За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

  • 37 342
  • 523
  •   1
Отговори
# 495
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
Понеже вкъщи не ядем сурово мляно месо, ако не суша суджука, а го пека пресен (или преседял няколко дни само да може да ферментира) ще го бъде ли? Laughing

# 496
  • Русе
  • Мнения: 5 221
Скрит текст:
Понеже вкъщи не ядем сурово мляно месо, ако не суша суджука, а го пека пресен (или преседял няколко дни само да може да ферментира) ще го бъде ли? Laughing

За печене, ще се изпече. Въпрос на вкус.

# 497
  • Ст.Загора
  • Мнения: 683
Здравейте , имам нужда от съвет . От 10 год. правя кисело зеле , винаги по един и същи начин , става ми перфектно . Вчера отворих бидона и забелязах че чорбата е една лигава ( няма друга дума да го опиша). Има ли начин да се оправи , не ми се изхвърля 30кг. зеле ?

# 498
  • Мнения: 20 181
И нашето зеле е странно тази година. Появи се нещо отгоре, но не е бяло както се е случвало друг път, ами като прозрачна гъба. И започва да се смива, без да е станало съвсем.
Сложихме му калиев сорбат, и се оправи, става за салата и готвене.

# 499
  • Мнения: 6 769
И аз да се оплача от зелето тази година.
Много рано се появи бяла пелена отгоре. Обирам с решетъчна лъжица.
Сложих синап.
Иначе е вкусно. Но много трудно завивам сарми. Листата се късат.
Купих го от производител, директно от полето. Миналата година купих от съседния производител и зелето беше перфектно. Пелена се появи януари месец, обрах я, беше хубаво до края на февруари, когато го привършихме.

# 500
  • Мнения: 20 181
Ние го купуваме всяка година от един и същи човек на пазара, хубаво му е зелето, а едни приятели също си купиха от него, тяхното е добро. Явно при нас нещо стана.
Българска сол съм му сложила, специално миналата година обикалях по цяла София за да търся, от Атанасовското езеро.

# 501
  • Мнения: 18 600
Времето е много топло. Може би през следващите години ще трябва да се слага по-късно или на траншове.

# 502
  • Мнения: 4 747
Успокоихте ме, че и моето се сми и развали. С ММ се скарахме , че ме обвини понеже съм целяла по- безсолно да е. Ми не 😣, от едно и също място купуваме всяка година и от поне 20 г. рецептата е една и съща😔.
Поне не беше пълен бидон, а само 8 големи зелки. "Спасих" три  - прибрах в камерата листа за сарми и сготвих сърцевината със свинско.
И аз като Еmma T си мисля, че може би е от времето.

Последна редакция: сб, 30 дек 2023, 10:18 от ccvet

# 503
  • Мнения: 18 600
Понеже и аз икономисвам от сол - в години с нормално студено време не е никакъв проблем. Занапред мисля, да слагам на части - първото да е с традиционно количество сол (на нас това ни е доста солено), второто - примерно около нова година, - да бъде с по-малко, с надеждата, че все пак ни предстоят някакви зими.

# 504
  • Мнения: 20 181
Ние слагаме всяка година по една и съща рецепта - 40 гр. сол на литър вода.
Някои слагат на килограм зеле...не зная коя рецепта е по-успешна 🤔

# 505
  • Мнения: 5 096
И нашето не е както трябва.

# 506
  • Мнения: 4 747
Най-странното е, че две от зелките ги нарязах в кофа като за салата с моркови, лентички чушки, целина , сол на вкус( разбирайте малко, че аз ям по-безсолно). Престояха 7-10 дена на естествена ферментация и след това прибрах в хладилник и бяха ок- дояждахме ги почти два месеца.

# 507
  • Мнения: 20 181
И аз нарязах една зелка в буркан за бързо кисело зеле, и то се сми. 🤔

# 508
  • Мнения: 5 096
Аз мисля да го прибирам във фризера.

# 509
  • Ст.Загора
  • Мнения: 683
За първи път се сблъсквам с такова нещо , бяла пелена няма , само се точи. Тази сутрин му сложих още сол  , сока от 4 лимона и корите пуснах вътре . Според мен е от топлото време и некачествена сол . Ще изчакам няколко дни , ако не се оправи ще го затворя в буркани.

Общи условия

Активация на акаунт