Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 17

  • 30 700
  • 764
  •   1
Отговори
# 465
  • Мнения: 288
Тази мутация ми я откриха преди 14 години в Плевен. Тогава мислех, че има връзка само със забременяването и износването на детето. След като родих, направо я забравих. В темата някъде беше споменато за усвояването на фолиевата. Когато писах, че имам такава мутация, Невена ме насочи, че е много възможно това, че не отслабвам с НВ ВМХ , и че покачвам кръвната захар, да е именно поради проблемите с фолиевата киселина. Попрочетох малко и разбрах, за глутена, за млечните, че не се препоръчва мазно месо, че се препоръчват бобови , някои зърнени и т.н. Информацията е разпокъсана, иска време и ровене. Е, сега имам малко повече време, ще гледам да понауча повечко.

# 466
  • Мнения: X
Даа, прословутата мантра :"Не яжте мазни меса, наблегнете на бобови и пълнозърнести, ще сте супер! ". Що ли обаче не се получава...

# 467
  • Мнения: 32 128
Франсоаз, пътят към ада е постлан с добри намерения.
И в пълна сила важи това за такива съвети.
Пълно е с лаици, които си мислят, че разбират и съветват хората. Нали и аз така слушах години веге глупостите на леля ми.
Повечето хора избират да се доверят на такива съвети, защото идва от човек на който уж се има доверие.
Ама не искат да се размърдат и да попрочетат малко.
Преди време позната ми каза, че било едва ли не смъртоностно да пия кафе с мед. Веднага помолих за обяснение. Така била чула. Пак попитах за обяснение, но логично, обосновано и то научно. Не може, ама била чула от някакъв професор по литература  Joy

# 468
  • Мнения: 7 232
Ще ти бъда благодарна ако намериш информация за връзката на мутацията с глутена и млечните я постнеш тук. А иначе виждам някакво противоречие - хем трябва да се спре глутена,  хем пък се препоръчвали някои зърнени...

# 469
  • Sofia
  • Мнения: 26 522
Какво е изследването за откриване на тази мутация?

# 470
  • Мнения: 288
Ще ти бъда благодарна ако намериш информация за връзката на мутацията с глутена и млечните я постнеш тук. А иначе виждам някакво противоречие - хем трябва да се спре глутена,  хем пък се препоръчвали някои зърнени...

Много зърнени нямат глутен- елда, просо, за овесените ядки не знам, трябва да проверя, ориза няма глутен.
Ето какво ми пише Невена: "Циана, с генетичната мутация трябваше да започнеш. При тебе тя е водещото и ще остане важна до живот. Не може би, ами незабавно ти трябва специален фолат. Не фолиева киселина, а  естествен фолат. Също Б12 и Б6, може би, но и те трябва да са в усвоили форми, не просто цианокобаламин и пиридоксин. Точно заради липса на фолат много хора вдигат захар на ВМ-НВХ и са по-добре на балансирана ВВ диета. В първия пост има предложени добавки и линк към мой пост, в който обяснявам за формите и важността от коензимираните Б комплекс. Хомоцистеинът ти как е? Трябва да го следиш редовно."
  Аз трябваше да я разпитам тогава, а сега тя вече не пише.
Ще потърся информацията за глутена и млечните, ако я намеря, ще я постна тук.

# 471
  • Мнения: 7 232
Аз от години приемам метилирани форми на б9 и б12 и периодично пускам изследвания за нивата им. В добри граници се движат, нямам липси на тези витамини. Аз глутен не ям под никаква форма, от млечните само кисело мляко, кашкавал и сметана понякога. С по-високомазнинно и нисковъглехидратно хранене смъкнах кръвна захар на 4.87 и инсулин на 3 и нещо. Изследвания от октомври миналата година.

# 472
  • Мнения: 5 097
Е да де, ама бобовите съдържат лектини. Неслучайно ги наричат новия глутен.

# 473
  • Мнения: 288
Аз от години приемам метилирани форми на б9 и б12 и периодично пускам изследвания за нивата им. В добри граници се движат, нямам липси на тези витамини. Аз глутен не ям под никаква форма, от млечните само кисело мляко, кашкавал и сметана понякога. С по-високомазнинно и нисковъглехидратно хранене смъкнах кръвна захар на 4.87 и инсулин на 3 и нещо. Изследвания от октомври миналата година.
   Ами значи ти действаш в правилната посока и всичко е наред. Аз намерих едно място, където пише за глутена и млечните, но няма да давам линк, защото статията е с доста неприятна насоченост и не ми се иска да стряскам никого. И аз не съм компетентна и не знам доколко може да се вярва. Само поствам края и: Нещата, които можете да направите, за да подобрите метилирането, включват:

редовно детоксикиране на  тялото и всички органи

управление на стреса

получаване адекватен сън

ограничете излагането на токсини

яжте диета с богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци и естествени източници на фолиева киселина като тъмни листни зеленчуци и леща

избягвайте или поне ограничавайте възпалителни храни като захар, млечни продукти, глутен и соя

# 474
  • Мнения: 5 459
Аз от млечните ям само кефир, сметана, чисто масло  и мнооооого рядко, когато прекалено ми се преяде-овче или козе сирене, но ми липсват млечните, ама качвам килограми от тях.

# 475
  • Мнения: 18 542
В голяма част от растителната храна има фитоестрогени, лектини, фитинова киселина, оксилати и кой знае още колко други неизследвани естествени токсини (не говорим дори за пестициди тук), които са защитен механизъм на растенията и семената им от вредители.
За каква детоксикация се говори?! Как ще се детоксикираш с поглъщането на субстанции съдържащи токсини, нещо не ми става ясно. newsm78

Тъмни листни зеленчуци особено за хора с проблем с оксилати е направо убийствен съвет.

# 476
  • пак там
  • Мнения: 2 885
Абсолютно съм сериозна. Аз колбаси ям рядко от много отдавна именно заради консервантите, но това:

Цитат
А и е ясно, че месо почти няма - има кожа, кости, нокти, перушини и куп други гадости. Ама нали са овкусени  Laughing
 

си е баш слух.

Ако ми покажете някой специалист - готвач, технолог или някой подобен, който ми каже, че в цеха на фирма "Пешо и банда" колбасите се изготвят от кожа, кости, нокти и перушина, ОК - ще повярвам, и не само няма да ги ям, но ще съветвам всеки да не ги яде. И за доказателство ще използвам мнението на специалиста. Или ако не ми харесва, ще потърся мнението на още някой, съответно също експерт.

Но -  един познат ми каза.... ми сори, ама не вярвам.

Аз съм достатъчно интелигентна, за да зная разлика между псевдонаучна, научна и развлекателна журналистика. Затова попитах - откъде знаете?

# 477
  • Мнения: 32 128
Абсолютно съм сериозна. Аз колбаси ям рядко от много отдавна именно заради консервантите, но това:

Цитат
А и е ясно, че месо почти няма - има кожа, кости, нокти, перушини и куп други гадости. Ама нали са овкусени  Laughing
 

си е баш слух.

Ако ми покажете някой специалист - готвач, технолог или някой подобен, който ми каже, че в цеха на фирма "Пешо и банда" колбасите се изготвят от кожа, кости, нокти и перушина, ОК - ще повярвам, и не само няма да ги ям, но ще съветвам всеки да не ги яде. И за доказателство ще използвам мнението на специалиста. Или ако не ми харесва, ще потърся мнението на още някой, съответно също експерт.

Но -  един познат ми каза.... ми сори, ама не вярвам.

Аз съм достатъчно интелигентна, за да зная разлика между псевдонаучна, научна и развлекателна журналистика. Затова попитах - откъде знаете?



Ами не е един познат, а няколко.
А единия даже ми показа с клипче. Снимал доста интересни неща. Това беше преди години.
Така че не само, че вярвам, ама съм го видяла. Не помня името на фирмата.
Може да има и качествени фирми с "качествени" колбаси само с консерванти, не оплювам всичко.
Затова предпочитам чисто месо. Ей, тъй, за всеки случай.
Все пак сме в България. Един тон фирми, а регулиращите органи много не работят.
И съм работила в голяма търговска верига, която практиката и беше да мие колбасите с изтекъл срок и да лепва нов такъв.
Била съм и свидетел да се подменя/удължава срок на годност на два продукта. Едното беше лекарство.
Ама вие си се доверявайте, че ядете качествени неща.
И да приемем, че не слагат боклуци в колбаси и кренвирши, останалите изкуственяци са ми достатъчни.

Последна редакция: пн, 08 юли 2019, 10:45 от Елора

# 478
  • Мнения: 7 856
Относно колбасите - с много малко изключения на наистина качествени стоки на астрономични цени, които не се продават в големите вериги и масовите магазини, всички останали са си отрова, дори и да има месо в тях.
Аз обаче си ям непрекъснато колбаси, защото ги правя и знам какво има в тях. Да не говорим, че излиза доста по-евтино от боклуците в магазина. Единствено на няколко месеца, като много ми се доядат кренвирши (няма шанс да се направят в домашни условия), си купувам едни истински на двуцифрена сума килото - горе-долу на цената, на която ми излиза готов свински суджук мое дело.
Пресни колбаси и шункоподни - купете си един шунковар и ще знаете какво ядете. Идеи и рецепти в мрежата на български - достатъчно много, дори и в този форум.
За сурово сушените ферментирали съм писала и преди в тази тема. Първо, в заготовката задължително има няколко грама някаква захар на килограм сурово месо. При нормална технология, температура и влажност захарта просто е храна на полезните бактерии, които правят ферментацията. Готовият колбас предполагам че няма никакви остатъци на захар. Това е за домашните.
Да се правят суджуци и разни вкусотии с кълцано месо си иска повече време и опит. Но пак пиша - всеки без каквато и да е загуба на време и нерви може да си направи пастърма дори и в сегашната жега, само трябва да има решетка вместо стъкло на някое ниво в хладилника.
Например аз в момента имам готова два вида свинска пастърма - филе Елена и кайзер пастърма. Съхранявам ги в отделението за свежи продукти с ниска температура (имам такова, различно от тези за плодовете и зеленчуците).
Суджукът върху решетката в хладилника е почти готов, целият покрит с благородна бяла плесен. В края на следващата седмица ще заредя нова порция пастърма и суджук, че ходим на почивка в края на август и началото на септември, и тогава колбасите ядем в по-големи количества.

# 479
  • Мнения: 32 128
Да бе, ясно, домашното си е домашно. Няма база за сравнение.
Браво, че имаш мерак.
Аз предпочитам от магазина за месо да си купя и да си спретна. Не ям толкова често месо.
Отскоро имам близо до мен специализиран магазин за месо. И определено си личи, че нещата са по-качествени.
Пилешкото е уникално.
Преди 2 седмици ядях често пиле. Ама единия ден имаше опашка  и то голяма, не можех да чакам. Взех пилешко сурово месо опаковано от фантастико. И вкуса беше различен. Беше много сухо.А си го готвя по един и същи начин.

Общи условия

Активация на акаунт