За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 398
  • 749
  •   1
Отговори
# 15
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
В описанието и на Еър фрайфера и на мултикукъра пише, че стават за всичко - сладко, супи, печене ?! Затова се обърквам кое ще ми е по -полезно.
Повече на фурна ли готвиш или повече на котлон? Дали може всичко в един уред? Може. То и на Елвиката едно време си печахме филийки, ама не е за тая работа по принцип. Та и с тези уреди така - за моженето - може, ама не са за едно и също.

# 16
  • Мнения: X
Много ще съм благодарна ако ми помогнете .
Не съм правила картофи соте и искам да пробвам днес .
Но не знам как ,позната каза варят се но не напълно след което се режат .
И се пекат .
Вие по този начин ли ги правите и получават ли се ????Не ми се иска да се излагам .

# 17
  • Sofia
  • Мнения: 21 693
Много ще съм благодарна ако ми помогнете .
Не съм правила картофи соте и искам да пробвам днес .
Но не знам как ,позната каза варят се но не напълно след което се режат .
И се пекат .
Вие по този начин ли ги правите и получават ли се ????Не ми се иска да се излагам .
Аз не варя цели, нарязвам на кубчета и варя  до 5мин., след това отцеждам добре и пържа. Накрая обърквам с копър и чесън. Така изглеждат без копъра и чесъна.

Скрит текст:

Последна редакция: пн, 14 ное 2022, 12:40 от Morena

# 18
  • Мнения: X
Благодаря ви много ,бяха ми казали че след това се пекат  .

# 19
  • Sofia
  • Мнения: 21 693
Е, могат и да се пекат, ако пърженето е проблем.

# 20
  • Русе
  • Мнения: 5 221
Скрит текст:
Много ще съм благодарна ако ми помогнете .
Не съм правила картофи соте и искам да пробвам днес .
Но не знам как ,позната каза варят се но не напълно след което се режат .
И се пекат .
Вие по този начин ли ги правите и получават ли се ????Не ми се иска да се излагам .

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/08/blog-post_3.html

# 21
  • Мнения: X
Не е проблем да ги изпържа .
Просто не знаех как е по правилно .
 Благодаря ви

# 22
  • In transit
  • Мнения: 11 899
Много ще съм благодарна ако ми помогнете .
Не съм правила картофи соте и искам да пробвам днес .
Но не знам как ,позната каза варят се но не напълно след което се режат .
И се пекат .
Вие по този начин ли ги правите и получават ли се ????Не ми се иска да се излагам .

Картофи соте

# 23
  • Пловдив
  • Мнения: 466
Кои са вашите любими Шоколадови кремове и глазури.Искам да е сравнително лесен за правене и да стои стабилно между блатовете на торта. Мислих си просто да взема крем Оле и да комбинирам с пандишпанов-какаов блат. Но пък не пречи и да сътворя нещо по така. Давайте идеи. Може и за други типове крем. Не е задължително да е шоколадов. Правила съм с маскарпоне, крема сирене и основен крем ванилов. Нещо ми се иска да разнообразя.

# 24
  • In transit
  • Мнения: 11 899
Кои са вашите любими Шоколадови кремове и глазури.Искам да е сравнително лесен за правене и да стои стабилно между блатовете на торта. Мислих си просто да взема крем Оле и да комбинирам с пандишпанов-какаов блат. Но пък не пречи и да сътворя нещо по така. Давайте идеи. Може и за други типове крем. Не е задължително да е шоколадов. Правила съм с маскарпоне, крема сирене и основен крем ванилов. Нещо ми се иска да разнообразя.
Извадила съм ти само кремове за торти, които са лесни, не изискват варене и стоят стабилно.
Тирамису крем:
250г маскарпоне
150г кондензирано мляко подсладено
200г сметана за разбиване
1с.л. Марсала

Капучино:
250г крема сирене (или рикота)
250г маскарпоне
150г кондензирано мляко
40мл кафе еспресо
5г смляно кафе

Кокосов крем:
250г маскарпоне
150г кондензирано мляко
50г крема сирене
150 г кокосови стърготини

Млечен крем:
100г кондензирано мляко
300г сметана 35%
7г желатин
Скрит текст:
В планетарен миксер или в купа с електрически миксер разбийте сметаната и я дръжте в хладилника, докато стане време за употребата и.
Отделете половината от кондензираното мляко (50г) в тенджера, загрейте го без кипвате. Прибавете желатина и разбъркайте до пълното му разтваряне.
Изсипете горещата смес с желатина в малка купа с останалата част от кондензираното мляко.
Когато сместа от кондензирано мляко и желатин достигне стайна температура, т.е се охлади добре я изсипете при разбитата сметана и внимателно разбъркайте отгоре надолу със силиконова шпатула.

Карамелов крем

# 25
  • Мнения: 13 054
Мъфини могат ли да се пекат само в хартиени формички подредени в обикновена тава или задължително хартийките трябва да са и в тава с дупки?
Има хартиени капсули които са направени твърди и си държат формата и като се напълнят, те имат един твърд ръб отгоре който ги държи да не се разтворят "плисетата" от тежестта на сместа.
Повечето обаче не са такива и трябва да се сложат в нещо. Не е задължително да е от специалните тави с гнездата, може в някакви чаши, може в еднократните алуминиеви формички или в силиконови, ако имаш метални за крем карамел те също са опция. В краен случай съм си оформяла и вкъщи от алуминиево фолио като не ми се излиза само за формички, но си е играчка и не бих го правила често. Мисля че на два ката беше фолиото за да съм сигурна че ще държи форма, не знам дали е било нужно но така съм решила тогава.

# 26
  • Велико Търново
  • Мнения: 7 713
Имам пуешко филе и се чудя дали мога да го направя на тиган, нарязано на ленти с чушки, лук и моркови, гъби и зелении? Дали ще може да стане като пилешко, по същата технология "ала китай"?

# 27
  • Русе
  • Мнения: 5 221
Скрит текст:
Имам пуешко филе и се чудя дали мога да го направя на тиган, нарязано на ленти с чушки, лук и моркови, гъби и зелении? Дали ще може да стане като пилешко, по същата технология "ала китай"?

https://ipeychev9.blogspot.com/2020/05/blog-post.html

# 28
  • Мнения: 13 054
Така правя с всякакво месо, ще стане и пуешкото филе. Пробвай ако искаш и т. нар. кадифена марината ако не си до сега - белтък, соев сос и малко нишесте (много малко, не да става гъсто), да постои месото нарязано за малко и тогава запържваш. Запечатва го и му дава този вид от китайските ресторанти като да е добре запържено, без да става сухо и пресготвено.

# 29
  • Sofia
  • Мнения: 21 693
Така правя с всякакво месо, ще стане и пуешкото филе. Пробвай ако искаш и т. нар. кадифена марината ако не си до сега - белтък, соев сос и малко нишесте (много малко, не да става гъсто), да постои месото нарязано за малко и тогава запържваш. Запечатва го и му дава този вид от китайските ресторанти като да е добре запържено, без да става сухо и пресготвено.
+1  Но освен това и не трябва да го пресготвя, че само маринатата не е достатъчна.
Скк, пържиш месото за кратко и го вадиш, пържиш зеленчуците и към края връщаш месото.

Общи условия

Активация на акаунт