Печене на чушки на плот?

  • 1 135
  • 40
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 8 275
Аз пък си пека чушките в Air fryer Simple Smile
Не цапам печка или котлони и няма никаква миризма.

# 16
  • Плевен
  • Мнения: 1 616
Имаме индукционен котлон на вилата.Той работи само с железни съдове,съответно чушки не мога да пека.Иначе е бърз и мощен,много бързо завира водата на него и съответно яденето се готви по-бързо.Имам и стар котлон с плоча и е толкова бавен,че за да опека няколко чушки го чакам 30 минути да загрее.И става печена на 4 чушки от над час.Наскоро за село купих стъкло керамичен котлон за 69 лева.Пробвах го вчера,точно чушки пекох.Много е бърз,загрява веднага и пече чушките много бързо.Сега обмисля за вилата да изхвърля старият котлон с плочата и да си купя и за там стъкло керамичен.Вкъщи имам и ползвам от години(поне 12 години)печка със стъкло керамични котлони-голям и малъкТам си пека чушките от години и съм доволна.Опитвала съм и във фурната в голямата тава-не се получава,супер бавно и мудно се пече.Ако искаш си купи фурна със стъкло керамични котлони,хем фурната ще ползваш,хем и котлони имаш.Докато само котлони ако купиш,ще им търсиш място,а и фурна ще търсиш отделно защото в къщата си трябва фурна.

# 17
  • Мнения: 27
Аз след като опитах индукцията не я сменям за нищо на света с нормален плот. И палачинки стават и не ми прекъсва, и бързо загрява, и лесно се чисти...
Ок. А би ли споделила с каква марка и модел плот си? В процес на избор на плот съм. Ще ми е полезно.

...Ако искаш си купи фурна със стъкло керамични котлони,хем фурната ще ползваш,хем и котлони имаш.Докато само котлони ако купиш,ще им търсиш място,а и фурна ще търсиш отделно защото в къщата си трябва фурна.
Разбира се. Избрал съм вече фурната. Трябва да избера тези дни и някакъв плот.

# 18
  • Мнения: 6 922
Цитат
Регулирането на топлината става чрез инвертор (регулатор на честотата на подавания ток).

И как един простосмъртен може да разбере дали е с такъв инвертор, щом производителят не го обявява?
Това плавно затопляне, означава ли бавно? И изключва ли при достигане на определена температура, според зададената степен?


Цитат
Имам и стар котлон с плоча и е толкова бавен,че за да опека няколко чушки го чакам 30 минути да загрее.И става печена на 4 чушки от над час.
Опитвала съм и във фурната в голямата тава-не се получава,супер бавно и мудно се пече.

Значи има изгорели реотани, трябва да се смени плочата. Моите котлони и фурната загряват много бързо и силно. Най-големият котлон беше започнал да загрява бавно, слабо  и предимно от едната страна. ММ смени плочата и сега е като змей. Виждала съм го как почервенява от нагряване, под една тенджера, която не ляга плътно отгоре.

# 19
  • Мнения: 41 162
Цитат
Регулирането на топлината става чрез инвертор (регулатор на честотата на подавания ток).

И как един простосмъртен може да разбере дали е с такъв инвертор, щом производителят не го обявява?
Това плавно затопляне, означава ли бавно? И изключва ли при достигане на определена температура, според зададената степен?

Как се разбира не знам. Но няма плавно затопляне, а плавно управление и то не е бавно, защото когато се търси затопляне се работи на 100% мощност.  Управлението идва на ход после, след като е постигната зададената температура и тя трябва да се поддържа. Това може да става с пускане и спиране, а може и просто с намаляване на мощността (плавно). Но мисля, че е рядкост, защото и пускането и спирането са си ОК за това приложение, ако импулсите и паузите са много кратки. И като добавим, че в случая активният елемент е от индуктивен тип, това ще рече, че токът не може да спадне или да нарасне моментално. И затова управление от типа ОН-ОФ си е съвсем ОК, стига да не е много разтегнато. Тогава на най-ниска мощност се усеща прекъсване.


П.П. Плотът ми е Уърлпул, не помня модел.

# 20
  • Мнения: 27
Цитат
Регулирането на топлината става чрез инвертор (регулатор на честотата на подавания ток).

И как един простосмъртен може да разбере дали е с такъв инвертор, щом производителят не го обявява?
Това плавно затопляне, означава ли бавно? И изключва ли при достигане на определена температура, според зададената степен?
Един простосмъртен може да разбере по 3 начина. Най-лесния е някой друг информиран и компетентен простосмъртен (т.е. не продавач-консултант) да му каже. Другия е да вземе една отверка, да разглоби захранването на плота и да види вътре инвертор или релета има (ако може да ги различава, разбира се). За целта обаче най-вероятно първо ще трябва да си купи плота понеже в магазина едва ли ще му позволят да го направи. Третия метод е по-консервативен като се основава на наблюдение работата на котлоните. Най-общо, ако котлона работи с прекъсвания не е инверторен. Ако е без прекъсвания е инверторен. Но затова пак трябва първо да си го купиш. Има някои инвертори, малко по-евтини, които не покриват целия диапазон на честотата на тока, а само част от него, примерно от 30 Hz до 60 Hz. Тогава има смесено регулиране, ниските степени на котлоните се регулират неинверторно, а високите инверторно.
Интересно, че примерно при климатиците е много ясно, кой климатик е инверторен и кой не и това е отразено ясно и със немалка разлика в цената. Докато при котлонните плотове защо това положение на нещата продължава толкова години не е съвсем ясно.

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 00:53 от glarus

# 21
  • Мнения: 6 922
Ясно, при покупката няма как да се разбере. Т.е. купуваш на сляпо.
Но от това, което пишете, стигам до извод, че въобще не искам такива модерни котлони, независимо с реле или  инвертор. Всъщност какво толкова значение от гледна точка готвене, дали ще изклчюва котлона, или ще намалява плавно, щом и в двата случая не може да вдигне повече от зададената температура, която намирам за малка. За фурна е ок около 300 градуса, но за котлон ми е малко. Плочата ми харесва, включваш и грее на колкото си я пуснал, без да се прави на умна, както каза Rockstar. Определено не ми е по вкуса котлона да се изключва/намалява сам.
Когато ММ искаше да купуваме такава печка, доста гледах спесификации на разни марки и модели, смях се с разните рекламни трикове - имало не знам си каква функция със сложно име. А то какво? Вдлъбнатина в тавата на фурната, да наливаш вода. Сакаш не мога в моята фурна да сложа купичка с вода. Laughing
Говорих и с приятелки, масово се оплакваха, че се готви доста по-бавно от обикновен котлон, заради това спиране/намаляване. Това ме отказа.

# 22
  • Мнения: 41 162
Но от това, което пишете, стигам до извод, че въобще не искам такива модерни котлони, независимо с реле или  инвертор. Всъщност какво толкова значение от гледна точка готвене, дали ще изклчюва котлона, или ще намалява плавно, щом и в двата случая не може да вдигне повече от зададената температура, която намирам за малка. За фурна е ок около 300 градуса, но за котлон ми е малко. Плочата ми харесва, включваш и грее на колкото си я пуснал, без да се прави на умна, както каза Rockstar. Определено не ми е по вкуса котлона да се изключва/намалява сам.
Когато ММ искаше да купуваме такава печка, доста гледах спесификации на разни марки и модели, смях се с разните рекламни трикове - имало не знам си каква функция със сложно име. А то какво? Вдлъбнатина в тавата на фурната, да наливаш вода. Сакаш не мога в моята фурна да сложа купичка с вода. Laughing
Говорих и с приятелки, масово се оплакваха, че се готви доста по-бавно от обикновен котлон, заради това спиране/намаляване. Това ме отказа.

Пак не си разбрала, но явно си убедена и не знам има ли смисъл да ти се обяснява? Ама все пак за последно:

- Да може да се зададе някаква температура и котлонът да не я надвишава е хубаво и желано нещо, защото иначе ще си загориш всички тенджери и тигани. Но тази температура я задаваш ти, а не плотът.
- Неиндукционните плотове също спират и тръгват, когато намалиш на ниска степен. Греят непрекъснато само на макс.  Абсолютно същото правят и индукционните, защото ако не го правят ще загори манджата или ще изкипи супата.
- И двата вида плотове имат защита за да не разтопят плота все пак и не нагряват до безкрайност. Но това е изкуствено ограничение за безопасност.
- Теоретично индукционният плот, ако няма ограничение, може да загрее тенджерата повече и даже да я стопи, защото вкарва непрекъснато енергия в съда, докато нагревателния котлон има реотани, нагрети до 500 градуса, примерно и не може да загрее повече.
- Индукционните котлони са по-бързи от обикновените, сравняват се с газовите, но се регулират много по-точно.
- Това осезаемо прекъсване може да се види само при кофти и стари модели и то на най-ниските степени. А теб явно те е грижа за високите, където нищо няма да усетиш. Особено на модерен и качествен плот. Без значение как точно се регулира.

# 23
  • София
  • Мнения: 38 598
Моята стъкло керамика е така, самоизключва се. Голяма проклетия! Една вода да заври, трябва да я следя и да въртя леко копчето /все пак съм с врътки/, та да излъжа релето и да включи пак.
Както казах назад, за готвене, при което се изисква постоянна висока температура, не става!
При мен печката е така - умна е и там си е намислила някаква температура и туй то!

# 24
  • Мнения: 41 162
Моята стъкло керамика е така, самоизключва се.

Стъклокерамика, ама каква - индукция или с реотани?

# 25
  • София
  • Мнения: 38 598
Реотани.

# 26
  • Мнения: 41 162
Значи И ТЕ правят така, което елиминира предполагаемия недостатък на индукцията. Даже при нея по няма да се усеща.

# 27
  • Мнения: 6 922
ЧС, къде съм споменала индукционен котлон ( магнитна индукция) ? Споменах за инверторите, за които glarus писа.

Не говорех за индукционни котлони. От тях въобще не съм се интересувала, защото трябва да сменям всичките си съдове с подходящи, или да слагам разни подложки, което не ми харесва.
Говорех за стъклоерамичните ( не съм чувала да ги наричат индукционни), от които няколко приятелки ми споделиха, че не са доволни, заради самоизключването ( икономичността), вкл. когато ги ползват на максимална степен.  
Не ме интересува техническата част, а практическата.
Ще дам пример с тостерчетата ми, тип фурна. Старото не се самоисключваше, запичаше бързо филийки - за 2-3 мин, сандвич за 5 мин. Повреди му се копчето и ММ го домързя да се занимава, хвърли го и купи ново, самоизключващо се. Е, сега сандвич става за 20 мин., филийки запича за 15 мин. и вече не го ползвам, че ми писва да чакам.

Е, сега, може да обясниш и на Rockstar, че и нейните стъклокерамични котлони работят като пушка, щото и тя не е разбрала...

# 28
  • Мнения: 41 162
Темата беше за индукцията, която не била хубава, щото нали не можело да се пекат чушки. Това, че вие се включихте в едно техническо пояснение и си пишете за нагревателните, не съм го усетила, защото се водех от началния пост. А инвертор може да има и за двата вида, нищо не му пречи. Иначе и нагревателните, и индукционните все са стъклокерамични, разликата е какво има под стъклокерамиката.

А тези на Рокстар работят така, както трябва. Не може да не се изключват, защото тогава как ще намаляваш мощността? Писала съм го в съвсем първия си пост.

# 29
  • София
  • Мнения: 38 598
Ми имам си нормални врътки, като искам да намаля котлона, връткам на по-слабо. Абе нали казах - улучила съм едно поколение на врътката, при което може да се запази максимална мощност.

Общи условия

Активация на акаунт