"Искам да попитам"-"Аз ще ти отговоря"

  • 8 737
  • 81
  •   1
Отговори
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Случвало ли ви се е да четете дадена рецепта и някой неща да не са ви ясни...
Реших, че такава темичка може да е от полза на всички. В нея можем да питаме, а тези които знаят да отговарят  Simple Smile

Пример:
Какво е маскарпоне ? А какво е филаделфия ?
Вчера научих, че това са марки крем сирена  Simple Smile

А какво е блат от меренге -това е белтъчено(целувчено) тесто, natalyna, беше така добра да обясни  Simple Smile   bouquet

Та така, ако не ви е ясно, питайте  Grinning
Ще се радвам ако темата бъде полезна

Последна редакция: пн, 27 ное 2006, 12:42 от doniboni

# 1
  • Въпрос на гледна точка...
  • Мнения: 877
В момента не се сещам да питам, но със сигурност темата ще е от полза Peace.

# 2
  • Варна
  • Мнения: 634
Страхотна тема,doniboni  bouquet
Аз съм начинаеща в готвенето и доста работи не са ми ясни Embarassed

# 3
  • Мнения: 9 109
Случвало ли ви се е да четете дадена рецепта и някой неща да не са ви ясни...
Реших, че такава темичка може да е от полза на всички. В нея можем да питаме, а тези които знаят да отговарят  Simple Smile


 Laughing Laughing много пъти - преди 2-3 месеца научих какво е "гарам масала", преди 8- 9 маршмелоуз,  Маскарпонето и кондензираното мляко преди около година и сигурно още един куп други.

# 4
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Случвало ли ви се е да четете дадена рецепта и някой неща да не са ви ясни...
Реших, че такава темичка може да е от полза на всички. В нея можем да питаме, а тези които знаят да отговарят  Simple Smile


 Laughing Laughing много пъти - преди 2-3 месеца научих какво е "гарам масала", преди 8- 9 маршмелоуз,  Маскарпонето и кондензираното мляко преди около година и сигурно още един куп други.


А какво е "гарам масала" и маршмелоуз  Simple Smile

# 5
  • Мнения: 3 216
Маршмелоуз са бонсбони,които се разтопяват и с тях повечето мами правят покритие за торти.

А маскарпоне не е точно крем сирене.

# 6
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Маршмелоуз са бонсбони,които се разтопяват и с тях повечето мами правят покритие за торти.

А маскарпоне не е точно крем сирене.


А какво е  newsm78. Така обясниха в една тема, че маскарпоне и филаделфия са все крем сирена  newsm78, ако трябва ще си редактирам първия постинг, та да не обърквам останалите, които ще прочетат

п.п Маршмелоуз всъщност е марка бонбони, така ли ?

# 7
  • При хората, които обичам
  • Мнения: 3 192
А мога ли тук да задам въпросът: Защо някои от толумбичките ми станаха твърди в средата? Случвало ли ви се е?

# 8
  • Русе
  • Мнения: 1 155
Маршмалоуз се наричат онези "дунапренени" бонбони. Едни такива меки, точно като дунапрен. Едно време бяха двуцветни - бяло и розовеещо, правоъгълни, а сега има и други форми и цветове.

# 9
  • Мнения: 3 216
Значи маршмелуоз не са марка,а вид бонбони. От оня тип като гумени,лапаш нещо,гьлташ нищо. Тези дни ще купувам и ще поусна снимки,че и аз не мога да го обясня. Имам приятели,които са живяли в Шжна Африка.Те ми разказаха,че там тези бонбони много ги ядяли печени на шишче-колкото да се разтопят.

За маскарпонето-не си редктирай постинга. Самото сирене е италианско или френско и се води меко сирене. Изпползва се за правене на Тирамису. Аз най-го обичам на филйка хляб.

# 10
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 729
Аз имам питане, но май и за тази тема не е, от вчера се чудя къде да го пусна  newsm78
В събота ще имам гости, обещала съм им лазаня, за десерт реших да е желираната торта на Рая, но за салата или предястие незнам какво ще върви на лазанята?

# 11
  • Мнения: 3 216
Допьлвам за маскарпонето- значи намерих аз тука едни писания за него-никой не казва какво точно е. Но в Метро ще го намерите в кутия с масленост горе-долу 65 процента и цена 5-6 лева за 0,500 кг.

А намерих-води се прясно срирене.

# 12
  • Мнения: 9 109
Гарам масала -
Индийска смес от подправки. Включва канела, кориандър, кардамом, кимион, карамфил и черен пипер.  За мариноване на меса май се използва повече.

ето ги бонбоните машмелоуз - тия от които стават ефектните покрития/мастика за торти



# 13
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Да обобщим до тук:

маскарпоне-води се сметанова извара или сирене., изглежда така:

******************************************************************************
филаделфия-крем сирене изглежда така:

*******************************************************************************
блат от меренге- белтъчено(целувчено) тесто: На един белтък 75г кристална захар и много биене! Първо без захар на по-ниски обороти, като станат на пяна белтъците - увеличаваш оборотите на максимум. После на около 3 пъти прибавяш захарта и биеш докато сместа е aбсолютно гъста - трябвa да запазва форма, като минеш с вилица по нея.
*******************************************************************************
маршмелоуз-са бонсбони: , които се разтопяват и с тях повечето мами правят покритие за торти-"дунапренени" бонбони. Едни такива меки, точно като дунапрен. Едно време бяха двуцветни - бяло и розовеещо, правоъгълни, а сега има и други форми и цветове.
*******************************************************************************
"гарам масала"-Индийска смес от подправки. Включва канела, кориандър, кардамом, кимион, карамфил и черен пипер.  За мариноване на меса май се използва повече-от pep-4o

от natalyna
Домашна Garam masala

Съставки:
2 с.л семена на кориандър
1 ч.л кимион
1/2 ч.л черен пипер на зърна
1 ч. л семена на кардамон
две рулца канела около 7.5см (цяла)
1/2 ч.л цели карамфилчета
1/2 ч.л настъргано индийско орехче.


Приготвяне:
В специална машинка се смилат или в хаванче счукват първите 6 подправки, след което се прибавя настърганото индийско орехче и отново всичко се смила или счуква(аз лично препоръчвам смилане).Съхранява се в бурканче с непропускащо въздуха затваряне и се складира на тъмно и сухо място. Така птиготвената смес издържа 5-6 месеца.  Аз преди да я използвам запичам необходимото ми количество в сух тиган, за да си пусне аромата.

*******************************************************************************

Последна редакция: пн, 27 ное 2006, 16:17 от doniboni

# 14
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Mаскарпонето е един вид извара от сметана - сметаната се сири и се получава маскарпоне - сметанова извара или сирене.

Гарам масала е индийска ароматна подправка, подобна на къри, но се различават малко на вкус. Индийските домакини си правят сами в къщи и кърито и гарам масала. Ако ви интересува как да си я забъркате в къщи, мога да пусна рецепта.

Бонбоните няма да ги показвам - Pep-4o ме е изпреварила!

# 15
  • Мнения: 3 216
Аз искам да попитам за мастиката от маршмелуз- колко време й е трайността?

# 16
  • Мнения: 9 109
Mаскарпонето е един вид извара от сметана - сметаната се сири и се получава маскарпоне - Гарам масала е индийска ароматна подправка, подобна на къри, но се различават малко на вкус. Индийските домакини си правят сами в къщи и кърито и гарам масала. Ако ви интересува как да си я забъркате в къщи, мога да пусна рецепта.


Нат, аз правя по тази рецепта, с някакви мои пропорции и много ни харесва, но ще се радвам да дадеш и твоята

кремена - май най-добре в темата за глазури да попиташ

# 17
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Според мен, докато е трайността на бонбоните или докато не се втвърди, защото освен бонбони и захар друго в нея няма. Но е добре да я съхраняваш добре увита и в хладилника.

# 18
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Пепи, ето я рецептата:

Домашна Garam masala

Съставки:
2 с.л семена на кориандър
1 ч.л кимион
1/2 ч.л черен пипер на зърна
1 ч. л семена на кардамон
две рулца канела около 7.5см (цяла)
1/2 ч.л цели карамфилчета
1/2 ч.л настъргано индийско орехче.


Приготвяне:
В специална машинка се смилат или в хаванче счукват първите 6 подправки, след което се прибавя настърганото индийско орехче и отново всичко се смила или счуква(аз лично препоръчвам смилане).Съхранява се в бурканче с непропускащо въздуха затваряне и се складира на тъмно и сухо място. Така птиготвената смес издържа 5-6 месеца.  Аз преди да я използвам запичам необходимото ми количество в сух тиган, за да си пусне аромата.


Може би се чудите, защо подправките са цели, след като ще се смелят после, но смлените подправки(особенно по-ароматните) не са много качествени и често са изветряли още преди пакeтирането. Ако искате да почувствате истинската сила на подправките, ги купувайте цели и си ги смилайте(счуквайте) в къщи!

Последна редакция: пн, 27 ное 2006, 13:57 от natalyna

# 19
  • Мнения: 9 109
благорая, Нат   bouquet ще пробвам тази рецепта

# 20
  • Мнения: 1 910
Аз ако имам въпрос мисля, че ще продължа да си пускам отделна тема. Защото е по-голяма вероятността повече хора да ми отговорят. А тази тема я я отвори някой, я не в един момент.

# 21
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Аз ако имам въпрос мисля, че ще продължа да си пускам отделна тема. Защото е по-голяма вероятността повече хора да ми отговорят. А тази тема я я отвори някой, я не в един момент.

Чудя се дали това да го казвам, ама и аз си мисля същото, защото много малко хора са склонни да обясняват и отговарят. Повечето кулинарки влизат, пускат рецепта и почти не отговарят. А и в такава тема трудно ще се търси, дали вече е имало подобен въпрос.

# 22
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Момичета аз затова ще събирам въпросите и отговорите в един постинг, а ако модераторите преценят може да се направи закована тема и там да се постнат всички неща с отговорите в един постинг  Hug

# 23
А мога ли тук да задам въпросът: Защо някои от толумбичките ми станаха твърди в средата? Случвало ли ви се е?

Предполагам, че не си изчакала да изстинат добре и си ги сиропирала. На мен ми се е случвало по тези причина.
А с какво тесто ги прави, с парено или с крема сирене?  Thinking

# 24
doniboni, идеята ти е превъзходна. ПОЗДРАВЛЕНИЯ   bouquet  bouquet  bouquet

# 25
  • Мнения: 2 495
Поздравления и от мен за темичката  bouquet
Аз искам да ми обясните за видовете сметана, че всеки път се бъркам-значи:готварска, сладкарска,заквасена, бита, суха, спрей.Ясно ми е коя за какво се ползва, но не ми е ясно на пазара как се срещат, в смисъл като оформление и дизайн, фирма... EmbarassedИ друго за което се сещам-много пъти в рецептите(не сладкарските)се споменава използването на сметана.Да, ама каква-готварска или заквасена?Аз откъде да знам точно с коя да готвя?
Сори за тъпия въпрос Embarassed, ама така е като човек незнае

# 26
  • София
  • Мнения: 1 941
Поздравления за темата  bouquet  bouquet  bouquet
Ще я следя Hug

# 27
  • Мнения: 3 216
Сладкарската е в кутия отпред има на картинката обикновено торта с ягоди или нещо подобно. Готварската е в сьщата кутия( е има най-различни разфасовки) и отпред има нарисувани спагети или нещо солено.Спрея е като дезодорант или пяна за коса ,на картинката  има ягоди или нещо подобно.Бита-не сьм виждала да продават готова бита сметана,но може и да има. Сухата е в опаковки като сухо мляко и има подходяща картинка.

# 28
  • Русе
  • Мнения: 1 155
Добавям - заквасената е в кофички, като киселото мляко.

# 29
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Да обобщим до тук:

маскарпоне-води се сметанова извара или сирене., изглежда така:

******************************************************************************
филаделфия-крем сирене изглежда така:

*******************************************************************************
блат от меренге- белтъчено(целувчено) тесто: На един белтък 75г кристална захар и много биене! Първо без захар на по-ниски обороти, като станат на пяна белтъците - увеличаваш оборотите на максимум. После на около 3 пъти прибавяш захарта и биеш докато сместа е aбсолютно гъста - трябвa да запазва форма, като минеш с вилица по нея.
*******************************************************************************
маршмелоуз-са бонсбони: , които се разтопяват и с тях повечето мами правят покритие за торти-"дунапренени" бонбони. Едни такива меки, точно като дунапрен. Едно време бяха двуцветни - бяло и розовеещо, правоъгълни, а сега има и други форми и цветове.
*******************************************************************************
"гарам масала"-Индийска смес от подправки. Включва канела, кориандър, кардамом, кимион, карамфил и черен пипер.  За мариноване на меса май се използва повече-от pep-4o

от natalyna
Домашна Garam masala

Съставки:
2 с.л семена на кориандър
1 ч.л кимион
1/2 ч.л черен пипер на зърна
1 ч. л семена на кардамон
две рулца канела около 7.5см (цяла)
1/2 ч.л цели карамфилчета
1/2 ч.л настъргано индийско орехче.


Приготвяне:
В специална машинка се смилат или в хаванче счукват първите 6 подправки, след което се прибавя настърганото индийско орехче и отново всичко се смила или счуква(аз лично препоръчвам смилане).Съхранява се в бурканче с непропускащо въздуха затваряне и се складира на тъмно и сухо място. Така птиготвената смес издържа 5-6 месеца.  Аз преди да я използвам запичам необходимото ми количество в сух тиган, за да си пусне аромата.

*******************************************************************************
Сладкарската сметана- е в кутия отпред има на картинката обикновено торта с ягоди или нещо подобно. Използва се за торти и сладкиши, разбива се и се прибавя
Готварската сметана-е в сьщата кутия( е има най-различни разфасовки) и отпред има нарисувани спагети или нещо солено. Прибавя се към яденето
Спрея-е като дезодорант или пяна за коса ,на картинката  има ягоди или нещо подобно. Изплозва се за напитки, коктейли, кафе-капучино или да се "цвръкнат" готови розички по торти
Бита сметана-не сьм виждала да продават готова бита сметана,но може и да има.
Сухата сметана-е в опаковки като сухо мляко и има подходяща картинка. Има си упътване за ползване
Заквасената сметана- е в кофички, като киселото мляко. Прибавя се към яденето, или смесена със сирена - за разни пастети, салати, дипове и тн
********************************************************************************
Тофу- е соево сирене. Има два основни вида тофу. Едното е по-меко и нежно и трудно се натрошава, докато вторият вид е по-твърдо.
Продава се в херметически затворени опаковки или охладено в кутии с вода.
Продава се и като полуфабрикат, готово за пържене, на бучки. То е по-мазно и идеално за мариноване.
********************************************************************************

Последна редакция: вт, 28 ное 2006, 09:45 от doniboni

# 30
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Сега и ако някой каже коя сметана за какво се използва   bouquet
Най-вече за битата, сухата и заквасената, те другите мисля че са ясни  Simple Smile

# 31
  • Мнения: 9 109
сладкарската - както знаем - за торти и сладкиши, разбива се и се прибавя
заквасената - прибавя се към яденето, или смесена със сирена - за разни пастети, салати, дипове и тн
готварската - прибавя се към яденето, а лично аз повече я харесвам за разбиване на торта, но прибавям и захар - е точно тази която купвам, се разбива по-добре от сладкарската.
спрея - за напитки, коктейли, кафе-капучино или да се "цвръкнат" готови розички по торти
сухата сметана е в пакетчета като пудинг, нишесте; има си упътване. Винаги, когато съм ползвала от нея, млякото, което слагам е с мл по-малко от указаното, иначе ми е рядка   bouquet
битата и аз не знам да продават освен в спрея, така че би трябвало да е като неговата употреба.

от мен bowuu - толкова

# 32
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Не зная защо се прави такова разделение в България, но според мен течната сметана се различава най-вече по процент на масленост. Най-маслената е, ако не се лъжа 30% и разбира се тя става най-добре за сладкиши. Аз си спазвам едно много просто правило, което винаги ми помага. Слагам течна сметана там където в рецептата бих сложила прясно мляко и заквасена сметана, тама където бих сложила кисело мляко. Разбира се може и да се променя това, но за мен така рецептите ми стават най-добре.

# 33
  • Мнения: 780
хайде и от мен един въпрос : какво е ТОФУ ? и за какво се използва?

# 34
  • Мнения: 3 216
Тофу мисля ,че е соево сирене.

# 35
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Има два основни вида тофу. Едното е по-меко и нежно и трудно се натрошава, докато вторият вид е по-твърдо.
Продава се в херметически затворени опаковки или охладено в кутии с вода.
Продава се и като полуфабрикат, готово за пържене, на бучки. То е по-мазно и идеално за мариноване.

Как се използва тофу?
Ето два прости метода за приготвяне на твърдо тофу. Първо, измийте го с вода и го изстискайте с пръсти, за да се махне водата.

За паста – Натрошете тофу и го запържете в малко зехтин. Извадете от тигана и оставете настрана ( по желание можете да го мариновате в смес от соев сос и червено вино, звучи странно , но е страхотно на вкус ).В същата мазнина запържете лук, гъби, чушки и т.н, върнете тофуто, добавете домати от консерва и подправки и оставете да къкри, колкото желаете. Сервирайте върху пастата или като плънка за лазаня.

Друг вариант - Нарежете тофу на кубчета, мариновайте с каквото решите , запържете го, запържете и зеленчуци. Смесете, за да се получи сос за ориз или макарони.
По-финното тофу често се използва за десерти.
Тофу има едва доловим вкус, затова хора, които не са свикнали с него, могат да се разочароват и да решат, че то е безвкусно. В случай, че харесвате по-пикантните неща, добавете повечко подправки в ястията, приготвени с тофу.

http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=39

# 36
  • Мнения: 780
благодаря за отговорите  smile3501 минавало ми е през ума че може да е нещо като сирене , но само толкова - не бях се интересувала , докато вчера не го срещнах в рецепта в едно списание

# 37
  • София
  • Мнения: 10 858
Моят въпрос е относно Гарам масала -
за подправяне на какво се използва?

# 38
  • Мнения: 5 001
търсачката пак не работи Twisted Evil
да не пускам нова тема, може ли някои да ми каже как да си направя броколи с кашкавал на фурна?
Благодаря

# 39
  • Мнения: 525
За първи път чувам за глазура от такива бонбони.Ще съм благодарна ако някой обясни как става.

# 40
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Маскрапонето е безсолно, затова става за сладкиши  Peace

# 41
  • София
  • Мнения: 10 858
Броколи с кашкавал

Броколите се сваряват на пара.
Отделно се приготвя сос "Бешамел", с който се заливат готовите и подредени в тавичка за печене броколи.
Отгоре се поръсват с настърган кашкавал.
Всичко се запича до разтапяне на кашкавала.

Това го убожавам просто! Mr. Green

# 42
  • Мнения: 9 903
аз искам да питам как да направя ориз за гарнитура, да не е сварен, а такъв, пухкав, зрънцата да не са слепени. На теория знам, че трябва да е запържен оризът, но май не го правя като хората? И как да го овкуся?

# 43
  • Мнения: 899
тити, при мен се става такъв пухкав като го сваря с по-малко вода и повечко мазнина. Всякъ зрънце си е самостоятелна Simple Smile

# 44
  • Мнения: 1 492
Броколи с кашкавал

Броколите се сваряват на пара.
Отделно се приготвя сос "Бешамел", с който се заливат готовите и подредени в тавичка за печене броколи.
Отгоре се поръсват с настърган кашкавал.
Всичко се запича до разтапяне на кашкавала.

Това го убожавам просто! Mr. Green

Това го правя с карфиол, пак става страхотно, добавям и малко задушени гъби. Благодаря ти,ще опитам с броколи  bouquet

# 45
  • Мнения: 5 713
тити, аз ориза го варя в повечко подсолена вода до готовност. След това го изцеждам и изплаквам на бързо със студена вода. Така не е слепен.

# 46
  • Мнения: 9 903
благодаря, но ми се ще да не е просто сварен - а по-пикантен, тъй да се каже. Ще пробвам с повече мазнина и по-малко вода, ще сложа и малко подправки.

# 47
  • Мнения: 5 713
Ами хубаво тогава. Ето една рецепта: Ориз по ирански
Така става по- мазен. Използва се от по-дългия ориз.

Ориз 3-4 ч.ч.
Царевица по вкус и желание
Слага се и една тяхна подправка, но тя също е по желание
Сол, олио, масло

В голяма тефлонова тенджера се слага олио на около 1см над дъното й. Нареждат се кръгчета от картофи дебели 3-4 мм, да са дебели. Картофът може и да не е обелен. Вместо картофи, може да се покрие дъното с кори хляб. Отгоре се изсипва измитият и добре изкистнат ориз / най- добре 1 нощ /. Колкото чаши ориз, толкова количество вода се слага + сол и много масло. А и царевицата се прибавя. Маслото е към 200-250гр, нарязва се и се разпръсва върху ориза. Вари се на слаб огън 1 час като капакът е добре увит в кърпа. Оризът е готов, когато престане да излиза пара.
Ти, разбира се, може да си сложиш каквито искаш подправки. Дано съм ти била полезна.

# 48
  • Мнения: 946
Донибони много полезна тема    bouquet  за такива като мен пишман готвачи  Embarassed

# 49
  • Мнения: 9 903
Вери - супер интересно звучи. И трудно   bouquet

# 50
  • Мнения: 3 216
Имам питане кьм работилите с готов фондан- Как го месите? Само пудра захар ли? И не става ли грапаво? Аз като разстилам на дьската и по някое време започва да ми се разкьсва? Как да го избегна? Моля ви пишете ми ,че след малко го почвам Praynig

# 51
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Кремена, в една от темите за торти - и аз вече не знам коя(дали не е време да се обединят?) бях писала, че готовият фондан е по-добре да се замеси с нишесте - става по-гладък и еластичен.

# 52
  • Мнения: X
Темата е много интересна, но е "избягала" назад. Сега не се сещам за въпроси, но със сигурност имам Peace  bouquet

# 53
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
По въпроса за видовете сметани искам да попитам: За течната сметана знам, че е растителна. А заквасената каква е - растителна или млечна? И има ли изобщо в България ИСТИНСКА сметана от мляко?

# 54
  • Мнения: X
Заквасената сметана си е млечна-  много гъсто, с висока масленост заквасено мляко.
Течната не е задължително да е растителна - пак важи горното, но не е заквасена Peace
На мен ми допада заквасената сметана на Роса - на Данон ми е странна на вкус, по - гъста.

# 55
  • Мнения: 15
Какво е каперси? А какво е хемендекс?  Благодаря предварително за отговорите!

Последна редакция: ср, 23 май 2007, 12:25 от mama na bebe

# 56
  • Мнения: 972
Страхотна тема   bouquet
Тамън правих тирамису и се чудех какво е това Маскарпоне. Аз сложих крема сирене Филаделфия и стана супер.
Сега разбирам, че съм уцелила със заместителя  Mr. Green

# 57
  • Мнения: X
Това са недоразвитите цветни пъпки на многогодишно тревисто растение, наречено бодлив каперсник. Расте в Средиземноморието и Средна Азия. Цветните пъпки се събират през април - май и престояват 3 месеца в сол или смес от сол и растително масло. След тази обработка те придобиват тъмнозелен цвят. Пъпките се употребяват пресни или мариновани. Имат мирис, подобен на синаповия и лютив вкус.
Каперсите се използват за приготвяне на маринади, майонезим рибни и месни салати, студено говеждо и пилешко, туршии. Те са неотменна съставка на топли бели сосове за риба и месо.
Не бива да се консумират от хора с бъбречни. жлъчни и чернодробни заболявания.


И тук:
Каперси
/Capparis/

• Използват се недоразвитите цветни пъпки на многогодишното тревисто растение, стелещо се на дължина до 1,5 м наречено бодлив каперсник от сем.Капаридови.

• Диворастящо се среща в Алжир, Иран, Крим, Кавказ, Средна Азия. Култивира се в Южна Европа и Северна Америка.

• Цветните пъпки се употребяват най-често в прясно състояние, а по-рядко мариновани. Те са почти закръглени, малко сплескани, от едната страна са леко заострени, дълги до 1 см.

• Доброкачествените пъпки в прясно състояние трябва да са цели, твърди, напълно затворени и с тъмен, масленозелен цвят. Те имат специфичен мирис наподобяващ синаповия и лют вкус. След откъсване понякога пъпките стават кафяви, поради което се третират с медни соли, за да се обезцветят.

• Старите некачествени цветни пъпки са почернели, омекнали и безвкусни.

• На пазара се срещат няколко сорта каперси. Те се именуват според географския им произход. Така наречените немски каперси са пъпки на растението черна метла. Те имат по-различно устройство на чашката, венчето, затова фалшификацията се разпознава лесно.

• Като заместител на каперсите в Средна Европа се приготвя марината от семената на блатника и от зелените плодчета на латинката.

• В Кавказ напр. те се използват във вид на туршия.

И тук:
Каперси (Capparis spinosa)
Недоразвити цветни пъпки на многогодишното тревисто растение бодлив каперсник от сем. Кипаридови.
В България се продават мариновани.
Със своя слабо горчив аромат каперсите придават на рагуто и фрикасето приятен, фин вкус. Упетребяват се и в супи, сосове, месни и рибни ястия, както и в студени месни ястия и туршии.
Не се препоръчват при бъбречни, стомашни, чернодробни и жлъчни заболявания.
Увеличават броя на червените кръвни телца, което ги прави подходящи при анемии. Засилват имунитета.
Като заместител на каперсите в Централна Европа се използва марината от семената на блатника и от зелените плодчета на латинката.

# 58
  • Мнения: 1 283
Сутринта в предаването Бон Апети, Звездев беше в Румъния - Трансилвания и си купи на пътя нещо което се казваше кюртош.Направено  е от козуначно тесто навито на фитил, а самия фитил се усуква около мерденето /дебела точилка/,точи се и се пече на жар.Опечено представлява дебел цилиндър.Видя ми се страшно вкусно,някой знае ли как точно се прави и какво представлява?

# 59
  • Мнения: 5 713
А какво е хемендекс?  Благодаря предварително за отговорите!
Шунка и яйца- от английски.

# 60
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
zizi top, мерси за инфото за каперсите!   bouquet

# 61
  • Мнения: 11 607
Хайде и аз тука..Не че имам да питам, ама знае ли човек.....

Е, не знаех какво е това мъфини......

# 62
  • Мнения: 3 216
За каперсите да допьлня,много ги харесвам в пьлнени калмари,сьс сирене  chef Сьщо така подхождат и на карпачото.

# 63
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
А какво е хемендекс?  Благодаря предварително за отговорите!
Шунка и яйца- от английски.

Само допълвам:

ham and eggs

# 64
  • Мнения: 15
Към Валя:

Много Благодаря! А и на Вери Joy

Имаш страшен аватар! Laughing

# 65
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Аз имам питане - някой виждал ли е у нас т.нар. silken tofu. Трябва да представлява нещо като меко тофу, което се ползва за сладкиши (вместо масло и вместо извара примерно) и е безсолно. Аз лично съм виждала само тези тип кашкавал.

# 66
  • Мнения: 972
Аз тофу съм виждала в Билата, Пикадили и др. супермаркети, но не съм обръщала внимание какво е като вид, не че му разбирам  Blush

# 67
  • Мнения: 14 491
За каперсите да допьлня,много ги харесвам в пьлнени калмари,сьс сирене  chef Сьщо така подхождат и на карпачото.

и на всички сметанови сосове Peace

# 68
  • Мнения: 5 251
Вчера правих бананов кекс, но леко ме учуди факта, че в рецептата се слага и 1/2 ч.л сол   Rolling Eyes
Някой може ли да ми обясни за какво се слага тя в сладките изделия   newsm78

# 69
  • Мнения: 11 607
За солта знам,че се слага за да се разбият по-добре яйцата...А за по-добро разбиване на белтъци знам,че се слага 1-2 капки лимон......Аз също слагам малко сол като правя кекс.....

# 70
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Вчера правих бананов кекс, ............
Може ли рецептата за този кекс?  Hug

# 71
  • Мнения: 5 251
Аз като разбивам яйцата слагам малко оцет, за солта не бях чувала  Rolling Eyes

t ilieva ще ти я пусна на лични да не разводняваме темата Wink

Последна редакция: вт, 29 май 2007, 15:37 от Radina

# 72
  • Мнения: 11 607
Аз като разбивам яйцата слагам малко оцет, за солта не бях чувала  Rolling Eyes

Аз за оцета пък чувам за първи път......Хубаво нещо е форума......А нещо поне по едно парче кекс за мен и  t_ilieva newsm78 newsm78 newsm78 - от мен ще е солта.....

# 73
  • Мнения: 5 713
Аз белтъци на сняг разбивам винаги като слагам щипка сол. И много е важно съдът да е сух.

# 74
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Radina, мерси!
Мама Цоцоланка, добре че си се сетила и за мен. Благодаря ти!   bouquet

# 75
  • Мнения: 972
Солта помага за бухването на маята или бакпулвера  Peace
А за белтъците за да се разбията добре и за да не спаднат - първо е добре да са студени, съдът да е сух, добавя се малко сол и 1-2 капки лимонов сок. Има и някаква специална добавка за закрепване на белтъци, но незнам точно каква е  newsm78 само съм чувала за нея.

# 76
  • Мнения: 9 903
искам да питам какви са тънкостите при работа с вградена скара? никога не съм ползвала, затова питам за най-големи подробности.

# 77
  • Мнения: 124
И аз да попитам нещо свързано със английските мерки.Какво означава 1/2 teaspoon от нещо си?
и Какво е cream of tartar? - превежда ми го като винен камък newsm78 и последно GrinningКакво е buttermilk? - в превод от on line преводача мътеница!
А да не забравя 1 cup/чаша/ е = на 250 мл. ,доколкото знам в българските мерки са една чаша е 200 мл. Peace
Е това беше Wink

# 78
  • Мнения: 5 713
teaspoon e чаена лъжичка.
Тартар по принцип е вид сос.
С това мога да помогна.

# 79
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
cream of tartar e лимонтозу Peace
buttermilk спокойно може да го замениш с прясно мляко.

# 80
  • Мнения: 124
Благодаря за бързите отговори  bouquet

# 81
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777

cream of tartar - лимонтозу или винена киселина(затова ти го правежда като винен камък)

buttermilk си е точно мътеница, която се получава при избиването на маслото - подобна е на айряна и можеш да я замениш в рецептата какато с прясно, така и с кисело мляко.Обикновенно много се използва при домашно правени хлябове и хлебни изделия!
 

Общи условия

Активация на акаунт