Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 62

  • 21 716
  • 730
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 725
Дъждец, ти нали беше правила АИП, то нали уж е най-показателно, кои храни ти понасят със захранването и кои не.
Относно режима на Р.Пийт, всичко общо взето му е Ок, ама това пиене на литри прясно мляко не мога да го възприема. Та нали след 4 г. вече се загубва ензима у организма , с помощта на който се разгражда лактозата на прясното мляко... за какво се препоръчва това 'полезно' пиене на мляко. Иначе са забранени пък всякакви продукти, претърпели ферментация- кисело мляко и  сирене, които според мен са много по-полезни. И всякакви други ферментирали продукти не се препоръчваха.
Абе, с една дума според мен няма идеален хранителен режим. Затова и спрях да се придържам стриктно, към който и да е, пречупвам вече всичко през моята си зона на комфорт.

# 706
  • Мнения: 68
Реално погледнато нещата не опират и само до храна. Важни са и куп други фактори като околна среда, козметика, сън и възстановяване, стрес и физическа активност и т.н. Важното е всеки да намери кое как му понася. Аз все още експериментирам със себе си, водя си дневник, за да мога да си правя анализи после кое как и защо. Стана ясно, че не мога да разчитам на доктори  що се отнася до щитовидната и вземах здравето в собствените си ръце. Бях стигнала до положението в, което или трябваше да променя нещата или да се откажа да живея нормално, защото не се траеше.

# 707
  • Мнения: 7 237
Чета за елдата, че се препоръчвала и при хипофункция на щитовидната жлеза. Чудя й се заради ИР.
Имате ли впечатления, някой ако хапва, да сподели Simple Smile

# 708
  • Мнения: 1 518
Лично на мен ми харесва. Правя я с масло и сирене. По принцип има специфичен и леко тежък мирис, но на мен не ми е неприятен. Води се, че елдата е с нисък глекимичен индекс, не е инсулиногенна и съдържа почти нищожно количество глутен (за който спазва). Хляб от елда също става добре. Аз купувам от берьозката тази. Много ми допада и бързо се приготвя.

# 709
  • Мнения: 20 214
Елдата се води от добрите въглехидрати.

# 710
  • Мнения: 48 052
Има мирис на орехи Simple Smile Аз много я ям, но само аз, у дома не е на почит
Диетоложката каза, че елда е супер вариант, елда от Украина... Еми колко радиация да има, става Joy Понеже и аз най-много обичам тази и една друга, пак от Берьозка, една приятелка беше предложила да замери радиацията ( работи в такава лаборатория), ама... Не съм стигнала до там Joy Изяла съм бая елда, не светя още...за разлика от овесените ядки, ми е вкусна и не ми дразни великия ми стомах Simple Smile

# 711
  • Мнения: 27 736
И аз харесвам елда. И определено, ако някой ден ми се прииска нещо по-въглехидратно, бих хапнала малко елда, киноа. Не знам защо някои хора определят елдата с мирис на пръст- на мен никога не ми е миришела така. Но казват, че с малко лимонов сок миризмата изчезвала (на който му пречи).

# 712
  • Мнения: 7 237
Ясно. След работа минавам през Берьозка Simple Smile

# 713
  • Мнения: 19 339
Купувам само био зелена елда. Тя е сурова. Не мирише на нищо. Накисвам във вода и после обилно изплаквам от лигавото. Слагам я към кюфтета от тиквички и подобни.
Кафявата елда е печена. Тя има този специфичен мирис. Набъбва лесно в гореща вода и затова я ползват за каши и закуски.

Тити, като въведох млечните имах осезаемо заден секрет в носоглътката. С времето изчезна. Киселини по-късно взех да получавам. Може и да си въобразявам, че са от млечните.

# 714
  • Мнения: 20 214
Защо пък да е от Украйна? Аз я купувам от магазинчета или будки за ядки.

# 715
  • Мнения: 1 518
Хепи имаше предвид тази от берьозката, която съм снимала, че е украинска. Посмях се за радиацията, ама то да беше само Чернобил...🤪

# 716
  • София
  • Мнения: 2 348
Дъждец, и аз ползвам зелената елда, която не мирише ....( на мен кафявата ми мирише на урина Grin ). Правя с нея и пилешки супи, пълнени чушки (смесвам я с ориз 1:1, който също накисвам). Гледам да не наблягам на ориза, но го вкючих в менюто си, както и картофите.
Аз също някои сутрини имам обилни водни секрети от носа, придружени с кихавици. После изчезват. Не знам на какво се дължат. Козите продукти ми понасят за сега. Сутрин с кафето пия ок.150 мл. прясно мляко, по късно хапвам малко сирене или кашкавал и извара.

# 717
  • Мнения: 1 382
Ако кафявата ви мирише може след сваряване веднага да я минете през студена вода и миризмата изчезва 😉

# 718
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Аз преди консумирах доста елда, на брашно, пълнозърнесто.
Правех си панкейкс за закуска.
Няма глутен. Ако има, то е от замърсяване, елдата не съдържа.

Спрях я, защото получавам хипогликемии от нея.
Сега слагам по малко, за да подобря структурата на тестото, но хляб вече не си правя от нея, минах на кето варианти.

# 719
  • Мнения: 19 339
Кето вариантите не са ли с фъстъци?

Общи условия

Активация на акаунт