в Париж и реших да си купя да го пробвам. А беше и доста евтино! Донесох в България няколко броя, като очаквах, че на вкус наподобява папая или маракуя. Но за съжаление останах доста неприятно изненадана от вкуса му, който ми се видя ужасен. По-скоро е безвкусно, страшно мазно и тежко! Може би на салата да е по-вкусно! Аз лично повече не бих го яла! Не бих повторила тази си грешка.  Stop
Виж маска обаче бих си направила Mr. Green
Слънчев и весел ден ви желая! Heart Eyes

# 19
  • София
  • Мнения: 10 825
Преди няколко години, когато още не се продаваше в България, го видях в магазин в Париж и реших да си купя да го пробвам. А беше и доста евтино! Донесох в България няколко броя, като очаквах, че на вкус наподобява папая или маракуя. Но за съжаление останах доста неприятно изненадана от вкуса му, който ми се видя ужасен. По-скоро е безвкусно, страшно мазно и тежко! Може би на салата да е по-вкусно! Аз лично повече не бих го яла! Не бих повторила тази си грешка.  Stop

И мъжът ми така се беше "опарил " с авокадото в Германия и не искаше повече да го вкуси. Там ви е грешката, че сте го хрупали като ябълка.
След като му направих няколко салатки си промени мнението и сега му е голям фен.
Ето няколко рецепти:
1
Домат - почистен от семките и нарязан на кубчета
Краставица - също на кубчета
Авокадо - пак така
Всичко се обърква заедно с майонеза, лимонов сок, чесън на прах, сол и черен пипер

2.
1 консерва риба тон + 1 авокадо + сока от половин лимон се пасират. Добавя се майонеза и 2 варени яйца настъргани на ренде. Овкусява се със сол, черен пипер, чесън на прах
Страхотно е на препечени филийки

# 20
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Дадох на навършени 8 месеца на детето, смесено с банан - хареса му (на мен не)!

# 21
  • Мнения: 3 647
 Twisted Evil обожавам го
сега в момента има в пикадили но не са много узрели
има специфичен вкус
аз си го ям като ябълка   bouquet

# 22
  • Мнения: 804
 Знам, че е полезен и може да се дава на бебето след 6-я месец, дори е подходящ за една от първите храни. Малката отказва пюрета, но авокадо не Mr. Green Много го обича и може да изяде половин Party
 Аз също се интересевух за салатка с авокадо, ето темата:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=154395.msg2970849#msg2970849
  Мисля, че колкото по-вече го ядеш, толкова по-вече ти харесва, в началото и на мен ми се стори гадно.

# 23
  • Мнения: 94
И двете ми дъщери харесват авокадо. Давам им го наи-често намачкано на филия вместо масло и отгоре с чубричка или някакво сладко.

# 24
  • Мнения: 420
Наистина в чист вид авокадото не е особено вкусно.
Мъжът ми гледал в едно кулинарно предаване как го приготвят във вид на пастет и пробвахме рецептата:

       1-2 броя авокадо
       лимон
       сол
       1-2 л олио на вкус

Разрязва се наполовина авокадото и с лъжица се изгребва месестата част от кората.
Пуска се в пасатор. Добавя се сол, олио и лимон на вкус и се разбива докато стане на еднородна смес.
Добре е да купите авокадото зелено на цвят и да го оставите да омекне на тъмно и топло място.
Ако е напълно тъмнокафяво на цвят и прекалено омекнало, значи вече е започнало да се разваля.
Мажем го на препечени филийки като пастет.
С олиото не бива да се прекалява, защото самото авокадо е мазно.
Повече лимон придава по-добър вкус.

Това е една от любимите ни закуски.


# 25
  • Мнения: 1 546
Не бяхме опитвали авокадо до скоро, но след като го пробвахме сме му абсолютни фенове!
Ядем го на салата с домати, червен лук, яйце и рачешки рулца със заливка от сметана, синьо сирене, чесън, лимонов сок и черен пипер и бутилка хубаво бяло вино! Wink

# 26
  • Мнения: 27 524
Ядем го на салата с домати, червен лук, яйце и рачешки рулца със заливка от сметана, синьо сирене, чесън, лимонов сок и черен пипер и бутилка хубаво бяло вино! Wink

Уау, лиги ми потекоха  Tired
Знам за много хубав пастет - разбъркано със сирене, сол и чубрица и върху препечена филийка  Peace

# 27
  • Мнения: 118
Като опитах авокадо за пръв път,никой не ми каза,че трябва да се подправи с нещо-направо ми се повдигна от вкуса му! После като ме светнаха,че се слага поне сол и лимон,ужасно ми хареса! Сега го ядем най-често в салата с домати и краставици,намачкано с яйце и риба тон,а на малката почти винаги слагах по едно парче авокадо,когато и правех пасирани плодове.

# 28
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
Да, авокадото няма някакъв вкус, затова се консумира с много лимонов сок и подправки - обикновено в салати, в сандвичи. По-скоро се доближава до зеленчук, отколкото до плод.
Като се купува, трябва да се избират омекнали, но не и разкашкани, и да имат тъмни петна по кората, а не да са изцяло залени. Купувах от Хит - всички бяха твърди като камъни, едва избрах от целия огромен куп.

Аз точно преди 2 дни правих това, на мен ми хареса, но на мъжа ми - не.


Рецептата е от БонАпети:
Салата със скариди и авокадо
19/12/2005
Списък на необходимите продукти:

2 бр. авокадо
200 г скариди
3 листа китайско зеле
1 домат
1 кубче зеленчуков бульон
2 с. л. соева майонеза (яйчна майонеза)
1-2 с. л. лимонов сок
1 ч. л. сос "Уорчестър"
2 щипки сух копър
1 щипка гранулиран чесън
1 щипка естрагон
1 щипка куркума

за майонезата:
1/4 авокадо
1/4 домат
100 г скариди
2-3 с. л. зехтин
1 с. л. лимонов сок
1-2 щипки сол
куркума, сух копър и естрагон на вкус

Начин на приготвяне:
1. Авокадото се разполовява. Месестата част се разрязва, изважда се внимателно, слага се в купа и се полива с лимонов сок. Добавят се скаридите и соевата майонеза. Вътрешната част на коратa на авокадото също се полива с лимонов сок.
2. Доматът се обелва, почиства се от семето, нарязва се на малки кубчета и се слага в купата. Стрива се зеленчуковият бульон, подправя се с куркума, сух копър, естрагон, гранулиран чесън и сос "Уорчестър" и се разбърква добре.
3. Корите на авокадото се пълнят със сместа. Гарнират се с маслини и се поставят върху канапе от нарязано наситно китайско зеле.
4. Майонезата се приготвя, като месестата част на 1/4 авокадо се залива с лимонов сок. След това се пасира със зехтин, куркума, сух копър, естрагон и сол. В купа се смесва със скаридите и обеления, почистен от семето и нарязан на кубчета домат. Сервира се в кората на авокадото.





# 29
  • Мнения: 119
всички обичаме авокадо, но се ограничаваме заради мазнините, които съдържа. и аз си мислех, че е плод и го опитахме натюр.. Sick
най-често го разрязваме на 2, махаме костилката, правим дълбоки разрези като внимаваме да не разрежем обвивката и овкусяваме със сол, зехтин и лимон. ядем с малки лъжички.
правим и салата с маруля или китайско зеле, парчета авокадо и дресинг от сол, лимонов сок, зехтин и балсамов оцет.пропорциите са на вкус.не разбъркваме много за да не се разкашкат парчетата авокадо.към салатата може да се добавят и ядки, и крутони.

# 30
  • Мнения: 119
искам само да подчертая , че най-важното не са количеството на отделните съставки за дресинга, а качеството им.
зехтин - екстра върджин !!!
лимонов сок - прясно изцеден !!!

# 31
  • Мнения: 27 524
всички обичаме авокадо, но се ограничаваме заради мазнините, които съдържа.

Няма за какво да се ограничавате, то е мазно, но супер полезно и не съдържа никакви вредни мазнини. Подобно на зехтина, може да се яде без проблем в големи количества и носи само ползи и никакви вреди  Peace

# 32
  • Paradise
  • Мнения: 3 103
вчера купих от Била - 1,29 бройката;
купувала съм от Хит-а и от Т-маркет;
вкусно е, поне на нас вкъщи ни харесва. Аз правя сос Гуакамоле често и е перфектният дресинг за Начос чипс (царевична тортийа) или пилешки буритос

# 33
  • NY
  • Мнения: 209
Вкусно е! Полезно е!.......има доста калории, но на кой му пука  Heart Eyes

Аз го обичам на Гуакамоле ,не го ям с чипс, а с вилица  Simple Smile

правя го така

1,2,3 бр. авокадо намачкано с вилица
1,2 домата ситно нарязани
стрък кориандър( листата) ,или още се нарича силантро
сок от лайм, или лемон ( повечко)
лук, ситно накълцан
може и маруля ситно нарязана
сол
малко лют сос ( аз минавам без него)
понякога слагам и нарязана печена чушка

става върхотека  Simple Smile



# 34
  • У дома
  • Мнения: 1 741
Най-лесно е да го разбъркате хубаво с крема сирене (равни количества), сол и лимон. Ще си оближите пръстите.

# 35
  • Мнения: 27 524
2 плода от авокадо, 2 средно големи домата, 4-5 скилидки чесън, сол, лимонов сок и зехтин на вкус.
Начин на приготвяне: авокадото се пасира и се прибавят ситно нарязаните домати, последвани от скълцания чесън и подправките по желание.

# 36
  • Мнения: 2 926
Не обичам авокадо - с подправки, лимони, с нищо...всякак ми е отврат!

# 37
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Добре де, а с този сос Гуакамоле заливате чипса ли ? Или си топите чипса в него ?


2 плода от авокадо, 2 средно големи домата, 4-5 скилидки чесън, сол, лимонов сок и зехтин на вкус.
Начин на приготвяне: авокадото се пасира и се прибавят ситно нарязаните домати, последвани от скълцания чесън и подправките по желание.


Блонди това сос Гуакамоле ли е ? Може ли да се използва като сос за салата ?

# 38
  • Мнения: 27 524
Не, това е просто салата с домати и чесън.
Ето сосът:
Гуакамоле
(Мексиканска рецепта)
Сосът "Гуакамоле" е най-известното в света ястие с авокадо.
Продукти: 2 плода от авокадо, 3 ч.л. пресен лимонов сок, 1 средно голям ситно нарязан домат, 1 ч.л. сол, 1 с.л. ситно нарязан кориандър или магданоз, ситно нарязани пресни люти чушки на вкус.
Начин на приготвяне: авокадото се разкашква с вилица на крем и се разбърква добре с останалите продукти, докато се получи сос. Топи се с царевична тортила.

Има и такъв вариант:
Цитрусова салата с авокадо

Продукти за 6 порции:
1 авокадо, 4 портокала, 4 грейпфрута, 2 с.л. мед, 2 с.л. ябълков или друг плодов оцет (може да се замени с лимонов сок).
Начин на приготвяне: Обелете и нарежете портокалите и грейпфрутите на кубчета. Разбъркайте ги с оцета и меда. Украсете ги с нарязано авокадо отгоре.

# 39
  • Мнения: 27 524
Дони, покрай твоята тема съвсем откачих по авокадото, хапвам всяка вечер по половин  Crazy
Ето как открих, че най-много ми харесва - издълбавам цялата месеста част от разрязаното на половинки авокадо, размачквам го с вилица, прибавям 2 скилидки чесън, черен пипер, сол, сока на половин лимон и копър (от всичко по много, авокадото поглъща добре и ако е малко се губят). Хубаво разбърквам и връщам сместта в половинките. Става ефектно и за гости и е ужасно вкусно  Hug

# 40
  • София
  • Мнения: 974
Брех да му се не види newsm78 амбицирахте ме и аз да го пробвам Grinning

Само да попитам в рецептите за салати, където е на парчета издълбавате ли го или се бели и след това режете на парчета newsm78

# 41
  • Мнения: 27 524
О, бели се, кората изобщо не става за ядене.

# 42
# 43
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
Може и да се издълбае, после да се нареже сърцевината на парчета. Когато е меко, доста лесно се издълбава с лъжичка. Реже се на две плода, костилката сама пада, и се издълбава до кората. Между кората и меката част има някакъв естествен по-мек слой - докато пъхна лъжичката и сърцевината сама излиза - цяла. Най-много да я счупя на 2, ако не внимавам. Ако ще сервираш напълнено в кората, намажи я и нея от вътрешната страна със сок от лимон.

Последна редакция: пт, 16 фев 2007, 14:08 от М_е_г_и

# 44
  • Мнения: 4 138
значи, имам обяснение за тези на които не е харесало. просто не е било зряло. сравних  два вида авокадо, тоест два сорта. единият е с по продьлговата форма, другият е почти с крьгла форма. мисля че крьглите са израелски и не сьм виждала в бг. те определено узряват по добре, без да потьмняват. зрялото авокадо се познава по нельскавата повьрхност, трябва да е матово. всякакви наранявания водят до загниването му, тоест месото потьмнява и губи вкусьт си. аз като купувам авокадо го слагам в пазарската чанта все едно са яйца, много е 4увствително на натиск. купувала сьм от билла и винаги преди да узрее започва да гние Sickсега купих от хит/не е толкова трагично положението. иначе вкусьт е леко орехов, идеално се сьчетава с ядки, чесьн майонеза и риба. става и фантастична студена супа сьс крутони и пиниеви ядки bowuuама се добавя сметанка и прясно мляко, което разбира се е меко казано антидиетично hahaha

# 45
  • Мнения: 27 524
Вчера си купих точно от кръглите и узрелите са си съвсем черни  Laughing

# 46
  • Мнения: 5 713
Лелеее, този сорт го видях в един супермаркет и реших, че е развалено. Даже ходих да питам защо е такова авокадото.  Joy  Joy
Вече ще знам.

# 47
  • varna
  • Мнения: 1 012
много обичам  Yum 
филипинците го ядат със захар,ако на някой не му харесва така да пробва със захар или мед-но не гарантирам за вкуса.
аз лично го слагам на салата: зелен спанак ( като зелена салата),моркови,краставици,може и доматчета ( чери ),зехтин и лимон.
или може също с патет от маслини и лимон,лук (по желание)

# 48
  • varna
  • Мнения: 1 012
а забравих за да узрее  по бързо авокадото го сложете увито в брашно с дупчицата нагоре на тъмно Simple Smile

# 49
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
На мен пък ми е вкусно натюр  Satisfied

# 50
  • Мнения: 2 550
На мен пък ми е вкусно натюр  Satisfied

И на мен. Беля, нарязвам и ям  Simple Smile

# 51
  • Мнения: 4 392
Аз правя пастет от авокадо с маслини и малко лимонов сок. Мажем на препечени филийки или го прибавяме на картофената салата. Всички много го тачим, а малката-  най- много. Laughing

# 52
  • Мнения: 7 914
Аз правя пастет от авокадо с маслини и малко лимонов сок. Мажем на препечени филийки или го прибавяме на картофената салата. Всички много го тачим, а малката-  най- много. Laughing

или може също с патет от маслини и лимон,лук (по желание)

Как точно се прави този пастет? newsm78

# 53
  • Мнения: 4 392
звездичка, беля авокадото, режа на парчета, смесвам с обезсолени и обезкостени маслини и пасирам. Hug

# 54
  • Мнения: 7 914
звездичка, беля авокадото, режа на парчета, смесвам с обезсолени и обезкостени маслини и пасирам. Hug

Мерсиииииииии  bouquet Hug

# 55
  • Мнения: 5 713
Ядем го на салата с домати, червен лук, яйце и рачешки рулца със заливка от сметана, синьо сирене, чесън, лимонов сок и черен пипер
А аз направих това днес, прибавих и маслини без костилка. Божествено е.

Общи условия

Активация на акаунт