Рецепти от "Време за готвене"

  • 122 764
  • 290
  •   1
Отговори
# 30
  • В голямото море...Живот
  • Мнения: 765
Забравих да попитам_тук не се намират подправки като куркум и босилек,с какво мога да ги заменя без да променя много основния вкус?Предварително МЕРСИ.

# 31
  • Мнения: 3 447
dorinda , куркумата е една от съставките на кърито - тази, която придава жълтия цвят. Тя няма кой знае колко специфичен аромат, слага се за оцветяване. Така че можеш да я пропуснеш, не е фатално, просто няма да е жълто пилето  Simple Smile По принцип може да се замени с шафран, но доколкото знам, е доста скъп.
Босилекът пък в тази рецепта е само за украса, така че няма проблем да е без него.
Хайде, чакам снимки  Heart Eyes

# 32
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Дона,можеш ли да ми напишеш днешната рецепта за телешкото с чушки,че не сварих да си я запиша,понеже мойта бебка точно тогава огладня и трябваше да я нахраня, и не успях ......
А това момче Влади ,е страхотен.Всеки ден го гледам,ако ще и къщата да гори Laughing,но не винаги си записвам,за жалост...И книгата ,нали ще я има по будките за вестници,или книжарниците?Много се надявам да я пуснат.Голяма фенка съм на предаването.преди гледах Бон апети ,но сега вече не,Време за готвене е много по добро...Влади има/според мен/супер техники на готвене и много красиви украси прави .Абе супер си е момчето.Ако лично го познаваш,поздрави го от форумките,и му кажи,че си има фен клуб..... Heart Eyes

# 33
  • Мнения: 3 447
danidji  , благодаря ти  Heart Eyes Ще предам специални поздрави на Влади  Simple Smile
Книгата не е излязла още, ще ви държа в течение на кои места може да се намери.
Я виж, това ли е рецептата, че не ловя Диема в момента и не знам кое предаване точно е минало днес:

ТЕЛЕШКО В ЧУШКОВО ОЛИО И СУСАМ

Продукти:
телешко филе
червена чушка
жълта чушка
зелена чушка
натриев глутамат
50 мл олио
3-4 капки сусамово олио
2 с. л. пиперково олио
сусам
чили сос
соев сос
пиперково пюре
с. л. мед
телешки бульон
краставица

Приготвяне:
Нарежете телешкото филе напречно на мускулните влакна на тънки лентички. Осолете с натриев глутамат.
Почистете чушките от семките и вътрешната ципа. Нарежете ги на големи ромбове.
В нагорещен тиган налейте олиото, сусамовото олио и пиперковото олио.
Ако не разполагате с китйски тиган уок, наклонете тигана на една страна и в това маслено кладенче оваляте ивиците месо и разпръснете по дъното на тигана. Обърнете филетата след побеляване. Обръщайте ги начесто.
Добавете чушките и разбъркайте. Чушките трябва да останат хрупкави.
Прибавете натрошения бульон, пиперковото пюре, соевия сос, чили соса, меда и разбъркайте. Поръсете със сусам, разбъркайте и изсипете в чиния за сервиране.
Украсете с нарязана краставица.



 

# 34
  • Мнения: 1 101
Забравих да попитам_тук не се намират подправки като куркум и босилек,с какво мога да ги заменя без да променя много основния вкус?Предварително МЕРСИ.
куркума е açafrao das indias

# 35
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Леле, нови вкусотийки.......

# 36
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Да,да точно тази е рецептата WinkВ предаването изглеждаше невероятно вкусно,и затова искам да я имам да си я направя.Много мерси Дона!!!!!! Hug Hug Hug

# 37
  • Мнения: 3 447
Нещо сладичко за уикенда  Simple Smile

БАНАНОВИ СЪРМИ С ВАНИЛОВ СОС

Продукти:
3 банана
½  пакет кори за баница
2 – 3 с. л. мед
1 портокал
30 гр масло
пудра захар
за ваниловия сос:
150 мл прясно мляко
3 жълтъка
100 гр захар
2 ванилии
за украсата:
1 стрък прясна мента
топинг карамел

Приготвяне:
Обелете бананите. Намажете ги отвсякъде с мед.
Нарежете на много ситно малко от кората на портакала, без да навлизате в бялата част. Поръсете бананите, така че да полепнат от всички страни коричките. Изцедете сока на портокала. Полейте бананите.
Срежете корите за баница наполовина. Срежете едната половина по дължина по средата. Увийте бананите с лентите кори на няколко пласта.
Сложете ги в подходяща тавичка за печене. Намажете ги отгоре хубаво с масло. Печете в предварително загрята фурна 5 – 10 минути на 150 градуса.
За приготвянето на соса изсипете в дълбок съд 150 мл прясно мляко.
Отделете жълтъците от белтъците на яйцата. Изсипете жълтъците, захарта и ванилиите в млякото. Варете на водна баня, като бъркате непрекъснато и енергично до сгъстяване. Махнете от огъня и бъркайте, докато се охлади.
Извадете внимателно готовите запечени бананови “сърми” в чиния за сервиране. Полейте ги с ваниловия сос. Поръсете обилно с пудра захар.
Украсете с кръгчета портокал и стрък прясна мента.


# 38
  • Мнения: X
Не успявам всеки ден да гледам предаването, но когато го хвана съм изключително доволна. Рецепtите са интересни, оригинални, а украсата е хем лесна, хем ефектна.
Този Влади какъв е? Готвач професионален или не? Дона, можеш ли да кажеш повече за него? И да го поздравиш - невероятно способно момче е !
Надявам се като излезе книгата и аз да успея да си я купя. А дотогава - на всяка постната тук рецепта ще съм безкрайно благодарна!

# 39
  • Мнения: 3 447
Мишенце, Влади е на 28 години (макар че изглежда по-малък  Simple Smile). Няма кулинарно образование - завършил е техникум по климатична техника. На 16 години обаче започнал да мие чинии в една пицария, за да изкара някой лев и полека-лека навлязъл в нещата... След три месеца вече се занимавал със студената кухня. На 22 години бил главен готвач в един от известните софийски ресторанти. И така нататък...
Малко американски звучи неговата история, но показва, че когато имаш талант, дори това, че си се родил в България не може да ти попречи  Simple Smile
Благодаря ти за хубавите думи   bouquet

# 40
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Като подхванахме темата за Влади,ти откъде го познаваш Дона?Прости за любопитството Embarassed.но ми е интересно........

# 41
  • Мнения: 3 447
Като подхванахме темата за Влади,ти откъде го познаваш Дона?Прости за любопитството Embarassed.но ми е интересно........
Мъжът ми е продуцент и режисьор на предаването  Simple Smile Аз също съм в екипа, но понеже съм в майчинство, работя дистанционно   Wink

# 42
  • Мнения: 3 447
ФРЕНСКА ЛУЧЕНА СУПА

Продукти:
1 глава лук
1 кубче телешки бульон
1 с. л. захар
100 гр масло
100 мл вино
1 л вода
3 филии бял хляб резина
80 гр кашкавал
2 стръка салвия
2 стръка магданоз


Приготвяне:
Нарежете главата лук на много тънки шайби. Разделете ги една от друга.
Изсипете захарта в дълбок съд, сложете на котлона на слаб огън и бъркайте, докато се карамелизира. Прибавете маслото. Пускайте лука на шайби и бъркайте хубаво. Сложете капак и оставете за много кратко лука да омекне. Когато е готов, налейте виното и стритото на прах телешко бульонче. Налейте  вода, разбъркайте и сложете капак да ври.
Нарежете магданоза и 1 – 2 листа салвия на ситно. Прибавете в супата.
Намажете филиите хляб с масло. Отгоре сложете по една плочка кашкавал. Запечете ги в предварително загрята фурна за 5 минути на 250 градуса.
Готовите филийки срежете по диагонал на триъгълници.
Сервираната супа украсете с кръгче червен лук, разделено на шайби, стрък салвия и две триъгълничета хляб с кашкавал.



ТЕЛЕШКИ СТЕК С ПЕЧЕНИ КАРТОФИ И “ГРЕЙВИ” СОС

Продукти:
300 грама телешко бонфиле или контрафиле
малко вино
3 капки сос “Уорчестър”
30 мл червено вино
20 мл бренди за фламбиране
сол
черен пипер
за картофите:
600 гр картофи
50 гр масло
олио
розмарин
50 – 60 мл вода
за соса:
15 мл сос “Уорчестър”
70 мл червено вино
2 щипки захар
200 гр масло
1 кубче телешки бульон
за гарнитура:
1 гъба
2 шайби лук
за украсата:
стрък целина
половин лимон

Приготвяне:
Обелете и нарежете по дължина на четири картофите.
Сложете ги в по-голяма тавичка, за да не са нагъсто. Прибавете  маслото. Полейте и с малко олио. Поръсете със сол и розмарин. Налейте до 100 мл вода. Печете картофите на 200 градуса в предварително загрята фурна.
Обезципете телешкото филе. Оформете стека, като го притиснете срещу мускулните влакна, така че да се получи пънче. Обработете го и с уред за окрехкотяване. Овкусете с черен пипер. Намажете с олио от двете страни.
Сложете тиган да загрява. Когато е готов, сложете стека. Месото трябва да побелее. Веднага обърнете от другата страна и сложете капак да се позадуши. Сипете в тигана сос “Уорчестър” и малко коняк и фламбирайте. Захлупете, намалета силата на огъня и оставете да се пече.
Отрежете две шайби от изчистена голяма глава лук. Срежете гъбата на четири. Сложете шайбите лук и гъбите в тигана встрани от стека. Трябва леко да се запекат от двете страни. Извадете ги в чиния за сервиране.
Когато стекът е готов, сипете в тигана малко сос “Уорчестър” и червеното вино. Свалете от огъня. Извадете стека в чиния за сервиране.
В същия тиган сипете още малко вино. Наклонете тигана и в празната част сипете захарта да се карамелизира. Сложете маслото и бъркайте да се разтопи. Капнете малко вода и добавете телешкия бульон. Разбийте с тел да не станат бучки. Сосът трябва да се сгъсти и да потъмнее.
Полейте стека и изпечените зеленчуци с готовия сос “Грейви”. Отстрани сипете печени картофи. Нарежете стеблото на целината по диагонал на тънки ивички и поръсете стека и зеленчуците. Нарежете листата целина и поръсете картофите. Украсете със стрък целина и половин лимон.


# 43
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Аааа,много интересно LaughingАбе намирисваше ми на нещо подобно,че си в това предаване.Ами много се радвам,че има такъв човек тук.Поздравиии Hug Hug

# 44
  • Мнения: 3 447
Благодаря ти  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт